Ανασκόπηση εβδομάδας #54

51
1167

Εντός του φθινοπώρου αναμένεται η παραλαβή της επόμενης παρτίδας μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook που αποκτά ο ΕΣ από τα πλεονάσματα του Αμερικανικού Στρατού, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας για την προμήθεια 10 ελικοπτέρων του τύπου. Υπενθυμίζεται ότι τα τρία πρώτα Chinook παρελήφθησαν στον Πειραιά στις 11 Νοεμβρίου 2016 και ακολούθησε η άφιξη τριών ακόμα ελικοπτέρων του τύπου στις 14 Φεβρουαρίου 2017. Σε φωτογραφία στις 13 Ιουνίου 2017 απεικονίζεται το ελικόπτερο CH-47D (ΕΣ 929) με τα ελληνικά χρώματα, μετά από εργασίες γενικής συντήρησης και ανακατασκευής από την εταιρεία Summit Aviation στο Delaware των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής και ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ):

  • της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στις 7 Αυγούστου 2017
  • της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στις 10 Αυγούστου 2017

Tο διήμερο 1 και 2 Αυγούστου 2017, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σύμπλεγμα Μεγίστης στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ».Επισκέφθηκε τα ΕΦ Ρω και Στρογγύλης, ενώ ελέγχθηκε η ετοιμότητα της ΔΑΝ Μεγίστης.

Στις 27 Ιουλίου 2017, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα στη νήσο Λέρο, όπου παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του 588 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (588 Μ/Κ ΤΠ).

Στις 28 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ), όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες, καθώς και τις προκλήσεις και τους στόχους του. Το 865 ΤΕΝΕΦ έχει ως αποστολή τη συσκευασία και ρίψη από αεροσκάφη C-130, υλικών και εφοδίων, τη συσκευασία και αγκίστρωση υλικών και εφοδίων για μεταφορά τους ως εξωτερικού φορτίου από ελικόπτερα, καθώς και τη συσκευασία αλεξιπτώτων φόρτου και επισκευή παντός τύπου αλεξιπτώτου προσωπικού και φόρτου. Είναι μοναδική Μονάδα του τύπου αυτού, στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Από 4 έως 6 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ». Συγκεκριμένα επισκέφθηκε την  έδρα του Τάγματος Εθνοφυλακής Πάτμου (ΤΕΘ ΠΑΤΜΟΥ), όπου και διανυκτέρευσε, τον 2ο Λόχο Εθνοφυλακής του ΤΕΘ ΠΑΤΜΟΥ (2 ΛΕΘ/ΤΕΘ ΠΑΤΜΟΥ), στους Λειψούς, το ΕΦ Φαρμακονησίου, την Καλόλιμνο και την Κω.

Από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 1/2017», στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου εντός του FIR Καϊρου, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας και στην Αεροπορική Βάση Jinklees, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν με 2 Φρεγάτες (F-464 «Κανάρης» και F-453 «Σπέτσαι»), 1 Υποβρύχιο, 4 Αεροσκάφη F-16 της 343 Μοίρας, 1 Αεροσκάφος C-130 της 356 ΜΤΜ, 1 Αεροσκάφος EMB-145H της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 Ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral (L-1020 «Anwar El Sadat»), 1 Φρεγάτα κλάσης FREMM (FFG-1001 «Tahya Misr»), 1 Υποβρύχιο Type 209/1400 (S-41), 1 Πυραυλάκατο κλάσης Ezzat (684 «F. Zekry»), 1 αποβατικό κλάσης Polnocny-A (301), 6 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος C-130, 1 Αεροσκάφος Ε-2C Hawkeye και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων .

ΜΕΔΟΥΣΑ 2017

A post shared by HAF Spokesman (@hafspokesman) on

Στις 4 Αυγούστου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, η τελετή παράδοσης – παραλαβής Διοίκησης της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31ης ΜΕΕΔ), από τον Επισμηναγό (Ι) Βασίλειο Δούκα στον Αντισμήναρχο (EA) Ευάγγελο Ντάγκα, παρουσία του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Υποπτέραρχου (Ι) Συμεών – Χαράλαμπου Ψιμούλη.

Tην χειρότερη επίδοση όλων των εποχών κατέγραψε ο στόλος αεροπυρόσβεσης της ΠΑ εν μέσω αντιπυρικής περιόδου καθώς από τα 18 συνολικά πυροσβεστικά αεροσκαφη (11 CL-215 και 7 CL-415) διαθέσιμα στις 14 Αυγούστου 2017 ήταν μόλις 5 αεροσκάφη. Συγκεκριμένα 2 CL-415 πέταξαν συνολικά 6 εξόδους με 20,7 ώρες, ενώ 3 CL-215 πέταξαν συνολικά 5 εξόδους με 11,5 ώρες στην πυρκαγιά στον Κάλαμο. Υπενθυμίζεται ότι σε απάντηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 11 Ιουλίου 2017, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος υποστήριξε ότι πως μέχρι τα τέλη του Ιουλίου θα είναι διαθέσιμα 15 αεροσκάφη CL-215/415.

Προσωπικό

Στις 28 Ιουλίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πεζικού (ΣΠΖ) στη Χαλκίδα, η τελετή αποφοίτησης της 2ης Εκπαιδευτικής Σειράς του έτους 2017, των Λοχαγών Όπλων – Σωμάτων, του Ενιαίου Τμήματος Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης. Σκοπός της εκπαίδευσης, διάρκειας 12 εβδομάδων, είναι η διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου σκέψης και η οριοθέτηση ενός πεδίου συναντίληψης καταστάσεων και γεγονότων, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να  διαχειριστούν οι νέοι Αξιωματικοί, τόσο σε καιρό ειρήνης, όσο και σε καταστάσεις έντασης – κρίσης και πολέμου. Συμμετείχαν συνολικά 80 Λοχαγοί του Πεζικού, των Τεθωρακισμένων, του Πυροβολικού, του Μηχανικού, του Εφοδιασμού – Μεταφορών και του Γεωγραφικού.

Στις 2 Αυγούστου 2017,  στο πλαίσιο του προγράμματος ενημέρωσης του προσωπικού και των δράσεων συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ ημερίδα με θέμα «Βασικές Αρχές Κυβερνοπολέμου και Αδόμητων Δικτύων στο Σύγχρονο Πεδίο της Μάχης». Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την 1η ΣΤΡΑΤΙΑ/EU – OHQ και από το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας (ΑΤΕΙ) με θεματικές ενότητες: «Απαιτήσεις σύγχρονων επιχειρήσεων σε μετάδοση δεδομένων – φωνής», με μέριμνα 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, «Βασικές Αρχές Κυβερνοπολέμου» και «Βασικές Αρχές Αδόμητων Δικτύων», με μέριμνα ΑΤΕΙ.

Στις 11 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής Διπλωμάτων και Διακριτικών Πτερύγων Αλεξιπτωτιστή σε 70 Ευέλπιδες και σε 33 Σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή (ΣΒΕΑ) της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) και εκτέλεσαν τα προβλεπόμενα άλματα με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα. Οι εν λόγω Σπουδαστές των Παραγωγικών Σχολών εκπαιδεύθηκαν σε εθελοντική βάση, έχοντας διαθέσει μέρος της καλοκαιρινής τους άδειας για το σκοπό αυτό.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 3 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από αρμόδιους επιτελείς, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα. Κατά την επίσκεψή του ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΑΒ Ζαχαρία Γκίκα, το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ Γεώργιο Μαζαράκο και στελέχη της εταιρείας, ενημερώθηκε για την πρόοδο των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 10 Αυγούστου 2017 συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού για το Εξοπλιστικό Υποπρόγραμμα του ΠΝ «Γενική Επιθεώρηση – Επισκευή Κυρίων Μηχανών Diesel ‘MTU 20V 956 TB82’ Φρεγατών τ. ΜΕΚΟ». Το εν λόγω υποπρόγραμμα προϋπολογισμού €13,8 εκατ. είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 30 Ιουλίου 2014.

Κύπρος

Στις 2 Αυγούστου 2017 το αρματαγωγό ΡΟΔΟΣ συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 05/17», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο ΑW139 της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Αεροπορικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC). Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ. Η άσκηση διεξήχθη, μετά τον απόπλου του αρματαγωγού ΡΟΔΟΣ από το Λιμένα Λεμεσού, στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού 2017.

Στις 2 Αυγούστου υπεγράφη η συμφωνία ενοικίασης του νέου κτηρίου, στο οποίο θα συστεγαστούν το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Άμυνας στεγάζεται σήμερα σε 7 διαφορετικά κτήρια στην περιοχή της Λευκωσίας. Αναμένεται ότι πέραν των οικονομιών κλίμακος και της μείωσης του λειτουργικού κόστους, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση σε ότι αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, βελτίωση της παραγωγικότητας και καλύτερος συντονισμός και έλεγχος στην όλη συλλειτουργία των διοικητικών και επιχειρησιακών δομών Υπουργείου και ΓΕΕΦ. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται ήδη η σταδιακή συγχώνευση υπηρεσιών που επιτελούν παρόμοια καθήκοντα και η αποδέσμευση στρατιωτικού προσωπικού για τοποθέτηση στις μονάδες της ΕΦ.

Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» στις 6 Αυγούστου 2017 για το σύνολο των εσόδων και εξόδων για την αμυντική θωράκιση από το 1984 μέχρι σήμερα. Όπως προκύπτει από εμπιστευτικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ημερομηνίας 1/3/2017, το οποίο εξασφάλισε η «Σ», από τα συνολικά €8 δις ευρώ που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 33 χρόνια ως Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα, μόλις τα €4,5 δισ. δαπανήθηκαν για αγορά και συντήρηση οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς ενώ τα υπόλοιπα €3,5 δισ. κατασπαταλήθηκαν για την κάλυψη δημοσιονομικών και λειτουργικών αναγκών του Κράτους και του Υπουργείου Άμυνας (καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικών επιδομάτων, επιδοτήσεων και αγορές αναλωσίμων). Μέσα από το έγγραφο διαπιστώνεται προοδευτικά φθίνουσα πορεία των δαπανών για αμυντική θωράκιση, ειδικά μετά το 2004 και το Σχέδιο Ανάν, όταν οι εισπράξεις από εισφορές για την Άμυνα είναι υπερδιπλάσιες από τις δαπάνες. Συγκεκριμένα, το 2006 το Κράτος εισέπραξε από την Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα το ποσό των €248,7 εκατ. και ξόδεψε για εξοπλισμούς μόλις €82,5 εκατ. Το 2010, από εισπράξεις €399,7 εκ., μόνον τα €105,4 εκ. δόθηκαν στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και το 2011 από τα €457,3 εκατ. αξιοποιήθηκαν μόνον €96,4 εκατ.!

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 7 Αυγούστου 2017, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic υποδέχθηκε το διοικητή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) Hakan Fidan στο προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα ασφαλείας και διμερούς συνεργασίας ενώ ο Σέρβος πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του για επίσημη επίσκεψη.

To υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας ανέθεσε στις 8 Αυγούστου 2017 σύμβαση στην τουρκοκατιαρανών συμφερόντων εταιρεία BMC για την προμήθεια 529 τεθωρακισμένων οχημάτων βελτιωμένης έκδοσης Kirpi, στο πλαίσιο του προγράμματος Τακτικών Τροχοφόρων Οχημάτων 2 (ΤΤΑ-2). Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι περίπου $350 εκατ.

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει από τις 15 Αυγούστου ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Στρατηγός Mohammad Bagheri. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της ιρανικής στρατιωτικής ηγεσίας στην Άγκυρα από το 1979.