Διεθνής κατάσταση
Στον πόλεμο της Ουκρανίας, η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη εβδομάδα. Οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν αργή πρόοδο, επιτιθέμενες στην περιοχή του διοικητικού ορίου μεταξύ Donetsk oblast και Zaporizhia oblast. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ουκρανικές επιθέσεις πραγματοποιούνται κατά κανόνα τις νυκτερινές ώρες, αξιοποιώντας την υπεροχή των δυτικών αρμάτων μάχης που έχει παραλάβει η Ουκρανία σε θερμικά κλπ. οπτικά συστήματα. Οι ρωσικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά διεξάγουν αντεπιθέσεις για την ανάκτηση εδαφών που καταλαμβάνουν οι Ουκρανοί (όπως π.χ. στην περιοχή του Vuhledar), ενώ συνεχίζουν να διεξάγουν περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις στον άξονα Kupyansk-Svatove-Kreminna και στην περιοχή του Bakhmut και της Avdiivka. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:
ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ
Στρατός Ξηράς
Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο φράγμα του Αγίου Ιλαρίωνα η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ – 23», με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, καθώς και Εθνοφυλάκων των Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Καστοριάς, του Νεστορίου, του Αμυνταίου, της Φλώρινας, της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Κατά την άσκηση εξετάστηκαν αντικείμενα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Ι. Τσιόπλος, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγος Π. Καπραβέλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και εν ενεργεία Αξωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Από 8 έως 10 Ιουνίου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή του Σχηματισμού, επισκέφθηκε Μονάδες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, την Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης και τα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στις νήσους Στρογγύλη και Ρω, διαπιστώνοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο ηθικού του προσωπικού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γ. Σιδέρη για τον ιστότοπο hellasjournal.com, σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι παραδόσεις των 41 Ταχύπλοων Σκαφών Μεταφοράς Προσωπικού MUNIN S-1200 Armored σε μονάδες αμφιβίων καταδρομών των νησιών του Αιγαίου, με πρώτο το 4ο ΕΤΕΘ στην Σάμο. Έχουν προηγηθεί οι εξαντλητικές δοκιμές των δύο πρώτων Munin S-1200 Armored που είχαν διατεθεί στη Ζ’ ΜΑΚ και ολοκλήρωσαν δεκάδες δοκιμαστικούς πλόες για την πλήρη δοκιμή και αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.
Πολεμικό Ναυτικό
Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δ. – Ε. Κατάρας ΠΝ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του ΑΣ και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Διοικήσεων και των Μονάδων του. Τόνισε την σπουδαιότητα της συντήρησης και ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, μέσω των σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, και επισήμανε την σημασία της αναβάθμισης των ναυτικών υποδομών στον Ναύσταθμο Κρήτης η οποία υλοποιείται ταχύτατα πλέον, καθώς και της ήδη δρομολογημένης διαδικασίας για την κατασκευή ναυτικής βάσης στον Παγασητικό, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελείται την τελευταία τριετία. Επιπλέον αναφέρθηκε στις ενέργειες και στα μέτρα που έχουν αναληφθεί κατόπιν των κατευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ, για την πρόσληψη νέων στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις επ’ ωφελεία και του ΠΝ μετά από πάρα πολλά χρόνια, καθώς και στην μέριμνα που ελήφθη για την καθιέρωση του επιδόματος Ειδικών Αποστολών, για τα πληρώματα του Στόλου που πλέουν σε εθνικές και διεθνείς αποστολές. Τέλος, συνεχάρη το προσωπικό για το έργο το οποίο επιτελεί διαρκώς, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Από την Κυριακή 11 έως την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, ο Αρχηγός Ναυτικού του Ισραήλ Αντιναύαρχος D. S. Salama πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ι. Δρυμούση ΠΝ. Ειδικότερα, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, ο Αρχηγός Ναυτικού του Ισραήλ επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ με τον οποίο συζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας των Ναυτικών Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Εν συνεχεία συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και ακολούθως με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή. Ο Αντιναύαρχος Salama μετέβη επίσης στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ και του έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του Προσομοιωτή Ελέγχου Βλαβών (ΕΒ) της Σχολής ΕΒ. Επίσης επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Στόλου, ξεναγήθηκε στον Προσομοιωτή της Σχολής Υποβρυχίων και επέβη σε υποβρύχιο κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και σε ΤΠΚ κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ». Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αρχηγού Ναυτικού του Ισραήλ επί του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χ. Μαζανίτη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Realnews, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται πρόταση συμμετοχής των ναυπηγείων Ελευσίνας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών κλάσης Constellation που έχει αναλάβει η Fincantieri για το US Navy. Η πρόταση κατ’ αρχήν δεν αφορά προμήθεια των συγκεκριμένων φρεγατών από την Ελλάδα, αλλά την κατανομή έργου της Fincantieri στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος. Είναι όμως ευνόητο ότι τυχόν επιλογή των ναυπηγείων Ελευσίνας ως εταίρου για το πρόγραμμα θα συνεπαγόταν αυξημένη πιθανότητα προμήθειας των συγκεκριμένων πλοίων από την Ελλάδα στο μέλλον, ενώ δεν είναι άσχετη και με την υποψηφιότητα της κορβέτας FcX-30 για το πρόγραμμα κορβετών του ΠΝ.
Πολεμική Αεροπορία
Τα πληρώματα και οι τεχνικοί των F-16 της 347 Μοίρας συνέχισαν τις καθημερινές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της μεγάλης πολυεθνικής άσκησης AirDefender 2023. Τα ελληνικά αεροσκάφη εξορμούσαν στο αεροδρόμιο Lechfeld της Βαυαρίας μαζί με αμερικανικά Α-10 και οι επιχειρήσεις τους επικεντρώθηκαν σε αποστολές κρούσης, χωρίς να λείπουν και ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού, προστασίας στόχων υψηλής αξίας κλπ.
Η 336 Μοίρα συμπληρώνει 80 χρόνια από την ίδρυσή της και διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, στην 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής, Ηχόραμα, στατική έκθεση, πτήση σχηματισμού αεροσκάφους F-16M της Μοίρας με το Spitfire, αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Αεροπόρων και απονομή επετειακών δώρων. Στον εορτασμό, προσκαλείται να παραβρεθεί το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει υπηρετήσει στην 336Μ. Στο πλαίσιο του εορτασμού δημοσιεύτηκε επίσης ένα εξαιρετικό βίντεο που περιλαμβάνει και ανέκδοτες ως σήμερα σκηνές αναχαιτίσεων τουρκικών αεροσκαφών. Απολαύστε:
https://www.youtube.com/watch?embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.haf.gr%2F&source_ve_path=Mjg2NjQsMTY0NTA2&feature=emb_share&v=Ff3_bhVz9Ls
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Political, παράλληλα με την εξέταση της ελληνικής LoR για αγορά τεσσάρων μεταγωγικών C-130, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η έγκριση παραχώρησης 2 C-130 στην ΠΑ από τα αμερικανικά αποθέματα. Επιπλέον πρόσφατα παραδόθηκε από συντήρηση και επανεντάχθηκε στη δύναμη της 356 ΜΤΜ ένα ακόμη C-130Η, αυξάνοντας τα διαθέσιμα αεροσκάφη.
Μόνο μία παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, από τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος στο ΝΑ Αιγαίο, σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα. Δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ούτε βέβαια εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη ή υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.
Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή
Πολύνεκρο ναυάγιο αλιευτικού πλοίου υπερφορτωμένου με μετανάστες, προερχόμενου από τη Λιβύη, σημειώθηκε τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου σε διεθνή ύδατα, περίπου 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου. Το πλοίο εντοπίστηκε αρχικά το μεσημέρι της 13ης Ιουνίου από εναέριο μέσο της FRONTEX να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.) ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο εντόπισε το αλιευτικό να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια, ενώ σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση. Απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής. Ακολούθως δεύτερο φορτηγό πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή. Βραδινές ώρες της 13ης Ιουνίου κατέφθασε στην περιοχή το Π.Π.Λ.Σ., που επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του αλιευτικού, που αρνούνταν οποιαδήποτε συνδρομή δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του αλιευτικού για την τυχόν συνδρομή του. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουνίου το αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε, οπότε ξεκίνησε άμεσα ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Π.Π.Λ.Σ. και τριών παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ακόμα παραπλέοντα πλοία, ένα Περιπολικό και ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία Φρεγάτα του ΠΝ, καθώς και ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και S-70 του Πολεμικού Ναυτικού. Διασώθηκαν 104 ναυαγοί που μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα, ενώ 78 ανασύρθηκαν από τη θάλασσα νεκροί.
Στις 13 Ιουνίου υπεγράφησαν 3 συμβάσεις αξίας €14,4 εκατ. για την προμήθεια 31 περιπολικών σκαφών και 3 ταχύπλοων σκαφών από την VIKING NORSAFE LIFE-SAVING EQUIPMENT ΕΛΛΑΣ για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η παράδοση όλων των σκαφών αναμένεται να γίνει σε 10 μήνες.
Κύπρος
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023, η ευρείας κλίμακας Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2023» που διεξήχθη από τις 9 ως τις 15 Ιουνίου στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων του Γενικού Επιτελείου, των Διοικήσεων, Σχηματισμών και Τακτικών Συγκροτημάτων της Εθνικής Φρουράς, ενώ σε φάσεις της άσκησης κλήθηκαν και συμμετείχαν προγραμματισμένα και έκτακτα έφεδροι και εθνοφύλακες. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2023» η 1η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε την ΤΑΜΣ «ΔΙΑΣ», η 2η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε τις ΤΑΜΣ «ΚΗΦΕΑΣ» και «ΠΡΑΞΑΝΔΡΟΣ», το Τακτικό Συγκρότημα του 2ου Συντάγματος Πεζικού εκτέλεσε την ΤΑΜΣ «ΥΠΛΓΟΣ (ΠΖ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», η 4η Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε την ΤΑΜΣ «ΠΥΡΓΟΣ», η 7η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε την ΤΑΜΣ «ΑΓΙΟΣ ΚΕΝΔΕΑΣ», ενώ η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία εκτέλεσε την ΤΑΜΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο έφτασαν και Εθνοφύλακες του ΤΕ Ρόδου, που συμμετείχαν στην ΤΑΜΣ «ΑΓΙΟΣ ΚΕΝΔΕΑΣ» της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας.
Παράλληλα, από 12 έως 16 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2023», η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) σχεδίασε και εκτέλεσε διάφορα επιχειρησιακά σενάρια που αφορούσαν την αντιμετώπιση συμβατικών και ασύμμετρων απειλών, την υλοποίηση του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας, με σκοπό την προαγωγή της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας της ΔΝ και των Μονάδων της, καθώς και την αξιολόγηση του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου Ναυτικών Επιχειρήσεων. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν πυρά επιφανείας από τα Πολεμικά Πλοία, Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικοί Ελιγμοί, γυμνάσια επιστασίας βλαβών, συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής καθώς και επιτήρησης – απαγόρευσης θαλάσσιου χώρου. Εξετάστηκαν επίσης, οι διαδικασίες που εφαρμόζονται από την ΜΥΚ κατά τη διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και Αεροναυτική Συνεργασία με Ε/Π AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας.
Από τις 12 ως τις 14 Ιουνίου ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Miloš Vučevic πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου συναντήθηκε mε τον υπουργό Άμυνας Μ. Γιωργάλλα. Ο κ. Vučevic επισκέφθηκε μεταξύ άλλων μονάδα Πυροβολικού της ΕΦ που αξιοποιεί τα σερβικής προέλευσης αυτοκινούμενα πυροβόλα NORA B52KE, καθώς και την 55η Σμηναρχία Μάχης/Αεροπορική Βάση Πάφου, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση των ελικοπτέρων Mi-35 της ΕΦ, για την απόκτηση των οποίων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Σερβία.
Στις 15 Ιουνίου ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γ. Παπαναστασίου επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Κράτους του Ισραήλ I. Katz. Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο κρατών εκκινώντας τεχνικές συζητήσεις για διασυνδέσεις ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και υδρογόνου, καθώς και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τα συνορεύοντα κοιτάσματα Aphrodite και Ishai, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου, το Ισραήλ εξετάζει την πώληση αρμάτων μάχης Merkava II και ΙΙΙ σε δύο χώρες, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών αμυντικών συνεργασιών (SIBAT) του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Yair Kulas, ο πόλεμος της Ουκρανίας δημιουργεί μεγάλη ζήτηση για αμυντικό εξοπλισμό ιδίως από χώρες που έχουν δωρίσει δικό τους εξοπλισμό στην Ουκρανία και επιδιώκουν την αναπλήρωσή του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πιθανός αποδέκτης των ισραηλινών αρμάτων μάχης θα μπορούσε να είναι η Κύπρος στο πλαίσιο μιας συμφωνίας παραχώρησης των δικών της αρμάτων μάχης (ιδίως των Τ-80) στην Ουκρανία. Εκτιμούμε ότι μια τέτοια συμφωνία συμφέρει την Κύπρο μόνο αν αφορά άρματα Merkava III, που με το πυροβόλο των 120 χιλ. μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα Τ-80, και όχι τα παλιότερα Merkava II που φέρουν πυροβόλο των 105 χιλ. Θα μπορούσε μάλιστα να εξεταστεί η δυνατότητα συνολικής αντικατάστασης του κυπριακού αρματικού δυναμικού (Τ-80 και ΑΜΧ-30) με άρματα Merkava III, καθώς τα ισραηλινά αποθέματα (κατασκευάστηκαν συνολικά 780 άρματα Merkava III) επαρκούν. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει βέβαια να ζυγιστεί προσεκτικά η αναβάθμιση της μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς έναντι της εξάρτησης από το Ισραήλ που θα δημιουργηθεί.
Ανατολικός Παρατηρητής
Από τις 4 ως τις 16 Ιουνίου, 3 αεροσκάφη F-16C/D Block50+ της 181 Μοίρας και ανάλογο προσωπικό της Τουρκικής Αεροπορίας καθώς και 2 αξιωματικοί του Τουρκικού Ναυτικού συμμετείχαν στην άσκηση BALTOPS-23 στην περιοχή της Βαλτικής.
To πρωτότυπο άρμα μάχης M60A3 του προγράμματος εκσυγχρονισμού FIRAT παρουσιάστηκε με βελτιωμένο πύργο της Roketsan, ο οποίος είναι κατά 1,5 τόνο ελαφρύτερος σε σχέση με τον υφιστάμενο (στις δύο πρώτες φωτογραφίες ο νέος πύργος, στην τρίτη ο προηγούμενος).
O τέως Δντης Ανάπτυξης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της TΑΙ Remzi Barlas κατήγγειλε ότι απώτερος στόχος της άδικης απόλυσης και προφυλάκισής του το 2020 ήταν η ματαίωση των προγραμμάτων ANKA και AKSUNGUR υπέρ του AKINCI, το οποίο ανατέθηκε στην ιδιωτική Baykar άνευ διαγωνιστικής διαδικασίας.
Στις 14 Ιουνίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση. Κατά τις δηλώσεις του αυτές μάλιστα ο Ερντογάν επικαλέστηκε διαδήλωση Κούρδων που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία ως απόδειξη της ανοχής της σε “τρομοκράτες”. Υπάρχει βεβαίως και η ερμηνεία ότι ο Ερντογάν τεντώνει το σκοινί για να αποσπάσει τα μέγιστα δυνατά ανταλλάγματα για τη συναίνεση της Τουρκίας, δεδομένου ότι απομένει ακόμα αρκετός χρόνος διαπραγμάτευσης ως τη σύνοδο κορυφής. Αν, πάντως, η Τουρκία παραμείνει αμετακίνητη και δεν συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στις 11-12 Ιουλίου, θα μειωθούν σημαντικά και οι πιθανότητες αποστολής ειδοποίησης από το State Department στο Κογκρέσο για την πώληση F-16.