Ανασκόπηση εβδομάδας #350

0
1989

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να έχουν αποκομίσει την τελευταία εβδομάδα πρόσθετα εδαφικά κέρδη στις περιοχές Kreminna και Avdiivka. Από ουκρανικής πλευράς, σημαντική εξέλιξη υπήρξε η αντικατάσταση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Valerii Zaluzhnyi με τον στρατηγό Oleksandr Syrskyi, που συνοδεύτηκε και από την αντικατάσταση του επιτελάρχη S. Shaptala από τον A. Barhylevych. Η έλλειψη πυρομαχικών που αντιμετωπίζει η Ουκρανία αγγίζει πλέον και τον τομέα των αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι χωρίς νέα δυτική βοήθεια τα ουκρανικά αποθέματα Α/Α βλημάτων θα εξαντληθούν το Μάρτιο, επιτρέποντας στη ρωσική αεροπορία να δρα ανεμπόδιστα. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται η εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών σε δυτικά αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000, που αναμένεται σύντομα να φτάσουν στην Ουκρανία. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Intitute for the Study of War:

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον ο 5ος γύρος στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Στο σχετικό ανακοινωθέν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν περαιτέρω τα αμοιβαία οφέλη από τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οφελών για τα ελληνικά ναυπηγεία”, καθώς και ότι “υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης ως σημαντικού κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης και αλυσίδας εφοδιασμού”. Στο πλαίσιο του 5ου γύρου στρατηγικού διαλόγου υπογράφηκε επίσης πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας ARTEMIS της NASA.

Σταδιακά αποπλέουν οι ναυτικές μονάδες ευρωπαϊκών χωρών που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση προστασίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, ως μέρη της διπλής επιχείρησης “Prosperity Guardian”/”Aspides”. Ήδη έχει αποπλεύσει από τη Γερμανία η φρεγάτα Hessen (F221), ενώ στη δύναμη θα ενταχθούν επίσης το ιταλικό αντιτορπιλικό Caio Duilio (που θα αποτελεί και τη ναυαρχίδα της δύναμης), η γαλλική φρεγάτα Languedoc και η ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στις 15 και 19 Φεβρουαρίου, οπότε θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, αντίστοιχα.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Σε προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής υπαγόμενου στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, σε εκπλήρωση σχεδιασμού που εξελίσσεται με απόφαση ΣΑΓΕ από το 2022, μετά τη συγχώνευση των Διευθύνσεων Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ στην ενιαία Διεύθυνση Επικοινωνιών – Πληροφορικής το 2021. Για τον ίδιο σκοπό αναμένεται η ίδρυση νέου τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών στον διαγωνισμό 03/20 της ΓΔΑΕΕ για τη διακλαδική προμήθεια 119 τυφεκίων Ελεύθερου Σκοπευτή και 473.025 φυσιγγίων ειδικής ακριβείας. Η τεχνική προσφορά της φινλανδικής SAKO με το τυφέκιο TRG M10 βαθμολογήθηκε με 99,98% ενώ αποκλείστηκε η προσφορά της βρετανικής STEEL CORE DESIGNS Ltd καθόσον κατά την διάρκεια των βολών του τυφεκίου Cyclone δεν επετεύχθησαν δύο απαράβατοι όροι της προκήρυξης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ην. Βασίλειο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας θα έχει αύριο συνάντηση κατά τη διάρκεια πρωινού εργασίας, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, με τον Υφυπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου J. Heappey, αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για την Επιχειρησιακή Πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Στα θέματα της συνάντησης περιλαμβάνεται η συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας και έρευνας, όπως και η επιχείρηση “Prosperity Guardian” στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στρατός Ξηράς

Από 5 έως 9 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε ο Εθνικός Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων «ΟΥΜΑ 2024» Μονάδων Τεθωρακισμένων της 1ης Στρατιάς με άρματα LEO1A5 στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ). Οι Ουλαμοί αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες μεταξύ άλλων εστίασαν σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής εκτέλεσης βολών καθώς και σε τεχνικά θέματα των αρμάτων. Η τελική κατάταξη των Ουλαμών προέκυψε από το συνδυασμό του χρόνου που χρειάστηκε το κάθε πλήρωμα για να ολοκληρώσει τις δοκιμασίες, σε συνάρτηση με την επιμέρους βαθμολόγηση των δεξιοτήτων του και ειδικά της ευστοχίας των βολών του. Στον διαγωνισμό πρώτευσε ο Ουλαμός της 50ής ΕΜΑ, όπως και πέρυσι. Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – Day) του Διαγωνισμού την οποία παρακολούθησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος καθώς και άλλοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.

Από 5 έως 9 Φεβρουαρίου 2024, η ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧΙ ΤΘΤ) «ΠΙΝΔΟΣ», διεξήγαγε επιχειρησιακή εκπαίδευση στην Περιοχή Ευθύνης της. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης εξετάστηκε πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων και διαδικασιών με σκοπό την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων του Σχηματισμού. Η εκπαίδευση, μεταξύ άλλων περιέλαβε βολές φορητού οπλισμού, βολές βαρέων όπλων Πεζικού και βολές αρμάτων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε την αισθητή βελτίωση του οπτικοακουστικού υλικού που δημοσίευσε το ΓΕΣ από τις ανωτέρω ασκήσεις, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς ποσότητας και συχνότητας. Μπράβο στους αρμόδιους, συνεχίστε έτσι.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου navalnews.com, η Sikorsky ολοκλήρωσε τις δοκιμές αισθητήρων και συστημάτων αποστολής των τριών πρώτων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R που προορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό. Τα τρία πρώτα “Romeo” αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα με πτήσεις αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών, πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου.

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Σαλαμίνας τελετή παράδοσης – παραλαβής τμημάτων (Blocks) της τρίτης φρεγάτας FDI «ΦΟΡΜΙΩΝ», παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Α. Οικονόμου ως εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τα τμήματα κατασκευάσθηκαν  στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και θα μεταφερθούν στα ναυπηγεία της NAVAL GROUP στο Λοριάν, προκειμένου να συνεχιστεί εκεί η διαδικασία κατασκευής και ακολούθως η καθέλκυση της φρεγάτας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Σαλαμίνας και παρευρέθηκαν επίσης, ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, η πρέσβειρα της Γαλλίας L. Auer, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π. Κουλούρης ΠΝ, ο αντιπρόεδρος της Naval Group S. Fremont, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων κατασκευαστών αμυντικού υλικού Τ. Ροζολής, καθώς και εκπρόσωποι λοιπών φορέων.

Παράλληλα, στα ναυπηγεία Σαλαμίνας προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των περιπολικών τύπου Island που έχουν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ ως EDA, όπως προκύπτει από σχετικό άρθρο στον ιστότοπο του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Irini η φρεγάτα ΕΛΛΗ ως ναυαρχίδα πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με το ιταλικό πλοίο ITS Commandante Borsini.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 928Β της 7.2.2024 η τροποποίηση της ΚΥΑ που προβλέπει πλέον ημερήσια αφορολόγητη αποζημίωση ύψους 120 ευρώ για εκτέλεση ειδικής αποστολής υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης εκτός ΠΕ Α/ΓΕΕΘΑ.

Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με άρθρο του Σ. Ιωαννίδη στην “Καθημερινή”, η Πολεμική Αεροπορία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζουν την πιθανότητα πώλησης των 18 μη εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM που αποσύρθηκαν από την 332 Μοίρα όταν αυτή παρέλαβε τα αεροσκάφη Rafale το 2022. Τα αεροσκάφη στην πλειονότητά τους βρίσκονταν από χρόνια σε μη επιχειρησιακή κατάσταση (κάποια μάλιστα είχαν “κανβαλιστεί”) αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές ανταλλακτικών από χώρες – χρήστες του τύπου όπως η Ινδία. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο πώλησης των 24 Mirage 2000-5 όσο ακόμη είναι λειτουργικά και με αρκετές ώρες πτήσης υπόλοιπο, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αγορά επιπλέον Rafale.

Σύμφωνα με άρθρα του Σ. Ιωαννίδη για την εφημερίδα “Καθημερινή” και του Χ. Μαζανίτη για τον ιστότοπο enikos.gr, στελέχη της Lochheed Martin επισκέφθηκαν την τελευταία εβδομάδα την 112 ΠΜ στο πλαίσιο των συζητήσεων για την πιθανή απόκτηση 6 (2+2+2) αεροσκαφών C-130J από την Ελλάδα, δίνοντας την υπόσχεση ότι το πρώτο C-130J μπορεί να προσγειωθεί στην Ελλάδα μέσα σε 36 μήνες από την υπογραφή σύμβασης. Ωστόσο, η ΠΑ έχει κερδίσει κάποιο χρόνο για να πάρει ψύχραιμες αποφάσεις (και ενδεχομένως να εξετάσει εναλλακτικές υποψηφιότητες), καθώς σταδιακά καρποφορούν οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για αποκατάσταση των C-130B και -Η. Ήδη αποδόθηκε στην 356 ΜΤΜ από την ΕΑΒ το “948” ανεβάζοντας τον αριθμό των ενεργών C-130 σε τρία, υπάρχει δέσμευση της ΕΑΒ για την παράδοση τουλάχιστον ενός ακόμη εντός του 2024 και δύο ακόμη ως το 2025. Αναμένονται επίσης τα δύο C-130 που έχουν σταλεί στην Πορτογαλία, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση ως EDA από τις ΗΠΑ των δύο μεταχειρισμένων C-130H για τα οποία δεσμεύθηκε στην πρόσφατη επιστολή του ο Α. Μπλίνκεν, κατά προτίμηση ως “Hot Transfer”, με την διαδικασία “As is Where is”.

Τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πραγματοποίησε το 5ο ελληνικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346 (photo credits: @aplace2land on Instagram)

2 τουρκικά ελικόπτερα προέβησαν σε παραβίαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών στις 6.2.2024.

Κύπρος

Από 6 έως 8 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν Επιχειρησιακές Βολές Πυροβολικού επί θαλασσίων στόχων, από τις Μονάδες Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ). Οι βολές αποτελούν μέρος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων Πυροβολικού και κατά την διάρκειά τους εκτελέστηκαν όλες οι διαδικασίες παρατήρησης, τακτικής και τεχνικής διεύθυνσης πυρών πυροβολικού, αιτήσεως και εκτέλεσης αποστολών βολής, συντονισμού πυρών υποστηρίξεως και στοχοποίησης. Εξετάστηκαν επίσης οι διαδικασίες συνεργασίας με άλλα όπλα και κλάδους με σκοπό την επαύξηση της διακλαδικότητας, της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας  της ΕΦ. Τα αποτελέσματα των βολών, κατέδειξαν το υψηλό επίπεδο στην τεχνική και τακτική χρησιμοποίηση των οπλικών συστημάτων πυροβολικού, κάνοντας πράξη την αρχή «εκπαιδεύομαι όπως θα πολεμήσω».

Από 23 έως 25 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά (ΕΦ) και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) του ΗΒ, η άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας ΤΑΜΣ «ZEUS – 2024».  Σκοπός της άσκησης, ήταν η συνεκπαίδευση του προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων στις διαδικασίες σχεδίασης και εκτέλεσης αγώνα εντός κατοικημένης περιοχής. Ειδικότερα τα επιμέρους σενάρια περιλάμβαναν, εναέρια διείσδυση, τακτική προσέγγιση σε κατοικημένη περιοχή και τεχνικές διάρρηξης εισόδου οικίας. Η συνεκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση άμεσης επιθετικής ενέργειας και ειδική αναγνώριση – επιτήρηση σε κατοικημένη περιοχή.

Επίσημη επίσκεψη (state visit) στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ως 13 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Γερμανός Πρόεδρος στην Κύπρο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η επαναλειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί ανακοινώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, αν και διευκρινίστηκε από το πρακτορείο Anadolu ότι αυτή δεν θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου αλλά το Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για άλλη μια προσβολή στην κληρονομιά των χριστιανικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης μετά την Αγ. Σοφία, που συνεπάγεται και την εκ νέου κάλυψη των υπέροχων τοιχογραφιών και ψηφιδωτών της που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Με αφορμή την ΤΑΜΣ Τρίαινα που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα από την Αθήνα στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς και την ελληνική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε για αυτήν, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν τρεις διαδοχικές anti-NOTAMs (Α1233/24, Α1234/24 και A1235/24), με τον ισχυρισμό ότι τα ελληνικά νησιά που αναφέρονται στην ελληνικά ΝΟΤΑΜ είναι περιοχές που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένες και συνεπώς να αποκλείονται από στρατιωτικές ασκήσεις. Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χ. Φιντάν σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή του A. Haber επανέφερε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου.

Ο γερουσιαστής Rand Paul κατέθεσε στις 6 Φεβρουαρίου πρόταση κοινού ψηφίσματος στη Γερουσία, με την οποία επιδιώκεται το μπλοκάρισμα της πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η πρόταση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και αναμένεται να συζητηθεί. Προκειμένου να εγκριθεί θα πρέπει να υπερψηφιστεί τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δυνατότητα βέτο.