Διεθνής κατάσταση
Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, και οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εκμεταλλευτούν την έλλειψη πυρομαχικών των ουκρανικών δυνάμεων, πριν η Ουκρανία αρχίσει να παραλαμβάνει την αμερικανική βοήθεια που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν τις προσπάθειές τους στις περιοχές της Avdiivka και του Chasiv Yar, όπου αναμένεται να πετύχουν πρόσθετα εδαφικά κέρδη στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, οι ρωσικές επιθέσεις δεν αναμένεται να πετύχουν την ανατροπή της ουκρανικής αμυντικής γραμμής στο Donetsk Oblast πριν φτάσουν οι αμερικανικές ενισχύσεις στην Ουκρανία. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:
Ισραηλινές δυνάμεις, που περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα, συσσωρεύονται σε θέσεις εξόρμησης με στόχο την περιοχή της Ράφα, που απετέλεσε στόχο των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα. Το Ισραήλ, που επέτρεψε τη δημοσίευση φωτογραφιών από τις δυνάμεις που μετακινούνται προς τη Ράφα, απειλεί επί εβδομάδες να εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή με στόχο να καταστρέψει τις εναπομείνασες δυνάμεις της Χαμάς εκεί. Παραμένει άγνωστο αν η επίθεση θα πραγματοποιηθεί τελικά, ή αν η απειλή της επίθεσης χρησιμοποιείται από το Ισραήλ για την άσκηση πίεσης στη Χαμάς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.
ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ
Όπως δήλωσαν τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας σε συνεντεύξεις τους την τελευταία εβδομάδα, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικά συστήματα S-300 ή Patriot, παρά τις πιέσεις που της ασκούνται διεθνώς (ιδίως από τη Γερμανία), καθώς αυτά κρίνονται απαραίτητα για την άμυνα της χώρας. Αντιθέτως, η Ελλάδα θα διαθέσει αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Crotale στη Γαλλία για την προστασία γαλλικών πόλεων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, εάν το σχετικό προφορικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε από γαλλικής πλευράς διατυπωθεί με επίσημο αίτημα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Από την Δευτέρα 15 έως την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ η διμερής άσκηση με την ονομασία «STOLEN CERBERUS XI». Στην άσκηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, προσωπικό της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) του ΓΕΣ, καθώς και μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό της 37th Airlift Squadron με τρία αεροσκάφη C-130J. Η άσκηση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα αεροπορικής συνεργασίας, ρίψης εφοδίων σε ξηρά και θάλασσα, εκκένωσης τραυματιών (Medical Evacuation – MEDEVAC), καθώς και άλματα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα.
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, η διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Πολωνίας, η οποία έλαβε χώρα από την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η δραστηριότητα αποσκοπούσε στην ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) των δύο χωρών, και επικεντρώθηκε στη σχεδίαση και διεξαγωγή των ακόλουθων αντικειμένων:
● Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (Close Quarter Battle – CQB).
● Εκτέλεση καταδύσεων σε μεγάλο βάθος.
● Εκτέλεση επιχειρησιακών αλμάτων Ελεύθερης Πτώσης [High Altitude Low Opening (HALO) – High Altitude High Opening (HAHO)].
● Διαδικασίες εξόδου στην ακτή.
● Διενέργεια άμεσων επιθετικών ενεργειών (Direct Action – DA).
Στις 23 Απριλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση στον ιστότοπο doureios.com, προσωπικό της ΔΕΠ πραγματοποίησε με επιτυχία άλμα στατικού ιμάντα από C-27J στην Ζώνη Ρίψεως Μεγάρων, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία πιστοποιήσεως του αεροσκάφους για ρίψεις αλεξιπτωτιστών (είκοσι χρόνια μετά την επίσημη ένταξή του στην ΠΑ…). Ολοκληρώνεται έτσι η απαραίτητη διαδικασία για την πλήρη αξιοποίηση του C-27J, που είχε ξεκινήσει με την πιστοποίηση στις διαδικασίες ρίψεως αλεξιπτωτιστών με άλμα ελευθέρας πτώσεως, από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου το 2022. Η πιστοποίηση των C-27J για ρίψεις αλεξιπτωτιστών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή βελτίωση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών C-27J (όπως και των C-130) συνεπάγεται για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την ανάκτηση της δυνατότητας ρίψεως μιας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών σε μια έξοδο.
Στρατός Ξηράς
Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) συμμετείχε με ομάδα Ευελπίδων στον διεθνή διαγωνισμό στρατιωτικών δεξιοτήτων SANDHURST που διεξήχθη στις 26 και 27 Απριλίου στη στρατιωτική ακαδημία του West Point των ΗΠΑ. Η ομάδα της ΣΣΕ κατέλαβε την 20ή θέση στη γενική κατάταξη μεταξύ των 48 ομάδων που συμμετείχαν.
Από 23 έως 25 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ροδόπης, βολές Μονάδων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RΜ-70 Α΄ εξαμήνου 2024, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς. Κατά τη διάρκεια των βολών δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία με τα Ραντάρ Aντιολμικού (Α/Ο) – Αντιπυροβολικού (Α/Π), ενώ εκτελέστηκαν διαδικασίες δυναμικής στοχοποίησης με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των υφισταμένων ΣμηΕΑ και ΜΕΑ «SPERWER». Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων βολών έλαβε χώρα και διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των συμμετεχουσών μονάδων ΠΕΠ RM – 70. Τις βολές παρακολούθησαν ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος και ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σ. Παπασταθόπουλος.
Από 25 έως 26 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ» Αντιστράτηγο Ε. Θεοδώρου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης (88 ΣΔΙ) «ΛΗΜΝΟΣ». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για την αποστολή, τις επιχειρησιακές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές του Σχηματισμού, επισκέφθηκε Μονάδες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και Επιτηρητικά Φυλάκια. Ο Αρχηγός απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες στο προσωπικό του Σχηματισμού και το συνεχάρη για το έργο το οποίο επιτελεί.
Από 23 έως 26 Απριλίου 2024 και στο πλαίσιο των οδηγιών και κατευθύνσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αντιπροσωπεία Αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού επισκέφθηκε τη Φινλανδία, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με Αξιωματικούς του Φινλανδικού Στρατού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εξετάστηκαν θέματα σχετικά με το Φινλανδικό μοντέλο στράτευσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και παρακολούθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γ Κωστίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ) «ΜΥΚΑΛΗ». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για την αποστολή, τις επιχειρησιακές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές του Σχηματισμού, επισκέφθηκε Μονάδες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και Επιτηρητικά Φυλάκια. Ο Αρχηγός απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες στο προσωπικό του Σχηματισμού και το συνεχάρη για το έργο το οποίο επιτελεί.
Πολεμικό Ναυτικό
Τις πρωινές ώρες της 25ης Απριλίου η φρεγάτα ΥΔΡΑ (F452), παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της Επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής. Ένα εκ των UAVs κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε, ενώ η ελληνική φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.
Από την Κυριακή 21 έως και την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ.-Ε. Κατάρας ΠΝ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ναυπηγείο στη Λοριάν της Γαλλίας όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ναυπήγησης των νέων φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Εξ άλλου, σύμφωνα με άρθρο του Σ. Ιωαννίδη στην εφημερίδα “Καθημερινή”, η ηγεσία του ΓΕΝ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δέχεται εισηγήσεις για παραγγελία και της 4ης φρεγάτας FDI, η οποία μάλιστα συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη του Α/ΓΕΝ στο Λοριάν. Κατά το ίδιο άρθρο, παρ’ ότι η ελληνική πλευρά έχει χάσει την προθεσμία άσκησης της προαίρεσης για την τέταρτη φρεγάτα (στην τιμή της αρχικής σύμβασης που ήταν σαφώς χαμηλότερη από τις σημερινές τιμές), η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσεγγίσει “με θετικό τρόπο” το θέμα, όσον αφορά το κόστος και το χρόνο παράδοσης του τέταρτου πλοίου.
Από την Παρασκευή 19 έως και την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της Ισπανικής Δύναμης Κρούσης «DEDALO 24», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Στην ανωτέρω δραστηριότητα συμμετείχαν από την Ελλάδα, η Φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, το Αρματαγωγό ΧΙΟΣ, μέσα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) ΕΣΠΕΡΟΣ, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μέσα και προσωπικό από το Στρατό Ξηράς και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ενώ από την Ισπανία, το Αεροπλανοφόρο Αμφιβίων Επιχειρήσεων ESPS JUAN CARLOS I, το Πλοίο Αμφίβιων Επιχειρήσεων ENS GALICIA, η Φρεγάτα ESPS BLAS DE LEZO και η Φρεγάτα ESPS REINA SOFIA. Αντικειμενικός σκοπός της εν λόγω συνεργασίας ήταν η συνεκπαίδευση σε αντικείμενα πολέμου επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεράμυνας, και αμφιβίων επιχειρήσεων. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.
Η τριήρης “ΟΛΥΜΠΙΑΣ”, στελεχωμένη με πλήρωμα του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετείχε στην τελετή παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας από την Ελλάδα στη Γαλλία, που πραγματοποιήθηκε χθες 27 Απριλίου στον Πειραιά. Η ολυμπιακή φλόγα παραδόθηκε στο γαλλικό ιστιοφόρο “Belem” που θα τη μεταφέρει στη Μασσαλία, και απέπλευσε από τον Πειραιά μαζί με την ελληνική τριήρη, που το συνόδευσε τιμητικά ως το Μικρολίμανο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, το αίτημα παραχώρησης τριών μεταχειρισμένων περιπολικών Marine Protector από τις ΗΠΑ για το Πολεμικό Ναυτικό υποβλήθηκε στο Κογκρέσο ώστε να δοθεί η απαραίτητη έγκριση.
Πολεμική Αεροπορία
Στις 23 και 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στην εναέρια μάχη μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν συνολικά 8 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced της 335Μ και της 336Μ από την 116 Πτέρυγα Μάχης, ενώ η Ιταλική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με 12 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter. Κατά την διάρκειά της, εκτελέστηκαν συνολικά 3 αποστολές Dissimilar Air Combat Training (DACT), 4 Vs 4 με σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας. Συγκεκριμένα την Τρίτη 23 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν 2 αποστολές DACT εντός του FIR Μπρίντιζι με ενδιάμεση προσγείωση των 4 F-16 Block 52+ Advanced της 335Μ στην Ιταλική Αεροπορική Βάση, Gioia del Colle, ενώ την Τετάρτη 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε 1 αποστολή DACT εντός του FIR Αθηνών.
Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε την 111 Πτέρυγα Μάχης (111ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αγχιάλου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Ε. Γρεβεντόπουλος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΑ, ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, περιηγήθηκε στις Μοίρες αεροσκαφών 330Μ, 341Μ και 347Μ, στη Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος Εδάφους, καθώς και στη Μοίρα Συντήρησης Βάσης, όπου συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό Προσωπικό και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες. Στο περιθώριο της επίσκεψής του, βράβευσε 5 στελέχη της 111ΠΜ για την προσφορά τους στην Πολεμική Αεροπορία, τα οποία εργαζόμενα με υπέρμετρο ζήλο πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις – εργασίες εξοικονομώντας πόρους για τη Μονάδα. Επίσης, συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση σχηματισμού 2 αεροσκαφών F-16 σε αποστολή Αέρος – Εδάφους, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 347 Μοίρας.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες επαναβαφής των μαχητικών F-16, έπειτα από σειρά ετών που η διαδικασία παραμελήθηκε λόγω και των περιορισμένων λειτουργικών προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα οι φθορές στην βαφή “Ghost” να δημιουργούν έντονο μαύρισμα σε όλες τις επιφάνειες των αεροσκαφών. Το συγκεκριμένο θέμα είναι ενδεικτικό των αναρίθμητων “μικρών” προβλημάτων που προκάλεσε στην ΠΑ, και στις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, η δεκαπενταετία υποχρηματοδότησης (2004-2019), με αποτέλεσμα να απαιτείται μακροχρόνια προσπάθεια και σταθερή χρηματοδότηση για την ανάταξή τους. Περισσότερες λεπτομέρειες για την επαναβαφή των μαχητικών F-16 μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο του Σ. Βλάσση για τον ιστότοπο doureios.com.
Στις 22 και 25 Απριλίου σημειώθηκαν παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών (είσοδος στο FIR Αθηνών χωρίς υποβολή σχεδίων πτήσης) από μεμονωμένο τουρκικό αεροσκάφος ATR-72 και μεμονωμένο τουρκικό ελικόπτερο, αντίστοιχα. Οι τουρκικές παραβάσεις, αν και “ήπιες” (χωρίς συμμετοχή μαχητικών και χωρίς παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου), ήταν οι πρώτες μετά τα μέσα Μαρτίου και ενδεχομένως σχετίζονται με το θέμα των θαλάσσιων πάρκων και γενικότερα με την άσκηση τουρκικής πίεσης προς την Ελλάδα ενόψει των ελληνοτουρκικών συνομιλιών της τελευταίας εβδομάδας.
Κύπρος
Από 24 έως 26 Απριλίου 2024, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) Στρατηγός R. Brieger, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστρατήγου Γ. Τσιτσικώστα. Τη Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, έλαβε χώρα η τελετή επίσημης υποδοχής του Προέδρου της Επιτροπής, στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και ακολούθως πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση, με τον Αρχηγό της ΕΦ. Tο πρόγραμμα του Στρατηγού Βrieger περιελάμβανε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Β. Πάλμα, ενώ έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), Ν. Χριστοδουλίδη, παρουσία του Αρχηγού ΕΦ. Ο Στρατηγός Brieger επισκέφθηκε μεταξύ άλλων τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στεφάνι.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαναστασίου δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med Pipeline, και ότι «μικρότεροι αγωγοί μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ισραήλ θα είχαν περισσότερο νόημα από εμπορικής πλευράς». Οι δηλώσεις αυτές, τη στιγμή που αναμένεται εντός του έτους η λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του αγωγού, κρίνονται (επιεικώς) αντιπαραγωγικές και επιζήμιες για τα εθνικά συμφέροντα.
Ανατολικός Παρατηρητής
Το Πλοίο Αμφίβιας Εφόδου ANADOLU (L400) συμμετέχει για πρώτη φορά σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση, ένα χρόνο μετά την ένταξή του σε υπηρεσία με το Τουρκικό Ναυτικό. Πρόκειται για τη δράση NEPTUNE STRIKE 24-1 που διεξάγεται μεταξύ 26 Απριλίου – 10 Μαΐου 2024 στο Ιόνιο Πέλαγος ανοιχτά της Αλβανίας. Η τουρκική ομάδα μάχης αποτελείται από το ANADOLU (L400), την φρεγάτα SALIHREIS (F246) και την κορβέτα BUYUKADA (F512), ενώ σημειώνεται ότι ο απόπλους από το ναύσταθμο του Aksaz (απέναντι από την Ρόδο), πραγματοποιήθηκε συνοδεία του μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας MARLIN (TCB1101), το οποίο φέρει εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.
Στις 25 Απριλίου, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι “δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα” του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με μια επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν. Δεδομένου ότι ήταν ανεπισήμως γνωστό (τόσο από αμερικανικής όσο και από τουρκικής πλευράς) ότι είχε προγραμματιστεί συνάντηση των δύο προέδρων στις 9 Μαΐου, φαίνεται ότι υπήρξε εμπλοκή που ενδεχομένως οφείλεται σε κινητοποίηση του ισραηλινού λόμπυ στις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς I. Haniyeh στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα.
Χθες (27 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Γεραπετρίτη και της Τουρκίας Χ. Φιντάν, “στο πλαίσιο της προετοιμασίας τηε επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα”, σύμφωνα με το σχετικό tweet του υπουργείου Εξωτερικών. Η συνάντηση δεν είχε προαναγγελθεί ούτε αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, σε αντίθεση π.χ. με τη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη και B. Akçapar στο πλαίσιο της λεγόμενης “θετικής ατζέντας” που έγινε την προηγούμενη μέρα (26 Απριλίου) και της συνάντησης για τα ΜΟΕ που έγινε στις 22 Απριλίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το αιφνίδιο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών προξενεί την υποψία ότι απαιτήθηκε η απευθείας συνεννόησή τους για κάποιο από τα θέματα των εξελισσόμενων συνομιλιών και, ότι “κάτι ψήνεται” για τη συνάντηση της 13ης Μαΐου. Ωστόσο ήδη εκφράζονται και ενδοιασμοί για την εμμονή στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, καθώς η Ελλάδα επιμένει να δίνει στην Τουρκία διεθνή διαπιστευτήρια καλής διαγωγής, σε μια περίοδο που η διεθνής εικόνα της δεν είναι η καλύτερη (όπως φαίνεται και από την ακύρωση της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν). Φαίνεται όμως ότι ο υπουργός Εξωτερικών μένει πιστός στην αφελή (και πολλαπλά διαψευσμένη) πολιτική της “εξημέρωσης του θηρίου” που διδάχθηκε ως συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου πριν από 20 χρόνια…
Φίλες και φίλοι, την Κυριακή του Πάσχα δεν θα δημοσιεύσουμε ανασκόπηση εβδομάδας. Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση!