Ανασκόπηση εβδομάδας #242

0
20457

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Εντυπωσιακή ήταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκτός από τις γνωστές διελεύσεις στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων υπήρξαν και ευπρόσδεκτες, εντυπωσιακές καινοτομίες. Η πρώτη ήταν η διέλευση, για πρώτη φορά, του αποκατεστημένου Spitfire της ΠΑ, συνοδευόμενου από αεροσκάφος F-16 της 335 Μοίρας, ενώ η δεύτερη ήταν το άλμα ακριβείας που πραγματοποίησαν ο υπολοχαγός Κ. Πίστας και ο αρχιλοχίας Γ. Κουτσογιάννης, σε συνέχεια του οποίου ο υπολοχαγός Πίστας επέδωσε την ελληνική σημαία που μετέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου.  Παράλληλα η διέλευση τμημάτων με ιστορικές στρατιωτικές στολές και η επίδειξη του αεροσκάφους επιδείξεων F-16 “Ζευς” συμπλήρωσαν μια εξαιρετική από κάθε άποψη παρέλαση.

Από την Δευτέρα 18 έως την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση «DISASTER RELIEF AND MILITARY MOBILITY EXERCISE 21-DRM2 EX21» τύπου LIVEX με μία ομάδα του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού του Στρατού Ξηράς. Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων και Κέντρο Προσομοίωσης στην Ποστόνια της Σλοβενίας. Στην «DRM2 EX21» που σχεδίασαν και οργάνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σλοβενίας συμμετείχαν επίσης με μέσα και προσωπικό η Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και το Κόσοβο. Σκοπός της ήταν εξάσκηση των συμμετεχόντων σε αντικείμενα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών εν καιρώ επιχειρήσεων, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής εκτελέστηκαν αντικείμενα τεχνικών διάσωσης και σχοινοδιάσωση από μεγάλα ύψη και ερείπια.

Στρατός Ξηράς

Στις 29 Οκτωβρίου ξεκίνησε στο στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στην Ξάνθη ο τέταρτος διαγωνισμός ουλαμών αρμάτων (Hellenic Tank Challenge 2021), με τη συμμετοχή ελληνικών ουλαμών από μονάδες των XXI, XXIII και XXV ΤΘΤ με άρματα Leopard 2, καθώς και ουλαμού του 1st Battalion, 16th Infantry Regiment, 1st Armored Brigade Combat Team, της 1st Infantry Division, εξοπλισμένου με άρματα M1 Abrams. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αξιολόγηση απώλειας, οδήγηση ακριβείας, ανάκτηση άρματος, επισκευή ερπύστριας, αποστασιομέτρηση, καθώς και πραγματικά πυρά, επιθετικά και αμυντικά.

Από 18 έως 22 Οκτωβρίου 21 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, στρατηγού J. McConville. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Α/ΓΕΣ συναντήθηκε στο αμερικανικό Πεντάγωνο με τον ομόλογό του, με τον οποίο και αντάλλαξε απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ κατά την επίσημη υποδοχή, του απονεμήθηκε το μετάλλιο Legion of Merit. Επιπρόσθετα, συναντήθηκε με τον υπαρχηγό του αμερικανικού στρατού στρατηγό J. Martin, την υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξαγωγών και Συνεργασίας του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ E. Wilson, ενώ επισκέφθηκε και την έδρα της στρατιωτικής ακαδημίας των ΗΠΑ στο West Point, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή της αντιστράτηγο Darryl A. Williams, ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή της και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της. Τέλος, ο Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε την έδρα του TRADOC (Training and Doctrine Command) στο Fort Eustis, όπου συναντήθηκε με την υποδιοικητή αντιστράτηγο M. Gervais, την έδρα του Futures and Concepts Center επίσης στο Fort Eustis, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθυντή ταξίαρχο G. Jones και την έδρα του Maneuver Center of Excellence στο Fort Benning, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή του υποστράτηγο P. Donahoe.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» του Πολεμικού Ναυτικού και του Αντιτορπιλικού «USS PORTER» του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USN), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν αντικείμενα Αντιαεροπορικού Πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με συμμετοχή αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και F-15 της ΠΑ των ΗΠΑ (USAF).

Από τη Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με συνδυασμό εθνικών ασκήσεων «ΑΣΤΡΑΠΗ», «ΛΟΓΧΗ», «ΒΡΟΝΤΗ» και «ΟΡΜΗ», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού Αιγαίου και Μυρτώου Πελάγους, με συμμετοχή μονάδων των Διοικήσεων Φρεγατών, Υποβρυχίων, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης και Αεροπορίας Ναυτικού. Κατά τις ανωτέρω ασκήσεις εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πυρών, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας (πρώην Ρ/Κ «ΑΤΛΑΣ»), κατά ρυμουλκούμενου στόχου αέρος, γυμνάσια πυρών κατά σκοποσήμου, σύνθετα γυμνάσια αεράμυνας, βολή τορπίλης γυμνασίων κατά στόχου επιφανείας από υποβρύχιο και αντικείμενα εξάσκησης σε όλα τα είδη ναυτικού πολέμου.

Δήλωση προθέσεων (Letter of Intent) για πιθανή πρόσκτηση 2 Φρεγατών τύπου Μ και 6 Ναρκοθηρευτικών τύπου ALKMAAR υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος με τον Ολλανδό ομόλογό του, Αντιναύαρχο Arie Jan de Waard. Όλα τα πλοία κρίνονται ως πολυτιμότατες πιθανές προσθήκες στη δύναμη του ΠΝ. Οι μεν φρεγάτες κλάσης “Μ” μπορούν να αντικαταστήσουν άμεσα ισάριθμες μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες τύπου S, ενώ τα ναρκοθηρευτικά θα ενισχύσουν τη δύναμη ναρκοθηρευτικών του ΠΝ που έχει πλέον μειωθεί σε 3 μετά το ατύχημα του Ν/ΘΗ Καλλιστώ (Μ63), ενώ στη Δομή Δυνάμεων προβλέπονται 7 πλοία. Κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι φρεγάτες Μ προσφέρονται πλέον σε τιμή 80 εκ. Ευρώ εκάστη, ενώ τα 6 ναρκοθηρευτικά σε τιμή 20 εκ. Ευρώ.

Πολεμική Αεροπορία

Κανονικά συνεχίζονται οι παραδόσεις μαχητικών Rafale από την Armee de l’ Air et de l’ Espace στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς στις 29 Οκτωβρίου παραδόθηκε το τέταρτο κατά σειρά αεροσκάφος, το μονοθέσιο “411”.

Ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση «BLUE FLAG 2021» στο Ισραήλ (17-28 Οκτωβρίου 2021), με κλιμάκιο τεσσάρων (4) αεροσκαφών F-16 Block 52+ Adv της 336 Μοίρας, της 116 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ), τα οποία μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Uvda. Η «BLUE FLAG 2021» ήταν η μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εναέρια άσκηση του Ισραήλ, η οποία έλαβε χώρα με την συμμετοχή των Πολεμικών Αεροποριών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασίλειου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ινδίας και της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν σενάρια αποστολών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, αντιμετώπισης απειλών από αντιαεροπορικά συστήματα και ειδικά από πυραύλους εδάφους-αέρος, καθώς και προσομοίωσης αεροπορικών επιχειρήσεων σε εχθρικό έδαφος, με τις τρεις τελευταίες ημέρες της άσκησης να επικεντρώνονται στην προσομοίωση προωθημένου πολεμικού σεναρίου, στο οποίο συνεξετάσθηκαν και αντικείμενα Διοικητικής Μέριμνας που επηρεάζουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day), τις δραστηριότητες της οποίας παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, ο οποίος εκτέλεσε και πτήση σε προγραμματισμένη αποστολή της άσκησης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ Κ. Λουκάκης, οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Αρχηγοί ΠΑ των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και Αρχηγοί ΠΑ από επιπλέον 6 χώρες (Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Δανία, Κύπρο, Νορβηγία και Ολλανδία).

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, υποδέχτηκε στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, τον Διοικητή του NATO Allied Air Command and U.S. Air Forces Europe – Air Forces Africa (USAFE-AFAFRICA), Πτέραρχο J. Harrigian. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μεταστάθμευσης κλιμακίου της 336 Fighter Squadron (FS), αποτελούμενο από αεροσκάφη F-15E από την αεροπορική βάση Seymour Johnson Air Force Base της Βόρειας Καρολίνας, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, με σκοπό τη διεξαγωγή της άσκησης «Castle Forge». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στους χώρους ανάπτυξης της 336FS, ενώ συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Παραδόθηκε στην ΠΑ το πρώτο C-130 που υποβλήθηκε σε εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών. Παράλληλα, σε απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ανάθεση της εργοστασιακής συντήρησης συνολικά πέντε (5) αεροσκαφών σε  φορείς του εξωτερικού, ήτοι τριών αεροσκαφών μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ και δύο αεροσκαφών μέσω της NATO Support and Procurement Agency (NSPA).

Στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας κινήθηκε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς σημειώθηκαν 70 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (έναντι 74 την προηγούμενη εβδομάδα), 2 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 6 την προηγούμενη εβδομάδα), και 4 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Ξανάρχισαν οι έρευνες του Nautical Geo ανοιχτά της Κύπρου, παρά τις τουρκικές απειλές. Στις 29 Οκτωβρίου εκδόθηκε σχετική κυπριακή Navtex για έρευνες που θα πραγματοποιηθούν από 29 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως της Κύπρου και μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της άσκησης ATES SERBEST-2021 στο Πεδίο Βολών-Ασκήσεων «Στγου Nahit Şenoğul» στο Polatli της Άγκυρας παρουσία της ηγεσίας των ΥΠΑΜ της Τουρκίας και της Σερβίας με 885 άτομα ασκούμενο προσωπικό (έναντι 1.096 το 2020 και 2.015 το 2015). Eκτελέστηκαν βολές από 42 διαφορετικά οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων αρμάτων μάχης, πυροβολικού, όλμων, αντιαρματικών K/B OMTAS, L-UMTAS και KORNET-E καθώς και περιφερόμενων πυρομαχικών KARGU. Aπό πλευράς αεροπορικών μέσων εκτελέστηκαν βολές από 4 επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 και 2 αεροσκάφη F-4E/2020 με s/n 73-1023 και 77-0296 (άφεση βομβών γενικής χρήσης) ενώ ζεύγη ελικοπτέρων CH-47F Chinook και S-70A Blackhawk πραγματοποίησαν μεταφορά εξωτερικού φορτίου.

Στις 26 Οκτωβρίου διεξήχθη άσκηση Έρευνας και Διάσωσης ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου με την συμμετοχή της Φ/Γ BARBAROS (F244), της Κ/Β BANDIRMA (F502), του ΤΠΚ ΙMBAT (P335) και ΑΦΝΕ CN-235 του Τουρκικού Ναυτικού καθώς και ζεύγους ΠΠ και Ε/Π AS-532 των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής.

Η SSB γνωστοποίησε την επιτυχή τροποποίηση τηλεκατευθυνόμενου στόχου SIMSEK της ΤΑΙ για προσβολή στόχων εδάφους/θαλάσσης. Η δοκιμαστική βολή κατά την οποία φέρεται να επλήγη στόχος σε απόσταση 40km πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Σινώπης στις 24ΟΚΤ21.

Η καναδική εταιρεία Telemus Systems Inc. που ειδικεύεται στην κατασκευή συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου και αποτελούσε βασικό προμηθευτή της ΤΑΙ για συστήματα ESM/ELINT, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης λόγω αναστολής έκδοσης αδειών εξαγωγής στην Τουρκία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσυγχρονισμού δεύτερου αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R της Τουρκικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ, μετά την παράδοση του πρώτου το Σεπτέμβριο. Η ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού του συνόλου των 7 αεροσκαφών αναμένεται πριν την εκπνοή του 2023.

Αριθμός αρμάτων μάχης M60 Sabra και τεθωρακισμένων οχημάτων του Τουρκικού Στρατού εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες από την συνοριακή διάβαση στη Tell Abyad με κατεύθυνση τα περίχωρα της πόλης Ain Issa που ελέγχεται από τους Κούρδους της Συρίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τουρκικό αίτημα προμήθειας 40 αεροσκαφών F-16 Viper και 80 κιτ εκσυγχρονισμού, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Jake Sullivan δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τις προμήθειες αεροσκαφών F-16 και αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλιο. Η γενικότερη εικόνα είναι ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής και της τουρκικής πλευράς για το θέμα, ενώ κλιμακώνονται και οι αντιδράσεις ελληνοαμερικανικών, αρμενικών και ισραηλινών οργανώσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “No Jets for Turkey”.