Ανασκόπηση εβδομάδας #79

0
1861

Χρόνια Πολλά σε ολόκληρο τον Ελληνισμό για τη σημερινή μεγάλη γιορτή!

Δεν ξεχνούμε τον Ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον Λοχία ΕΠΟΠ Δημήτριο Κούκλατζη, που συμπληρώνουν σήμερα εικοσιπέντε (25) μέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ», η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Διοικητή της από τον Υποστράτηγο Νικόλαο Χιονή στον Υποστράτηγο Γρηγόριο Ρουμάνη, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Α. Στεφανή και του Διοικητή ΑΣΔΕΝ, αντιστρατήγου Ν. Μανωλάκου.

Ακολούθως ο Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε τη ν. Στρογγύλη. Κατά τη μετάβασή του με ελικόπτερο τύπου CH-47 από τη Ρόδο στη Στρογγύλη, οι Τούρκοι διά ασυρμάτου ζήτησαν από το ελικόπτερο να αλλάξει πορεία διότι -όπως ισχυρίζονταν- βρισκόταν στο τουρκικό FIR. Κατά την πτήση της επιστροφής και ώρα 17:29, δύο τουρκικά F-16 προερχόμενο από το αεροδρόμιο του Dalaman εισήλθαν στο FIR Αθηνών, με πρόθεση παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Αρχηγού, το οποίο πετούσε από τη Ρω προς τη Ρόδο σε πολύ χαμηλό ύψος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ, από το σημείο εισόδου και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο FIR Αθηνών και μέχρι την έξοδό τους από αυτό, τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν συνεχώς κάτω από τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών F-16, τα οποία απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας. Λόγω της παρουσίας των ελληνικών αεροσκαφών, δεν υπήρξε αναφορά παρενόχλησης του ελικοπτέρου.

Πολεμικό Ναυτικό

Από Πέμπτη 22 έως Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 διεξήχθη συνεκπαίδευση του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ με το υποβρύχιο HMCS WINDSOR του Ναυτικού του Καναδά, στη θαλάσσια περιοχή δυτικού Κρητικού πελάγους. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο. Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ είναι η πρώτη επίσημη ένδειξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Υ/Β Κατσώνης (S-123), του τελευταίου των υποβρυχίων τύπου 214 που ναυπηγήθηκαν για το ΠΝ.

Από τη Δευτέρα 19 έως την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ 3/18» και «ΟΡΜΗ 2/18», στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων καθώς και της διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας. Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ασκήσεων οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν επί τεχνικών και τακτικών αντικειμένων και διαδικασιών σε περιβάλλον σύνθετης απειλής. Επιπρόσθετα, εκτελέσθηκε και συνεργασία/συνεκπαίδευση με μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και Αεροποριών ξένων κρατών στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018».

Tην Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 διεξήχθη συνεκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2), στη θαλάσσια περιοχή Ιονίου πελάγους. Από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ με μια Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ), ενώ από πλευράς της Συμμαχικής Δύναμης συμμετείχαν το αγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλων HMS ENTERPRISE, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMCMG2, το ιταλικό ναρκοθηρευτικό ITS ALGHERO και το ισπανικό ναρκοθηρευτικό ESPS SEGURA. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 ολοκληρώθηκε με το “Hot Wash Up” η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2018». Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 (DV Day – Media Day), πραγματοποιήθηκε ενημέρωση-παρουσίαση της άσκησης, στη Μοίρα Συντήρησης Βάσης της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, σε εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι Αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, ανώτατοι αξιωματικοί και Ακόλουθοι Άμυνας συμμαχικών χωρών. Ακολουθούν οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το ΓΕΑ, ενώ το πλήρες φωτορεπορτάζ της e-Amyna είναι διαθέσιμο εδώ.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο ΥΕΘΑ βράβευσε τον Σμηναγό (Ι) Βασίλειο Καλογερίδη της 335 Μοίρας, καθώς και την 335 Μοίρα που πρώτευσαν σε τομείς της εκπαίδευσης, στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018, του Tactical Leadership Programme (TLP).

Από την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 ως και την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε αεροσκάφη C-130 (2 αποστολές), C-27J (8 αποστολές) και Super Puma (4 αποστολές) για αεροδιακομιδές ασθενών από Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Λέσβο, Λήμνο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Ρόδο. Επίσης διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215 και δύο αεροσκάφη CL-415 για αποστολές αεροπυρόσβεσης, καθώς και δύο Super Puma για αποστολές έρευνας – διάσωσης. Συμπληρώθηκαν συνολικά 44,3 ώρες πτήσης σε 20 αποστολές.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 22 Μαρτίου 2018 συνετρίβη αεροσκάφος F-16C της 152 Μοίρας στην περιοχή Νεαπόλεως (Nevşehir) με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή, Υποσμηναγού Yasin Boy. Σύμφωνα με πληροφορίες, τετράδα αεροσκαφών του τύπου είχε απογειωθεί στις 18:30 (τοπική ώρα) από την Αεροπορική Βάση İncirlik στα Άδανα για την εκτέλεση νυχτερινού ανεφοδιασμού καυσίμου από αεροσκάφος KC-135R της 101 Μοίρας και στις 20:00 χάθηκε το ίχνος του αεροσκάφους.

O αρχηγός τετράδας πρόλαβε να εγκαταλείψει αλλά βρέθηκε νεκρός από τα σωστικά συνεργεία. To αεροσκάφος (s/n 89-0031) ανήκε κατασκευαστικά στο Block40A που είχε υποβληθεί σε πρόγραμμα εκσυχρονισμού (Türk Modernizasyonu: TM). Μετά από την νέα απώλεια, η ονομαστική δύναμη μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκικής Αεροπορίας ανέρχεται σε 29 F-16C/D Block 50+ Adv, 168 F-16C/D Block40TM/50TM, 35 F-16C/D Block 30ΤΜ και 27 F-4E/2020.

Δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που εμφανίζουν το τουρκικό UAV τύπου ΑΝΚΑ σε έκδοση SIGINT, με πληθώρα κεραίων COMINT, πιθανή κεραία ESM στη θέση του ηλεκτροοπτικού συγκροτήματος του ρύγχους, καθώς και πρόσθετες πλευρικές κεραίες ELINT/ESM.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις των βλημάτων αέρος – αέρος GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN υπήρξαν επιτυχείς. Ως επόμενο βήμα αναμένεται η διεξαγωγή δοκιμών σε ελισσόμενους στόχους στο πεδίο δοκιμών του Füzeri, στο τέλος του 2018. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο βλήματα είναι συμπληρωματικά: Το GÖKDOĞAN περιγράφεται ως βλήμα μικρής εμβέλειας, υψηλής ευελιξίας, με υπέρυθρη καθοδήγηση και ικανότητα all aspect, ενώ το BOZDOĞAN περιγράφεται ως βλήμα μεγάλης εμβέλειας με ενεργή κεφαλή αναζήτησης ραντάρ, με ικανότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων και επικαιροποίησης στόχου μέσω ζεύξης δεδομένων. Η ανάπτυξή τους, που γίνεται από το Κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας (SAGE), άρχισε το 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

 

Το TCG Preveze στο λιμάνι του Δυρραχίου (photo credits: balkanweb.com)

Το υποβρύχιο TCG Preveze (S-353) τύπου 209-1400 επισκέφθηκε το Δυρράχιο της Αλβανίας, σε συνέχεια της συμμετοχής του στην άσκηση Dynamic Manta 2018. Με την επίσκεψη αυτή συνεχίζεται η σειρά τακτικών επισκέψεων τουρκικών πλοίων και υποβρυχίων στα αλβανικά λιμάνια (μία ετησίως κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία). Υπενθυμίζεται ότι βάσει σχετικής συμφωνίας του 1998 η Τουρκία διαθέτει προνομιακή πρόσβαση στις αλβανικές ναυτικές βάσεις, και πρωτίστως στη βάση του Αυλώνα (Πασαλιμάνι) που ανακατασκευάστηκε από την Τουρκία και έχει δυνατότητα φιλοξενίας υποβρυχίων. Σε τουρκικά ΜΜΕ η επίσκεψη του συγκεκριμένου υποβρυχίου προβλήθηκε ως “μήνυμα” προς τη Δύση, διότι το όνομά του αναφέρεται στη ναυτική νίκη του οθωμανικού επί του παπικού στόλου στον Αμβρακικό Κόλπο το 1538 – ένδειξη του σφοδρά αντιδυτικού κλίματος που επικρατεί στην Τουρκία.

Κύπρος

Στις 23 Μαρτίου 2018 το ερευνητικό σκάφος MED Surveyor επέστρεψε στο λιμένα Λεμεσού μετά την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών ερευνών που διενήργησε όλη την εβδομάδα για λογαριασμό της EXXON Mobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Θα ακολουθήσουν αρχαιολογικές έρευνες από το ερευνητικό σκάφος OCEAN Investigator, που επίσης βρίσκεται στην περιοχή. Οι έρευνες διεξάγονται βάσει σχετικής NAVTEX που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία με ισχύ μέχρι τις 20 Απριλίου. Σημειώνεται επίσης ότι στο ίδιο διάστημα κατέπλευσε στο λιμένα Λεμεσού το ελικοπτεροφόρο USS Iwo Jima (LHD-7), ενώ πρόσθετα πλοία της ομάδας του και του 6ου στόλου κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή.

Το USS Iwo Jima (LHD-7) στο λιμένα Λεμεσού