Ανασκόπηση εβδομάδας #241

0
21062
Στις 19 Οκτωβρίου διεξήχθη στην Αθήνα η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφη η συμφωνία διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων, EuroAfrica Interconnector. Η συμφωνία είναι ιστορικού χαρακτήρα, όχι μόνο γιατί θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των τριών χωρών και της Ευρώπης όντας η πρώτη υποθαλάσσια σύνδεσή της με τη Β. Αφρική, αλλά και γιατί η υποθαλάσσια όδευση των ηλεκτρικών δικτύων εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής των τριών χωρών για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος πραγματοποίησε από τις 21 έως τις 22 Οκτωβρίου 2021 επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Αρχηγού Άμυνας Στρατηγού T. BURKHARD. Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην Γαλλική Ακαδημία Πολέμου όπου βρίσκεται και η οικία του Γάλλου Αρχηγού Άμυνας, οπότε και έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Στρατηγό T. BURKHARD. Κατά την συνάντησή τους που ακολούθησε οι δύο Αρχηγοί εξειδίκευσαν το πλαίσιο της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, σύμφωνα με τα όσα καθορίστηκαν στην πρόσφατη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, ειδικά σε ότι αφορά στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόσκτηση των μαχητικών αεροσκαφών RAFALE και των Φρεγατών BELH@RA, καθώς και σε θέματα αμυντικών πρωτοβουλιών, εκπαιδεύσεων και αμοιβαίων διευκολύνσεων επ’ αυτών, όπως και παροχής τεχνογνωσίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Στο αυτό πλαίσιο, συζητήθηκε η εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων των Ελληνικών και των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με διεύρυνσή τους στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιχειρήσεις και στα διμερή και πολυμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας που συμμετέχουν οι δύο χώρες και στις προοπτικές ενίσχυσης και διεύρυνσής τους. Εν συνεχεία έλαβε χώρα η παρασημοφόρηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με το Μετάλλιο του Διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ξένους υπηκόους. Το Μετάλλιο απένειμε εκ μέρους αυτής ο Αρχηγός Άμυνας της Γαλλίας, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στο Παρίσι Α. Μπαλτά. Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη με στρατιωτική πτήση στην αεροπορική βάση Saint Dizier, όπου είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε πτήση με μαχητικό RAFALE της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας σε σχηματισμό δύο διθέσιων αεροσκαφών, στο ένα εκ των οποίων βρισκόταν και ο ΑΚΑΜ της Ελλάδας στο Παρίσι Σμήναρχος (Ι) Μ. Πεταλάς. Στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συνοδευόμενος από τον ομόλογό του ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες του Στρατηγικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της Γαλλίας, ενώ ακολούθησε και λεπτομερής ενημέρωσή του επί του συνόλου των τομέων δυνητικής αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 ολοκληρώθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2021», που διεξήχθη υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ και συμμετείχαν προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, φορείς των Εθνικών αρχών, του δημόσιου / ιδιωτικού τομέα, των Εθνικών κρίσιμων υποδομών, καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στην άσκηση συμμετείχαν περισσότερα από 350 στελέχη από τις ΕΔ και 70 φορείς από όλη τη χώρα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ασκηθούν στις διαδικασίες αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων σε Εθνικό επίπεδο, καθώς και στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών κυβερνοασφάλειας, που κάλυπταν τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης, που απαιτούσαν συντονισμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά επίπεδα. Ειδικότερα τα επεισόδια αφορούσαν πλειάδα αντικειμένων κυβερνοάμυνας, όπως ανάλυση ιομορφικού λογισμικού, ψηφιακή διερεύνηση πειστηρίων σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα και δρομολογητές, έλεγχο ευπαθειών εφαρμογών διαδικτύου και ιστού, καθώς και εντοπισμό-ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής.

Στρατός Ξηράς

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης συναντήθηκε με τον ομόλογό του στρατηγό McConville που το απένειμε το παράσημο της US Legion of Merit, ενώ επισκέφθηκε και το στρατιωτικό νεκροταφείο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, όπου ξεναγήθηκε και κατέθεσε στεφάνι. Η επίσκεψη γίνεται σε μια συγκυρία όπου επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δωρεάν παραχώρηση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα μετά και την υπογραφή της συμφωνίας MDCA. Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του enikos.gr, η επιτροπή του ΓΕΣ που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για τη διαλογή τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 επέλεξε ήδη τα πρώτα 400 οχήματα που θα φτάσουν στην Ελλάδα ως τα τέλη του 2021 μαζί με 50 ακόμη από τη Γερμανία. Σε επόμενη φάση θα επιλεγούν ακόμη 750 Μ1117, ενώ η ελληνική πλευρά στοχεύει επίσης στην παραχώρηση 350 TOMA Bradley M2A2, αμφίβιων τεθωρακισμένων AAV7, 500 οχημάτων Cougar και 600 HMMWV, καθώς και πληθώρας οχημάτων γενικής χρήσης.

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία του αυτοματοποιημένου δικτύου επιτήρησης της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 20 Νοεμβρίου. Το νέο δίκτυο αποτελείται από συνολικά 11 κάμερες και ραντάρ με εμβέλεια που κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 15 χιλιόμετρα εντός τουρκικού εδάφους, και εκτείνεται από το Σοφικό έως το Δέλτα του Εβρου. Η εικόνα και τα δεδομένα από τις κάμερες και τα ραντάρ μεταφέρονται σε τέσσερα τοπικά (ΤΕΚ) και δύο περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα (ΠΕΚ), όπως επίσης και στο αρχηγείο της Αστυνομίας. Επιπλέον ολοκληρώθηκαν τα έργα κατασκευής του νέου φράχτη, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων (9 χλμ. στο «Πέταλο» Φερών, 15 χλμ. στην περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», και 2,5 χλμ. στην περιοχή «Νέα Εγνατία»).

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας «ΕΛΛΗ» με την γερμανική Φρεγάτα FGS «SCHLESWING HOLSTEIN», στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων και του Μυρτώου Πελάγους.

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Σ. Πετράκη ΠΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Π. Λυμπέρης ΠΝ. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή, τα κύρια έργα, τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΑΣ, καθώς επίσης και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων του. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» και συνομίλησε με το προσωπικό.

Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για το μέλλον των ναυπηγείων Ελευσίνας, με προφανείς προεκτάσεις και για τα ναυπηγικά προγράμματα του ΠΝ, σημειώθηκε στις 21 Οκτωβρίου, οπότε ανακοινώθηκε η γραπτή έκφραση ενδιαφέροντος του ιταλικού ναυπηγικού ομίλου Fincantieri να συμμετάσχει στην διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX. Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε κατόπιν συνάντησης που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ά. Γεωργιάδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος (μέσω τηλεδιάσκεψης) και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης με τον Πρόεδρο και CEO της ONEX, Π. Ξενοκώστα και τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή ναυπηγήσεων του ομίλου Fincantieri, G. Giordo, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου να συμμετάσχει στην διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του doureios.com, η παρέμβαση του ΥΕΘΑ στη σύσκεψη αφορούσε δέσμευση της κυβέρνησης προς τους Ιταλούς υποψηφίους επενδυτές για την ναυπήγηση 4 κορβετών στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει από κοινού με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (EPC) που θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο (EDF) στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας (PESCO). Η κοινοπραξία NAVIRIS μεταξύ της Fincantieri και της γαλλικής Naval Group για την ανάπτυξη και κατασκευή της EPC πραγματοποίησε ήδη στις 21 Οκτωβρίου την πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους των πολεμικών ναυτικών των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε να οριστικοποιηθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις. Οι καλλιτεχνικές απεικονίσεις της EPC που κυκλοφορούν ως τώρα βασίζονται συνήθως στις κορβέτες κλάσης Doha που ναυπηγεί η Fincantieri για το Κατάρ, αλλά προφανώς η τελική μορφή του πλοίου θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, καθώς από πλευράς Naval Group υπάρχει και το σχέδιο της Gowind. Η είσοδος της Fincantieri στα ναυπηγεία Ελευσίνας ασφαλώς δεν είναι άσχετη με τον κυρίαρχο ρόλο που επιδιώκει στο πλαίσιο του προγράμματος EPC. Απομένουν να φανούν οι επιπτώσεις στην προμήθεια κορβετών Gowind από το ΠΝ, που είχε αναγγελθεί μαζί με την απόφαση αγοράς των φρεγατών FDI. Το βέβαιο είναι ότι, όπως και στην περίπτωση των φρεγατών, ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αποβαίνει θετικός για την Ελλάδα.

O διαγωνισμός της ΓΔΑΕΕ για το πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης των Κύριων Μηχανών Diesel MTU 20V 956 TB 82 φρεγατών τύπου MEKO του ΠΝ κατακυρώθηκε στην εταιρεία ΑΡΙΕΞΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ A.E. έναντι του ποσού των €10,4 εκατ. Σημειώνεται ότι η κατακυρωτική απόφαση αφορά τρία πλοία (6 μηχανές), γιατί σε μία από τις 4 φρεγάτες έχει ήδη πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εργασία βάσει άλλης σύμβασης.

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση με την ονομασία «GRC EGY EX07», με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η εκπαίδευση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) των δύο Χωρών, το οποίο υπεγράφη μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 2021. Η Ελλάδα συμμετείχε με οκτώ (8) αεροσκάφη F-16 και ένα (1) αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ, ενώ η Αίγυπτος με τέσσερα (4) MIG-29, δύο (2) F-16 και ένα (1) αεροσκάφος E-2C. Η δραστηριότητα είχε ως σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας αεροπορικής εκπαίδευσης στα συμμετέχοντα πληρώματα, σε περιβάλλον υψηλής απειλής, με την ενσωμάτωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση αεροσκαφών 4ης γενιάς, καθώς και την εξοικείωση και τον συντονισμό τους στην εναέρια μάχη. Η «GRC EGY EX07» διεξήχθη σε δύο (2) φάσεις, μεταξύ των οποίων τα αεροσκάφη και των δύο Χωρών προσγειώθηκαν για επανεξυπηρέτηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Σούδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, το E-2C της Αιγύπτου επιχειρούσε εντός του FIR Καΐρου.

Συνεχίζεται η συμμετοχή της ΠΑ, με 4 F-16C/D Block 52+ της 343 Μοίρας, στην άσκηση OCEAN SKY 2021 της Ισπανίας που διεξάγεται από την Αεροπορική Βάση Gando στις Κανάριες Νήσους από τις 15 ως τις 29 Οκτωβρίου. Στις φωτογραφίες από την άσκηση τα ελληνικά αεροσκάφη εμφανίζονται με βλήματα αέρος-αέρος IRIS-T και οι ιπτάμενοι με κάσκες JHMCS.

Αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σημειώθηκαν 74 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (σε σύγκριση με 39) την προηγούμενη εβδομάδα, 6 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 2 την προηγούμενη εβδομάδα) και 3 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα).

Λιμενικό Σώμα

Η γνωστή γερμανική ΜΚΟ “Mare Liberum”, η οποία είχε αναπτύξει δραστηριότητα υποστήριξης των λαθρομεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι στις 22 Οκτωβρίου το πλοίο της MV Mare Liberum 1 που είχε λάβει θέση στην περιοχή του υφάλου Λάμνα βορείως της Λέσβου, διατάχθηκε από το Λιμενικό Σώμα να επιστρέψει στο λιμένα Σκάλας Λουτρών για λόγους ασφαλείας της ναυσιπλοϊας και της ζωής στη θάλασσα. Επισημαίνεται ότι η δραστηριότητα της εν λόγω ΜΚΟ στην περιοχή, που είχε αρχίσει το 2018, είχε ατονήσει την τελευταία διετία λόγω “γραφειοκρατικών προβλημάτων” και η πρόσφατη άφιξη του MV Mare Liberum 1 αποτέλεσε ουσιαστικά την επανεμφάνισή της. Αμφιβάλλουμε αν αληθεύουν όλες οι λεπτομέρειες του περιστατικούπου αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης – αλλά σημασία έχει η επιστροφή του πλοίου της στο λιμάνι. Ευχόμαστε πάντα τέτοια και με το καλό σπίτια τους…

Κύπρος

Από 18 έως 20 Οκτωβρίου η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε την ΤΑΜΣ Διπλής Ενεργείας ΙΡΙΣ-ΓΡΑΙΓΟΣ, κατά την οποία εξετάστηκε αμυντική ενέργεια για αναχαίτιση εισχωρησασών δυνάμεων Μ/Κ Πεζικού και ακολούθως επιθετική ενέργεια για εξάλειψη της δημιουργηθείσας εισχώρησης από Συγκρότημα Μ/Κ Τάγματος Πεζικού, υποστηριζόμενο από τα οργανικά του μέσα, επιθετικά Ε/Π, καθώς και τα αντίστοιχα μέσα της Ταξιαρχίας. Επίσης, η Εθνική Φρουρά και η Ισραηλινή Αεροπορία διεξήγαγαν την ΤΑΜΣ ΙΑΣΩΝ 2/2021 με σενάριο την εικονική κατάρριψη φίλιου ελικοπτέρου σε εχθρική περιοχή, διαδικασίες επιβίωσης χειριστών σε εχθρικό έδαφος, διαδικασία εντοπισμού και διάσωσης χειριστών από ομάδα διάσωσης.

Το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, που έχει ναυλωθεί από την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed για έρευνες στο βυθό, απέπλευσε το πρωί της Παρασκευής από τη Λάρνακα και κινείται εντός του τεμαχίου 1 της κυπριακής ΑΟΖ. Παρακολουθείται διακριτικά από τουρκικό πολεμικό πλοίο, χωρίς όμως να παρεμποδιστεί στην πορεία του όπως συνέβη στις 3 Οκτωβρίου, όπου η φρεγάτα ORUCREIS (F245) και η κορβέτα BAFRA (F505) παρεμπόδισαν τον πλου του σε απόσταση 22ν.μ. ΝΔ Κύπρου, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2022 θα ανέλθει σε €470 εκατ., μειωμένος κατά €12,3 εκατ. σε σχέση με το τρέχον έτος. Ο ΥΠΑΜ γνωστοποίησε ότι θα συνεχιστεί η πρακτική κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού για δαπάνες αμυντικής θωράκισης, όπως το 2021 όπου οι αρχικά προβλεφθείσες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα €104,2 εκατ. ενισχύθηκαν με κονδύλια ύψους €44,7 εκατ., διαμορφώνοντας υψηλό 20ετίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Έκταση 108 στρέμματων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο παραχωρείται για περίοδο 30 ετών στην αποκαλούμενη «Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας» του ψευδοκράτους για την δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης, η οποία θα απέχει 60 και 100ΝΜ από τους λιμένες Μερσίνης και Αλεξανδρέττας, αντίστοιχα.

Από τις 16 Οκτωβρίου η Τουρκική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση ACES Meet-2021 του Πακιστάν με 3 Α/Φ F-16 Block 50+ της 161 Μοίρας και 1 Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R. Η μεταφορά τεχνικού προσωπικού και υλικών στην Αεροπορική Βάση Mushaf πραγματοποιήθηκε με Α/Φ A-400M και C-130.

Τρία αεροσκάφη F-16C/D της 191 Μοίρας (2 μονοθέσια και 1 διθέσιο με s/n 94-0110) μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Αviano της Ιταλίας για την άσκηση STEADFAST NOON 2021 του ΝΑΤΟ με αντικείμενο την εκπαίδευση σε διαδικασίες για την εκτέλεση πυρηνικού πλήγματος.

Παράδοση του πρώτου ΜΕΑ AKSUNGUR (s/n TCB881) του Τουρκικού Ναυτικού στo A/Δ Dalaman παρουσία του Διοικητή της Δκσης Αεροπορίας Ναυτικού Αρχιπλοιάρχου Alper Yeniel και του Δκτη της 312 Μοίρας ΜΕΑ Αντιπλοιάρχου Osman Altunok. Το ΜΕΑ εμφανίστηκε οπλισμένο με 12 Κ/Β MAM-L. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επίκειται η συγκρότηση της 314ης Μοίρας Οπλισμένων ΜΕΑ που θα επιχειρηθεί από το παράνομο Α/Δ Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα Κύπρου.

Σε μια πρωτοφανή στην πρόσφατη ιστορία κίνηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν διέταξε χθες το υπουργείο Εξωτερικών να προβεί στην ομαδική απέλαση 10 πρέσβεων δυτικών χωρών με τον χαρακτηρισμό τους ως ‘persona non grata’, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή Osman Kavala. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά.