Ανασκόπηση εβδομάδας #268

0
4383

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στο ανατολικό μέρος της χώρας. Η ρωσική προσπάθεια εξακολουθεί να εστιάζεται στην περιοχή του Ντονετσκ με στόχο την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων δια της προώθησης από το Izyum προς το νότο. Από την πλευρά τους οι ουκρανικές δυνάμεις με αντεπιθέσεις στις περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας έχουν επιτύχει να απωθήσουν τις ρωσικές προς τα ανατολικά. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από 2 ως 31 Μαϊου διεξάγεται η άσκηση “Alexander the Great 2022” στην περιοχή του Βόλου και του Αιγαίου, στην οποία συμμετέχουν από πλευράς ΗΠΑ μονάδες της 22ης εκστρατευτικής μονάδας πεζοναυτών (22nd MEU), της Task Force 61/2 και του Kearsarge ARG (συγκεκριμένα το LPD USS Arlington), ενώ από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν μονάδες της 32ης ΤΑΞΠΝ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Η άσκηση θα περιλαμβάνει αμφίβιες επιχειρήσεις και ασκήσεις συνδυασμένων όπλων επιπέδου τάγματος και λόχου. Επίσης από 3 Μαϊου διεξάγεται η ετήσια διμερής άσκηση Stolen Cerberus IX, με συνεργασία της 31 ΜΕΕΔ και αεροσκαφών C-130J των ΗΠΑ που προβαίνουν σε ρίψεις εφοδίων και άλματα στατικού ιμάντα προσωπικού σε ζώνες ρίψης στα Μέγαρα, τη Ν. Πέραμο, τη Λάρισα, τη Ρόδο και τη Λήμνο.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η παραχώρηση των εναπομεινάντων ΒΜΡ-1 του ΕΣ στην Ουκρανία έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και εξετάζεται υπό την προϋπόθεση ότι τα οχήματα θα αντικατασταθούν με αντίστοιχα ΤΟΜΑ που θα παραχωρηθούν από συμμαχικές χώρες. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, η αντικατάσταση των ΒΜΡ-1 με ισάριθμα ΤΟΜΑ δυτικής προέλευσης (M2 Bradley από τις ΗΠΑ ή Marder 1Α3 από τη Γερμανία) θα ήταν ευπρόσδεκτη, καθώς το μηχανοκίνητο πεζικό του ΕΣ θα αναβαθμιζόταν με ΤΟΜΑ πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων από τα υπάρχοντα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ. Εκτός του ανώτερου οπλισμού, μεγάλο όφελος θα επερχόταν και στον τομέα της προστασίας του μεταφερόμενου πεζικού, καθώς η θωράκιση των Bradley και Marder είναι κατά πολύ ανώτερη των υπηρετούντων ΤΟΜΠ Μ-113, Λεωνίδας και ΒΜΡ-1. Ιδίως τα γερμανικά Marder 1Α3, αν και παλαιά, έχουν πέραν της ισχυρής τους θωράκισης το πρόσθετο πλεονέκτημα της ομοιοτυπίας με τα υπηρετούντα Leopard 1A5 του ΕΣ, καθώς έχουν πολλά κοινά μηχανικά μέρη.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 3 Μαΐου 2022, και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ με την Ιταλική Φρεγάτα CARLO MARGOTTINI και την Ισπανική BLAS DE LEZO της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two SNMG 2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με απάντηση του ΥΕΘΑ σε κοινοβουλευτική ερώτηση, το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εκσυγχρονισμένων ΑΦΝΕ Ρ-3 Orion διολισθαίνει περαιτέρω, λόγω των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19, αλλά και λόγω της έλλειψης έμπειρων τεχνικών της ΕΑΒ που απασχολούνται στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης, η έναρξη παραλαβής των αεροσκαφών τοποθετείται εντός του 2023 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 2-3 ετών…

Πολεμική Αεροπορία

Αρχίζει αύριο στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο η άσκηση Nato Tiger Meet 2022, που φιλοξενείται από την 335 Μοίρα και θα διαρκέσει από τις 9 ως τις 22 Μαϊου, με συμμετοχή περισσότερων από 60 αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Μειωμένη (ποσοτικά και ποιοτικά) ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 84 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 286 την προηγούμενη εβδομάδα), 4 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα) και 1 υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 45 την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Στις 4 και 5 Μαϊου εκτελέστηκαν εκπαιδευτικές βολές με το συζυγές πολυβόλο 7,62mm των αρμάτων μάχης Τ-80U της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας επί επίγειων στόχων στο Πεδίο Βολής Σίας.

Συνεχίζονται καθ΄ όλη την διάρκεια του Μαϊου, σε όλους τους Σχηματισμούς και Διοικήσεις, οι παρουσιάσεις και η εκπαίδευση εφέδρων και εθνοφυλάκων, με κύριο στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου για το ενδεχόμενο ολικής άρσης του αμερικανικού εμπάργκο στην Κύπρο, εκτιμάται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις του νόμου «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019» που ψήφισε το Αμερικανικό Κογκρέσο ύστερα από πρόταση των γερουσιαστών Menendez και Rubio, και επομένως προσδοκεί σε αίσια κατάληξη της διαδικασίας που θα ξεκινήσει, χωρίς να προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα των εσωτερικών διαδικασιών των ΗΠΑ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Συνεχίζονται οι δοκιμαστικές βολές του τουρκικού συστήματος εγγύς άμυνας (CIWS) Gökdeniz εναντίον επερχόμενων στόχων με υψηλή ταχύτητα. To πρώτο σύστημα θα εγκατασταθεί στην υπό ναυπήγηση φρεγάτα ISTANBUL (F515).

Στις 7 Μαϊου εγκαινιάστηκαν οι 3 νέες προβλήτες στην έδρα της Διοίκησης Περιοχής Μεσογείου του Τουρκικού Ναυτικού στον λιμένα Μερσίνης.