Ανασκόπηση εβδομάδας #37

54
1471

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με την φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459), το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) και επιτελείς στην μεσαίας κλίμακας ανθυποβρυχιακή Συμμαχική Άσκηση DYNAMIC MANTA 17. Η Άσκηση διεξάγεται από 13 Μαρτίου έως 24 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας υπό την Διοίκηση του Συμμαχικού Ναυτικού Στρατηγείου ALLIED MARITIME COMMAND (MARCOM). Στην Άσκηση συμμετέχουν προσωπικό, πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από την Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Νορβηγία και την Τουρκία. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) στην κορυφαία ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ και δεύτερη υποβρυχίου Τύπου 214ΗΝ καθώς πέρυσι συμμετείχε το Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ (S121).

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με το ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ (Μ62) στην πολυεθνική Άσκηση Ναρκοπολέμου POSEIDON 17, από 5 έως 14 Μαρτίου στην Μαύρη Θάλασσα. Στην Άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και ναυτικές μονάδες από την Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία και την Τουρκία. Η Άσκηση διεξήχθη σε τρεις φάσεις υπό την Διοίκηση του Ναυτικού της Ρουμανίας, με σκοπό την εξάσκηση στις επιχειρήσεις ναρκοπολέμου και στην βελτίωση της συνεργασίας των συμμετεχόντων. Η πρώτη φάση περιελάμβανε την συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στον λιμένα της Κωστάντζας Ρουμανίας, την διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων και την διεξαγωγή κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών και τακτικών αντικειμένων εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των Πλοίων και την απενημέρωση (HWU) που έλαβε χώρα στον λιμένα της Κωστάντζας.

Στο πλαίσιο εκπαίδευσης της Εθνοφυλακής, εκτελέσθηκαν οι ακόλουθες δραστηριότητες, τις οποίες παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής:

  • Στις 12 Μαρτίου, άσκηση των Εθνοφυλάκων του 549 ΤΕ στη Σύμη.
  • Στις 13 Μαρτίου, η ΤΑΜΣ «Σάος» από τον 4ο Λόχο Εθνοφυλακής στη Σαμοθράκη, η οποία περιελάμβανε εκκαθάριση κατοικημένης περιοχής και βολή εθνοφυλάκων με όλα τα όπλα.
  • Στις 14 Μαρτίου, άσκηση εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος από Διμοιρία Εθνοφυλάκων στη Θάσο.

Aεροσκάφος CL-215 της 112ΠΜ/355ΜΤΜ, το οποίο στις 16 Μαρτίου εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και κατά τη φάση της υδροληψίας στην περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού, παρουσίασε βλάβη στο σύστημα των θυρίδων δεξαμενών νερού, με συνέπεια την παραμονή του στην επιφάνεια της θάλασσας. Το πλήρωμα οδήγησε το αεροσκάφος στην ακτή του Ωρωπού ενώ κλιμάκιο Τεχνικών μετέβη στην περιοχή για την αποκατάσταση της βλάβης.

Προσωπικό

Στις 10 Μαρτίου, η 1η Τάξη της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα Όπλα και Σώματα του Στρατού Ξηράς. Παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες και αποστολές των Τεθωρακισμένων Μονάδων, ενώ ακολούθησε επίδειξη αρματικού δυναμικού και επίσκεψη στο Μουσείο Αρμάτων.

Στις 13 και 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, η πρώτη φάση του Σεμιναρίου Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης. Το σεμινάριο παρακολούθησαν Ιπτάμενοι από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, την 359 Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, το 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού καθώς και Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ). Στις 16 και 17 Μαρτίου διεξήχθη στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών, στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη, η δεύτερη φάση του σεμιναρίου. Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι Ιπτάμενοι της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιπτάμενοι πυροσβεστικών αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και εκπρόσωποι της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αξιολογήσεων-Επιθεωρήσεων της ΔΑΥ, στο πλαίσιο προετοιμασίας της πυροσβεστικής περιόδου 2017. Στόχος του ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών και η αλληλοενημέρωση των στελεχών για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων πυρόσβεσης – αεροπυρόσβεσης.

Στρατιωτική διπλωματία

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2016 που παρουσίασε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Jens Stoltenberg στις 13 Μαρτίου, η Ελλάδα συνέβαλε το προηγούμενο έτος με στρατιωτικό προσωπικό 112 στελεχών στην Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR) και 4 ατόμων στην Αποστολή Resolute Support στο Αφγανιστάν.

O Αρχηγός του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρακολούθησε την τελική φάση της Άσκησης TRIDENT JAGUAR 2017, που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων Novo Selo της Βουλγαρίας. H άσκηση τελούσε υπό την αιγίδα της Ανώτατης Διοίκησης Μετασχηματισμού (Supreme Allied Commander Transformation: SACT)  και σχεδιάστηκε από το Joint Warfare Center (JWC) του ΝΑΤΟ. Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση του Γαλλικού Σώματος Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

O Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής συνομιλεί με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Stefan Yanev στο περιθώριο της άσκησης TRJR 15.

O Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium: NACS), που έλαβε χώρα στο Ramstein της Γερμανίας το διήμερο 15-16 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου συζητήθηκε το σύνολο των τρεχόντων θεμάτων που αφορούν τον αεροπορικό τομέα της Συμμαχίας, καθώς και ζητήματα που αφορούν την προοπτική της αεροπορικής ισχύος στο πλαίσιο των τεχνολογικών εξελίξεων.

Αμυντική βιομηχανία – Προγράμματα

Στις 8 Μαρτίου υπεγράφη από την ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ η Τροποποίηση Νο 5 της Σύμβασης 034Α/03 για την Προμήθεια Μεταφορικών Ελικοπτέρων ΝΗ90, με την οποία ανοίγει πλέον ο δρόμος για την παραλαβή των ελικοπτέρων NH-90 στην Αεροπορία Στρατού.

Στις 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον Κεντρικό Σταθμό Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ) στον Βοτανικό, η τελετή παράδοσης 15 οχημάτων αγροτικού τύπου και 2 μικρών λεωφορείων (mini buses) που εντάσσονται στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού με την διαδικασία της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), για χρονική διάρκεια 5 ετών με δικαίωμα εξαγοράς τους μετά το τέλος της μίσθωσης. Η εν λόγω μεθόδευση (leasing) ακολουθείται για πρώτη φορά από το Πολεμικό Ναυτικό και στοχεύει στην περιστολή λειτουργικών εξόδων πρόσκτησης και συντήρησης οχημάτων.

Κύπρος

Στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ενόψει της έναρξης της επιχειρησιακής αξιολόγησης των νέων δομών της Εθνικής Φρουράς εκτελέστηκε πληθώρα βολών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Οι κυριότερες εξ αυτών ήταν η συνδυασμένη εκπαίδευση ομάδων πεζικού με βολές κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων MILAN, η ΤΑΜΣ μικρού κλιμακίου Επιλαρχίας Αρμάτων σε συνδυασμό με βολές πυροβόλων και πολυβόλων αρμάτων, οι βολές κατ’ ανεμουρίου Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και οι βολές όλμων 120 χιλιοστών. Όλες οι δραστηριότητες εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια και ευστοχία πυρών γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.

Στις 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης CYPEGYP – 01/17 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, με τη συμμετοχή αεροναυτικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκπαιδευτικού πλοίου SHALADEIN του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 6 έως 9 Μαρτίου, η 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του 5ου Σώματος Στρατού πραγματοποίησε άσκηση διάβασης υδάτινου κωλύματος στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης.

Στις 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της ΠΓΔΜ για τα 118 χρόνια αποφοίτησης του Μουσταφά Κεμάλ από την Στρατιωτική Σχολή Μοναστηρίου, παρουσία του υπουργού Άμυνας Zoran Jolevski και του Δντη της Διεύθυνσης Προσωπικού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ταξιάρχου Süleyman Ertizman. Ο ΥΠΑΜ της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην προώθηση των «ιστορικών σχέσεων Τουρκίας – Σκοπίων» και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της συμμετοχής Τούρκων και Σκοπιανών στην Περιφερειακή Διοίκηση της Καμπούλ ως την καλύτερη απόδειξη της ποιότητας της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Στις 15 Μαρτίου σκοτώθηκαν οι ΕΠΟΠ Λοχίες Mahmut Yıldırım και Erkan İmalı από πυροδότηση IED στον οδικό άξονα Mardin-Diyarbakır.

Σύμφωνα με τον έγκριτο διπλωματικό συντάκτη της Hürriyet, Murat Yetkin, οι ΗΠΑ και η Ρωσία απέρριψαν το σχέδιο της Τουρκίας για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα που παρουσίασε ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Hulusi Akar στους ομολόγους τους, Στρατηγούς Joseph Dunford και Valery Gerasimov, κατά τη πρόσφατη τριμερή συνάντησή τους στην Αττάλεια. Κεντρικός άξονας του τουρκικού σχεδίου ήταν η διακοπή συνεργασίας με τις κουρδικές δυνάμεις YPG και η ενσωμάτωση των αραβικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

►Το στίγμα της εβδομάδας

Ο θεσμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) που δημιουργήθηκε από το έτος 1990 για την κάλυψη των αναγκών σε κατώτερο στρατιωτικό προσωπικό, προκειμένου να επαυξηθεί η μαχητική ικανότητα των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα των Μονάδων Εκστρατείας του Στρατού Ξηράς, είχε ατονίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και επανήλθε στο προσκήνιο το 2013 ως η μοναδική διέξοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος στελέχωσης, λόγω και της παρατεταμένης αδυναμίας προσλήψεων μονίμων. Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας για την ανακατάταξη ή επανακατάταξη 1.000 συνολικά οπλιτών και εφέδρων για βραχεία περίοδο έως τριών ετών, εκ των οποίων οι 600 θα στελεχώσουν τον ΕΣ (300 Ειδικών Δυνάμεων και 300 λοιπών Όπλων-Σωμάτων), 200 το ΠΝ και 200 την ΠΑ. Με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι στην κατανομή κρίσιμων ειδικοτήτων της ΠΑ, ο μεγαλύτερος αριθμός ΟΒΑ αναφέρεται σε Μάγειρες ενώ υπάρχουν ανάγκες 10 Κουρέων…