Ανασκόπηση εβδομάδας #26

43
1289

Από 6 έως 13 Δεκεμβρίου διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μεταξύ ελληνικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων  και αντίστοιχων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, σε ευρύ φάσμα σχετικών αντικειμένων όπως η εκτέλεση αλμάτων ελευθέρας πτώσης.

Από 4 έως και 16 Δεκεμβρίου, η 341 και η 347 Μοίρες της 111ΠΜ, συμμετείχαν στην άσκηση «Viper Valley 2016», η οποία διεξήχθη στην Αεροπορική Βάση «Ramat David», στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας 2016 των δύο χωρών. Σκοπός της  άσκησης ήταν η βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας των δύο Αεροποριών. Η αποστολή κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ισραήλ, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο και την Ελληνική Λέσχη Ιεροσολύμων.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και του ελέγχου του βαθμού άμεσης ετοιμότητας, στις 6 Δεκεμβρίου, ενεργοποιήθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων της 79 ΑΔΤΕ, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το διήμερο 12 και 13 Δεκεμβρίου, το σύνολο του προσωπικού της 50 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, εκτέλεσε βολές βαρέων όπλων πεζικού στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, στον Έβρο.

Το διήμερο 6-7 Δεκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της Σχολής Πυροβολικού, εκτελέσθηκε η άσκηση «ΓΕΡΑΝΕΙΑ-3». Στην άσκηση συμμετείχαν οι Υποψήφιοι Έφεδροι Αξκοί της 2016 Δ’ και Ε’ ΕΣΣΟ, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν, ημέρα και νύχτα, σε αντικείμενα Τακτικής και Τεχνικής Πυροβολικού, όπως ενέργειες στο χώρο διασποράς , κανονική – ταχεία και νυκτερινή ανάπτυξης Πυροβολαρχίας και εκτέλεσαν Βολές Πυροβολικού.

Το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ στην Κω. Aκολούθησε επίσκεψη στις 15 Δεκεμβρίου του Αρχηγού ΓΕΣ, συνοδευόμενου από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το 588 Μ/Κ ΤΕ στη Λέρο, τα Φυλάκια Φαρμακονησίου, Καλολίμνου και Ψερίμου, το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων στην Κάλυμνο και το 282 Μ/Κ ΤΕ στην Κω.

Από 8 έως 17 Δεκεμβρίου  διεξάγεται η άσκηση “ΝΑΪΑΣ 16″, στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού πελάγους και θάλασσας Κυθήρων. Πρόκειται για τεχνική-τακτική άσκηση INVITEX μεσαίας κλίμακας με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες διάφορων μορφών πολέμου, ναυτικής αποτροπής και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Η άσκηση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ισραήλ, Κατάρ και Τυνησία καθώς και μονάδων των μόνιμων ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG2 και SNMCMG2. Από ελληνικής πλευράς, το Π.Ν. συμμετέχει με φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλακάτους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα, και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και αεροσκάφη της Π.Α. Η άσκηση διεξάγεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC) και την διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και την διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώνεται με τον επανάπλου των μονάδων και την απενημέρωση (HWU) που πρόκειται να λάβει χώρα στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Το διάστημα 25 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σμύρνης η άσκηση ναρκοπολέμου «Nusret– 2016» που διοργανώνει το Τουρκικό Ναυτικό. Από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν 7 πλοία ναρκοπολέμου, 1 πλοίο ναρκοθέτησης/διοίκησης & ελέγχου, 1 κορβέτα, 1 πλοιάριο αλιείας ναρκών/τορπιλών, 1 περιπολικό, 3 σκάφη της Ακτοφυλακής, 1 ομάδα EOD, 1 ελικόπτερο, 2 μαχητικά F-16 και 1 C-130. Ως μέλη της SNMCMG2 συμμετείχαν στην άσκηση και πλοία ναρκοπολέμου από Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία και Ισπανία και την Ελλάδα (ΠΓΥ A470 Αλιάκμων και το Ν/ΘΗ Καλλιστώ).

 Από 6 έως και 8 Δεκεμβρίου, η Σχολή Ικάρων πραγματοποίησε, στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Στρατιωτικής Εκπαίδευσης των Ικάρων, εκπαίδευση χειμερινής διαβίωσης στην Πάρνηθα (Κατσιμίδι), όπου οι μαθητές εκτέλεσαν νυκτερινή πορεία και ενημερώθηκαν από στελέχη της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης για θέματα προσανατολισμού – ναυτιλίας, πρώτων βοηθειών, τακτικών όπλων, καθώς και απαραίτητων ζωτικών διαδικασιών για την επιβίωση σε μη φίλιο έδαφος και κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες.

Στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε άσκηση εκκενώσεως κτηριακών εγκαταστάσεων στρατοπέδου ΠΑΠΑΓΟΥ, στο πλαίσιο εξέτασης των σχετικών διαδικασιών από την στιγμή της επίδοσης επεισοδίου “έκτακτης ανάγκης” μέχρι την ολοκλήρωση της μετακίνησης του προσωπικού, στους προβλεπόμενους χώρους, εκτός των κτηρίων.

Στις 16 Δεκεμβρίου, οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), επισκέφθηκαν το ΑΤΑ, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής επίσκεψης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή του Αρχηγείου. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την 337 Μοίρα της 110ΠΜ, όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του αεροσκάφους F-16 Block-52+ και τον τρόπο διεξαγωγής των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Προσωπικό

Σε σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη και τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρ. Βαΐτση, απένειμε τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής σε Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» στην Κύπρο το 1974.

Αμυντική βιομηχανία – Προγράμματα

Στις 12 Δεκεμβρίου ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη  επισκέφθηκε διαδοχικά τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και Ελευσίνας (ΝΒΕΕ). Πρώτος σταθμός της επίσκεψης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν στη φρεγάτα ΕΛΛΗ, η οποία βρίσκεται εντός της δεξαμενής, όπου πραγματοποιούνται διάφορες εργασίες. Ακολούθησε επίσκεψη στο Ναυτικό Κλιμάκιο Σκαραμαγκά και στο χώρο που εκτελούνται εργασίες, στο πλαίσιο του προγράμματος υποβρυχίων. Ακολούθησε επίσκεψη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία τους προγράμματος πυραυλακάτων Super Vita, η ναυπήγηση των οποίων έχει φτάσει στο 60%. 

Στις 16 Δεκεμβρίου ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας εγκαινίασε το νέο προσομοιωτή διαρροής της Σχολής Ελέγχου Βλαβών του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ. Με αυτήν την ευκαιρία έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής με την νέα ονομασία που θα φέρει η Σχολή Ελέγχου Βλαβών “Πλοίαρχος (Μ) Κωνσταντίνος Αράπης”, ο οποίος ήταν ο Α΄Μηχανικός του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, που έγινε διάσημο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τον επικό πλου από τα νησιά του Αιγαίου προς την Αλεξάνδρεια χωρίς πλώρη. Στην τελετή παρέστησαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης, ο Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ του Αντιναύαρχος Στ. Ράπτης, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, ο τελευταίος επιζών του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ Γεώργιος Τασσάς, ο οποίος υπηρετούσε ως Ναύτης Μηχανικός, κατά την πρόσκρουση του πλοίου σε νάρκη, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας. Με το νέο προσομοιωτή ενισχύεται σημαντικά η ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης των πληρωμάτων σε θέματα αντιμετώπισης διαρροής σε Πολεμικό Πλοίο, με σημαντικό προσδοκώμενο όφελος για την αύξηση της επιβιωσιμότητας μέσων και προσωπικού, σε συνθήκες μάχης ή ατυχήματος. Παράλληλα αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών, καθώς στον ήδη υφιστάμενο προσομοιωτή καταπολέμησης πυρκαγιάς και καπνού, προστίθεται ένας σύγχρονος προσομοιωτής διαρροής, σηματοδοτώντας τη μετεξέλιξη της Σχολής, σε ένα ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο για την ασφάλεια στη θάλασσα. Με την ενεργοποίηση του εν λόγω προσομοιωτή καταδεικνύονται απτά τα οφέλη της συνέργειας μεταξύ των φορέων της χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη σχεδίαση και το συντονισμό υλοποίησης, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε συνεργασία με άλλες ιδιωτικές εταιρίες ανέλαβαν την κατασκευή και ο Α/ΓΕΕΘΑ παρείχε την αμέριστη αρωγή του, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση ενός άρτιου έργου, εντός χρονοδιαγράμματος, αποκλειστικά με εγχώριους πόρους και μέσα και με κόστος υποπολλαπλάσιο των εναλλακτικών επιλογών (στοίχισε 250.000 ευρώ έναντι 4 εκατ. ευρώ περίπου που κοστίζουν αντίστοιχα συστήματα στη διεθνή αγορά). Στο άμεσο μέλλον θα κατασκευαστεί και υπόστεγο για τη στέγαση της νέας εγκατάστασης. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και μέσα του ΠΝ είναι στη διάθεση των φορέων της χώρας, με κύριους αποδέκτες τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά και των συμμάχων χωρών για την εξυπηρέτηση των κοινών στόχων, επιδιώξεων και συμφερόντων.

Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ συνάντηση εκπροσώπων από το Νορβηγικό Υπουργείο Άμυνας και την εταιρεία Kongsberg με αρμόδιους επιτελείς από το ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, με θέμα κατευθυνόμενα βλήματα NSM εν λόγω εταιρείας.

Στις 15 Δεκεμβρίου υπεγράφη η τροποποίηση υπ’αρίθμ. 5 της Σύμβασης 015Γ/03 που αφορά την προμήθεια συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS-II των αεροσκαφών F-16, από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Κ. Κυριακίδη και τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της εταιρίας Raytheon.

Στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ παρουσίαση από εκπροσώπους εταιρείας General Dynamic, σε αρμόδιους επιτελείς ΓΕΝ, ΑΣ, ΔΕΝ και 353η ΜΝΑΣ. Σκοπός της παρουσίασης ήταν η ενημέρωση επί συστημάτων ανθυποβρυχιακού πολέμου στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B του Π.Ν. Tην ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση επιτελών της με τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΒΑΕ, με αντικείμενο την Σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης των radar AR-327 της Π.Α. Επίσης στις 13 Δεκεμβρίου, επιτελείς της ΓΔΑΕΕ είχαν συνάντηση με τον ιδιοκτήτη και μέλη  της εταιρείας CSG, όπου συζήτησαν θέματα δραστηριοτήτων της εταιρείας καθώς και δυνατότητες συνεργασίας με εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 5 έως 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, αντιπροσωπεία Αιγυπτίων Αξιωματικών επισκέφθηκε τη Σχολή Μηχανικού. Οι Αιγύπτιοι Αξιωματικοί ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Σχολής και τους έγινε ενημέρωση σε θέματα αποναρκοθέτησης, καταστροφής ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Στις 12 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του, με τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (Commander of Special Operations Command Europe – SOCEUR), Major General Mark Schwartz, με τον οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Κατά την συνάντηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ, o Major General Mark Schwartz  συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Mr. Geoffrey Pyatt.

Στις 13 Δεκεμβρίου, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη και τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη, επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», το οποίο συμμετέχει σε ναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις 14 Δεκεμβρίου, ο Διοικητής του 6ου Στόλου Αντιναύαρχος Cristopher W. Grady USN επισκέφθηκε το ΓΕΕΘΑ όπου είχε συνομιλίες με τον ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη με τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ, Γιακουμάκη επί των δραστηριοτήτων του Π.Ν. και θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας. Ακολούθως, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Κ. Καραγεώργη και επισκέφθηκε πολεμικά πλοία.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Βιέννη, συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Αυστρίας, Hans Peter Doskozil στη Βιέννη.

Σώματα Ασφαλείας

Στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, η τελετή αποφοίτησης στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που ολοκλήρωσαν τη θεωρητική εκπαίδευση σε διαδικασίες χειρισμού Mη Eπανδρωμένων Αεροσκαφών. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από το προσωπικό θα αξιοποιηθούν άμεσα στην επιχειρησιακή εκμετάλλευση των ΜΕΑ της Αστυνομίας που πλέον ενεργοποιούνται, αλλά και εκείνων της Πυροσβεστικής που τελούν υπό παραλαβή. Υπενθυμίζεται ότι υπό σύσταση βρίσκεται και ο ενιαίος φορέας που θα επιχειρεί τα πτητικά μέσα και των δύο Σωμάτων.

Κύπρος

Στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» η τελετή απονομής πράσινου μπερέ στους καταδρομείς συμβασιούχους οπλίτες.  Κατά τη διάρκεια της τελετής στην οποία παρευρέθηκε ο Υπ. Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης συνοδευόμενος από τον Υ/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Α. Μαρκίδη, καθώς επίσης και συγγενείς και φίλοι των καταδρομέων, πραγματοποιήθηκε επίδειξη υλικών από ομάδα κρούσεως, διέλευση στίβου μάχης, ασκήσεις μάχης περιπόλου και αγώνας εντός κατοικημένου τόπου.

Στις 15 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο εκπαίδευσης Μονάδων Εθνοφυλακής, διεξήχθει η ΤΑΜΣ διπλής ενεργείας ʺΚΕΡΑΥΝΟΣʺ που αφορούσε εκκαθάριση συγκροτήματος οικιών σε συνεργασία με τεθωρακισμένα και βαρέα όπλα πεζικού. Το σενάριο περιελάμβανε μικρή εχθρική εισχώρηση εντός κατοικημένης περιοχής σε Περιοχή Ευθύνης Ταξιαρχίας Πεζικού την οποία η φίλια διοίκηση αποφάσισε να εξαλείψει άμεσα χρησιμοποιώντας Τάγμα Εθνοφυλακής ενισχυμένο με Τεθωρακισμένες Δυνάμεις. Η άσκηση, την οποία παρακολούθησε ο Α/ΓΕΕΦ  Αντιστράτηγος Γ. Μπασιακούλης, εκτελέστηκε αποκλειστικά από εθνοφύλακες. Παρά το γεγονός ότι η ηλικία των εθνοφυλάκων κυμαίνεται από 47 μέχρι 50 έτη, πολλοί εξ αυτών επιλέγουν μετά τη συμπλήρωση του πεντηκοστού έτους της ηλικίας τους να παραμείνουν στις τάξεις της Εθνοφυλακής ως εθελοντές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο γηραιότερος εθνοφύλακας ο οποίος έλαβε ενεργά μέρος στην υπόψη άσκηση ήταν ηλικίας 74 ετών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη δίπλα από υπηρεσιακό λεωφορείο που μετέφερε αδειούχους οπλίτες της 1ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών στην Καισάρεια. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, η έκρηξη σημειώθηκε στις 8:45 (τοπική ώρα) της 17ης Δεκεμβρίου με πρώτο απολογισμό 13 οπλίτες νεκρούς και 48 τραυματίες.

Εντάλματα σύλληψης για 280 αξιωματικούς και 250 υπαξιωματικούς και των τριών Κλάδων που φέρονται να έκαναν χρήση της εφαρμογής ByLock του δικτύου Gülen εξέδωσε το 11ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Άμυνας Fikri Işık στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών δαπάνησε $36,77 εκατ. για την προμήθεια ενός συστήματος ΜΕΑ με 6 αεροχήματα Bayraktar TB2 από την εταιρεία Baykar Makina, ιδιοκτησίας του Selçuk Bayraktar, γαμπρού του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan.