Ανασκόπηση εβδομάδας #34

25
910

Υπεγράφη η απόφαση για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων από την κείμενη νομοθεσία διαδικασιών για ανακατάταξη-επανακατάταξη 1.000 συνολικά Οπλιτών Βραχείας Ανακατάξης στους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Η δυνατότητα ανακατάταξης για βραχεία περίοδο δύο ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί για ακόμη ένα έτος, δίνεται μόνο σε οπλίτες που υπηρετούν και σε όσους έχουν απολυθεί τα τελευταία δυο χρόνια. Συνολικά ανακατάσσονται 600 οπλίτες στον Στρατό Ξηράς, 200 στο Πολεμικό Ναυτικό και 200 στην Πολεμική Αεροπορία.

Την αναστολή λειτουργίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των διάσπαρτων Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς μέχρι το καλοκαίρι προωθεί το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης που προβλέπει την απευθείας κατάταξη των υπόχρεων θητείας στις Μονάδες όπου θα υπηρετήσουν. Με την υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το ποσοστό επάνδρωσης των Μονάδων πρώτης γραμμής του Δ΄Σώματος Στρατού στη Θράκη και της ΑΣΔΕΝ στο ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες θα ενισχυθούν με τουλάχιστον 5.000 οπλίτες. Άγνωστο παραμένει ωστόσο σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ καθώς συντεχνιακά, κομματικά και τοπικιστικά συμφέροντα έχουν υπονομεύσει στο παρελθόν σειρά προσπαθειών αναδιοργάνωσης με πλέον πρόσφατες τη μεταφορά της 61 Μονάδας Επιστράτευσης από τα Φάρσαλα στη Λάρισα και την μεταστάθμευση της 383 ΜΕΕΑ από την 113ΠΜ στην 112 ΠΜ.

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα το Στρατηγείο του Σχηματισμού, καθώς και τα Φυλάκια Αγίας Ελένης, Οινουσσών και Παναγιάς. Σε δηλώσεις προς τους κατοίκους της ακριτικής νήσου, ο Α/ΓΕΣ υπογράμμισε ότι «ο Ελληνικός Στρατός είναι ισχυρός, το προσωπικό μας είναι εξαιρετικό, κάθε μέρα υπερβάλλει εαυτόν, από τη μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη κάθε μέρα υπερασπίζει Θερμοπύλες. Αν απαιτηθεί είμαστε εδώ για να δείξουμε ποιοι είμαστε». Σημειώνεται ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση Εθνοφυλάκων της 96 ΑΔΤΕ στην Παναγία Οινουσσών, η οποία βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες.

Από 14 έως 23 Φεβρουαρίου διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μεσαίας κλίμακας ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ 1/17 της Διοίκησης Υποβρυχίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικού Αιγαίου Πελάγους, νοτίου Κρητικού Πελάγους και στη θαλάσσια περιοχή Κυθήρων ενώ από 21 έως 22 Φεβρουαρίου 2017 διεξήχθησαν επιτυχώς οι εθνικές τεχνικές ασκήσεις μικρής κλίμακας ΑΣΤΡΑΠΗ 2/17 της Διοίκησης Φρεγατών και ΒΡΟΝΤΗ 1/17 της Διοίκησης Πλοίων Επιτηρήσεως στη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού, Μυρτώου και Κυκλάδων, με την συμμετοχή μονάδων του ΠΝ. Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του ΠΝ, για το 2017.

Από 17 έως Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε  Χειμερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΧΕΠ) Ναυτικών Δοκίμων, με συμμετοχή της Φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F466) και του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (A374). Στο πλαίσιο του ΧΕΠ την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ κατέπλευσε στη νήσο Σύρο και η Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ στη νήσο Τήνο.

Από 13 έως και 17 Φεβρουαρίου 2017 εκτελέσθηκε στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Θηβών, η ΤΑΜΣ ΒΕΡΣΗΣ-1 2017 του τμήματος  Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών Τάξεως 2016 της Σχολής Πυροβολικού, η οποία αποτελεί και το επιστέγασμα της  εκπαίδευσής τους. Διεξήχθησαν ασκήσεις ταχείας, κανονικής και νυχτερινής ανάπτυξης Πυροβολαρχίας, η διαδικασία “Βάλλω και Μετακινούμαι” με εναλλαγή θέσεων και εκτέλεση βολών (προσβολή γραμμικών στόχων, εκτέλεση προγράμματος βολών, άμεση βολή).

Στις 22 Φεβρουαρίου 2017, ο Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο, όπου διεξάγεται η χειμερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών του 2ου Έτους της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες των Σπουδαστών και παρακολούθησε την εκπαίδευσή τους.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Χ, Χριστοδούλου, επισκέφθηκαν την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, όπου ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Μονάδας από τον Διοικητή της, μίλησαν στο ιπτάμενο προσωπικό της Μονάδας και επισκέφθηκαν τις Μοίρες Συντήρησης Αεροσκαφών T-6A Texan και Τ-2Ε ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πτήση με αεροσκάφη Τ-6Α Texan στην περιοχή της Σπάρτης σε πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Προσωπικό

Στις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ημερίδα με θέμα «Ο Πόλεμος στον 21ο  Αιώνα – Τάσεις – Προκλήσεις – Απειλές». Η ημερίδα οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δόγματος του ΓΕΣ και είχε ως σκοπό την ευρύτερη ανάλυση του φαινομένου του πολέμου, καθώς και πως αυτός αναμένεται να διαμορφωθεί στο εγγύς μέλλον. Παρουσιάσθηκαν θέματα σχετικά με τον πόλεμο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το δίκαιο του πολέμου και την τεχνολογία στο σύγχρονο πόλεμο.

Στις 23 Φεβρουαρίου αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΓΕΝ ο «Οδηγός Ορθής Χρήσης Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης» στο πλαίσιο προσπαθειών επαύξησης της ασφάλειας πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να διαρρεύσουν μέσα από αυτά, κυρίως όταν οι χρήστες (προσωπικό ΕΔ) ασκούν το δικαίωμα της έκφρασης της απόψεως τους μέσω ενός κοινωνικού μέσου. Πληροφορίες ενδιαφέροντος είναι σχετικές με τις παρούσες και μελλοντικές δυνατότητες των ΕΔ, τα ονόματα και φωτογραφίες των στελεχών, τις μετακινήσεις, την διάταξη, τα σχέδια, το ηθικό, την γνώμη των υφισταμένων για τους προϊσταμένους τους, κλπ. Ολόκληρος ο Οδηγός εδώ.

Στις 24 Φεβρουαρίου επιδόθηκε η «Επιβράβευση Αριστείας – Εξαίρετων Πράξεων» στα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου S70B Aegean Hawk (ΠΝ-53) το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, στη θαλάσσια περιοχή εγγύς ακτών βορείως ν. Άνδρου, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24 Δεκεμβρίου 2016 διότι πέραν και άνω των προβλεπομένων, έφεραν εις πέρας, με απόλυτη επιτυχία και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (άνεμοι εντάσεως 30 κόμβων, βροχή και περιορισμένη ορατότητα), αποστολή εντοπισμού, περισυλλογής και διάσωσης ανθρώπων από βυθιζόμενο πλοίο. Ειδικότερα, ο Κυβερνήτης του ελικοπτέρου, υπερβαίνοντας κατά πολύ την έννοια του καλώς εννοούμενου καθήκοντος, ανέλαβε πρωτοβουλίες που απαιτήθηκαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης, με αποτέλεσμα, από 06:03 έως 08:20, το ελικόπτερο να απομακρύνει σώα, με μία και μόνο διαδρομή, τα 9 μέλη του πληρώματος (3 από Πολωνία, 1 από Ουκρανία, 1 από Λιθουανία και 4 από Φιλιππίνες) του φορτηγού πλοίου CABRERA, σημαίας Αντίγκουα Μπαρμπούντα.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 25 Φεβρουαρίου εκφορτώθηκαν στο λιμένα Θεσσαλονίκης 8 συνολικά ελικόπτερα UH-60 Blackhawk της 10th CAB του Αμερικανικού Στρατού που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Επιχείρησης Atlantic Resolve.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2017, επισκέφθηκαν το Αρχηγείο Στόλου οι Διοικητές των Μονίμων Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG 2 Υποναύαρχος Axel Deertz και SNMCMG 2 Αντιπλοίαρχος Aleksader Urbanowicz όπου είχαν συνομιλίες με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ι. Παυλόπουλο και το Επιτελείο του, επί των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούν το Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ, την ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ η οποία εντάσσεται στη δύναμη SNMG2 για την υποστήριξη της δράσης ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στη Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ, όπου επικοινώνησαν με τους Αξιωματικούς και τα πληρώματα των πλοίων και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητές τους. Παράλληλα σχεδιάσθηκε κοινή άσκηση μονάδων επιφανείας σε σενάρια αντιναρκικής δράσης και ασύμμετρης απειλής αέρος – επιφανείας.

Αμυντική Βιομηχανία

Ολοκληρώθηκε η έκθεση IDEX 2017 που πραγματοποιήθηκε στο Abu Dhabi των ΗΑΕ από 18 έως 23 Φεβρουαρίου. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία συμμετείχε στην έκθεση με εθνικό περίπτερο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ. Στο Ελληνικό περίπτερο μετείχαν οι ΕΑΒ, ΕΑΣ, BARRACUDA, INTRACOM και ISI ενώ με μεμονωμένα περίπτερα μετείχαν η MILTECH και η THEON. Την έκθεση επισκέφθηκε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμενος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ΕΕ. Αποστολακης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης. Το Ελληνικό περίπτερο μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν ο Διάδοχος του Αμπου Νταμπι και ΥΕΘΑ των ΗΑΕ Mohammed bin Zayed Al Nahyan, ο διάδοχος της Ιορδανίας Φεϊζάλ, οι ΥΕΘΑ της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων και επίσημες αντιπροσωπείες πολλών κρατών. Στο περιθώριο της έκθεσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, Lieutenant General Hammad Mohammed Thani Al Rumaithi και με τον Αρχηγό του Ναυτικού των ΗΑΕ Rear Admiral Ibrahim Salim Mohamed Al-Musharrakh, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και τις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ειδική μνεία έγινε στις εκπαιδεύσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα καθώς και στις υφιστάμενες δυνατότητες παροχής αντίστοιχων και στο μέλλον.  Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στα ανταλλακτικά που προσέφεραν τα ΗΑΕ στο ελληνικό ΠΝ για την υποστήριξη των Φρεγατών τύπου S και ευχαρίστησε για την συνεισφορά της Ερυθράς Ημισελήνου των ΗΑΕ στο προσφυγικό, με την χρηματοδότηση της ανακατασκευής 2 δομών φιλοξενίας προσφύγων, στο Κουτσόχερο Λάρισας και στη Ριτσώνα Βοιωτίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χ. Χριστοδούλου, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτέραρχο Θ. Μπουρολιά και επιτελείς του ΓΕΑ και της ΔΑΥ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση και συζήτηση για την εξέλιξη των προγραμμάτων της ΕΑΒ που αφορούν στη συντήρηση και υποστήριξη πτητικών και επίγειων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημειώνεται ότι η ΔΑΥ είχε επιβάλει στις 16 Δεκεμβρίου 2016 ποινικές ρήτρες ύψους €505.468,63 στην ΕΑΒ για εκπρόθεσμη απόδοση Προγραμμάτων Εργοστασιακής Συντήρησης αεροσκαφών, αεροκινητήρων και τμημάτων τους.

Κύπρος

Από 21 – 24 Φεβρουαρίου 2017 εκτελέστηκαν βολές πυροβολικού μάχης και άμεσες βολές πυροβολικού σε ξηρά και θάλασσα με τη χρήση αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων πυροβόλων όλων των διαμετρημάτων καθώς και βολές πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Μονάδων Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 14 έως 17 Φεβρουαρίου διεξήχθη τακτική άσκηση μικρής κλίμακας από την Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού στον κόλπο της Σμύρνης με τη συμμετοχή Μονάδων της Στρατιάς Αιγαίου.