Ανασκόπηση εβδομάδας #279

0
4186

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος μπήκε πια στον έκτο μήνα του μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, χωρίς ορατή προοπτική ειρήνευσης. Την τελευταία εβδομάδα οι αντίπαλοι σημείωσαν μόνο τοπικές επιτυχίες, χωρίς αξιόλογη μεταβολή της κατάστασης. Στις 22 Ιουλίου υπογράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας, ΟΗΕ και Τουρκίας, καθώς και Ουκρανίας, ΟΗΕ και Τουρκίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.  Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν χθες σε πυραυλικές επιθέσεις με πυραύλους Kalibr κατά του λιμανιού της Οδησσού, για τις οποίες κατηγορήθηκαν από την Ουκρανία ότι στόχευαν αποθήκες σιτηρών, ενώ σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση οι στόχοι ήταν στρατιωτικοί. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αξίας 270 εκ. δολλαρίων, που περιλαμβάνει τέσσερις πρόσθετους ΠΕΠ HIMARS, 36.000 οβίδες πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα καθώς και 580 ΜΕΑ τύπου Phoenix Ghost. Οι χάρτες προέρχονται από την τελευταία ανάλυση του Institute for the Study of War:

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 22 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ. Ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στο Πεντάγωνο με τον ομόλογό του Lloyd Austin, και στο στο State Department με τον ανώτερο σύμβουλο πολιτικής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ D. Chollet. Επιπρόσθετα συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον επικεφαλής του Προγράμματος (Joint Program Office) του μαχητικού αεροσκάφους F-35, Αντιπτέραρχο M. Schmidt και, τον πρόεδρο του American Hellenic Institute (AHI) Ν. Λαρυγγάκη. Στις 19 Ιουλίου ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστή Bob Menendez,  με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας γερουσιαστή Jack Reed, με το μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτή Mike Rogers, με το μέλος του Congressional Caucus on Hellenic Issues, βουλευτή Γκας Μπιλιράκη, και με τον εκτελεστικό διευθυντή του Hellenic American Leaderhip Council (HALC), Έντυ Ζεμενίδη. Στις 20 Ιουλίου ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της “Lockheed Martin” στο Φορτ Γουώρθ του Τέξας, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για τις διαδικασίες παραγωγής και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 και επισκέφθηκε τη γραμμή παραγωγής των F-35 και τα στέγαστρα όπου δοκιμάζονται τα νέα μαχητικά.

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου και την Παρασκευή 22 Ιουλίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Δ. Χούπη, επισκέφθηκε μονάδες των ΕΔ στο Καστελλόριζο. Ειδικότερα, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 επισκέφθηκε το ΤΠΚ ΔΑΝΙΟΛΟΣ, όπου έλαβε χώρα ενημέρωση από τον κυβερνήτη και ξενάγηση στα βασικά διαμερίσματα του πλοίου, ενώ την Παρασκευή 22 Ιουλίου μετέβη στην έδρα της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή της για τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Διοίκησης και συνομίλησε με τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας. Επίσης, ενημερώθηκε και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του νέου κτηρίου για τη διαμονή του προσωπικού. Επιπρόσθετα, ο ΥΦΕΘΑ και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α. Μάνος επιθεώρησαν και παρέδωσαν προς χρήση εγκατάσταση στατού μετατροπέα (converter) επ’ ωφελεία του Πολεμικού Ναυτικού στον λιμένα του Καστελλόριζου. Το σημαντικό αυτό έργο υποδομής θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους και θα συμβάλει στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στη μείωση του θορύβου και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη νήσο.

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 ολοκληρώθηκε η διμερής διακλαδική συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON’S RAGE 22», η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας και είναι η δεύτερη της σειράς της. Η συνεκπαίδευση ήταν τύπου LIVEX (Live Exercise) και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε προωθημένα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια κλιμακούμενης έντασης και πολυπλοκότητας σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και την βελτίωση του επιπέδου διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ.Η «POSEIDON’S RAGE 22» ήταν η άσκηση στην οποία έλαβε χώρα για πρώτη φορά επιχειρησιακή εκπαίδευση με συνδυαστική χρήση μαχητικών αεροσκαφών 3ης, 4ης και 5ης γενιάς, ανάπτυξη ολόκληρης μοίρας μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ σε άλλη βάση και συγκεκριμένα στην ΑΒ Σούδας, καθώς και εκτέλεση εκπαιδευτικών πυρών από μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην περιοχή ευθύνης της US European Command (USEUCOM). Από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην άσκηση συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16, Μ-2000/5 και F-4 τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 121 εξόδους, στοιχεία αεροπορικής υποστήριξης με τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Tactical Air Controller – JTAC) από την ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, καθώς και η φρεγάτα ΕΛΛΗ και το ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ. Από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συμμετείχαν Μαχητικά Αεροσκάφη F-15 και F-35, τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 243 εξόδους.

Την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, διεξήχθησαν στη Νέα Πέραμο Αττικής οι Διακλαδικοί Στρατιωτικοί Αγώνες Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα συμμετείχαν ομάδες από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), την 1η Μεραρχία Πεζικού, την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, με την ομάδα του ΕΤΑ να κατατάσσεται πρώτη συγκεντρώνοντας τις περισσότερες νίκες. Οι αγώνες περιελάμβαναν δοκιμασίες προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως, ελεύθερη πτώση, υποβρύχια πορεία, κωπηλασία, καθώς και πολυαγωνίσματα με επιμέρους αντικείμενα ρίψης χειροβομβίδας, έλξεις στο μονόζυγο, ρίψη μαχαιριού, διέλευση στίβου εμποδίων, παροχής Α΄ βοηθειών, κολύμβηση 1 ναυτικού μιλίου, δρόμο 7 χιλιομέτρων με φόρτο 20 κιλών και βολή μάχης υπό πίεση. Οι Διακλαδικοί Στρατιωτικοί Αγώνες διεξάγονται από το 2013 και αρχικά συμμετείχαν σε αυτούς η Ζ’ ΜΑΚ, το ΕΤΑ, η ΔΥΚ και η 31 ΜΕΕΔ. Από το 2020, οι αγώνες διευρύνθηκαν με τη συμμετοχή ομάδων από όλες τις Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, την Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) και της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ) του ΓΕΣ.

Στρατός Ξηράς

Χθες Σάββατο 23 Ιουλίου παρελήφθησαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 90 Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνώρισης Μ1117, τα οποία προστίθενται στα 354 που έχουν ήδη παραληφθεί, ανεβάζοντας το σύνολο σε 444. Σύμφωνα με τις ως τώρα ανακοινώσεις, το σύνολο των 1.200 Μ1117 που παραχωρούνται ως EDA από τις ΗΠΑ θα βρίσκονται στην Ελλάδα ως το τέλος του έτους.

Στις 21 και 22 Ιουλίου έγινε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα παρουσίαση-επίδειξη δυνατοτήτων του ΤΟΜΑ KF-41 Lynx που προτείνεται για το πρόγραμμα νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης του Ελληνικού Στρατού.

Στις 19 Ιουλίου η ΕΛΔΥΚΟ συμμετείχε σε πολυεθνική συνεκπαίδευση σε αποστολές MEDEVAC στο Πεδίο Ασκήσεων Novo Selo στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κ. Σαρικά στον ιστότοπο Newsit, η Ελλάδα προσανατολίζεται στην απόκτηση 4+4 γαλλικών UAV Patroller, τα οποία θα αντικαταστήσουν / συμπληρώσουν τα υπηρετούντα Sperwer.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τη Δευτέρα 18 έως την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Αντιναυάρχου David Saar Salama. Την Τρίτη 19 Ιουλίου, μετά την επίσημη υποδοχή του Αρχηγού ΓΕΝ στη Nαυτική Βάση της Χάϊφα, έλαβαν χώρα συνομιλίες μεταξύ των Αρχηγών και αρμοδίων επιτελών. Συζητήθηκαν εκτενώς θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο Ναυτικών ενώ εξετάσθηκαν πρωτοβουλίες και δράσεις περαιτέρω προαγωγής και διεύρυνσής της. Εν συνεχεία ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε σε εγκαταστάσεις, μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του Ισραηλινού Ναυτικού.

Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΕΛΛΗ με την φρεγάτα INS TARKASH του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή 2 F-16 της ΠΑ.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει το σχέδιο νόμου με τίτλο “Εξυγίανση Ναυπηγείων Ελευσίνας”, η ναυπήγηση του 7ου ΤΠΚ τύπου Super Vita (που θα ονομαστεί ΒΛΑΧΑΚΟΣ προς τιμή του ηρωικού συγκυβερνήτη του ΠΝ21 τη νύχτα των Ιμίων) έχει ολοκληρωθείπλέον του 90%. Εννοείται ότι οι προσχηματικές καθυστερήσεις από πλευράς ναυπηγείων/εργαζομένων πρέπει επιτέλους να τελειώσουν και η παράδοσή του στο ΠΝ να γίνει τάχιστα.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, στο πλαίσιο της άσκησης «Poseidon Rage», συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης 2 F-16 Block 52+ εναντίον 2 F-35, στην 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ).

H Leonardo ανακοίνωσε την επιλογή του συστήματος 3D Radar Εντοπισμού Πολλαπλών Βλημάτων KRONOS από την ΠΑ για το Πεδίο Βολής Κρήτης. Η προμήθεια, εγκατάσταση και εν συνεχεία υποστήριξη του συστήματος έχει αξία €25,69 εκατ. και χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ.

Αυξημένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 150 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 71 την προηγούμενη εβδομάδα), 13 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη (έναντι μιας την προηγούμενη εβδομάδα) και μία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα)

Κύπρος

Την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, διεθνής άσκηση αεροναυτικής συνεργασίας, με την επωνυμία «CYP/FRA-02/2022», στο πλαίσιο της παρουσίας στην περιοχή, Φρεγάτας του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Την άσκηση σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και σε αυτή συμμετείχαν το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ, τα ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ε/Π AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας και η Γαλλική Φρεγάτα (Φ/Γ) FS PROVENCE. Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς και πραγματοποίηση γυμνασίου συναινετικής νηοψίας κατά τη διάρκεια της οποίας η ομάδα νηοψίας της FS PROVENCE επιβιβάστηκε στο ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των Πλοίων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 19 Ιουλίου συναντήθηκαν στην Τεχεράνη ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ιράν Ε. Ραϊσι. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, στην οποία τόσο ο Ρώσος όσο και ο Ιρανός πρόεδρος είχαν εκφράσει πρόσφατα την αντίθεσή τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΑΙ, Temel Kotil, που δημοσιεύθηκαν στις 19 Ιουλίου στο AviationWeek, η TAI στοχεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του εκπαιδευτικού αεριωθούμενου αεροσκάφους Hurjet, καθώς και το roll-out του πρωτοτύπου του TF-X στις 18 Μαρτίου 2023, επέτειο της μάχης της Καλλίπολης. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η ΤΑΙ στοχεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του TF-X δύο χρόνια αργότερα (18 Μαρτίου 2025) και να αρχίσει παραδόσεις στην ΤΗΚ το 2028.

Ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε το 57ο επιθετικό Ε/Π τύπου T129. Συνολικά βρίσκονται σε υπηρεσία στον Τουρκικό Στρατό 56 επιθετικά Ε/Π Τ129 μετά την κατάρριψη ενός στην Συρία (εκ των οποίων 6 Φάσης 2), 13 στη Χωροφυλακή (εκ των οποίων 7 Φάσης 2) και 3 (Φάσης 2) στην Αστυνομία.

Η Φ/Γ GEMLİK (F492) και το Υ/Β BURAKREİS (S359) κατέπλευσαν στον κατεχόμενο λιμένα Κερύνειας και τα Α/Γ BAYRAKTAR (L402) και SOKULLU MEHMET PAŞA (A577) στον κατεχόμενο λιμένα Κερύνειας για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.