Ανασκόπηση εβδομάδας #247

0
18805

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος παρευρέθησαν στην εκδήλωση της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) στον Λιμένα Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της παροχής Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους (Host Nation Support – HNS), κατά την αναδίπλωση και ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ για την Επιχείρηση «ATLANTIC RESOLVE». Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε την στρατηγική σημασία και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα μέσω των υποδομών της Αλεξανδρούπολης, την οποία αποκάλεσε «Σούδα του Βορρά» καθόσον εξελίσσεται σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά σε ό,τι αφορά στην διεξαγωγή της Επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE». Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη σημασία της συνεχούς παρουσίας μονάδων των ΗΠΑ στην Χώρα μας, καλωσορίζοντας τα στελέχη της 1st Combat Aviation Brigade που επιστρέφουν στην έδρα τους στο Fort Riley του Κάνσας (ΗΠΑ), καθώς και τα στελέχη της 1st Air Cavalry Brigade τα οποία θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο (Στεφανοβίκειο,  Βόλο), όπου προγραμματίζεται να διεξαχθούν σημαντικές δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους Αττικής η τελετή παραλαβής 44 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 Στην τελετή παραβρέθηκαν o υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Λ. Κακαβάς, ο πρέσβης  των ΗΠΑ στην Ελλάδα G. Pyatt, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου και ο πρόεδρος του American Hellenic Institute (AHI) Ν. Λαρυγγάκης. Τα 44 ΤΤΟΑ αποτελούν το πρώτο μέρος από τα 1.200 συνολικά Μ1117 που παραχωρούνται στην Χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA), τα οποία θα κατανεμηθούν κυρίως στον Στρατό Ξηράς και μέρος αυτών στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και στην Πολεμική Αεροπορία. Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ΤΤΟΑ Μ1117, σε ότι αφορά στη χρησιμοποίησή τους σε αποστολές επιτήρησης περιοχής και παροχής προστασίας σε κρίσιμες δραστηριότητες, καθώς και στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατότητων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την ασφαλή ταχεία διείσδυση και εκτέλεση ελιγμών σε κάθε είδος εδάφους, λόγω της ενισχυμένης θωράκισής τους που παρέχει προστασία από οπλισμό μικρού διαμετρήματος, νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η άφιξη στην Ελλάδα της επόμενης παρτίδας Μ1117, με την οποία τα οχήματα θα ανέλθουν σε 450 περίπου, αναμένεται τον Ιανουάριο.

Την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 διεξήχθη η τελική φάση της Διακλαδικής ΤΑΜΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ», στο Πεδίο Βολής-Ασκήσεων «ΚΑΤΤΑΒΙΑΣ» στη Ρόδο, την οποία παρακολούθησαν , ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Ν. Φλάρη. Η ΤΑΜΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» είναι Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων μεσαίας κλίμακας της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ», στην οποία συμμετείχαν οι οργανικές της Μονάδες, Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και Μαχητικά Αεροσκάφη. Οι ασκούμενες δυνάμεις εξασκήθηκαν στις αμυντικές επιχειρήσεις με εκτέλεση αντεπιθέσεων και στην εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος, ενώ πραγματοποιήθηκαν και βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων σε συνδυασμό με πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα και από Μαχητικά Αεροσκάφη, με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 2 Δεκεμβρίου κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός της ΓΔΑΕΕ για την προμήθεια αντιμέτρων τορπιλών και υποστήριξής τους με προαίρεση αγοράς στην ιταλική LEONARDO SpA έναντι 10 εκ. Ευρώ. Η εκκρεμότητα διευθετείται 11 έτη από την ημερομηνία παραλαβής του πρώτου υποβρυχίου Τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Την Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ) υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής (ΚΕΑΠ) της Ναυτικής Βάσης ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ και με συντονιστικό ρόλο από τον Διοικητή Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναύαρχο Ι. Πάττα ΠΝ. Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ),την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (206 ΠΑΥ/ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.), την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ). Επιπρόσθετα συμμετείχαν  παρατηρητές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και την Περιφέρεια Αττικής.

Από τη Δευτέρα 22 έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 διεξήχθη η πολυεθνική Άσκηση «NIRIIS 21» με την συμμετοχή της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two/SNMG 2) και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two/SNMCMG 2), οι οποίες συγκροτούνται από Ναυτικές Μονάδες της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας. Η Ελλάδα συμμετείχε με 3 Φρεγάτες και τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 5 Υποβρύχια, 3 Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων, 1 Πλοίο Γενικής Υποστήριξης, 1 Ναρκοθηρευτικό, 1 Αρματαγωγό, Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, δυνάμεις Πεζοναυτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και Μαχητικά Αεροσκάφη F-4, καθώς και με προσωπικό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ).

Από τη Δευτέρα 22 έως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, διεξήχθη η πολυεθνική Άσκηση «AEGEAN SEAL 21-II», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ευβοϊκού κόλπου. Η εν λόγω άσκηση φιλοξενήθηκε από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και είχε ως κύριο αντικείμενο τις επιχειρήσεις Ναρκοθηρίας Πολύ Ρηχών Υδάτων (VSW) και Εξουδετέρωσης Ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών (EOD). Στη συνεκπαίδευση συμμετείχε Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών με προσωπικό και μέσα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 διεξήχθη η άσκηση μικρής κλίμακας «ΒΡΟΝΤΗ 4/21», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου Πελάγους και Σαρωνικού, με τη συμμετοχή μονάδων της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης. Κατά την ανωτέρω άσκηση εκτελέστηκαν γυμνάσια επικοινωνιών, αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής, προχωρητικών ελιγμών, διοικητικής μέριμνας και πυρά επιφανείας.

Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα εξοπλισμού των ΣΑΠ Mk V με επιχειρησιακά συστήματα για αύξηση της μαχητικής ικανότητάς τους, ενώ διερευνώνται οι υφιστάμενες δυνατότητες για την συμπλήρωση της οροφής Δομής Δυνάμεων με Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου.

Πολεμική Αεροπορία

Από τις 15 Νοεμβρίου ως τις 3 Δεκεμβρίου η ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφη F-16C Block 30 της 330 Mοίρας στην 4η εκπαιδευτική σειρά του Tactical Leadership Program (TLP) για το 2021, η οποία διεξήχθη στην Αεροπορική Βάση Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας.

Παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 5ο κατά σειρά Rafale, που είναι το μονοθέσιο με αριθμό 412. Απομένει η παράδοση του 6ου (413) και θα ακολουθήσει η απογείωση όλων μαζί με προορισμό την Αεροπορική Βάση Τανάγρας.

Αυξημένη ποσοτικά αλλά μειωμένη ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 36 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 28 την προηγούμενη εβδομάδα), 1 εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 6 την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 9 την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Στις 3 Δεκεμβρίου εκτελέστηκαν βολές αντιαρματικών πυραύλων 9M120 Ataka και πολυβόλων 30mm των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 της 450 Μοίρας Επιθετικών Ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας της ΕΦ επί θαλασσίου στόχου στο Πεδίο Βολής Κιτίου.

Στις 2 Δεκεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Την 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η πρώτη τριμερής συνάντηση υπουργών Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας, κατά την οποία συμφωνήθηκε η σύσταση Κοινής Επιτροπής για την υπογραφή προγράμματος τριμερούς συνεργασίας που θα περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαίδευση Αεροπορίας, Ναυτικού και Ειδικών Δυνάμεων.

Στις 2 Δεκεμβρίου τo Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) του ΥΠΑΜ υπέγραψε σύμβαση με την ισραηλινή εταιρεία Aeronautics Ltd. για την προμήθεια ενός ΜΕΑ Aerostar και σχετικού εξοπλισμού με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 3 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση δοκιμών αποδοχής και παραλαβής τριών πρόσθετων επιθετικών ΜΕΑ AKINCI από τον Τουρκικό Στρατό στο αεροδρόμιο Τυρολόης (Çorlu).

 

Στις 2 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του ναυτικού πυροβόλου 76mm/62 στο Πεδίο Βολής Karapinar του Ικονίου. Το πρώτο πυροβόλο θα ενταχθεί σε υπηρεσία από τον Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά 32 φρεγατες, κορβέτες και πυραυλάκατοι του Τουρκικού Ναυτικού εξοπλίζονται με πυροβόλο OTO Melara 76mm.

To πλοίο συλλογής πληροφοριών, δοκιμών και εκπαίδευσης UFUK (A591) φέρεται να παραδόθηκε στο Τουρκικό Ναυτικό στα τέλη Νοεμβρίου 2021.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (εκ μέρους των 47 κρατών-μελών του) αποφάσισε να ενημερώσει την Τουρκία ότι θα κινήσει διαδικασίες επιβολής κυρώσεων σε αυτήν λόγω της αναιτιολόγητης κράτησης του Οσμάν Καβαλά, ζητώντας της να υποβάλει τις εξηγήσεις της ως τις 19 Ιανουαρίου 2022.