Ανασκόπηση εβδομάδας #356

0
1514

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία, ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν τις ουκρανικές, επιτυγχάνοντας εδαφικά κέρδη κυρίως στις περιοχές Avdiivka, Donetsk και στη δυτική περιφέρεια της Zaporizhia. Από ουκρανικής πλευράς υπήρξε επιτυχές πλήγμα με drone κατά ρωσικού διυλιστηρίου στην περιοχή της Samara, τη νύχτα της 22ης προς 23η Μαρτίου. Από ρωσικής πλευράς έγινε επίσης προσπάθεια να αποδοθεί εμμέσως στην ουκρανική πλευρά η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στο εμπορικό κέντρο “Crocus City Hall” στη Μόσχα, που όμως πιθανότατα είναι έργο ισλαμιστών. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Στις 21 Μαρτίου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι σχετικά με την ελληνική βοήθεια προς την Ουκρανία. Εξ άλλου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ίδιας ημέρας καθώς και στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνα. Η πρόταση έχει ως τώρα τη στήριξη του Βελγίου, της Γαλλίας, της Εσθονίας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Πολωνίας, ενώ αρνητικές είναι Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 19 Μαρτίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας συμμετείχε στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, L. Austin, στην αεροπορική βάση Ramstein, στη Γερμανία. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δ. Χούπης. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η παροχή αμυντικού υλικού και εκπαίδευση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η συνεργασία ανάπτυξης δυνατοτήτων για την άμυνα της χώρας. Κατά την παρέμβασή του ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε ότι αποτελεί θέση αρχής της Ελλάδας η στήριξη της Ουκρανίας και του δικαιώματος της να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της, βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε. Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στην αμυντική βοήθεια της χώρας μας στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο ΥΕΘΑ είχε διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας της Ουκρανίας, R. Umerov, Γαλλίας, S. Lecornu, Γερμανίας, B. Pistorius και τον Υφυπουργό Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου, J. Heappey.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης παρέστη σε εορταστικές εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας, στο πλαίσιο εορτασμού της 203ης επετείου από την συνάθροιση των επαναστατημένων Μανιατών την 17 Μαρτίου 1821 υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για την κήρυξη της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με τμήματα απόδοσης τιμών, στρατιωτικής μουσικής, καθώς και με τιμητική διέλευση ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών F – 4E.

Στρατός Ξηράς

Στις 19 Μαρτίου, αντιπροσωπείες των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Αυστρίας και της Ουγγαρίας επισκέφτηκαν τα ελληνοτουρκικά σύνορά στον Έβρο, όπου παρακολούθησαν την πορεία των εργασιών κατασκευής του φράχτη, ενημερώθηκαν για τα μέτρα αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Frontex και των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι βουλευτές από την Αυστρία και την Ουγγαρία συνοδεύονταν από τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Ι. Πλακιωτάκη, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο Έβρος αποτελεί σήμερα ένα αδιάβατο ευρωπαϊκό οχυρό».

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής και ένταξης στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού των νέων Ελικοπτέρων MH-60 ROMEO, στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Κοτρωνίου. Στην τελετή παρέστησαν ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο βουλευτής Ν. Βλαχάκος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης, μέλη του κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ. Ε. Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΑΣ, μέλη του ΑΝΣ κ.ά.

Από την Τετάρτη 20 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική Άσκηση «ΛΟΓΧΗ 2/24» του Πολεμικού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου Πελάγους και Δυτικών Κυκλάδων, με συμμετοχή Πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών (ΔΦΓ), Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Υποβρυχίων (ΔΥ), Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εν λόγω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ, επέρχεται ανακατανομή στη σειρά παραδόσεων των φρεγατών FDI που ναυπηγούνται για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, και η τέταρτη (Amiral Louzeau) θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, ενώ το γαλλικό πολεμικό ναυτικό θα παραλάβει την αντίστοιχη φρεγάτα που προοριζόταν για την Ελλάδα.

Bραδινές ώρες Πέμπτης 21 Μαρτίου 2024, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού (τύπου S70B, Aegean Hawk), μετά από αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), πραγματοποίησε αεροδιακομιδή μέλους πληρώματος του δεξαμενόπλοιου M/V MYRA σημαίας Παναμά, το οποίο έπλεε Νότια Πελοποννήσου.

Πολεμική Αεροπορία

Σήμερα υπογράφηκε, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στον Καναδά και σε συνέχεια της έγκρισης της προμήθειας από τη Βουλή, η σύμβαση αξίας 360 εκ. Ευρώ για την αγορά 7 πυροσβεστικών αεροσκαφών DHC-515, που θα καταστήσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία τον πρώτο χρήστη του τύπου διεθνώς.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29, μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας. Μετά από επιχείρηση έρευνας – διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν 1 ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ, 1 ελικόπτερο S-70 του ΠΝ, 1 CL-415 καθώς και η φρεγάτα «Αιγαίο», ο χειριστής του αεροσκάφους περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης και μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ. Το περιστατικό υπήρξε αφορμή για να αναδειχθούν και πάλι όλες οι παθογένειες των ελληνικών ΜΜΕ σε σχέση με τα θέμα της εθνικής άμυνας, καθώς διάφοροι άσχετοι πλην “ξερόλες” σχολίαζαν το χρόνο που απαιτήθηκε για την περισυλλογή του χειριστή (σε κακές καιρικές συνθήκες και σε ικανή απόσταση από τη βάση του ελικοπτέρου), ενώ φωτογραφίες του χειριστή δημοσιεύονταν χωρίς καμία πρόνοια για την ασφάλεια πληροφοριών.

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της ΠΑ στη μεγάλη γαλλική άσκηση VOLFA 2024, και τα Rafale της 332 Μοίρας επέστρεψαν από την αεροπορική βάση Mont-de-Marsan στην Ελλάδα. Τόσο οι χειριστές όσο και οι τεχνικοί αποκόμισαν εμπειρίες για την αξιοποίηση των νέων μαχητικών της ΠΑ μέσα από τη συμμετοχή τους σε απαιτητικά σενάρια ασκήσεων.

Μηδενική ήταν η παραβατική αεροπορική δραστηριότητα από τουρκικής πλευράς την τελευταία εβδομάδα, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ούτε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Κύπρος

Στις 21 Μαρτίου δημοσιεύθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες των νέων επιθετικών ελικοπτέρων H145M με κυπριακά χρώματα και εθνόσημα, κατά τις δοκιμαστικές τους πτήσεις στο Ingolstadt-Manching της Γερμανίας. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραγγείλει έξι H145M (με προαίρεση για έξι ακόμη) από την Airbus Helicopters έναντι ποσού € 53 million.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 21 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν εξαπέλυσε ευθεία απειλή κατά της ζωής του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου, τον οποίο μάλιστα καταράστηκε (!) στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας.

Στις 23 Μαρτίου ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Ν. Κουρτουλμούς επισκέφθηκε την «Ένωση Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» στην Κωνσταντινούπολης και εκφώνησε ομιλία, στην οποία επανέλαβε το γνωστό αφήγημα των “Συνόρων της καρδιάς”. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι της εκδήλωσης φιγουράριζε η σημαία της «αυτόνομης κυβέρνησης Δυτικής Θράκης» δίπλα στην τουρκική, καθώς και το έμβλημα του Συλλόγου που παρουσιάζει την ελληνική Θράκη με διαφορετικό χρώμα, αποκομμένη από την Ελλάδα. .