Ανασκόπηση εβδομάδας #343

0
1972

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, με τις ρωσικές δυνάμεις να διατηρούν την επιθετική πρωτοβουλία και να έχουν επιτύχει εδαφικά κέρδη την τελευταία εβδομάδα, ιδίως στις περιοχές του Bakhmut και της Avdiivka, ενώ ανέκτησαν και κάποια από τα εδάφη μεταξύ Robotyne και Novopokrovka, στην περιοχή όπου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν επιτύχει εισχώρηση στις ρωσικές αμυντικές γραμμές. Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την τελευταία εβδομάδα τις επιθέσεις κατά της ουκρανικής επικράτειας με drones ιρανικής κατασκευής. Στις 22 Δεκεμβρίου καταρρίφθηκαν 3 ρωσικά μαχητικά Su-34 στη νότια Ουκρανία από αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες σε Ρώσους σχολιαστές. Παράλληλα, η Ουκρανία θα παραλάβει σύντομα τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς στις 22 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας M. Rutte επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Β. Ζελένσκι ότι η χώρα του ετοιμάζει τα πρώτα 18 αεροσκάφη πους θα σταλούν στην Ουκρανία. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 19 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της οποίας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Εl–Sisi στο Ανάκτορο Al – Ittihadiya. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τα συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την επανεκλογή του και υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης των δύο κρατών για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την αποστολή ελικοπτέρων Σινούκ στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι, προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ακολούθως ο κ. Δένδιας μετέβη στο Υπουργείο Άμυνας στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό M. Zaki.

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επισκέφθηκε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο, όπου και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό με την ευκαιρία των Άγιων Ημερών των Χριστουγέννων και της έλευσης του Νέου Έτους. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο, αντάλλαξε ευχές:

  • Στο Στρατόπεδο «ΠΑΤΣΟΥΚΑ» στην Αλεξανδρούπολη, με προσωπικό της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.
  • Στην Γέφυρα Κήπων, με προσωπικό του Επιτηρητικού Φυλακίου (Ε.Φ.).
  • Στο Σουφλί, με προσωπικό του Ε.Φ. «126» και μέσω τηλεδιάσκεψης με προσωπικό που εκτελούσε περιπολία στην περιοχή.
  • Στο Στρατόπεδο «ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ» στον Λαγό, με προσωπικό της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού.
  • Στην Νέα Βύσσα, με προσωπικό του Ε.Φ. «5» και μέσω τηλεδιάσκεψης με προσωπικό Τμημάτων Προκαλύψεως.
  • Στις Καστανιές, με προσωπικό του Ε.Φ. «1».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την επίσκεψή του ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά με υγεία και προσωπική, επαγγελματική πρόοδο στους ίδιους και στις οικογένειές τους, τόνισε ότι πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στις μονάδες του Έβρου, και εξήρε το αίσθημα ευθύνης, τον επαγγελματισμό και το υψηλό ηθικό και φρόνημά τους. Τέλος, αναφερόμενος στην υποδειγματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών κατά τα προηγούμενα έτη, επισήμανε ότι απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και διαρκής επαγρύπνηση, εκφράζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην μαχητική και αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή του σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδος, για την ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό με την ευκαιρία των Άγιων Ημερών των Χριστουγέννων και της έλευσης του Νέου Έτους. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Δ. Κωνσταντάκο και τον Διοικητή του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγο Π. Καπραβέλο, αντάλλαξε ευχές:

  • Στο Στρατόπεδο «ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ» στην Κομοτηνή, με προσωπικό της 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και της Φρουράς Κομοτηνής.
  • Στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» στην Γλαύκη, με προσωπικό του 2ου Λόχου Βάσεως Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων (2ος Λ/ΒΕΚΕΕΔ).
  • Στο Στρατόπεδο «ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ» στην Ξάνθη, με προσωπικό του Δ΄ Σώματος Στρατού και της Φρουράς Ξάνθης.
  • Στην έδρα του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR στην Θεσσαλονίκη, με προσωπικό της Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά με υγεία και πρόοδο, συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού για τον ζήλο και τον επαγγελματισμό με τον οποίο επιτελεί την αποστολή του, και συνέστησε συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ. Κατά την διάρκεια των επισκέψεων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απένειμε την ηθική αμοιβή της «Ευφήμου Μνείας», σε προσωπικό το οποίο επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο και αυταπάρνηση, στις μεγάλες πυρκαγιές του Έβρου το προηγούμενο καλοκαίρι, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, το αίσθημα ευθύνης, καθώς και την υποδειγματική αφοσίωση στο καθήκον.

Από την Τρίτη 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 και στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Στην συνεκπαίδευση συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από πλευράς Η.Π.Α., προσωπικό των ομάδων U.S. Navy Naval Special Warfare Operators (SEALs). Κατά την διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά αντικείμενα που περιλάμβαναν:
● Επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον.
● Νηοψίες (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
● Βολές μάχης ταχείας αντίδρασης (CQB/CQC).
● Βολές ακριβείας από ελικόπτερο (Helo Sniping).
● Εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης [High Altitude Low Opening (HALO) – High Altitude High Opening (HAHO].

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, τον Ιανουάριο αναμένεται η παραλαβή νέας παρτίδας 393 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνώρισης M1117, τα οποία θα προστεθούν στα 444 που έχουν ήδη παραληφθεί (επί συνόλου 1.200 που έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθούν στον ΕΣ από τις ΗΠΑ ως πλεονάζον υλικό – EDA). Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η παραλαβή 700 πολυβόλων βομβίδων Mk19 των 40 mm και συλλογών ηλεκτρικής πυροδοτήσεως για την μετατροπή βαρέων πολυβόλων M2 των 12,7 mm από το απόθεμα του ΕΣ που θα εξοπλίσουν τα Μ1117. Ως την παραλαβή του ανωτέρω εξοπλισμού, ο οπλισμός των ελληνικών Μ1117 περιορίζεται σε πολυβόλο MG3 επί έστορος.

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοκαταταγέντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) του Στρατού Ξηράς και του Κοινού Νομικού Σώματος στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής. Συνολικά ορκίστηκαν 750 Επαγγελματίες Οπλίτες Όπλων – Σωμάτων, 145 των Ειδικών Δυνάμεων και 6 του Κοινού Νομικού Σώματος.

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης πραγματοποίησε επίσκεψη σε Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Ειδικότερα, ο Αρχηγός επισκέφθηκε το ΕΦ «ΓΑΥΔΟΥ», το ΕΦ «ΧΑΛΚΗΣ», το ΕΦ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΥΡΑ» στη Νίσυρο και το ΕΦ «ΨΕΡΙΜΟΥ». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός, ευχαρίστησε το προσωπικό για το έργο που επιτελεί και αντάλλαξε μαζί του ευχές εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου defensenews.com που επικαλείται συνέντευξη του υποστρατήγου Mac McCurry, διοικητή του “Army’s Aviation Center of Excellence”, ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να αποσύρει 157 ελικόπτερα UH-60 Black Hawk κυρίως της έκδοσης -L, τα οποία θα πωληθούν στο εξωτερικό σε τιμές μονάδος της τάξης των 2 εκ. δολλαρίων. Είναι προφανές ότι με την απόσυρση των ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού εμφανίζεται μια σημαντική ευκαιρία για την απόκτηση, με χαμηλό κόστος, ικανού αριθμού μεταφορικών ελικοπτέρων που θα επιτρέψει την αντικατάσταση όλων των πεπαλαιωμένων UH-1H/AB-205 της Αεροπορίας Στρατού. Υπενθυμίζουμε ότι, προ εικοσαετίας, οι συνολικές ανάγκες σε μέσα μεταφορικά ελικόπτερα για τον επανεξοπλισμό του 1ου, 2ου και 3ου ΤΕΑΣ είχαν εκτιμηθεί σε 72 μονάδες, δηλαδή 24 ανά ΤΕΑΣ. Ακολούθησαν σταδιακές περικοπές που οδήγησαν στη γνωστή προμήθεια των 20 ΝΗ-90 επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου, με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν οι ανάγκες της ΑΣ. Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως ούτε με τη σχεδιαζόμενη αγορά 35 ελικοπτέρων UH-60M νέας κατασκευής, για τα οποία αναμένεται σύντομα η LoA από τις ΗΠΑ, λόγω του υψηλού κόστους που εκτιμάται σε 1,1 δις ευρώ για 35 ελικόπτερα.

Αντιθέτως η χαμηλή τιμή των αποσυρόμενων UH-60L μπορεί να δώσει συνολική λύση με μεγαλύτερους αριθμούς και πολύ χαμηλότερο κόστος (κάτω των 150 εκ. ευρώ για 72 ελικόπτερα), υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση ή θα ανακατασκευαστούν με λογικό κόστος. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την εκποίηση των ΝΗ-90, που (εκτός της εκκρεμότητας παράδοσης των 5 τελευταίων) έχουν αποδειχθεί πολύ ακριβά από άποψη υποστήριξης και δεν μπόρεσαν να αναλάβουν το ρόλο του βασικού ελικοπτέρου του ΕΣ. Για τις ανάγκες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων θα μπορούσαν να διατηρηθούν ορισμένα (4-6) ΝΗ-90 ή να αγοραστεί αντίστοιχος μικρός αριθμός UH-60M νέας κατασκευής με όλο τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό, σε μια λογική “high/low mix” όπου τα μεταχειρισμένα UH-60L θα αναλάμβαναν το ρόλο του βασικού ελικοπτέρου γενικής χρήσης της ΑΣ.
Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα απόκτησης των αποσυρόμενων UH-60L του US Army πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Πολεμικό Ναυτικό

Με ανακοίνωσή του στις 21 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει με φρεγάτα του ΠΝ στην πολυεθνική επιχείρηση “Prosperity Guardian” για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Η επιλογή της φρεγάτας εκκρεμεί και θα βασιστεί σε εισήγηση του Αρχηγείου Στόλου, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο χρόνος αναχώρησής της.

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών Πλοίαρχος Α. Γαβριελάτος ΠΝ. Ο ΥΦΕΘΑ ενημερώθηκε για την οργάνωση και αποστολή της και παρακολούθησε μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του 199ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών. Η διάρκεια του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού είναι είκοσι οκτώ (28) εβδομάδες και τα αντικείμενα της εκπαίδευσης είναι η φυσική κατάσταση, η αντοχή σε ψυχική και σωματική κόπωση, οι καταδύσεις με όλους τους τύπους των αυτόνομων καταδυτικών συσκευών μέχρι βάθους σαράντα (40) μέτρων, οι υδρογραφήσεις/αναγνωρίσεις ακτών αποβάσεως, οι πολεμικές τέχνες, η χρήση φορητού οπλισμού και τυποποιημένων εκρηκτικών υλών και ο ανορθόδοξος πόλεμος. Ο κ. Κεφαλογιάννης παρακολούθησε την ολοκλήρωση της εβδομάδας εντατικής εκπαίδευσης των νέων υποψηφίων βατραχανθρώπων και συνεχάρη από κοντά τους επιτυχόντες, εξαίροντας το ψυχικό και σωματικό σθένος που επέδειξαν.

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, η τελετή ορκωμοσίας 375 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), παρουσία του Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναυάρχου Π. Κουλούρη ΠΝ. Στην τελετή παρέστησαν, στρατιωτική αντιπροσωπεία των υπηρεσιών της ΔΝΕ, συγγενείς και φίλοι των ορκισθέντων ΕΠ.ΟΠ.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, μετέβη στη ν. Σάμο, όπου επισκέφθηκε τα ναυλοχούντα Πολεμικά Πλοία στο Βαθύ, το Ναυτικό Σταθμό Σάμου (ΝΑΣΣΜ), το Ναυτικό Παρατηρητήριο καθώς και την 79η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ). Επίσης την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, επισκέφθηκε το Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ) και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ), όπου αντάλλαξε ευχές με ασθενείς καθώς και με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΝΝΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γ. Γαραντζιώτη για τον ιστότοπο cnn.com, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει τα 3 πρώτα από τα 7 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Romeo μέσα στο προσεχές δίμηνο, δηλαδή ως το τέλος Φεβρουαρίου. Ήδη η πρώτη ομάδα ιπταμένων και τεχνικών του ΠΝ ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στις ΗΠΑ και έχει πιστοποιηθεί για να εκπαιδεύσει τους επόμενους στην Ελλάδα. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την υποδοχή των νέων ελικοπτέρων στο Κοτρώνι Μαραθώνα που περιλάμβαναν τον εκσυγχρονισμό του υπόστεγου της 1ης ΜΕΝ, η οποία θα παραλάβει τα MH-60  αντικαθιστώντας τα εναπομείναντα ΑΒ-212 με τα οποία επιχειρεί ως σήμερα. Παράλληλα συνεχίζεται η παραλαβή των ανταλλακτικών, των επίγειων συστημάτων υποστήριξης και εκτέλεσης λειτουργικών ελέγχων, όπως και η παραλαβή του πιστοποιημένου για τον τύπο του ελικοπτέρου οπλισμού, ενώ ετοιμάστηκαν και οι χώροι αποθήκευσης υλικών και ανταλλακτικών των νέων ελικοπτέρων. Η ολοκλήρωση των παραλαβών με τα τελευταία 4 MH-60 αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2025.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 21 Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Καλαμάτας το τέταρτο αεροσκάφος προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης M-346 της ΠΑ. Mε βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η παράδοση των συνολικά 10 αεροσκαφών θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2025.

Στις 22 Δεκεμβρίου η Εmbraer ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) για τα αεροσκάφη Embraer που επιχειρούν με την Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή τα 4 ιπτάμενα ραντάρ ERJ-145 AEW&C και το επιβατικό ERJ-135LR που χρησιμοποιείται ως κυβερνητικό αεροσκάφος. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο διαγωνισμός της ΓΔΑΕΕ (προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ) αφορούσε 6 αεροσκάφη, αλλά απέμειναν 5 μετά την παραχώρηση του EMB-135BJ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις 21 Δεκεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση 001Γ/23  μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας Αεροπορικές Υπηρεσίες ΑΕΕ ( Aeroservices SA), για την «Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow On Support (FOS) Ελικοπτέρων AS-332C1 Super Puma» της Πολεμικής Αεροπορίας. Η σύμβαση είναι ύψους 37.767.204 ευρώ και διάρκειας τεσσάρων ετών, και ολοκληρώνει τον διαγωνισμό 06/2017 της ΓΔΑΕΕ τον οποίο υλοποίησε σε εκτέλεση απόφασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο τέλος του 2016. Η “πονεμένη” ιστορία του συγκεκριμένου διαγωνισμού καταγράφεται στο ενδιαφέρον σχετικό άρθρο του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, που αντανακλά όλες τις παθογένειες της ελληνικής εξοπλιστικής γραφειοκρατίας.

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ) και την 133 Σμηναρχία Μάχης (133ΣΜ) στην Κρήτη, όπου συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των Μονάδων, καθώς και με τους Ιπταμένους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής. Επίσης, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Φασούλας, επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης (135ΣΜ), στη νήσο Σκύρο, όπου συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με τους Ιπταμένους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.

Μηδενική ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Κύπρος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου philenews.com, σε πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε η αντικατάσταση των 82 ρωσικών αρμάτων Τ-80 της Εθνικής Φρουράς με άρματα άλλου τύπου, δεδομένης της διαφαινόμενης αδυναμίας υποστήριξης του τύπου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για το πρόγραμμα προβλέπεται “εννιαψήφια” χρηματοδότηση και βασικός υποψήφιος είναι τα άρματα τύπου Merkava Mk 3 που αποσύρονται από τον ισραηλινό στρατό, ενώ εξετάζονται και άρματα γαλλικού τύπου.

 

Στις 20 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ε. Κοέν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Κ. Κόμπο για την επεξεργασία της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου προς τη Γάζα. Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στη Λάρνακα όπου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το σχέδιο «Αμάλθεια», παρουσία τεχνικών ομάδων. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Ε. Κοέν είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ, μαζί με άλλους εταίρους στην περιοχή, προωθούν την πρωτοβουλία για έναν ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «με οργανωμένο και καλά επιθεωρημένο τρόπο». Από την πλευρά του ο  Κ. Κόμπος ανέφερε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη και περιμένει το πράσινο φως του Ισραήλ για το πρώτο ταξίδι.

Ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Great Sea Interconnector) σημειώθηκε, καθώς η εταιρεία Nexans έλαβε από τον ΑΔΜΗΕ, τον νέο φορέα υλοποίησης του έργου, την εντολή να δεσμεύσει το απαραίτητο slot για την παραγωγή των καλωδίων για το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης (τμήμα Κρήτη-Κύπρος) και να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, η Ρωσία και η Τουρκία εμπλέκονται στη δημιουργία μιας αεροπορικής εταιρίας – μαϊμού, η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild., η αεροπορική εταιρία Southwind Airlines δημιουργήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας με έδρα την Αττάλεια της Τουρκίας, ενώ τρία αεροσκάφη και οι περισσότεροι υπάλληλοί της προέρχονται από την εταιρία Nordwind Airlines με έδρα τη Μόσχα. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ιδιοκτήτρια της Nordwind Airlines είναι η εταιρία Pegas Touristik, της οποίας ιδιοκτήτες είναι Ρώσοι με τουρκική καταγωγή. Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα άρχισαν απευθείας πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς το Μινσκ της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου της Jerusalem Post που αναπαράγει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΚΑΝ, υψηλά ιστάμενα στελέχη της Χαμάς πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα. Στη συνάντηση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Saleh al-Arouri από την κατοικία του στη Βηρυτό, καθώς και ο πρώην αρχηγός της Χαμάς Khaled Mashal από τη Ντόχα του Κατάρ, ενώ άλλα στελέχη της Χαμάς βρίσκονταν επιτόπου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τουρκία επιλέχθηκε επίτηδες ως τόπος συνάντησης, καθώς θεωρείται ασφαλής χώρα για τις συναντήσεις των στελεχών της Χαμάς.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου θα συνεχίσει την Τρίτη (26 Δεκεμβρίου) τη συζήτηση επί του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ψηφοφορία.

 

Αγαπητοί αναγνώστες και σχολιαστές, σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!