Ανασκόπηση εβδομάδας #280

0
9427

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, χωρίς άμεση προοπτική ειρήνευσης. Την τελευταία εβδομάδα οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στις περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας, χωρίς κάποια από τις δύο πλευρές να σημειώσει αξιόλογα εδαφικά κέρδη. Το σημεντικότερο γεγονός της εβδομάδας ήταν η έκρηξη που έγινε στις 28 Ιουλίου σε ρωσικό κέντρο κράτησης Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στην περιοχή Olenivka του Donetsk Oblast, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 40 Ουκρανών αιχμαλώτων και τον τραυματισμό άλλων 75 ή, κατά άλλες πηγές, 150. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την επίθεση, με τη Ρωσία να την αποδίδει σε ουκρανικό χτύπημα με ρουκέτα συστήματος HIMARS και την Ουκρανία να μιλά για ρωσική “false flag operation” με στόχο τη δυσφήμηση της Ουκρανίας.  Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Στις 26 και 27 Ιουλίου επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, ο οποίος συνοδευόταν από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφηκαν συμφωνίες συνολικής αξίας σχεδόν 4 δις ευρώ, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν η συμφωνία ανάπτυξης υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων (East to Med data Corridor-EMC) που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ της σαουδικής MENA HUB,  και της κυπριακής Digimed στον κλάδο της ενέργειας (μεταφορά και πώληση ενέργειας από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές μέσω του “East Med Corridor System”), καθώς και η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου, κατά τη συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τη Βουλή για τα άρθρα 129 και 130 που αφορούν σε ρυθμίσεις για τη ναυπήγηση του έβδομου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και την ολοκλήρωση εργασιών σε υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Επί της ουσίας, το αντικείμενο των νέων διατάξεων ήταν η έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης προς τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Το ΤΠΚ “Βλαχάκος” εκτελεί ήδη δοκιμαστικούς πλόες.

Την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επισκέφθηκε το προσωπικό και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια των περιπολιών τους στον Άγιο Ιωάννη Υμηττού, στον Μαραθώνα, στον Διόνυσο Πεντέλης, στην Κρύα Πηγή Πάρνηθας και στο Kανδήλι Γερανείων. Κατά την επίσκεψή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την αποστολή τους, τους έδωσε κατευθύνσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμβάντων κατά την εκτέλεση των περιπολιών τους και τους ευχαρίστησε για την προσπάθεια που καταβάλλουν νυχθημερόν στην επιτήρηση και την πυρασφάλεια των ευαίσθητων δασικών περιοχών. Στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΔΑΥ Αντιπτέραρχο (Ι) Π. Χατζήρη, όπου συνομίλησε με τους χειριστές των ιπτάμενων μέσων, τους μηχανικούς και το λοιπό προσωπικό υποστήριξης, τους οποίους ευχαρίστησε για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια των φυσικών τους αντοχών. Σημειώνεται ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν στις μεγάλες πυρκαγιές στη Δαδιά Έβρου και στα Βατερά Λέσβου διαθέτοντας μεγάλο αριθμό ιπτάμενων μέσων, εξειδικευμένες ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ και διμοιρίες του Σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, μηχανήματα Μηχανικού, πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρα οχήματα, γερανοφόρα οχήματα, βυτιοφόρα πετρελαίου και αεροπορικού καυσίμου, λεωφορεία και μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού.

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 διεξήχθη υπό το συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος και της Σλοβακίας στην Νέα Πέραμο Αττικής. Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα προκεχωρημένων τεχνικών καταδύσεων με συσκευές κλειστού κυκλώματος, κολύμβηση επιφανείας, τεχνικές αμφίβιας εφόδου, άφεση λέμβου από Ελικόπτερο και επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και συναντίληψης των συμμετεχόντων, καθώς και του επιπέδου διαλειτουργικότητας κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στρατός Ξηράς

Από 29 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου 2022, διεξήχθη η θερινή στρατιωτική εκπαίδευση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στην περιοχή της Καναπίτσας Λιτοχώρου. Η εκπαίδευση περιέλαβε αντικείμενα ατομικής τακτικής, τεχνικές μαχητή και διεξαγωγή ασκήσεων επιπέδου Ομάδος – Διμοιρίας, ημέρα και νύχτα, ενώ κατά την εκπαίδευση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Στην θερινή εκπαίδευση συμμετείχαν για πρώτη φορά σπουδαστές αντίστοιχων στρατιωτικών ακαδημιών από τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τσεχία.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Σάββατο 23 και την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις PASSEX (Passing Exercise) μονάδων ΠΝ με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG-2) – AEGEAN ACTIVITY και με μονάδες της Δύναμης Destroyer Squadron 28 (DESRON 28) αντίστοιχα. Συγκεκριμένα στην συνεκπαίδευση του Σαββάτου 23 Ιουλίου 2022 συμμετείχαν η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ με το γερμανικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης FGS BONN στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου και των Κυκλάδων, ενώ σε εκείνη της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2022 συμμετείχαν η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ με το αντιτορπιλικό USS COLE και την φρεγάτα ITS ALPINO της Δύναμης DESRON 28 στην ευρύτερη περιοχή βόρειου Ιονίου. Κατά τη διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν αντικείμενα, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και Διοικητικής Μέριμνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκπαίδευση συμμετείχαν και οι ναυτικοί δόκιμοι που επιβαίνουν στη φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΕΛΛΗ με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG-2), στην οποία έχει ενταχθεί και η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, στοχοποίησης, προχωρητικών ελιγμών, ηλεκτρονικού και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή 2 F-4 και 1 ΑΣΕΠΕ EMB-145Η της ΠΑ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (11ηΜΚΒ) στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μοίρας, περιηγήθηκε στους χώρους εργασίας και συνομίλησε με το προσωπικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, εξετάζεται μεσοπρόθεσμα (ενδεχομένως με την έναρξη παραλαβής F-35 από την ΠΑ) το ενδεχόμενο παραχώρησης ελληνικών F-16 Block 30 στην Κύπρο (υπό μορφή είτε αγοράς είτε leasing), και έχει βολιδοσκοπηθεί προς την κατεύθυνση αυτή η αμερικανική πλευρά, της οποίας απαιτείται η έγκριση σε μια τέτοια περίπτωση.

Αυξημένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 198 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 175 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), με 9 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 13 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα) και μία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (όπως και την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα).

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 9 Αυγούστου αναμένεται ο απόπλους του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας (Abdulhamid Han), χωρίς να έχει ακόμη γνωστοποιηθεί ο προορισμός του. Οι εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών ποικίλλουν, ενώ ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται η αποστολή του στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο δεν αποκλείονται και σενάρια μεγαλύτερης κλιμάκωσης, όπως η αποστολή του σε περιοχή νοτίως του Καστελλορίζου ή σε σημείο της έκτασης του τουρκολιβυκού μνημονίου, νότια ή ανατολικά της Κρήτης. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και διπλωματικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.

Την ερχόμενη Παρασκευή 5 Αυγούστου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β. Πούτιν στο Σότσι. Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, το ζητούμενο από τουρκικής πλευράς είναι η ανοχή της Ρωσίας στη σχεδιαζόμενη νέα εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία.

Παράνομη άσκηση έρευνας-διάσωσης διεξήχθη ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου με συμμετοχή της Φ/Γ GEMLIK (F492), της Κ/Β BANDIRMA (F502),των ΠΠ KKTCSG-04 και KKTCSG-12 της λεγόμενης Ακτοφυλακής του ψευδοκράτους, 2 Ε/Π AS-532, 1 Ε/Π S-70, 1 Α/Φ CN-235 και 1 ΜΕΑ (πιθανότατα TB2).

H SSB ανακοίνωσε την ένταξη σε υπηρεσία με τις ΤΕΔ του φορητού Α/Α συστήματος Κ/Β SUNGUR της Roketsan, η οποία στο παρελθόν είχε αναλάβει την παραγωγή κατόπιν αδείας των FIM-92 Stinger.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ δήλωσε για το θέμα της αγοράς νέων F-16 και αναβάθμισης των παλαιότερων: «Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Ζητήσαμε 40 F-16 Block 70 και αναβάθμιση 79 υφιστάμενων Α/Φ F-16 αλλά η Ελλάδα θέλει να σταματήσει την συμφωνία. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τους όρους που θέτει το Κογκρέσο. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν». Η τελευταία φράση ερμηνεύεται ως προσδοκία της Τουρκίας ότι η έγκριση της συμφωνίας θα διευκολυνθεί από μια πιθανή αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στο Κογκρέσο μετά τις ενδιάμεσες (midterm) εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Αγαπητοί φίλοι, η ιστοσελίδα τον Αύγουστο δεν θα ενημερώνεται – εκτός απροόπτου, φυσικά. Σας ευχόμαστε καλές διακοπές.