Ανασκόπηση εβδομάδας #40

29
1222
Σχηματισμός αεροσκαφών που συμμετείχε στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ πραγματοποίησε χαμηλή διέλευση για να φωτογραφηθεί με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το σύμπλεγμα Μεγίστης όπου εκτέλεσε αποστολή ναυτικής προσβολής, στις 5 Απριλίου.

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 2017, κατά την οποία εκτελέστηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών, ναυτικών δυνάμεων και Μονάδων του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με βίντεο που αποδέσμευσε το ΓΕΕΘΑ, στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) πραγματοποίησαν στις 2 Απριλίου άλμα ελευθέρας πτώσεως από αεροσκάφος C-130 Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, κάνοντας χρήση της τεχνικής ΗΑΗΟ (High Altitude High Opening). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αλεξιπτωτιστές εγκατέλειψαν το αεροσκάφος στα 20.000 πόδια ύψος, χρησιμοποιώντας συσκευές οξυγόνου και εν συνεχεία άνοιξαν τα αλεξίπτωτα στα 18.500 πόδια, οπότε πραγματοποίησαν διείσδυση προς τη Ζώνη Ρίψεως που απείχε χιλιόμετρα από το σημείο εξόδου τους από το αεροσκάφος, κάνοντας χρήση συσκευής GPS.

Το δεκαπενθήμερο από 27 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2017, το προσωπικό και τα πτητικά μέσα της Αεροπορίας Στρατού εκτέλεσαν πληθώρα αποστολών σε ολόκληρο τον Ελλαδικό Χώρο, που συνοψίζονται σε: συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, αποστολές Επιτήρησης, συμμετοχή σε ΤΑΜΣ όλων των κλιμακίων Μονάδων και Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς και συμμετοχή στην Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μέσης Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 2017. Το παραπάνω χρονικό διάστημα, τα ελικόπτερα όλων των τύπων της Ταξιαρχίας, εκτέλεσαν συνολικά 238 εξόδους, ημέρα και νύχτα, και συμπλήρωσαν 445 ώρες πτήσης.

Το διήμερο 5 και 6 Απριλίου εκτελέσθηκε Συντήρηση Ικανότητας Αλεξιπτωτιστών στην Περιοχή Ευθύνης της 98 ΑΔΤΕ, στη Λέσβο με ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ.

Η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε άσκηση εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, στον Έβρο, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Επιπρόσθετα, ενεργοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν με άριστα αποτελέσματα, τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων της Ταξιαρχίας.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της Εθνοφυλακής, στις 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Άσκηση Εξασφάλισης Γέφυρας από το Τάγμα Εθνοφυλακής Καλπακίου, την οποία παρακολούθησε ο  Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Στις 4 Απριλίου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και πραγματοποίησε ομιλία στους Σπουδαστές της, με θέμα «Προκλήσεις, Προοπτικές και Στρατηγικοί Στόχοι του Στρατού Ξηράς». Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την έδρα της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο Πετροχώρι Ξάνθης, όπου συνεκπαιδεύονται οι Ανθυπίλαρχοι Τάξης 2016 και οι Ανθυπολοχαγοί του Βασικού Τμήματος της Σχολής Εφαρμογής Υγειονομικού, μοιράστηκε εμπειρίες και ανέλυσε προκλήσεις του παρόντος και μέλλοντος, με στόχο τη δημιουργία κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

Από 3 έως 7 Απριλίου διεξήχθησαν οι εθνικές ασκήσεις ΑΣΤΡΑΠΗ 4/17 και ΟΡΜΗ 3/17 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, Μυρτώου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους και του βορείου, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου Πελάγους αντίστοιχα, με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, υποβρυχίων, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του ΠΝ. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν επί τεχνικών και τακτικών αντικειμένων και διαδικασιών σε περιβάλλον σύνθετης απειλής ενώ εκτελέστηκε και συνεργασία/συνεκπαίδευση με μονάδες της ΠΑ, στο πλαίσιο της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2017. Σύμφωνα με το ΓΕΝ, τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Απριλίου εκδηλώθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά στο κέλυφος του αριστερού αεροστροβίλου της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, εν πλω στη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού. Η πυρκαγιά αντιμετωπίσθηκε άμεσα χωρίς να υπάρξουν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές στο πλοίο, το οποίο συνεχίζει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων του δραστηριοτήτων.

Tο ΠΝ συμμετείχε, από 22 Μαρτίου έως 6 Απριλίου, στην τριεθνή άσκηση με την επωνυμία NOBLE DINA 2017, η οποία διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ περιελάμβανε και εν όρμω δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC) στην Κρήτη και στο Ναύσταθμο στη Χάιφα. Η άσκηση συνδιοργανώνεται ετησίως από το ΠΝ με το USN και το Ναυτικό του Ισραήλ, ενώ συμμετείχε και το Ναυτικό της Κύπρου, υπό καθεστώς παρατηρητή. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι ακόλουθες δυνάμεις:

Ελλάδα: Μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο, ένα ΤΠΚ, ένα υποβρύχιο και δύο Αξιωματικοί εξειδίκευσης Τακτικού Συντονιστή (Tactical Coordinator: TACCO) που συμμετείχαν ως ιπτάμενοι παρατηρητές (Rider) σε πτήσεις με Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-8A Poseidon του Αμερικανικού Ναυτικού

ΗΠΑ: Ένα Αντιτορπιλικό, ένα Πετρελαιοφόρο και ένα ΑΦΝΣ.

Ισραήλ: Τρεις κορβέτες, εκ των οποίων η μία με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο υποβρύχια, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, έξι τακτικά μεταγωγικά ελικόπτερα και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.

Τα κύρια αντικείμενα εστιάστηκαν στη συνεκπαίδευση των τριών Ναυτικών στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό την προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης και του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό επιχειρησιακό και τακτικό/τεχνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, η συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων.

Από 31 Μαρτίου έως 7 Απριλίου διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους η πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου ΑΡΙΑΔΝΗ 17 με τη συμμετοχή της Δύναμης SNMCMG-2, του NATO/CMRE (Centre for Maritime Research and Experimentation) με το πλοίο επιστημονικών ερευνών ITS NRV ALLIANCE, μεμονωμένα κράτη με τις μονάδες/ομάδες/ παρατηρητές. Από πλευράς ΠΝ, συμμετείχε η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ και το οργανικό της ελικόπτερο (Πλοίο Διοικήσεως της Άσκησης), τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M63), ΕΥΡΩΠΗ (M62) και ΚΑΛΥΨΩ (Μ64), η κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (P61) και μία Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ) της ΔΥΚ.

Από το οπτικοακουστικό υλικό που αποδέσμευσε το ΓΕΝ για την επίσκεψη του 13χρονου Γιώργου και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Make-A-Wish» στο Ναυτικό Οχυρό Σαραμαγκά προκύπτει ότι η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών έχει εξοπλιστεί με ημιαυτόματα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή M110 (Semi-Automatic Sniper System: SASS) με διόπτρα μεταβλητής μεγέθυνσης.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 30 Μαρτίου συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η Επιτροπή Διενέργειας Διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση και αξιολόγηση κοινά αποδεκτού Σχεδίου LOA για πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της ΠΑ.

Στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις περί Σταδιοδρομίας Στελεχών και Εξέλιξης και Οικονομικής Μέριμνας και Λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (και …αποσύρθηκε λίγο αργότερα) προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

  • η διάθεση ποσού μέχρι €19,7 εκατ. στα ΕΝΑΕ για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών για την πλήρη επιχειρησιακή απόδοση των Υ/Β, την αντιμετώπιση βλαβών που προκύπτουν από τις εν εξελίξει δοκιμές καθώς και για τη συντήρηση των συνοδών πλοίων δοκιμών των Υ/Β.
  • η έγκριση του σχεδίου της 3ης Τροποποίησης της σύμβασης 025Α/99 για την οριστική παραλαβή του Συστήματος Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης (ΣΕΖΜ) ΕΡΜΗΣ – Φάση Β’ που έχει ανατεθεί στην ΕΑΒ.
  • η έγκριση του σχεδίου σύμβασης ΑΩ μεταξύ της Raytheon και της ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται ως προτεινόμενα προγράμματα:

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 5 Απριλίου, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχτηκε στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, τον Διοικητή USAFE-AFAFRICA/Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Πτέραρχο Tod D. Wolters. Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποίησαν πτήση με αεροσκάφη F-16D Block 52+ της 337 Μοίρας στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, ενώ συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τα πληρώματα των συμμετεχουσών χωρών για τη μεταξύ τους συνεργασία κατά τη διάρκεια της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2017.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Κουβέιτ πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου, με τον Ναύαρχο Ε. Αποστολάκης να συναντάται με τον ομόλογό του, Lt. General Mohammed Khaled Al-Khedher. Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας με έμφαση στο προσφυγικό και στην τρομοκρατία καθώς και η απαίτηση δημιουργίας συναντίληψης μεταξύ των κρατικών δρώντων της ευρύτερης περιοχής ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας. Επίσης, συζητήθηκε η περαιτέρω προοπτική στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στα πεδία της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης. Ακολούθως, ο Α/ΓΕΕΘΑ έγινε δεκτός από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας, Sheikh Mohammad Khaled Al Hamad Al Sabah, με τον οποίο συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και της ανάπτυξης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε τον λιμένα Shuwaikh, όπου και παρακολούθησε δραστηριότητες της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης Eagle Resolve 2017. Η άσκηση διεξάγεται από τις 19 Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου 2017 με συμμετοχή χωρών-μελών του Gulf Cooperation Council καθώς και των ΗΠΑ. Κατά την παραμονή στο Κουβέιτ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβυ Ανδρέα Παπαδάκη.

Κύπρος

Από 4 έως 6 Απριλίου 2 πραγματοποιήθηκαν βολές Α/Α κατευθυνόμενων βλημάτων MISTRAL από Μονάδες Πυρός επί οχημάτων και επί εδάφους, σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς. Τα αποτελέσματα των βολών κρίνονται ως άριστα.

O Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογο του Jean-Yves Le Drian. Κατά τη συνάντηση υπογράφηκε αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία καλύπτει νέους τομείς συνεργασίας, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, την έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και πειρατείας. Ο ΥΠΑΜ ανακοίνωσε επιπλέον το διορισμό Στρατιωτικού Ακόλουθου Άμυνας στο Παρίσι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 23 Μαρτίου, προσωπικό της 39ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στα Κατεχόμενα της Κύπρου πραγματοποίησε βολές διαφόρων αντιαρματικών συστημάτων. Από τις φωτογραφίες του τουρκικού Γενικού Επιτελείου προκύπτει ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με αυτοκινούμενες πλατφόρμες για τα αντιαρµατικά βλήµατα TOW. Επιπλέον, από 28 έως 30 Μαρτίου, προσωπικό του Συντάγματος ΠΒ του ανωτέρω Σχηματισμού πραγματοποίησε εκπαιδευτικές βολές Α/Α πυροβόλων κατ’ επιγείου στόχου καθώς και βολές ελαφρών ΑΤ όπλων.

Τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν (ΕΠΟΠ Λοχίες Yunus Ertürk και Ufuk Bingöl, Συμβασιούχος Λοχίας Mehmet Yavşan) και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από πυροδότηση τηλεχειριζόμενου εκρηκτικού μηχανισμού στο Uludere της επαρχίας Şırnak, στις 4 Απριλίου.

Στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης Deniz Yıldızı-2017 του Τουρκικού Ναυτικού (TDK), η οποία διεξήχθη από 27 Μαρτίου έως 7 Απριλίου στον Εύξεινο Πόντο, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες βολές κατευθυνομένων βλημάτων:

  • Βολή ενός Κ/Β επιφανείας-επιφανείας Harpoon Block2 από την κορβέτα HEYBELİADA (F511) και ενός Κ/Β Sub Harpoon από το υποβρύχιο ÇANAKKALE (S358) στις 31 Μαρτίου.
  • Βολές δύο Κ/Β επιφανείας-αέρος SM-1 από την φρεγάτα GÖKÇEADA (F494), δύο Κ/Β επιφανείας-αέρος NSSM από την φρεγάτα FATİH (F242), ενός Κ/Β επιφανείας-αέρος ESSM από την φρεγάτα BARBAROS (F244), ενός K/B RIM-116 του CIWS RAM της κορβέτας BÜYÜKADA (F512) και ενός Κ/Β Stinger MANPADS από μέλος πληρώματος ΤΠΚ İMBAT (P335) την 1η Απριλίου.

Μεταξύ 3 και 5 Απριλίου, τα πλοία του TDK κατέπλευσαν σε λιμένες των παρευξείνιων χωρών (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Στην άσκηση συμμετείχανσυνολικά 10 φρεγάτες, 3 κορβέτες, 5 υποβρύχια, 6 πυραυλάκατοι, 2 περιπολικά, 1 αρματαγωγό, 7 πλοία υποστήριξης, 10 ελικόπτερα ενώ πραγματοποιήθηκαν 14 έξοδοι ΑΦΝΣ και 3 αεροσκαφών F-16.