Ανασκόπηση εβδομάδας #32

26
816

Στο πλαίσιο του Σχολείου Προκεχωρημένης Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης των Οπλιτών Θητείας, στις 9 Φεβρουαρίου, εκτελέσθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου ΤΑΜΣ «Το Συγκρότημα Ίλης Μέσων Αρμάτων κατά την Υπέρβαση – Αντεπίθεση» με πραγματικά πυρά, από Μονάδες της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, εκτελέσθηκε από τη Β΄ Μοίρα Καταδρομών εκπαίδευση σε χιονοσκεπείς περιοχές.

Από 6 έως και 8 Φεβρουαρίου, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο του Δ΄ Σώματος Στρατού, καθώς επίσης και σε Σχηματισμούς και Επιτηρητικά Φυλάκια στην Περιοχή Ευθύνης του Σώματος (3 – 30 – 50 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και Τακτική Διοίκηση του 21 Συντάγματος Πεζικού). Eνημερώθηκε για το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες των Σχηματισμών και της Τακτικής Διοίκησης, συνομίλησε με το προσωπικό και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

Στις 10 Φεβρουαρίου ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, επισκέφθηκε το χειμερινό καταυλισμό της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, στην περιοχή «Χαμηλά Λιβάδια Κόζιακα» στο Περτούλι Τρικάλων και παρακολούθησε μέρος της εκπαίδευσης των Σπουδαστών. Ακολούθως επισκέφθηκε τις έδρες των Στρατηγείων 1ης Στρατιάς, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, όπου και συνομίλησε με το προσωπικό. Ο Α/ΓΕΣ διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης των Σπουδαστών της ΣΜΥ, καθώς και την άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Σχηματισμών.

Ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη άσκηση του Π.Ν., «Αστραπή 2017/1» που πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο το διάστημα 31 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου. Στην άσκηση συμμετείχαν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια, ελικόπτερα, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α.

Στο πλαίσιο της συνεισφοράς του ΠΝ στις συμμαχικές επιχειρησιακές δραστηριότητες, η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F461) συμμετέχει, από 5 έως 19 Φεβρουαρίου 2017, στην Επιχείρηση του ΝΑΤΟ “Sea Guardian”, η οποία διεξάγεται στην ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία. Η Επιχείρηση “Sea Guardian” αποτελεί την μετεξέλιξη της Επιχείρησης του ΝΑΤΟ “Active Endeavour”. Με την εν λόγω συμμετοχή το ΠΝ συμβάλει στην προσπάθεια για την επίτευξη θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, το υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ (S116) πρόκειται να συμμετάσχει από 15 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου στην Επιχείρηση EUNAVFOR MED-Operation “SOPHIA” της ΕΕ στην κεντρική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή μονάδων από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Μεγάλη Βρετανία. Σκοπός της Επιχείρησης είναι η καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και η συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, δύο έμπειροι Ιπτάμενοι της ΠΑ που υπηρετούσαν στην 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας μετέβησαν στις ΗΠΑ για να επανεκπαιδευτούν στο ΑΦΝΣ P-3B Orion και να πιστοποιηθούν ως εκπαιδευτές και ως δοκιμαστές αεροσκαφών του τύπου. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα περί τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση συναδέλφων τους από την ΠΑ και το ΠΝ, οι οποίοι θα υπηρετήσουν ως κυβερνήτες και συγκυβερνήτες, αντίστοιχα, στα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη.

Από 24 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης Μονάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την 352η Πτέρυγα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Wing – SOW) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), προσωπικό του 865ου Τάγματος Εναερίου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ) του Στρατού Ξηράς,  εκτέλεσε άλματα με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπαίδευση στη συσκευασία και ρίψη ελαφρών, μέσων και βαρέων φορτίων από αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η 352η SOW συμμετείχε με αεροσκάφη MC-130J και το ανάλογο προσωπικό της 67ης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Squadron  – SOS). Παράλληλα, από 23 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου με τις εν λόγω αμερικανικές Μονάδες συνεκπαιδεύτηκε και η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Π.Α. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας εκτελέστηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, ημέρα και νύχτα, καθώς και αερομεταφορές οχημάτων με τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Από 30 Ιανουαρίου έως και 24 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αεροπορική Βάση Albacete της Ισπανίας, η εκπαιδευτική σειρά TLP 2017/1, στην οποία η Π.Α. συμμετέχει με 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block-52M (3 μονοθέσια/1 διθέσιο) της 336Μ «Όλυμπος», μαζί με το ανάλογο προσωπικό. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή της 336Μ σε TLP από τότε που εφοδιάστηκε με F-16.

Φωτογραφίες και περισσότερες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές για την πρόσφατη επιτυχημένη συνεκπαίδευση Μοιρών της ΠΑ με την 555 FS της USAFE, που επιχειρεί με αεροσκάφη F-16CM/DM από την αεροπορική βάση Aviano στην Ιταλία, αλλά μεγάλο μέρος του εξοπλισμού και του προσωπικού της μεταστάθμευσε στην 115ΠΜ στη Σούδα για την εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα. Σε αυτήν εξετάστηκε ποικιλία σεναρίων στα οποία συμπεριλαμβάνονταν σενάρια αναχαίτισης αεροπορικής υπεροχής, συνοδείας και καταστολής αεράμυνας στο πλαίσιο ξεχωριστών αλλά και μικτών σχηματισμών, σε εκμεταλλεύονται περιοχές νότια της Κρήτης, στο Κεντρικό Αιγαίο, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Τα 14 F-16CM της 555 FS που βρέθηκαν στην Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 116 εξόδους συμπεριλαμβανομένων και αποστολών με ρίψη πραγματικών όπλων σε πεδία βολής της Π.Α. Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε επίσης και συνεργασία με ιπτάμενο τάνκερ KC-135R της 161ης ARW της Εθνοφρουράς της Αριζόνα, το οποίο είχε μετασταθμεύσει στη Σούδα ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Με τη συνδρομή αυτού πραγματοποιήθηκαν συνολικά 267 «επαφές» εναέριου ανεφοδιασμού, τόσο από τα αμερικανικά, όσο και από ελληνικά F-16 διαφόρων Μοιρών.

Προσωπικό

Με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας γνωστοποιήθηκε πως στο Μηχανογραφικό δελτίο για το Ακαδημαικό Έτος  2017-2018, που θα αφορά όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017, θα συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά η νεοσύστατη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) στην οποία συγχωνεύονται η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και η Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) της Π.Α., που θα παύσουν να λειτουργούν μετά το πέρας του τρέχοντος Ακαδημαϊκού Έτους. Η ΣΜΥΑ, που ιδρύεται σύμφωνα με το Νόμο 4407/2016 (ΦΕΚ134-Α΄), θα είναι ισότιμη των υπολοίπων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και θα έχει τρεις Κατευθύνσεις: τη ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης, τη ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης και τη ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης. Σημειώνεται επίσης πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την προμήθεια ιματισμού και διαφόρων άλλων ειδών για τις ανάγκες των πρώτων σπουδαστών της ΣΜΥΑ.

Στο Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών – Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ) πραγματοποιήθηκε το 1ο Σεμινάριο Δομικής Ακεραιότητας Αεροσκαφών F-16. Τα πιστοποιητικά για την κατάρτιση τους στα στελέχη που το παρακολούθησαν επέδωσε ο Διοικητής του ΕΤΗΜ.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 6 έως 10 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε προετοιμασία και πτήση παρατήρησης εντός της ελληνικής επικράτειας, από ομάδα Ρώσων αξιολογητών, στο πλαίσιο της διεθνούς συνθήκης “Open Skies” του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η διεθνής συνθήκη “Open Skies”, στην οποία συμμετέχουν 34 κράτη, υπεγράφη το 1992, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2002, και έχει χαρακτήρα υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αποσκοπώντας στην διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (διατλαντικά) από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ, μέσω εναέριων παρατηρήσεων.

Το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο Future Force Conference 2017, με θέμαFrom partnerships to ecosystems: combining our efforts for a more secure world”, το οποίο διεξήχθη στην Χάγη. Οι βασικές θεματικές ενότητες οι οποίες παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο, από διακεκριμένους ομιλητές, διέλαβαν τις υβριδικές απειλές, τον κυβερνοπόλεμο και την στρατηγική επικοινωνία, την ασφάλεια σε αστικό περιβάλλον, την ασφάλεια των πληροφοριών σε αντιδιαστολή με τις κυβερνοεπιθέσεις, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ανάληψη επιχειρήσεων σε ασταθές πολιτικό περιβάλλον, την εξέλιξη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, και την διαχείριση των φυσικών πόρων με τρόπο πρόληψης γεωπολιτικών ανισορροπιών και συγκρούσεων. Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Ολλανδό ομόλογό του, General Tom Middendorp, με ομολόγους του άλλων χωρών καθώς και με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ολλανδία, Δ. Χρονόπουλο.

Αμυντική βιομηχανία – Προμήθειες

Σύμφωνα με το Defencepoint.gr, η αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ απέστειλαν προς την Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Επιστολή Αιτήματος (Letter of Request: LoR) για την απόκτηση 70 εξοπλισμένων ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, ανταλλακτικών και συναφών υπηρεσιών εκπαίδευσης και υποστήριξης, συνολικού κόστους 40-45 εκατ. ευρώ.

Στις 7 Φεβρουαρίου υπεγράφη και στάλθηκε η Επιστολή Αιτήματος (Letter of Request: LoR) με την οποία ζητείται επισήμως επικαιροποιημένη ενημέρωση για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16C/D της Π.Α. Αναλόγως των στοιχείων που θα δοθούν με τη σχετική απάντηση θα αποφασιστεί ο τελικός αριθμός των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν καθώς και η ακριβής διαμόρφωσή τους, ώστε να ακολουθήσει η Επιστολή Αποδοχής (Letter of Acceptance: LoA) εντός του 2017, όπως προβλέπεται. Είχε προηγηθεί στις 24 Ιανουαρίου από την ΓΔΑΕΕ, η συγκρότηση Επιτροπής Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων για τη σύναψη της διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS) μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Πέραν αυτού εστάλη στις ΗΠΑ και Αίτημα Πληροφοριών (Request for Information: RfI) για δυνητικό πρόγραμμα προμήθειας μιας Μοίρας (20-24 αεροσκάφη) μαχητικών αεροσκαφών F-35A από τη χώρα μας.

Διαγωνισμοί συνολικού ύψους περίπου 1,65 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ανταλλακτικών και αναλωσίμων διαφόρων τύπων αεροσκαφών και ελικοπτέρων, υλοποιούνται από την Π.Α. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά την προμήθεια υλικών καθώς και εργασίες αποκατάστασης για τα ελικόπτερα AS-332C1 Super Puma, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά τα αεροσκάφη C-27J, EMB-135, CL-215 και M-18B/BS, καθώς και τα ελικόπτερα AB-2015/B-212. Παράλληλα προχωρούν με ταχείς οι ρυθμούς οι διαδικασίες εξεύρεσης λύσης για το θέμα της εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) των μαχητικών Mirage 2000, μετά και τη ματαίωση του σχετικού διαγωνισμού.

Υπεγράφησαν και επικυρώθηκαν από την ΓΔΑΕΕ και τον ρωσικό οργανισμό Rosoboronexport, οι διακρατικές συμβάσεις για τα προγράμματα εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) των Α/Α συστημάτων S-300PMU1 της Π.Α., αλλά και των SHORADS OsaAKM και ΤorM1. Ο συμβάσεις προβλέπουν την άμεση έναρξη εργασιών υποστήριξης – συντήρησης των ηλεκτρονικών μερών των συστημάτων καθώς και επαναπιστοποίηση βλημάτων, ενώ υπάρχει σχετική πρόβλεψη για επέκταση των εργασιών και την επόμενη διετία. Η σύμβαση για τα συστήματα SHORADS είναι ύψους 16.600.000 ευρώ. Τα εν λόγω προγράμματα είχαν εγκριθεί από τη Βουλή στις 9 Οκτωβρίου 2013, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά είχαν ξεκινήσει το 2015.

Στις 8 Φεβρουαρίου  στη Λέσχη  Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο “Doing Business with the U.S. Government”. Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ  Ευρώπης  (AUSA) το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και τη ΓΔΑΕΕ και είχε σκοπό την ενημέρωση των εταιρειών για τον τρόπο που μπορούν να εμπλακούν σε προγράμματα της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Την έναρξη του σεμιναρίου κήρυξαν ο  Γενικός Δ/ντής ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχος (εα) Κ. Βούρης και ο Γενικός Δ/ντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ηλ. Σπυρτούνιας, ενώ στην ολοκλήρωση του ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας  και ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σ. Αναστασόπουλος απεύθυναν χαιρετισμό και ενεθάρρυναν τους διοργανωτές η πρωτοβουλία αυτή να επαναληφθεί με στόχευση την ενημέρωση επιχειρηματιών της περιφέρειας. Το σεμινάριο παρακολούθησαν στελέχη πολλών ελληνικών εταιρειών του χώρου της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Στις 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής και ονοματοδοσίας του βοηθητικού πλοίου βάσης του Π.Ν. ΒΒ Αμμωνιάς, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ (ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ GROUP) στο Πέραμα. Στην τελετή παρέστησαν ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης και ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης. Το ΒΒ Αμμωνιάς είναι το πρώτο από τα τέσσερα ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής σκάφη του ίδιου τύπου που παραλαμβάνει το Π.Ν. προκειμένου να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα παλαιά ΒΒ. Διαθέτει δύο κύριες μηχανές που κινούν ισάριθμους έλικες. Είναι εφοδιασμένο με σύγχρονο ναυτιλιακό εξοπλισμό και έχει χωρητικότητα 150 ατόμων. Βασική αποστολή των νέων ΒΒ θα είναι η μεταφορά  προσωπικού του Π.Ν. από και προς τα πλοία και τις υπηρεσίες του Ναυστάθμου Σαλαμίνας. Η δε μεγαλύτερη ταχύτητά τους από τα υφιστάμενα ΒΒ θα μειώσει τον χρόνο μετάβασης του προσωπικού προς και από την υπηρεσία και μεγεθύνοντας έτσι το παραγωγικό μέρος του ωραρίου. Υπενθυμίζεται ότι τα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ έχουν αναλάβει και τις εργασίες συντήρησης και επισκευής στο ΠΑΘ/ΛΣ-090 Γαύδος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σώματα Ασφαλείας

Σε εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων της προχωρά η ΕΛ.ΑΣ., προκηρύσσοντας διαγωνισμούς συνολικού προϋπολογισμού 24.097.748 ευρώ για την προμήθεια συνολικά 517 οχημάτων διαφόρων τύπων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά 250 οχήματα τύπου SUV για την δημιουργία νέων ΟΠΚΕ, 40 οχήματα των 9 θέσεων, 102 οχήματα αγροτικού τύπου με καρότσα, 51 μοτοσυκλέτες, 39 λεωφορείων 20 θέσεων και ά, 3 λεωφορείων 33 θέσεων και άνω, 3  οχήματα ειδικού τύπου για συνοριακά σημεία διέλευσης, καθώς και 29 οχήματα ειδικού τύπου.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ξεκίνησε τις διαδικασίες τεχνικού διαλόγου για το πρόγραμμα «Μετάβαση σε ψηφιακές τηλεπικοινωνίες και αναβάθμιση ραδιοδικτύου και ηλεκτροναυτιλιακών οργάνων πλωτών  – χερσαίων μέσων» του Σώματος, προϋπολογισμού 5.600.000 ευρώ.  Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η αντίστοιχη διαδικασία για το πρόγραμμα 40 περιπολικών οχημάτων τύπου pick-up με επίπεδη καρότσα,  συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ, για το οποίο τρεις εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται και η είσοδος στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων. Βέβαια κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις πρόσφατες διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας για πρόθεση κατάργηση του θεσμού των Πανελληνίων εντός της επόμενης τριετίας.

Κύπρος

Στις 2 Φεβρουαρίου εκτελέστηκαν στο πεδίο βολής Ζυγίου, βολές κατά θαλασσίων στόχων πυροβόλων μικρού διαμετρήματος και πολυβόλων στις οποίες συμμετείχαν Διοικήσεις της Εθνικής Φρουράς με την παρουσία εφέδρων.  

Στις 7 Φεβρουαρίου κατέπλευσε στο λιμάνι Λάρνακας το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού του Ομάν που αποτελεί δωρεά του Σουλτάνου της χώρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το πλοίο θα ενταχθεί επίσημα στην Εθνική Φρουρά ως Πλοίο Γενικής Υποστήριξης, θα φέρει το όνομα Αλάσια (Αρχαία ονομασία της Κύπρου) και θα αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μικρού στολίσκου από την Εθνική Φρουρά, μαζί με τα διαθέσιμα και τα υπό ένταξη πλοία ανοικτής θαλάσσης. Η παράδοση του ΠΓΥ Αλάσια ανοίγει το δρόμο για την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, όπως την UNIFIL, και πλήρη κάλυψη της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης. Προσωρινά και έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες εκβάθυνσης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» ώστε να καταστεί εφικτός ο ασφαλής ελλιμενισμός του εκεί, το πλοίο θα επιχειρεί από το λιμάνι της Λάρνακας.

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Υποστράτηγος Amikam Norkin, Διευθυντής της Διεύθυνσης Σχεδίων του Γενικoύ Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Προγράμματος της διμερόυς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Κατά την επίσκεψή του στο ΓΕΕΦ, συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Α. Μαρκίδη Ανδρέα και με αρμόδιους Επιτελείς,  όπου έτυχε σύντομης ενημέρωσης για την αποστολή της Εθνικής Φρουράς.