Ανασκόπηση εβδομάδας #41

27
2022

Άλματα Ισραηλινών αλεξιπτωτιστών από αερoσκάφος C-130J στο πλαίσιο της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ-2017 αποκάλυψε η Ισραηλινή Αεροπορία στον επίσημο ιστότοπό της. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ισραηλινό αεροσκάφος C-130J πραγματοποίησε ρίψη αλεξιπτωτιστών σε χώρο που προσομοίωνε διείσδυση σε εχθρικό χώρο και σε σύνθετο περιβάλλον εναέριων και επίγειων απειλών. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη συμμετοχή Ισραηλινών καταδρομέων σε ελληνικό έδαφος καθώς σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Επένδυση, το Νοέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεκπαίδευση 260 στελεχών Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων του Ισραηλινού Στρατού με την 1η ΜΑΛ στους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της διευρευμένης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, προγραμματίζεται η μετάβαση τμήματος της 1ης ΜΑΛ στο Ισραήλ, όπου προσωπικό της θα εκτελέσει άλμα στατικού ιμάντα με πλήρη φόρτο μάχης και εν συνεχεία πορεία και διαβίωση σε ισραηλινό έδαφος.

Οι Σχηματισμοί της ΑΣΔΕΝ εκτέλεσε Βολές Πυροβολικού Μάχης και Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Στις 7 Απριλίου 2017, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης επισκέφθηκε Πυροβολαρχία της 181 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων «HAWK».

Στις 13 Απριλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε Στρατόπεδα και Φυλάκια στις Περιοχές Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και ΑΣΔΕΝ και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό, με την ευκαιρία του Αγίου Πάσχα. Ειδικότερα, επισκέφθηκε το Στρατόπεδο ΚΥΡΟΥΔΗ στη Νέα Σάντα Ροδόπης (1ο ΛΒ/ΚΕΕΔ), το ΕΦ 1, το Φυλάκιο Γέφυρας ΚΗΠΩΝ, το Φυλάκιο ΨΑΡΩΝ, το Φυλάκιο ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ, το Προσωπικό του 5ου ΕΤΕΘ στην Κω, που επιβαίνει στην κανονιοφόρο ΜΑΧΗΤΗΣ (Ρ266), το Φυλάκιο ΨΕΡΙΜΟΥ και το Φυλάκιο ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΥ όπου και διανυκτέρευσε.

Στις 6 Απριλίου 2017 διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) και του οργανικού της ελικοπτέρου με τη φρεγάτα FS LA FAYETTE του Γαλλικού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή του βορείου Αιγαίου Πελάγους. Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε τεχνικά αντικείμενα αντιμετώπισης απειλής επιφανείας, στοχοποίησης με χρήση ελικοπτέρου, ναυτικής αποτροπής, εκτέλεσης πυρών επιφανείας, διοικητικής μέριμνας και προχωρητικών ελιγμών. Συνέβαλε δε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Στις 7 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η απενημέρωση (Hot Wash Up-HWU) της άσκησης Ναρκοπολέμου ΑΡΙΑΔΝΗ 17, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου ΠΝ, επί της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, εν όρμω λ. Πατρών, σημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο και την επίσημη ολοκλήρωση της άσκησης. Στην εν λόγω άσκηση, η οποία διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, συμμετείχαν σχηματισμοί/μονάδες/προσωπικό τόσο του NATO όσο και κρατών εκτός ΝΑΤΟ, με τα οποία το ΠΝ έχει αναπτύξει και διατηρεί συνεργασία, σε διμερές επίπεδο. Η μεγάλη ποικιλία/πολυτυπία μονάδων και μέσων, όπως ναρκοθηρευτικά, ναρκαλιευτικά, μη επανδρωμένα οχήματα και μονάδες εξουδετέρωσης υποβρύχιων μηχανισμών, παρείχαν πολλαπλές ευκαιρίες στους συμμετέχοντες να εξασκηθούν, υπό ρεαλιστικές συνθήκες και σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος τύπου ναρκών, εφαρμόζοντας διάφορες αντιναρκικές τεχνικές και αντίμετρα. Το αναβαθμισμένο και εξελιγμένο σενάριο της άσκησης σε συνδυασμό με το περιβάλλον και την περιοχή διεξαγωγής, τη μεγάλη ποικιλία/πολυτυπία μονάδων και μέσων, τη ρεαλιστικότητα στη σχεδίαση και στην εκτέλεση έχουν προσδώσει κύρος και αναγνώριση στην άσκηση ΑΡΙΑΔΝΗ, καθιστώντας την ιδιαίτερα ελκυστική, γεγονός που επιβεβαιώθηκε εν προκειμένω, με την εξαιρετικά μεγάλη, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, συμμετοχή.

Στις 8 Απριλίου 2017 διεξήχθη συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους. Από πλευράς ΠΝ συμμετείχαν η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F451) με το οργανικό της ελικόπτερο, ενώ από πλευράς της Συμμαχικής Δύναμης συμμετείχαν η ισπανική φρεγάτα ESPS MENDEZ NUNEZ, η καναδική φρεγάτα HMCS ST JOHN’S και το ισπανικό πλοίο γενικής υποστήριξης ESPS PATINO. Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε τεχνικά/τακτικά αντικείμενα αντιμετώπισης απειλής επιφανείας, ηλεκτρονικού πολέμου, διοικητικής μέριμνας και προχωρητικών ελιγμών. Συνέβαλε δε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Στις 13 Απριλίου διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ (F456) και του οργανικού της ελικοπτέρου με τις φρεγάτες SULTAN MOULAY ISMAIL και TARIK BEN ZIYAD του Ναυτικού του Μαρόκου στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο Ναυτικών.

Από 6 έως 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικός πλους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων με συμμετοχή του συνόλου των Ναυτικών Δοκίμων, του πλοίου γενικής υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (Α374) και της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ (F464). Τον εν λόγω εκπαιδευτικό πλου και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ναυτικών Δοκίμων παρακολούθησε ο Διοικητής της ΣΝΔ Υποναύαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης ΠΝ, επιβαίνων επί του ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ. Σκοπός του εκπαιδευτικού πλου της ΣΝΔ ήταν η εξοικείωση των Ναυτικών Δοκίμων με τη θάλασσα, η πρακτική εκπαίδευση εν πλω, η απόκτηση ναυτικών γνώσεων και εμπειρίας καθώς και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Σημαίας. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πλου, στις 8 Απριλίου τα Πολεμικά Πλοία κατέπλευσαν στη Σούδα, όπου οι Ναυτικοί Δόκιμοι επισκέφθηκαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής- ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC).

Το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε την Τακτική Διοίκηση των 3rd Focused Operations της Επιχείρησης SEA GUARDIAΝ του NATO από 14 έως 30 Απριλίου, υπό το Διοικητή της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ-2) ο οποίος θα επιβαίνει στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (με οργανικό ελικόπτερο S70B Aegean Hawk, ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών καθώς και με πολυεθνικό Επιτελείο). Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα διεξαχθούν στην Κεντρική/Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Τουρκία. Η Επιχείρηση SEA GUARDIAΝ συνιστά επιχείρηση θαλάσσιας Ασφάλειας (Maritime Security Operation-MSO) και διαδέχθηκε την επιχείρηση συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ με την επωνυμία ACTIVE ENDEAVOUR. Με την εν λόγω συμμετοχή το ΠΝ συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια για την επίτευξη θαλάσσιας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος της Κεντρικής/Ανατολικής Μεσογείου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, επισκέφθηκε,  με την ευκαιρία των Άγιων ημερών του Πάσχα, την 130 Σμηναρχία Μάχης, στη νήσο Λήμνο και την 135 Σμηναρχία Μάχης, στη νήσο Σκύρο. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό των κλιμακίων των αεροσκαφών επιφυλακής και του ελικοπτέρου ετοιμότητας, καθώς και με το προσωπικό των Μονάδων.

Αμυντική βιομηχανία – Προγράμματα

Στις 5 Απριλίου συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η Επιτροπή διαπραγματεύσεων διακρατικής συμφωνίας για την εκποίηση 1.000 βομβών Mk-82, 700 βομβών Mk-83 και παρελκόμενων υλικών αυτών.

Στις 11 Απριλίου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμους Αξιωματικούς του ΓΕΑ, επισκέφθηκε τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), όπου τον υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής της, Αντιναύαρχος ε.α Κυριάκος Κυριακίδης Π.Ν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Πολεμική Αεροπορία.

Στις 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού για το υποπρόγραμμα «Παροχή Υπηρεσιών για Υποστήριξη Τακτικών Συστημάτων και Συστημάτων Διευθύνσεως Βολής Πολεμικών Πλοίων» στην εταιρεία ΣΣΜΑΡΤ Α.Ε. αντί του ποσού των 194.040 ευρώ.

Στρατιωτική διπλωματία

Από Τετάρτη 5 έως Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, διμερείς συνομιλίες επί θεμάτων Αμυντικής Τυποποίησης, μεταξύ αντιπροσωπείας του Κέντρου Τυποποίησης του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας (Centre de Normalisation de Defence) και επιτελών του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στις διεθνείς δραστηριότητες τυποποίησης στον τομέα της Άμυνας.

Στις 12 Απριλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε τη Νάπολη Ιταλίας όπου και συναντήθηκε με την Ναύαρχο Michelle Howard, Commander of Allied Joint Force Command Naples-US Naval Forces Europe-US Naval Forces Africa.  Κατά την συνάντηση συζητήθηκε και αναλύθηκε το περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, η διμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, και τα κύρια θέματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:
-στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας, στους τομείς της συλλογής, επεξεργασίας και διανομής πληροφοριών,
-στις νατοϊκές ασκήσεις και επιχειρήσεις,
-στην συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο,
-στη συνεκπαίδευση μονάδων του ΠΝ με αντίστοιχες του USN,
-στην συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των ειδικών δυνάμεων Ελλάδας-ΗΠΑ με την λειτουργία του Special Operations Command and Control Element (SOCCE) στο ΚΕΝΑΠ.

Κύπρος

Στις 12 Απριλίου, η πυραυλάκατος ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ (Ρ23) συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία ΣΑΛΑΜΙΣ – 02/17, η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ελικόπτερο AW-139 της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC). Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

Ο Υπουργός Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης πραγματοποίησε στις 12 Απριλίου επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του Στρατηγού Sedki Sobhi, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi. Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο υπουργών ανακοινώθηκε η εγκαθίδρυση Μόνιμης Συντονικής Επιτροπής για παρακολούθηση υλοποίησης του προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Το πρόγραμμα αντανακλά την κοινή πεποίθηση της Κύπρου και Αιγύπτου για την ενίσχυση της συνεργασίας τους με στόχο τη προώθηση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε η τοποθέτηση Ακολούθου Άμυνας της ΚΔ στο Κάιρο, από την 1η Οκτωβρίου 2017. Σημειώνεται ότι η Αίγυπτός πρόσφατα έχει τοποθετήσει Ακόλουθο Άμυνας στη Λευκωσία γεγονός που αποτελεί άλλη μια απτή απόδειξη των άριστων σχέσεων των δύο χωρών και την κοινή επιθυμία τους για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 30 Μαρτίου πραγματοποίηθηκαν βολές Α/Α πυροβολικού από την 57η Ταξιαρχία Πυροβολικού της Στρατιάς Αιγαίου στο πεδίο βολών και ασκήσεων του Seferihisar.

Σε συνέχεια του παροπλισμού του αρματαγωγού ERTUĞRUL (L401) κλάσης Terrebonne Parish του Τουρκικού Ναυτικού και ενόψει της ένταξης σε υπηρεσία του νέου Α/Γ BAYRAKTAR (L402), στις αρχές Απριλίου παροπλίστηκε το σύνολο των Αποβατικών Σκαφών Μηχανοκινήτων (LCM) τύπου Ç302, εγχώριας ναυπήγησης μεταξύ 1965-1966, με εκτόπισμα πλήρους φόρτου 113 τόνων και μέγιστη ταχύτητα 9 κόμβων (βλ. Ισοζύγιο Ναυτικής Ισχύος).


Η Συντακτική Ομάδα της e-Amyna εύχεται σε όλους τους αναγνώστες της Καλή Ανάσταση!