Ανασκόπηση εβδομάδας #4

22
1197

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε Εθνική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση του 50 Λόχου Αντιαρματικών (ΛΑΤ) της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στον Έβρο. Η αξιολόγηση διεξήχθη από την Ομάδα Επιχειρησιακών Αξιολογήσεων της Γενικής Επιθεώρησης του ΓΕΣ και είχε ως σκοπό τον έλεγχο της ετοιμότητας του 50 ΛΑΤ να αναλάβει πολεμική αποστολή. Για το σκοπό αυτό, ο 50 ΛΑΤ ενισχύθηκε με εφέδρους ώστε να φθάσει στην προβλεπόμενη στον πόλεμο δύναμη του. Εξετάσθηκαν οι διαδικασίες κατάταξης και ένταξης των εφέδρων, το Σχέδιο Ταχείας Προσελεύσεως, το Σχέδιο Συναγερμού και η κίνηση του προσωπικού και των μέσων σε επιλεγμένες θέσεις, οι διαδικασίες εκπόνησης και έκδοσης Προειδοποιητικών και Τμηματικών Διαταγών, οι διαδικασίες Οργάνωσης Μάχης, θέματα Ατομικής Τακτικής, το σύστημα επικοινωνιών, το Σύστημα Διοικητικής Μέριμνας στην Εκστρατεία, η διεξαγωγή επιχειρήσεων και η εκτέλεση βολών.

Στις 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Γεράκι 2016». Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό και εναέρια μέσα της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εξασκήθηκαν σε αντικείμενα έρευνα-διάσωσης μάχης (CSAR).

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Δ΄ ΣΣ, αναπτύχθηκαν τα Κλιμάκια Διοικητικής Μέριμνας της XXI ΤΘΤ και,  μεταξύ άλλων, παρασκευάστηκε άρτος από τα κινητά αρτοποιεία του Σχηματισμού. Tην εκπαίδευση παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ ΣΣ. Οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς σε αρτοποίηση, κατά την εκστρατεία, μέχρι και λίγα χρόνια πριν, καλύπτονταν σε μεγάλο ποσοστό, από τους αρτοκλιβάνους τύπου «ΓΚΟΝΤΕΛ», που διέθεταν οι μονάδες εκστρατείας, του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών. Ο εκσυγχρονισμός όμως του Στρατού  και η μηχανοκίνηση των μονάδων, οδήγησε  στην ανάγκη, η αρτοποίηση σε  εκστρατεία να γίνει πιο ευέλικτη, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις δυνάμεις ελιγμού. Έτσι προέκυψε η ανάγκη κατασκευής του κινητού αρτοποιείου εκστρατείας και ξεκίνησε η χορήγηση τέτοιων, στις μονάδες Εφοδιασμού Μεταφορών,  το έτος 1990, κάνοντας αρχή από τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες. Σήμερα κινητά αρτοποιεία διαθέτουν, όλοι οι Μηχανοκίνητοι και Τεθωρακισμένοι Σχηματισμοί καθώς και τα περισσότερα εφοδιαστικά όργανα του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών, που αρτοποιούν. Η απόδοσή τους, είναι 5.000 – 6.000 μερίδες άρτου, σε φόρμες των 500 – 700 γραμμαρίων ανά 16ωρο, ενώ απασχολούν, προσωπικό 5 – 6 ατόμων το καθένα.

Στις 29 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 1ης Στρατιάς σεμινάριο με θέμα «ΜΕΑ (UΑV’s): Δυνατότητες και επιχειρησιακή εκμετάλλευση». Το σεμινάριο είχε ως σκοπό την ενημέρωση και την αξιοποίηση της γνώσης από τις επιχειρησιακές δραστηριότητες των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων του Στρατού Ξηράς. Παρουσιάσθηκαν τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των ΜΕΑ, ενώ αναλύθηκαν τα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα χρησιμοποίησή τους, καθώς και οι επιχειρησιακές προοπτικές τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το Τμήμα Καυσίμων-Λιπαντικών του Χημείου Στρατού έχει αναλάβει από το 2015 τον έλεγχο των υδραυλικών υγρών των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, ο οποίος μέχρι τότε γινόταν σε εργαστήρια του εξωτερικού, με σημαντική καθυστέρηση στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων και ανάλογη οικονομική επιβάρυνση της Υπηρεσίας. Την τελευταία διετία τα αποτελέσματα εκδίδονται άμεσα με συνέπεια την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ιπτάμενων μέσων και την εξοικονόμηση ποσού της τάξης των 150.000€ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι το Χημείο Στρατού ήταν η πρώτη Μονάδα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που έλαβε διαπίστευση κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 17025.

Στις 24 Ιουνίου παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης Υποπτέραρχου (Ι) Ι.  Μανωλάκου, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Διοίκησης η ετήσια σύσκεψη Τυποποίησης – Αξιολόγησης (Τ-Α) των Μονάδων και των Κέντρων Εκπαίδευσης αρμοδιότητάς της. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η  ενημέρωση και η ανάλυση θεμάτων που άπτονται της  Τ-Α, καθώς και η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών από τον Διοικητή ΔΑΕ.

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από σύσσωμη τη στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, απένειμε μετάλλια σε βετεράνους του Στρατού Ξηράς που συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κορέα και στην Κύπρο. Επίσης, απένειμε μετάλλιο εξόχου πράξεως στον θανόντα Στρατιώτη (ΠΖΝ) Ευστάθιο Κρόκο.

Αμυντική βιομηχανία

Oλοκληρώθηκε πρόσφατα η παραλαβή νέων βλημάτων αρμάτων των 120mm, που αποκτήθηκαν μέσω Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Γερμανίας.  Η προμήθεια περιλαμβάνει βλήματα Κινητικής και Χημικής Ενεργείας. Σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, με την υλοποίηση της παραπάνω προμήθειας επιτυγχάνεται η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων.

Η εταιρεία INTRACOM Defense Electronics (IDE) υπέγραψε σύμβαση ύψους 4,1 εκατ. ευρώ με την Krauss Maffei Wegmann (KMW) για συστήματα ενδοεπικοινωνίας WiSPR, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000 του Γερμανικού Στρατού. Η συμφωνία είναι συνέχεια της επιτυχημένης υλοποίησης στο πρωτότυπο PzH2000, η οποία ολοκληρώθηκε το 2013 και όπου το WiSPR απέδειξε για μια ακόμη φορά την υπεροχή του σε περιβάλλοντα με σημαντική επιβάρυνση θορύβου. Οι παραδόσεις του συστήματος WiSPR για το πρόγραμμα αυτό θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2017.

Από 21 έως και 24 Ιουνίου η επιτροπή διαπραγματεύσεων της ΓΔΑΕΕ για την αξιολόγηση τεχνικοοικονομικής προσφοράς για το υποπρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) του Α/Τ Kornet-E, συναντήθηκαν στη ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους της Rosoboronexport και συζήτησαν θέματα που αφορούν την  τεχνικοοικονομική προσφορά της εταιρείας για την κατάρτιση του σχεδίου σύμβασης για το εν λόγω υποπρόγραμμα.

Η εταιρεία MSETT Hellas παρουσίασε στο ΓΕΕΘΑ τις προτάσεις της για εκπαίδευση χειριστών ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων (αλλά και άλλων χωρών στο πλαίσιο των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας), με κύριο άξονα τον περιορισμό του κόστους εκπαίδευσης και το καλύτερο επιχειρησιακό αποτέλεσμα, μέσω της προσομοίωσης. Οι προτάσεις αφορούν την παροχή στις Ένοπλες Δυνάμεις προσομοιωτών ελικοπτέρων και των αντίστοιχων προγραμμάτων και λογισμικών.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 26 έως 29 Ιουνίου 2016 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Νορβηγία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Ναυάρχου Haakon Bruun-Hanssen, στο πλαίσιο διμερών επαφών. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η περαιτέρω ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας των ΕΔ των δύο χωρών, η θαλάσσια ασφάλεια και η εκπαίδευση ενώ ενημερώθηκε από αρμοδίους επιτελείς για την πολιτική ασφαλείας, το σύστημα επιτήρησης και την επιχειρησιακή εκπαίδευση των ΕΔ της χώρας. Επιπρόσθετα, επισκέφθηκε την Βασιλική Ναυτική Ακαδημία και συμμετείχε σε πλόες μικρής διάρκειας, επί του ναρκαλιευτικού HNοMS OTRA (M351) και επί της φρεγάτας HNοMS ROALD AMUNDSEN (F311), όπου και ενημερώθηκε από τον Υπαρχηγό Στόλου, Lars Saunes.
 3

Στις 30 Ιουνίου δωδεκαμελής αντιπροσωπεία σπουδαστών του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον (American Hellenic Institute- AHI) επισκέφθηκε το ΓΕΕΘΑ και συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα από τις  24 έως 30 Ιουνίου. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα επισκέφθηκαν Μονάδες των Ε.Δ. στην Αττική και στην Κρήτη.

Το διήμερο 25-26 Ιουνίου η Ομάδα Επιδείξεων «Ζευς» με αεροσκάφος F-16 Block-52+ της Π.Α. συμμετείχε στην εκδήλωση «Magic in the Air», στο Βέλγιο. Η Ομάδα συμμετείχε και στο 5ο Kavala Air Show, όπως και η Ομάδα Επιδείξεων «Δαίδαλος» με αεροσκάφος T-6A. Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε ακόμη ζεύγος ελικοπτέρων AH-64DHA της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και ζεύγος μαχητικών Eurofighter της Γεραμνικής Αεροπορίας όπως επίσης και ο ομάδα «Baltic Bees Jet» με αεροσκάφη L-39. Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα «Δαίδαλος» είχε συμμετάσχει και στην 1η Διεθνή Εκδήλωση Αεροπορικού Τουρισμού που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Και Πιλότων Αεροσκαφών Cirrus (COPA) και η οποία φιλοξενήθηκε στην 120ΠΕΑ στην Καλαμάτα, στις 26 Μαΐου. Συμμετείχαν 40 ιδιωτικά αεροπλάνα τύπου Cirrus και περισσότερα από 100 άτομα από ολόκληρη την Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Κύπρος

Στην απαλλαγή των καθηκόντων του φέρεται να εμμένει ο Διοικητης της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ) της Εθνικής Φρουράς, εαν δεν γίνει αποδεκτή η εισήγησή του για ενίσχυση με κληρωτούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Σημερινή, η κατανομή για τη νέα ΕΣΣΟ στη ΔΚΔ είναι, μέχρι στιγμής, πάρα πολύ χαμηλή με συνέπεια να δυσχεραίνεται το έργο της εκπαίδευσης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Fikri Işık συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Ursula von der Leyen, η οποία προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Αεροπορική Βάση Incirlik. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας να εμποδίσει τις επισκέψεις Γερμανών βουλευτών στο Incirlik, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καλέσει να τερματιστεί η ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτικών στο τουρκικό έδαφος. Σημειώνεται ότι βουλευτές της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής και κοινοβουλίων των γερμανικών κρατιδίων στηρίζουν τη μήνυση που κατατέθηκε στον ομόσπονδο εισαγγελέα της Καρλσρούης κατά του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και κορυφαίων αξιωματούχων της Τουρκίας, οι οποίοι κατηγορούνται για συστηματικά εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις κουρδικές περιοχές της ΝΑ Τουρκίας.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η παρθενική πτήση του πρώτου αεροσκάφους F-35A Lightning II της Τουρκικής Αεροπορίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2017. Το αεροσκάφος θα παραδοθεί επισήμως το 2018 και θα παραμείνει για περίοδο ενός έτους σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ για την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών. Τα πρώτα τουρκικά F-35A θα ενταχθούν στην 172 Μοίρα της 7ης Κύριας Βάσης Αεριωθούμενων (AJÜ) της Μαλάτειας, όπου ολοκληρώνεται η κατασκευή σχετικών έργων υποδομής (υπόστεγα, συνεργεία κλπ).

Το σύνολο των ειδήσεων της εβδομαδιαίας ανασκόπησης είναι διαθέσιμο μόνο μέσω Newsletter.