Ανασκόπηση εβδομάδας #255

0
8590

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Πριν από 26 χρόνια, στις 30 και 31 Ιανουαρίου 1996, κορυφώθηκε η κρίση των Ιμίων (διαβάστε παλιότερο αφιέρωμα εδώ, εδώ και εδώ), που άφησε πληγωμένη την εθνική υπερηφάνεια όλων των Ελλήνων και κόστισε τις ζωές των τριών ηρωικών στελεχών του ΠΝ που αποτελούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου ΠΝ21: αιώνια τιμή στον Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, στον Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και στον Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό. ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς χιονόπτωσης που έπληξε ιδίως το λεκανοπέδιο Αττικής στις 24 Ιανουαρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν με προσωπικό και μέσα στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, στις 24 και 25 Ιανουαρίου οι Ένοπλες Δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τη διεξαγωγή επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων,  στο πλαίσιο της κύριας αποστολής τους.

Θετικά κρίνονται οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ της 27ης Ιανουαρίου για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς εφαρμόστηκε το σκεπτικό “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”. Έτσι συνεχίζουν το έργο τους ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης και ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης, ενώ οι αλλαγές περιορίστηκαν στην αποστρατεία του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου Γ. Μπλιούμη, ο οποίος είχε εξαντλήσει τη μέγιστη προβλεπόμενη θητεία στη θέση του, και αντικαταστάθηκε, κατά τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων, από τον ως τώρα Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θ. Μπουρολιά.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» η τελετή αποφοίτησης 16 Αξιωματικών της 74ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ). Τα πτυχία στους απόφοιτους της Σχολής απένειμε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο οποίος αφού τους συνεχάρη, αναφέρθηκε στη σημασία του Όπλου του Μηχανικού στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και στην πολυδιάστατη κοινωνική του προσφορά, όπως αυτή αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, με τη συμβολή του στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, τη διάνοιξη δρομολογίων, την κατασκευή γεφυρών και τον εντοπισμό και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και πυρομαχικών ανά την επικράτεια. Επιπλέον, ο Αρχηγός εξήρε το έργο της Σχολής, η οποία συμπληρώνει 96 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς, παρέχοντας ανώτατη επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση στους αποφοίτους της. Τέλος, ο Αρχηγός ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Αντιπρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και καθηγητή της ΣΤΕΑΜΧ κ. Ευάγγελο Σαπουντζάκη, το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού για το διδακτικό έργο που επιτελείται στη Σχολή και τόνισε το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο επιστημονικών φορέων.

Η τσέχικη εταιρία Excalibur ανακοίνωσε ότι παρουσίασε στον ΕΣ μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του ΠΕΠ RM-70, η οποία βασίζεται στο όχημα Tatra T-815-7 8×8, με θωρακισμένη καμπίνα που προσφέρει βαλλιστική προστασία από όπλα μικρού διαμετρήματος και θραύσματα πυροβολικού. Ο προτεινόμενος εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει νέα συστήματα ελέγχου πυρός, σκόπευσης, αδρανειακής ναυτιλίας και επικοινωνιών, καθώς και τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 o Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ επισκέφθηκαν την Φρεγάτα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού FS PROVENCE, η οποία κατέπλευσε στον λιμένα Πειραιά την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 και θα παραμείνει σε αυτό μέχρι την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, κατόπιν πρόσκλησης του Πρέσβη της Γαλλίας P. Maisonnave και του Κυβερνήτη αυτής Πλοιάρχου N. Vanderbrouck. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την αποστολή και τις δυνατότητες της Φρεγάτας, καθώς και ξενάγηση στους χώρους της. Μετά τον απόπλου του πλοίου από τον λιμένα του Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης της γαλλικής φρεγάτας με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση για τις κορβέτες θα προκύψει εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους, προσθέτοντας ότι η απόφαση καθίσταται πιο περίπλοκη λόγω της στόχευσης να υπάρξει οπωσδήποτε ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, με τήρηση όμως των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης που θα συμφωνηθούν.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 27 Ιανουαρίου το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αυτεπάγγελτη αποστρατεία του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γ. Μπλιούμη, την προαγωγή του στο βαθμό του Πτεράρχου εν αποστρατεία και την απονομή σε αυτόν  του τίτλου του Επίτιμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Ως νέος Αρχηγός επελέγη από το ΚΥΣΕΑ ο Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ως τώρα Διοικητής ΑΤΑ, αξιωματικός εγνωσμένης αξίας και ευρείας αποδοχής από τα στελέχη της ΠΑ. Ο νέος Α/ΓΕΑ Θ. Μπουρολιάς, που υπήρξε Αρχηγός της 56ης Σειράς της Σχολής Ικάρων, έχει 4.500 ώρες πτήσης με αεροσκάφη T-41D, T-37B/C, T-2E, A-7H, F-16C/D Block 50/52+ και EMB-135, ενώ εκτός του ΑΤΑ διετέλεσε και Διοικητής της ΔΑΥ. Νέος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας ορίζεται με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο μέχρι τώρα Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Φασούλας.

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και την τελευταία εβδομάδα η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς σημειώθηκαν 88 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 91 την προηγούμενη εβδομάδα), 2 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 9 την προηγούμενη εβδομάδα), και 7 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι μιας την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Στις 26 Ιανουαρίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του έργου EuroAsia Interconnector με ποσό 657 εκ. ευρώ από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility). Η ηλεκτρική σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική σύνδεση της Ευρώπης με την Αν. Μεσόγειο και το Ισραήλ.

Από 24 έως 28 Ιανουαρίου διεξήχθη από την 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού της Εθνικής Φρουράς η ΤΑΜΣ “ΔΙΑΣ” με αντικείμενο τις αμυντικές επιχειρήσεις (επάνδρωση σημείου στηρίγματος και επίδειξη ισχύος από ομάδα μάχης ΤΣ, η οποία αμύνεται επί σημείου στηρίγματος με χρησιμοποίηση διατιθέμενων όπλων υποστηρίξεως).

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης προσφορών για το νέο αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς και το νέο ελικόπτερο πολλαπλού ρόλου, ενώ υπό παράδοση είναι τα Κ/Β κατά στόχων επιφανείας MM40 Exocet Block3, μέγιστου βεληνεκούς 180 χιλιομέτρων. Επίσης βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης η μελέτη για την αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ στο Μαρί, ενώ σχεδιάζεται και η αξιοποίηση των λιμένων Λεμεσού και Λάρνακας για στρατιωτικούς σκοπούς. Τέλος, υπάρχει εισήγηση για αύξηση του αριθμού των Κύπριων σπουδαστών στην Σχολή Ικάρων κατά την τριετία 2022-2024.

Ανατολικός Παρατηρητής

H πρώτη πυροβολαρχία του αντιαεροπορικού συστήματος HISAR O+ παραδόθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεράμυνας του Τουρκικού Στρατού στο Ικόνιο. Η σύμβαση ύψους €270 εκατ. καλύπτει την προμήθεια 4 πυροβολαρχιών του συστήματος μεγίστου βεληνεκούς 25km που αποτελεί αντίγραφο του IRIS-T SLM.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τουρκικά drones τύπου Bayraktar TB2 χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας σε επιθέσεις κατά άμαχου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, θραύσματα πυρομαχικών MAM-L που χρησιμοποιούνται ως οπλικό φορτίο των Bayraktar TB2 εντοπίστηκαν στα συντρίμμια σχολείου που βομβαρδίστηκε στις 7 Ιανουαρίου στην περιοχή Tigray, με αποτέλεσμα το θάνατο 58 πολιτών. Επισημαίνεται ότι τουρκικά Bayraktar TB2 έχουν εντοπιστεί από δορυφορικές φωτογραφίες του Δεκεμβρίου στην αεροπορική βάση Bahir Dar της Αιθιοπίας.

Από 31 Ιανουαρίου έως και 2 Φεβρουαρίου 2022 ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης θα επισκεφθεί την Ίμβρο και την Τένεδο προκειμένου να συναντηθεί με ομογενειακούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Ελληνικής Μειονότητας.