Ανασκόπηση εβδομάδας #24

19
1126

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της ΧΙΙ M/K MΠ, το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου, εκτελέσθηκαν Βολές Πυροβολικού στην Περιοχή Ευθύνης της Μεραρχίας στον Έβρο.

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, το σύνολο των Μονάδων Πυροβολικού της XVI Μ/Κ ΜΠ, εκτέλεσε Βολές Πυροβολικού στην Περιοχή Ευθύνης της Μεραρχίας στον Έβρο.

3Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου, εκτελέσθηκαν από το προσωπικό των Μονάδων της 79 ΑΔΤΕ,  ασκήσεις υπέρβασης – αντεπίθεσης και σύμπτυξης Συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Λόχου Πεζικού. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις διαδικασίες συντονισμού των τμημάτων επί του εδάφους.

Βίντεο από τις βολές πυροβόλων και ΠΕΠ που εκτελέστηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης κατά το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, αποδέσμευσε το ΓΕΣ. Σκοπός της δραστηριότητας ήταν η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας, με την εξασφάλιση ρεαλιστικών συνθηκών εκπαίδευσης, καθώς και η βλητική αξιολόγηση πυρομαχικών Πυροβολικού 155 χιλιοστών και των ρουκετών MLRS. Οι βολές εκτελέσθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης, διότι στις εγκαταστάσεις του παρέχεται η δυνατότητα να εξετασθούν ειδικές τεχνικές βολής, τόσο από άποψης βεληνεκούς, όσο και από τη χρήση ειδικών πυρομαχικών.

Από 14 έως 17 Νοεμβρίου  οι Σπουδαστές των Τμημάτων Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών Τάξεως 2016 εκτέλεσαν εκπαιδευτικές Βολές Πυροβολικού στο Πεδίο Βολής Δενδροχωρίου στο νομό Καστοριάς. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν εξειδικευμένες διαδικασίες βολής και άμεση βολή μετά από κίνηση και ήρθαν σε επαφή με τα επιχειρησιακά μέσα πυρός, τα οποία θα κληθούν να υπηρετήσουν στις Μονάδες Πυροβολικού Μάχης μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου 2016, εκτελέσθηκαν βολές βαρέων όπλων πεζικού από το προσωπικό των Μονάδων του 1ου Συντάγματος Πεζικού.

Aπό 29 έως 30 Νοεμβρίου ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού,  επισκέφθηκε την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, το 307 ΤΣΥΑΥ στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και τα 303-304 Προκεχωρημένα Εργοστάσια Βάσεως που εδρεύουν στην Λάρισα και στο Βελεστίνο αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, διαπιστώθηκε  το υψηλό επίπεδο του Σχηματισμού και των Συγκροτημάτων, η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων, το υψηλό ηθικό και η γνώση της αποστολής από το προσωπικό, καθώς και η καταβαλλόμενη προσπάθεια για την εξοικονόμηση πόρων. Ταυτόχρονα, κατεγράφησαν τα σημεία που χρήζουν επεμβάσεως του ΓΕΣ και τα οποία έχουν ήδη προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς του, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία επιπλέον βελτιώσεώς τους.

4Στις 29 Νοεμβρίου ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Αλ. Διακόπουλος και ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Ευ. Χριστοφόρου, παρουσία του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γ. Γιακουμάκη, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΝ και των εργαστηρίων Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, επί εκπαιδευτικών, τεχνικών και ερευνητικών θεμάτων. Η σύγχρονη και ταυτόχρονα ισχυρή τεχνολογική υπόσταση του ΕΜΠ σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία στο πεδίο την οποία διαθέτουν τα στελέχη του ΠΝ, θα συγκλίνουν με στόχο την προαγωγή και προώθηση αντικειμένων και τομέων κοινού ενδιαφέροντος, στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής των.  Έτσι τα κύρια οφέλη που θα προκύψουν από τις εν λόγω συνεργασίες θα είναι σημαντικά και θα αφορούν στην προώθηση και ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών.

Στις 30 Νοεμβρίου 2016 ο Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης (ΝΚ) και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στο πλαίσιο ενημέρωσης επί θεμάτων αρμοδιότητάς του. Κατά την επίσκεψή του, ο Α/ΓΕΝ συνέχισε τον κύκλο των προσωπικών επαφών με στελέχη του Π.Ν. με ομιλία στο προσωπικό του ΝΚ και του ΚΕΝΑΠ. Σκοπός των ομιλιών του Α/ΓΕΝ είναι η ενημέρωση των στελεχών του Π.Ν. για την παρούσα κατάσταση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Π.Ν.  και τις δράσεις που αναλαμβάνονται όπως επίσης και η αμφίδρομη επικοινωνία με το προσωπικό.

Από 4 έως 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, μεσαίας κλίμακας, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 3/2016», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην θαλάσσια περιοχή νοτίου/νοτιοανατολικού Αιγαίου και Κρητικού πελάγους. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ, 1 Υ/Β, 6 α/φ F-16, 1 ΑΣΕΠΕ, 1 ε/π Super Puma και προσωπικό της ΔΥΚ και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ, 4-6 α/φ F-16, 1 α/φ εγκαίρου προειδοποίησης και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο, την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού (Α/Υ) και αντιαεροπορικού (Α/Α) πολέμου καθώς και πολέμου επιφανείας (Ε/Ε), την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας, την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, την εξάσκηση  σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), την εκτέλεση ασκήσεως πυρών και την παροχή εκπαίδευσης σε αντικείμενα Maritime Interdiction Operations (MIO), σε προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). Κατά την διάρκεια της άσκησης τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται στη Σούδα, ενώ έχει προγραμματισθεί μεταστάθμευση 1 ζεύγους ελληνικών αεροσκαφών F-16 σε αιγυπτιακή αεροπορική βάση και προσγείωση αιγυπτιακών αεροσκαφών F-16 στην 115 ΠΜ.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερήσια ενημερωτική επίσκεψη των διαπιστευμένων στην Ελλάδα ξένων ακολούθων στις εγκαταστάσεις του ΚΕ Παλάσκας. Ακολούθησε σύντομη ενημέρωση – επίδειξη στις εγκαταστάσεις προσομοιωτών ναυτιλίας της Σχολής ΝΚ και πυρκαγιάς της Σχολής Ε/Β.

Την 1 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ.Βαΐτσης απένειμε τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες της 2ης/2016 Μικτής Εκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), σε τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της 117ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου και ο Αρχηγός Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου (EAF), General (P) Ashraf El Dawdy. Συνολικά εκπαιδεύτηκαν, από 22 Αυγούστου έως και 1 Δεκεμβρίου, 39 στελέχη, εκ των οποίων 11 από την Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου.

2016-12-01-sot_07Την 1 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε στο ΓΕΕΘΑ η ετήσια ενημερωτική ημερίδα για τους διαπιστευμένους, στην Ελλάδα, Ακολούθους Άμυνας (ΑΚΑΜ), Βοηθούς ΑΚΑΜ και Στρατιωτικούς, Ναυτικούς και Αεροπορικούς Ακολούθους. Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Υ/ΓΕΕΘΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Παρασχόπουλος, εκπροσωπώντας τον Α/ΓΕΕΘΑ, επέδωσε τα αναμνηστικά διαπίστευσης στους νεοτοποθετηθέντες ξένους ΑΚΑΜ.

Τα συγχαρητήρια της ισραηλινής ηγεσίας απέσπασαν το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Π.Α., για την ουσιαστική συμβολή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την ελληνική αποστολή επισκέφθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Reuven Rivlin, ο Πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Gilad Erdan και ο Αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Amir Eshel. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ισραήλ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, στον οποίο εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της χώρας του για την άμεση και αποτελεσματική συμβολή της Ελλάδας στην κατάσβεση των πυρκαγιών και εξήρε τον υψηλό επαγγελματισμό των Ελλήνων πιλότων. Την ελληνική αποστολή επισκέφθηκε και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Κ. Μπίκας. Τα ελληνικά πληρώματα επισκέφθηκαν επίσης τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο, ο οποίος τους συνεχάρη και τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ. Στην κατάσβεση των πυρκαγιών συμμετείχαν 3 αεροσκάφη CL-415 της 383ΜΕΕΑ, ενώ με αεροσκάφος C-130 μεταφέρθηκαν 18 ιπτάμενοι (εφεδρικά πληρώματα), 14 τεχνικοί και υλικά υποστήριξης των αεροσκαφών στο Ισραήλ. Τα αεροσκάφη επιχειρούσαν από την αεροπορική βάση Hatzor. Πραγματοποίησαν 21 εξόδους, συμπληρώνοντας 63,7 ώρες πτήσης σε αποστολές αεροπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης στις πόλεις Χάιφα και Ιερουσαλήμ. Στις 28 Νοεμβρίου, έγινε η κεντρική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση από την ισραηλινή κυβέρνηση, στην αεροπορική βάση Hatzor, παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας επιδόθηκε αναμνηστικός έπαινος στους συμμετέχοντες.

15122982_10154811726253944_6563755952549568683_oΣώματα Ασφαλείας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου στο λιμάνι της Κέρκυρας άσκηση με σενάριο τρομοκρατική επίθεση σε κρουαζιερόπλοιο. Σύμφωνα με το σενάριο, δύο τρομοκράτες που είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε κρουαζιερόπλοιο, εντοπίζονται και συλλαμβάνονται, ο μηχανισμός εκρήγνυται, προκαλεί πυρκαγιά από την οποία τραυματίζεται επιβάτης ενώ, στο τέλος, το πλοίο προκαλεί ρύπανση εντός του λιμανιού. Στην άσκηση, που πραγματοποιήθηκε επί του κρουαζιεροπλοίου Costa Mediteranea, συμμετείχαν το Λιμεναρχείο με πλωτά μέσα και ομάδα του ΚΕΑ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Νοσοκομείο, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας.

To Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε στις 2 Δεκεμβρίου τα 25 ειδικού τύπου – ημιθωρακισμένα οχήματα (Toyota Land Cruiser, 4200cc V6), τα οποία αποτελούν δωρεά της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο (Eulex Kossovo) προς την Ελλάδα. Αρχικά είχαν παραχωρηθεί στο Yπουργείο Εθνικής Αμυνας και στη συνέχεια κατέληξαν στο Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών της ΕΚΑΜ και των ΟΠΚΕ.

Κύπρος

Από 29 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου διεξήχθη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας η άσκηση ΤΑΛΩΣ-1/2016 στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

talos-016Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Διοίκησης Αεροπορίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Κύπρο βολές αντιαεροπορικών πυραύλων MISTRAL σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς. Οι βολές πυραύλων MISTRAL πραγματοποιήθηκαν από Μονάδες Πυρός επί οχημάτων και επί εδάφους. Τα αποτελέσματα των βολών ήταν άριστα και αυτό καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ικανότητας των στελεχών που χειρίζονται τα οπλικά συστήματα Αεράμυνας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Fikri Işık δήλωσε στις 25 Νοεμβρίου πως η ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου της Αυστρίας για την επιβολή εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία αποτελεί αφορμή για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Μια πολύ πιο σκληρότερη απόφαση από αυτή που έλαβε η Αυστρία είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά την “ειρηνευτική επιχείρηση” του 1974. Εκείνη η εφαρμογή (σ.σ. εμπάργκο) δημιούργησε την ASELSAN. Είμαι σίγουρος ότι οι εφαρμογές αυτού του είδους θα εξασφαλίσουν ένα πιο σοβαρό κίνητρο για την ανάπτυξη των εθνικών και εγχώριων όπλων στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας», δήλωσε ο Işık, σημειώνοντας ότι το αυστριακό εμπάργκο δεν επηρεάζει κατ΄ουσίαν την Τουρκία. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι εξαγωγές των αυστριακών κινητήρων Rotax 912 για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 συνεχίζονται κανονικά καθώς θεωρούνται εμπορικά προϊόντα.