Η είδηση της εβδομάδας είναι αναμφίβολα η ευόδωση των δύο διαγωνισμών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η οποία γεννά σοβαρές ελπίδες για τη συνολική ανάταξη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Η αμυντική βιομηχανία θα είναι στο επίκεντρο και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς από 13 ως 15 Ιουλίου διεξάγεται στην Αθήνα η διεθνής έκθεση αμυντικών συστημάτων DEFEA, με ενδιαφέρουσες συμμετοχές τόσο από αλλοδαπές εταιρίες που έχουν αναλάβει ή στοχεύουν μείζονα προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και από ελληνικές εταιρίες.
ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ
Από 5 έως 8 Ιουλίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) της Αιγύπτου Lieutenant General Mohamed Farid Hegazy. Ο Α/ΓΕΕΔ της Αιγύπτου αρχικά κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια μετέβη στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», όπου του έγινε θερμή υποδοχή από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Α/ΓΕΕΔ της Αιγύπτου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο στο γραφείο του. Κατά τις συνομιλίες των δύο Αρχηγών συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις που έχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία καθώς και οι προγραμματισμένες για το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως η «BRIGHT STAR 21» τον προσεχή Σεπτέμβριο και η «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» τον προσεχή Νοέμβριο. Επιστέγασμα της επίσκεψης ήταν η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας για παροχή εκπαίδευσης σε ελληνικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Αιγύπτιους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και μαθητές παραγωγικών σχολών.
Από 04 έως 10 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στη Σερβία η Τριμερής Άσκηση «FALCON – 2021», με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σερβία. Κατά τη διάρκεια της άσκησης το προσωπικό, εξασκήθηκε στις διαδικασίες σχεδίασης ειδικών επιχειρήσεων, οι οποίες περιλάμβαναν εκτέλεση επιχειρησιακών αλμάτων (High Altitude Low Opening – HALO), τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στρατός Ξηράς
Tην Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, διεξήχθη η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Διάβαση Ευκαιρίας Υδάτινου Κωλύματος», στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠΜ) του Έβρου, με τη συμμετοχή Μονάδων – Ανεξάρτητων Υπομονάδων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»). Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας και ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Evros-News.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν την επέκταση του συνοριακού φράχτη και σε νέες περιοχές, εκτός των 26 χιλιομέτρων στην περιοχή των Φερών, όπου αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών ως τα τέλη Αυγούστου. Συγκεκριμένα εξετάζεται η κατασκευή νέων τμημάτων μεταξύ Διδυμοτείχου και Σουφλίου, αλλά και στην περιοχή του Τριγώνου (Δίλοφος, Μαράσια, Ορμένιο), όπου έχουν διαπιστωθεί κενά στην επιτήρηση και αποτροπή, τα οποία εκμεταλλεύονται οι διακινητές λαθρομεταναστών.
Δρομολογείται επιτέλους η ευρείας κλίμακας αναβάθμιση των τυφεκίων G3 του ΕΣ, καθώς προωθείται η προμήθεια σκοπευτικών red dot, καθώς και προσαρμοζόμενου βομβιδοβόλου των 40 χιλ. Συγκεκριμένα, με δύο διακηρύξεις που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του στις 7 Ιουλίου, το ΓΕΣ προκήρυξε ισάριθμους ανοιχτούς διαγωνισμούς για την «προμήθεια σκοπευτικού ταχείας σκόπευσης ερυθρής κουκίδας για το τυφέκιο G3A3» και την «προμήθεια εκτοξευτή βομβίδων 40χιλ. για το τυφέκιο G3A3», με προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών ως τις 13 Αυγούστου. Έχοντας επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρετούντων G3A3 του ΕΣ, που σαφώς προηγείται ως προτεραιότητα από κάθε προμήθεια νέου τυφεκίου, χαιρετίζουμε θερμά την προκήρυξη των διαγωνισμών και ελπίζουμε οι ποσότητες (που δεν έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια) να καλύψουν τουλάχιστον το σύνολο των μονάδων πεζικού πρώτης γραμμής.
Πολεμικό Ναυτικό
To ΤΠΚ ΔΑΝΙΟΛΟΣ (Ρ 68) διέπλευσε χθες τον Βόσπορο μεταβαίνοντας προς τον Εύξεινο Πόντο, όπου θα συμμετάσχει στη βουλγαρική άσκηση Breeze 2021 που θα διεξαχθεί από 11 έως 19 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία με ανακοίνωση του πρακτορείου TASS γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί την ελληνική πυραυλάκατο. Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα είναι τεταμένη μετά την κλιμάκωση που σημειώθηκε τον Απρίλιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και η δυτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα είχε ήδη προκαλέσει ρωσικές αντιδράσεις, όπως το περιστατικό της 23ης Ιουνίου, όπου το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender παρενοχλήθηκε από ρωσικά μαχητικά και πλοία. Αμέσως πριν τη βουλγαρική άσκηση Breeze-2021 διεξήχθη από 28 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου η άσκηση Sea Breeze-2021, με διοργανώτρια χώρα την Ουκρανία. Η Sea Breeze-2021 μπορεί να χαρακτηριστεί ως δυτική επίδειξη ισχύος προς τη Ρωσία και συμπαράστασης στην Ουκρανία, καθώς ήταν η μεγαλύτερη από την καθιέρωση της άσκησης το 1997, με συμμετοχή 32 χωρών και 5.000 ατόμων, 32 πλοίων, 40 αεροσκαφών και 18 ομάδων ειδικών επιχειρήσεων. Τα περισσότερα από τα πλοία που συμμετείχαν στην Sea Breeze-2021 θα παραμείνουν στον Εύξεινο Πόντο και για την Breeze-2021.
Στις 4 Ιουλίου 2021 κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 197η Επέτειο του ολοκαυτώματος της ηρωικής νήσου των Ψαρών, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή, ο οποίος παρακολούθησε την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, παρέστη στο Τρισάγιο στον κήπο που υπήρχε η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων προς τιμήν των Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος. Στο νησί είχε καταπλεύσει για τους εορτασμούς η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ.
Όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Seapowermagazine, τα 3 πρόσθετα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60R που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό αφαιρέθηκαν από τα προοριζόμενα για το US Navy, το οποίο παρήγγειλε τρία πρόσθετα στη Lockheed Martin για την κάλυψη του κενού. Η παράδοση του πρώτου ΜΗ-60R στο Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται εντός του 2021.
Πολεμική Αεροπορία
Την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς υποδέχθηκε τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Π. Λυμπέρη ΠΝ, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), στο πλαίσιο αλληλοενημέρωσης Μειζόνων Διοικήσεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για τομείς δραστηριοτήτων του Αρχηγείου και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, στην ΕΑΒ έφτασε το πέμπτο F-16 της ΠΑ που θα υποβληθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης, συμπληρώνοντας την τετράδα των “kitproof” (2 Block 52+ και 2 Block 52+ Advanced, ανά ένα μονοθέσια και διθέσια), βάσει των οποίων θα εκτελεσθούν οι εργασίες στα υπόλοιπα, ενώ το “005” παραμένει για δοκιμές στις ΗΠΑ. Επίσης, όπως γνωστοποίηθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΑΒ, η εταιρία απέδωσε στην ΠΑ το πρώτο από τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, μετά από ολοκλήρωση της εργοστασιακής συντήρησης που της είχε ανατεθεί. Η σταδιακή βελτίωση της διαθεσιμότητας των C-130 της ΠΑ είναι ορατή στη μεγαλύτερη συμμετοχή τους σε πρόσφατες δραστηριότητες των ΕΔ.
Αυξημένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς από 5 ως 9 Ιουλίου σημειώθηκαν 42 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 29 της προηγούμενης εβδομάδας) και 3 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι μηδενικών εμπλοκών της προηγούμενης εβδομάδας).
Αμυντική Βιομηχανία
Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι δύο διαγωνισμοί για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στους οποίους πλειοδότησε η εταιρεία MILINA ENTERPRISES COMPANY LTD του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο επενδυτής ανέρχεται σε περίπου 72,3 εκ. Ευρώ, και συγκεκριμένα 37,3 εκ. για το ακίνητο της ΕΤΑΔ Α.Ε., 26 εκ. για τα περιουσιακά στοιχεία της Ειδικής Διαχείρισης (ΕΝΑΕ Α.Ε) και 9 εκ. Ευρώ για τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων κτισμάτων. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται εξαιρετικά θετική, διότι ο Γ. Προκοπίου, εφοπλιστής με σοβαρή διεθνή παρουσία και επιρροή, στόλο άνω των 100 πλοίων και φήμη ευπατρίδη, παρέχει τα κατάλληλα εχέγγυα για την ανάπτυξη των ναυπηγείων σε ανταγωνιστικές παραγωγικές μονάδες. Οι συνέπειες της εξέλιξης αυτής στο πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ δεν μπορούν να προδικασθούν, αλλά σε πρώτη ανάγνωση παρέχεται στην κυβέρνηση ευελιξία επιλογής πλοίου οποιασδήποτε προέλευσης, χωρίς εξάρτηση από τις δεσμεύσεις που θα συνεπαγόταν τυχόν ξένη επένδυση στο Σκαραμαγκά.
Στις 5 Ιουλίου 2021 υπεγράφησαν, κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, η υπ’ αριθ. 01/21 “Development of Software Defined Mobile Ad-hoc Tactical Network Devices and Terstbed – SMOTANET” και η υπ’ αριθ. 02/21 “Low Observable Tactical Unmanned air System – LOTUS” συμβάσεις Προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και κοινοπραξίας ευρωπαϊκών οντοτήτων με συντονιστή την εγχώρια εταιρεία “Intracom Defense – IDE”.
Σε σύσκεψη που έγινε στις 9 Ιουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΑΒ, συζητήθηκε η πορεία των προγραμμάτων της εταιρίας (αναβάθμιση F-16, εκσυγχρονισμός Ρ-3, συντήρηση C-130 και Canadair, προγράμματα αεροκατασκευών F-16 και C-130 για τη Lockheed Martin) και οι προοπτικές ανάπτυξής της με σχεδιασμό νέων προϊόντων και πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι εντός του 2021 θα έχουν προσληφθεί συνολικά 700 νέοι εργαζόμενοι.
Κύπρος
Στις 8 Ιουλίου, με την ευκαιρία της παρουσίας της γαλλικής φρεγάτας FS FORBIN στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση με την Διοίκηση Αεροπορίας (ΔΑ), στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λάρνακας. Από πλευράς της ΔΑ συμμετείχε ένα ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας & Διάσωσης, εκτελώντας προσνηώσεις και απονηώσεις στο ελικοδρόμιο της φρεγάτας.
Από 4 έως 10 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στη Σερβία η Τριμερής Άσκηση «FALCON – 2021», με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Σερβία. Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη άσκηση, με Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών, αποτελούμενη από ένα αξιωματικό και εννιά υπαξιωματικούς. Κατά τη διάρκεια της άσκησης το προσωπικό, εξασκήθηκε στις διαδικασίες σχεδίασης ειδικών επιχειρήσεων, οι οποίες περιλάμβαναν εκτέλεση επιχειρησιακών αλμάτων (High Altitude Low Opening – HALO), τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της στην Κύπρο στις 7 και 8 Ιουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Ανατολικός Παρατηρητής
Στις 8 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων συντήρησης στην 12η Βάση Αερομεταφορών στην Καισάρεια, παράλληλα με την παράδοση του πρώτου μετασκευασμένου μεταγωγικού αεροσκάφους A400M (s/n 18-0093) της Τουρκικής Αεροπορίας.
4 αεροσκάφη F-16C/D της 161 Μοίρας της Τουρκικής Αεροπορίας αναπτύχθηκαν μαζί με προσωπικό 80 ατόμων στην Αεροπορική Βάση Malbork για ανάληψη αποστολών Air Policing στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2021.
Ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου η άσκηση “Αετός της Ανατολίας 2021” (ANADOLU KARTALI-2021) στην Αεροπορική Βάση Ικονίου. Από τις 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 450 έξοδοι από μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας, του Κατάρ, του Πακιστάν και του Αζερμπαϊτζάν (συγκριτικά, κατά την άσκηση “Ηνίοχος 2021” πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1100 έξοδοι αεροσκαφών, επίσης σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων). Από πλευράς μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκικής Αεροπορίας συμμετείχαν 40 αεροσκάφη F-16 από 6 Μοίρες, εκ των οποίων τα 8 της 132 Μοίρας απεικόνιζαν εχθρικές δυνάμεις (από 4 ατρακτίδια ACMI EHUD III και SDT). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ενημέρωση της άσκησης περιλαμβάνονταν μεταξύ των εχθρικών δυνάμεων (OPFOR) και αεροσκάφη F-15.
Στο πλαίσιο της DV-Day της άσκησης έγινε και παρουσίαση του μελλοντικού τουρκικού αεροσκάφους MMU/TF-X από τον σμήναρχο Cihangir Yay, επικεφαλής της Δνσης Προγράμματος της Τουρκικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με την παρουσίαση, η Φάση Προκαταρκτικού Ελέγχου Σχεδίασης (PDR) θα ολοκληρωθεί το 2023, οπότε και θα παρουσιαστεί το πρωτότυπο (Roll-Out). Η Φάση Τελικού Ελέγχου Σχεδίασης (CDR) θα ολοκληρωθεί το 2024 και το MMU/TF-X Block-0 θα παραδοθεί το 2025 και η παρθενική πτήση το τελευταίο τρίμηνο του 2026. Θα κατασκευαστούν συνολικά τρία MMU/TF-X έκδοσης Block-0 στα τέλη του 2026. Στα τέλη του 2029, θα ξεκινήσει η παραγωγή των MMU/TF-X Block-I με επίτευξη IOC/FOC στην επόμενη δεκαετία. Νέες εκδόσεις του αεροσκάφους θα παράγονται (Block-2, Block-3 και Block-4) σε δεκάδες μεταξύ 2034-2040. Το MMU/TF-X θα έχει διαστάσεις συγκρίσιμες του A/Φ F-15 και ικανότητα υπερηχητικής πτήσης χωρίς χρήση μετάκαυσης, ενώ η δυνατότητα μεταφοράς εσωτερικού φορτίου όπλων θα ανέρχεται σε 1.000 λίβρες. Στόχος είναι η επίτευξη RCS στο εύρος μεταξύ -10 και -20 dBsm. Παρ’ ότι είναι αμφίβολο αν οι φιλόδοξοι τουρκικοί στόχοι για το MMU/TF-X επιτευχθούν, ο ελληνικός σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπόψη του αυτό το ενδεχόμενο.
Στις 8 Ιουλίου αναχώρησε από το Κίελο της Γερμανίας το τέταρτο και τελευταίο υποβρύχιο (S44) τύπου 209/1400mod που ναυπηγήθηκε από την ThyssenKrupp για το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών του και την τελετή ύψωσης της σημαίας. Το νέο υποβρύχιο αναμένεται να φτάσει στη ναυτική βάση Αλεξάνδρειας τις επόμενες ημέρες.
Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 8 Ιουλίου στο πλαίσιο της 16ης συνάντησης για τη Συρία που διεξήχθη στην Αστάνα του Καζαχστάν, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία τάχθηκαν κατά της προοπτικής αυτοδιοίκησης των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. Η ανακοίνωση δεν στρέφεται μόνο κατά των Κούρδων, αλλά ουσιαστικά και κατά της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Παρά την ανακοίνωση του τότε προέδρου Ν. Τραμπ περί απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, αμερικανικές δυνάμεις δυνάμεως λίγων εκατοντάδων ανδρών έχουν παραμείνει στις κουρδικές περιοχές της ΒΑ Συρίας (Deir al-Zour, Hasakah), και επί προεδρίας Μπάιντεν οι επαφές αμερικανών αξιωματούχων με τους Κούρδους της Συρίας έχουν αποκατασταθεί, ενώ έχει διακηρυχθεί και η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη μάχη κατά του ISI. Ωστόσο, η Ρωσία αντιλαμβάνεται την αμερικανική παρουσία στις κουρδικές περιοχές ως εμπόδιο για τη συνολική επιβολή του καθεστώτος Ασαντ, ενώ η Τουρκία και το Ιράν ως απειλητική προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους.