Ανασκόπηση εβδομάδας #33

66
1929

Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης επισκέφτηκε την έδρα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα και το χειμερινό καταυλισμό της ΣΜΥ, στην περιοχή «Χαμηλά Λιβάδια Κόζιακα» στο Περτούλι Τρικάλων όπου παρακολούθησε μέρος της εκπαίδευσης των Σπουδαστών. Η εκπαίδευση, η οποία διήρκησε από 6 έως 16 Φεβρουαρίου, περιέλαβε μεταξύ άλλων αντικείμενα όπως επιβίωση σε χιονοσκεπείς περιοχές, δημιουργία καταλυμάτων – χιονοκαταλυμάτων, κάλυψη-απόκρυψη-παραλλαγή, προσανατολισμό-πορείες-βολές  σε χιονοσκεπείς περιοχές, Τακτική κίνηση περιπόλου – Άμεση αντίδραση περιπόλου, Προσβολή Σταθμού Διοικήσεως και Προσβολή φάλαγγας οχημάτων.

Στις 14 Φεβρουαρίου παρελήφθησαν 3 ακόμη μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook, τα οποία μεταφέρθηκαν από τις ΗΠΑ με πλοίο στη Στρατιωτική Διοίκηση Λιμένος Πειραιώς στο Κερατσίνι. Πρόκειται για την δεύτερη παρτίδα ελικοπτέρων από τα 10 που παραλαμβάνει η Αεροπορία Στρατού στο πλαίσιο σχετικής διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Καταρρίχηση με fast rope από ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού σε πρόσφατη εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου εκτελέστηκαν βολές Μεραρχιακού Πυροβολικού με την τεχνική βολής «Βάλλω και Μετακινούμαι» από την την XΙΙ Mηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού στο νότιο Έβρο.

Από 6 έως 10 Φεβρουαρίου, η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών πραγματοποίησε εκπαίδευση σε χιονοσκεπείς περιοχές.

Στις 15 Φεβρουαρίου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα στο Στρατηγείο του Σχηματισμού, την 80 ΕΑΡΜΕΘ, το 282 Μ/Κ ΤΕ και το Φυλάκιο Φαρμακονησίου. Είχε προηγηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου επίσκεψη του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, Υποστρατήγου Ν. Μανωλάκου, στο σύνολο των Σχηματισμών της Περιοχής Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Προσωπικό

Στις 17 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου 5ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος με θέμα «Η Αεροπορική Ισχύς σε ένα Ανταγωνιστικό Περιβάλλον – Air Power in a Contested Environment», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας. Στη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα όπως η μετεξέλιξη της Πολεμικής Αεροπορίας, οι αεροπορικές επιχειρήσεις σε διακλαδικό περιβάλλον, η τεχνολογία και ο ρόλος της στην Εθνική Άμυνα, καθώς και κρίσιμα αεροπορικά θέματα. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου. Ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων, ο Ναύαρχος (ε.α) James Stavridis (πρώην SACEUR & Πρύτανης του Fletcher School, Tufts University, Medford, USA), ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισπανίας, ο Υπαρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου Ramstein, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και o Υποδιοικητής του Joint Air Power Competence Centre (JAPCC) & Διοικητής Τακτικής Αεροπορίας Γερμανίας.

Αριθμός Στρατιωτών της 2016 E/ΕΣΣΟ που υπηρετούν σε Μονάδες του Έβρου και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, εθελοντικά και με δήλωσή τους, αποποιήθηκαν του δικαιώματός τους να μετατεθούν στο εσωτερικό, σε πόλεις συμφερόντων τους και ζήτησαν να παραμείνουν μέχρι το πέρας της θητείας τους στις Μονάδες που υπηρετούν στην παραμεθόριο. To ΓΕΣ συνεχάρη τους εν λόγω Στρατιώτες, τους απένειμε με έγγραφη διαταγή Ηθική Αμοιβή (“Συγχαρητήρια”) διότι, ενώ υπηρετούν σε εξαιρετικά δυσμενείς φρουρές ζήτησαν να παραμείνουν στις Μονάδες τους μέχρι το πέρας της θητείας τους, αποδεικνύοντας το υψηλό φρόνημα και το ήθος τους, καθώς επίσης και την σε υψηλό βαθμό αίσθηση του χρέους και του καθήκοντος προς την Πατρίδα, και τους χορήγησε πενθήμερη τιμητική άδεια.

Στις 17 Φεβρουαρίου, 40χρονος Υπαξιωματικός της ΠΑ, ο οποίος βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο με υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα της Αερονομίας στην Αττική Οδό. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται.

Αμυντική βιομηχανία

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ξεκίνησαν πρόσφατα τις παραδόσεις της πρώτης παρτίδας Minimi, στον πλαίσιο σύμβασης με το ΥΠΕΘΑ για την προμήθεια 2.230 πολυβόλων με ισάριθμες διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης και ποσότητα πυρομαχικών (φυσίγγια σε ταινίες), ύψους 69 εκατ. που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2014. Ο οπλισμός προωθείται σε Μονάδες πρώτης γραμμής.

Στις 14 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε και κατακυρώθηκε από την ΓΔΑΕΕ το σχέδιο συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η δαπάνη για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη και Επαναπιστοποίηση Βλημάτων Ο/Σ S-300 εντός του ποσού €9,1 εκατ. πλέον κρατήσεων.

Στις 17 Φεβρουαρίου κατακυρώθηκε από την ΓΔΑΕΕ η συμφωνία πλαίσιο (4ετούς διάρκειας) με την MILTECH HELLAS για το Υποπρόγραμμα «Προμήθεια Εκατόν Σαράντα Τεσσάρων Τεμ. (ΕΑ:144) Υλικού HEAT SINK Α/Φ Μ2000/-5», συνολικής αξίας €6,38 εκατ.

Η INTRACOM Defense Electronics υπέγραψε συμβόλαιο ύψους €2 εκατ. με την Krauss-Maffei Wegmann για την προμήθεια συστημάτων ενδοεπικοινωνίας WiSPR, τα οποία θα εξοπλίσουν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Boxer για τη διεθνή αγορά. Η παράδοση των συστημάτων WiSPR προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.

Η εταιρεία Αpella θα πραγματοποιήσει επένδυση που αναμένεται να φτάσει τα €25 εκατ., δίπλα στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, δημιουργώντας 200 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία με την επένδυση αυτή θα παρέχει υπηρεσίες αεροπορικής υποστήριξης, συντήρησης, και εργοστασιακών επισκευών-επιθεωρήσεων αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ένα ευρύ φάσμα πελατών στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο, τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό κλάδο.

Στρατιωτική διπλωματία

Η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισε στις 16 Φεβρουαρίου τη συνέχιση της δράσης της SNMG-2 στο Ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου και παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών, με μοναδική μειοψηφούσα χώρα την Τουρκία, καθώς και την αναβάθμιση του Διακλαδικού Στρατηγείου της Νάπολης (JFC NAPLES) σε διοικητική δομή του συνόλου της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ (South Hub), κατόπιν κοινής πρότασης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F461) εκτελεί πετρέλευση κατά τη συμμετοχή της στην Επιχείρηση Sea Guardian του NATO στην Ανατολική Μεσόγειο στις 12 Φεβρουαρίου 2017.

Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Διοικητή των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Headquarters-NSHQ Commander), Vice Admiral Colin J. Kilrain (USN), ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αποστολή και λειτουργία του Special Ops Component Command (SOCCE FW), το οποίο έχει συσταθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, σε συνεκπαιδεύσεις που δύνανται να υλοποιηθούν καθώς και στις ενέργειες που απαιτούνται για την εκπλήρωση της συμμαχικής στοχοθεσίας στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων. Κατά την επίσκεψη του NSHQ Commander στο ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις  διμερούς ενδιαφέροντος με αρμόδιους επιτελείς. Ακολούθως, ο NSHQ Commander επισκέφθηκε τις έδρες Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Κύπρος

Στις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο λιμένα Λάρνακας η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΑΛΑΣΙΑ (Α620), το οποίο παραχωρήθηκε στην Κύπρο από το Ομάν με διετή καθυστέρηση λόγω συνεχών παρεμβάσεων της Τουρκίας. Στην ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης σημείωσε πως «οι προκλήσεις, ανεξαρτήτως λύσης ή όχι του Κυπριακού, θα παραμείνουν το ίδιο πιεστικές, όσο και η ανάγκη για ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στη θάλασσα. Ούτε η γεωγραφία της Κύπρου θα αλλάξει, ούτε οι απειλές. Μέσα στο πλαίσιο της υλοποίηση της πρώτης φάσης αναδιοργάνωσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί και διακρατικές συμφωνίες που θα μας επιτρέψουν πριν το τέλος της πρώτης φάσης, δηλαδή πριν το τέλος του 2020, να αποκτήσουμε σταδιακά 3 Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης και άλλα δυο μικρά σκάφη για τις ακτές. Μέχρι τότε, με βάση τον προγραμματισμό μας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η επέκταση της Ναυτικής Βάσης».

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με το περιοδικό Savunma ve Havacılık (τεύχος 177), εντός του 2017 αναμένεται η παράδοση των δύο πρωτοτύπων αεροσκαφών F-16 Block 30 της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) που υποβάλλονται σε εργασίες δομικής βελτίωσης από την ΤΑΙ. Εφόσον γίνουν αποδεκτά, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εργασίες σε 33 ακόμη αεροσκάφη Block 30 για την επέκταση του ορίου ζωής πλέον των 12.000 ωρών πτήσης και την παραμονή τους στο οπλοστάσιο της ΤΗΚ μέχρι το 2030.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση ύψους $12,3 εκατ. στην Boeing για την προμήθεια αναλωσίμων προς υποστήριξη των Κ/Β Harpoon και SLAM-ER του Αμερικανικού Ναυτικού και 8 κρατών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Με την παράδοση των υλικών αναμένεται να αποκατασταθούν τα προβλήματα στους κινητήρες των 48 Κ/Β μακρού πλήγματος AGM-84K SLAM-ER της Τουρκικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, η 11η Ταξιαρχία Καταδρομών της Στρατιάς Αιγαίου πραγματοποίησε εκπαίδευση στον αντικείμενο «Αγώνα εντός Κατοικημένου Τόπου» στην έδρα της στο Denizli από 30 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι προσωπικό της Ταξιαρχίας είχε αναπτυχθεί πρόσφατα στην Συρία και είχε την πρώτη της απώλεια στις 29 Ιανουαρίου με το θάνατο του ΕΠΟΠ Λοχία Ayhan Elmacı.