Ανασκόπηση εβδομάδας #3

20
1780

Από 14 έως 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση Μονάδων της 79ης ΑΔΤΕ με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγνωρίσεων της 1ης ΤΑΞΑΣ. Εξετάσθηκαν αντικείμενα εντοπισμού – εγκλωβισμού των Ελικοπτέρων από τα συστήματα Αντιαεροπορικής Άμυνας της 79ης ΑΔΤΕ, καθώς και συνεργασίας των Τμημάτων Αμέσου Επεμβάσεως της 79ης ΑΔΤΕ με μεταφορικά ελικόπτερα.

Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64+ Apache του 1ου ΤΕΕΠ στη Σάμο. Ευδιάκριτη η εξωτερική δεξαμενή καυσίμου.
Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64+ Apache του 1ου ΤΕΕΠ στη Σάμο. Ευδιάκριτη η εξωτερική δεξαμενή καυσίμου.

To πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ» του Στρατού Ξηράς και της ΤΑΜΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 2016» του Πολεμικού Ναυτικού ασκήθηκαν  Μονάδες της 95ης ΑΔΤΕ, της 32ης ΤΑΞΠ/Ν, της 1ης ΤΑΞΑΣ και του 2ου ΣΕΗΠΠΕΠ. Προσωπικό και μέσα της 32ης ΤΑΞΠ/Ν,  μεταφέρθηκαν στη Ρόδο (Περιοχή Ευθύνης της 95ης ΑΔΤΕ) με αρματαγωγά του ΠΝ, κάτω από συνθήκες σκότους, όπου αποβιβάσθηκαν και  αναπτύχθηκαν σε επιλεγμένες θέσεις. Μονάδες της 95 ΑΔΤΕ εφάρμοσαν διαδικασίες του  Σχεδίου Υποδοχής Ενισχύσεων της νήσου. Επιθετικά Ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ υποστήριξαν την ενέργεια της 32 ΤΑΞΠ/Ν από αέρος. Το 2ο ΣΕΗΠΠΕΠ εφάρμοσε διαδικασίες του διακλαδικού δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου (Command and Control-C2) στην ΠΕ/95 ΑΔΤΕ διεξήγαγε επιχειρησιακή εκπαίδευση Ηλεκτρονικού  Πολέμου και αποστολές Συλλογής Πληροφοριών και Ηλεκτρονικής Επιτήρησης με την εκτέλεση πτήσεων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε η ΤΑΜΣ «Ειδικών Αντικειμένων» από την Ε΄ Μοίρα Καταδρομών. Η άσκηση εκτελέσθηκε στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Στρυμόνα και επικεντρώθηκε στη διέλευση υδατίνων κωλυμάτων.

Στις 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ευθύνης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ στον Έβρο, η άσκηση επιχειρησιακής εκπαίδευσης «ΠΕΠΛΟΣ 2016», από τις Μονάδες της 31ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ και της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ. Εξετάσθηκαν τα Σχέδια Ετοιμότητας και Συναγερμού των δύο Σχηματισμών, η κίνηση προσωπικού και μέσων σε επιλεγμένες θέσεις και η εκτέλεση επιχειρήσεων Τακτικού Συγκροτήματος, ημέρα και νύχτα, με την υποστήριξη Ελικοπτέρων.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 88 ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ», το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 2016 διεξήχθη άσκηση ανάπτυξης Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ),  Σταθμού Α΄ Βοηθειών (ΣΑΒ) και Σταθμού Διαλογής. Πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού Υγειονομικού που επανδρώνει το ΚΙΧΝΕ, καθώς και των Μονάδων του Σχηματισμού σε επεισόδια διακομιδής, περίθαλψης και θεραπείας Απωλειών Μάχης σε συνθήκες εκστρατείας. Την άσκηση παρακολούθησε και ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Υγειονομικού ΓΕΣ.

1Το διήμερο 14 και 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Διαβιβάσεων στο Χαϊδάρι Αττικής, η εκπαιδευτική άσκηση ΤΑΜΣ ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ. Σκοπός της άσκησης ήταν οι νέοι Ανθυπολοχαγοί Διαβιβάσεων τάξεως ΣΣΕ 2015 να εκπαιδευτούν στα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα του Στρατού Ξηράς. Κατά τη διάρκεια της άσκησης αναπτύχθηκε το Κέντρο Επικοινωνιών ενός Σχηματισμού και επιτεύχθηκαν ενσύρματες και ασύρματες επικοινωνίες μεταξύ προϊστάμενων και υφιστάμενων κλιμακίων. Την άσκηση παρακολούθησαν ο Α’ Υ/ΓΕΣ και ο Διευθυντής Διαβιβάσεων του ΓΕΣ οι οποίοι συνομίλησαν με τους εκπαιδευόμενους και τους παρείχαν κατευθύνσεις και συμβουλές.

Στις 17 Ιουνίου  πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΑΤ, στην ΑΒ Ανδραβίδας, η τελετή αποφοίτησης της 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς Ελικοπτέρων του ΣΟΤ,  για το έτος 2016. Το Σχολείο διήρκησε από 13 έως 17 Ιουνίου με τη συμμετοχή ελικοπτέρων S-70B6 Aegean Hawk του ΠΝ, ΑΒ-205 και AS332C1 Super Puma της ΠΑ και αεροσκαφών F-4E και F-16. Στόχος του Σχολείου ήταν η εκμάθηση τακτικών επιβίωσης ελικοπτέρων από επιθέσεις αεροσκαφών ενώ για τα πληρώματα των αεροσκαφών, τακτικές κατάρριψης ελικοπτέρων.

20160622_sot_09Zεύγος αεροσκαφών CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης της Πολεμικής Αεροπορίας αναπτύχθηκε στην Αεροπορική Βάση Πάφου από τις 20 Ιουνίου στο πλαίσιο συνδρομής για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου Κύπρου. Παράλληλα, δύο ελικόπτερα Super Puma του Πυροσβστικού Σώματος εστάλησαν ως ενισχύσεις ενώ μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών μετέφερε τεχνικό προσωπικό και υλικά για την υποστήριξη των αεροπορικών μέσων.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά διεξήχθησαν οι Διακλαδικοί Αγώνες Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, υπό το συντονισμό και την εποπτεία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ), με σκοπό την προαγωγή της ευγενούς άμιλλας, του αγωνιστικού πνεύματος  και τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αγώνες περιέλαβαν δοκιμασίες στη φυσική αντοχή, στη κολύμβηση μάχης καθώς και στη σκοπευτική ικανότητα και ατομική τακτική στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων.

thumbnail_IMG_5512aΣτρατιωτική διπλωματία

Το διήμερο 21-22 Ιουνίου, η Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεαπόλεως (Allied Joint Force Command Naples) και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, Admiral Michelle Howard USN, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Α/ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευ. Αποστολάκη.  Κατά την παραμονή της, η Admiral Michelle Howard USN μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ, καθώς και τον Πρέσβυ των ΗΠΑ στην Ελλάδα David Pearce και τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη, επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Κρήτης, το ΚΕΝΑΠ και την 115ΠΜ, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο τους. Επίσης, η Admiral Michelle Howard USN είχε διμερείς συνομιλίες με τον Α/ΓΕΕΘΑ, επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, στις 22 Ιουνίου, από πλευράς ΗΠΑ θα παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν των ελληνικών αρχών επί του αεροπλανοφόρου USS HARRY S. TRUMAN, το οποίο ελλιμενίζεται στον όρμο της Σούδας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πληρώματα των αμερικανικών πλοίων που βρέθηκαν στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, συμμετείχαν ενεργά και εθελοντικά σε διάφορες τοπικές δραστηριότητες, όπως η ανακαίνιση ιατρικού κέντρου και η δημιουργία παιδικής χαράς.

Πολυμελής αντιπροσωπεία Ανώτατων Αξιωματικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με επικεφαλής τον Υπαρχηγό της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Υποπτέραρχο Meng Guopingμ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας από 21 έως 25 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2016 των δύο χωρών. Τα μέλη της κινεζικής  αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν το ΓΕΑ, το Μουσείο της ΠΑ και τη Σχολή Ικάρων στην ΑΒ Δεκέλειας, την 114ΠΜ στην ΑΒ Τανάγρας και την 117ΠΜ, το  Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής και το Σχολείο Όπλων Τακτικής στην ΑΒ Ανδραβίδας. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους, ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή των Μονάδων, για θέματα εκπαίδευσης των Ικάρων και ξεναγήθηκαν στους χώρους τους.

Κύπρος

Υπερκαλύφθηκαν οι αιτήσεις για την πρόσληψη 3.000 Συμβασιούχων Οπλιτών στην Εθνική Φρουρά. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, συνολικά υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 5.005 αιτήσεις ενώ οι υποψήφιοι καλούνται πλέον να παρουσιαστούν για υγειονομική εξέταση μεταξύ 28-30 Ιουνίου, όπως προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη.

Ανατολικός παρατηρητής

Αιτήματα για την παροχή πληροφοριών (RfP) που αφορούν τον Eκσυγχρονισμό Mέσης Zωής των 4 υποβρυχίων Type 209/1400 κλάσης PREVEZE του Τουρκικού Ναυτικού, την απόκτηση 6 ελαφρών μεταγωγικών αεροσκαφών για τις ανάγκες του Τουρκικού Στρατού και 2 αεροσκαφών Διοικήσεως και Ελέγχου (Command and Control: C2) με ελάχιστη μεταφορική ικανότητα 12 ατόμων για την Τουρκική Αεροπορία, εξέδωσε το υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών.

Παραδόθηκε το πρώτο πρωτότυπο S-70i Black Hawk από τη θυγατρική εταιρεία της Sikorsky στην Πολωνία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ηλεκτρονικών και την ολοκλήρωση των εγχώριας ανάπτυξης συστημάτων για το σχετικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Yπενθυμίζεται πως πέραν της TAI, που αποτελεί τον κύριο εργολάβο και τον κατασκευαστή της ατράκτου, άλλες 7 τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν ως υποκατασκευαστές σε τομείς όπως οι κινητήρες, τα ηλεκτρονικά οι επικοινωνίες, το λογισμικό, το υδραυλικό σύστημα και το σύστημα μετάδοσης των ελικοπτέρων για το πρόγραμμα προμήθειας 109 μεταφορικών ελικοπτέρων.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε σχέδιο νόμου, βάση του οποίου χορηγείται ασυλία στο πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό που εμπλέκεται στις επιχειρήσεις «κατά της τρομοκρατίας» στις νοτιοανατολικές επαρχίες. Το νομοσχέδιο έχει αναδρομική ισχύ ενός έτους ενώ παράλληλα προστατεύει από μελλοντικές διώξεις καθώς πλέον απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ή στρατιωτικής ηγεσίας για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εμπλεκόμενου προσωπικού. Πλέον αυτών, οι στρατιωτικοί διοικητές πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης.

Μεγάλος αριθμός στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) που υπηρετούσε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έλαβε δυσμενείς μεταθέσεις στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων από την ισλαμική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, πρόκειται για προσωπικό που ενστερνίζεται τις αρχές του Κεμαλισμού και πλέον μετατίθεται σε περιφερειακές υπηρεσίες στα ανατολικά/νοτιανατολικά της χώρας.

Το σύνολο των ειδήσεων της εβδομαδιαίας ανασκόπησης είναι διαθέσιμο μόνο μέσω Newsletter.