Ανασκόπηση εβδομάδας #22

26
1044

Από 7 έως 11 Νοεμβρίου, το προσωπικό των Μονάδων Πυροβολικού της 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ», εκτέλεσε Βολές Πυροβολικού με όλα τα μέσα, ημέρα και νύχτα, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, στη Ρόδο.

3Από 7 έως 10 Νοεμβρίου διεξήχθη σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο η ΤΑΜΣ «ΕΡΜΗΣ-2016» με αντικείμενο την αντιμετώπιση επεισοδίων Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Ηλεκτρονικής Επιτήρησης. Στην άσκηση συμμετείχαν όλες οι Μονάδες Διαβιβάσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Ηλεκτρονικής Επιτήρησης του Στρατού Ξηράς και κατά τη διάρκεια της αναπτύχθηκε και λειτούργησε το σύνολο των μέσων και συστημάτων τους.

2Το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου εκτελέστηκαν Βολές Πυροβολικού και Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Σκοπός η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας, με την εξασφάλιση ρεαλιστικών συνθηκών εκπαίδευσης, καθώς και η βλητική αξιολόγηση πυρομαχικών.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης στη Σχολή Τεθωρακισμένων, από 7 έως 9 Νοεμβρίου, οι Ανθυπίλαρχοι και οι Μόνιμοι Λοχίες Τάξεως 2016, εκτέλεσαν Βολές Αρμάτων στο Πεδίο Βολής του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής.

31Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν Ανθυπολοχαγοί και Μόνιμοι Λοχίες τάξεως 2016, καθώς και Υποψήφιοι Έφεδροι Αξιωματικοί στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι Κορινθίας.

6Το διήμερο 14 και 15 Νοεμβρίου 2016, το προσωπικό των Μονάδων Πυροβολικού της 88 ΣΔΙ “ΛΗΜΝΟΣ”, εκτέλεσε Βολές Πυροβολικού και Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων, ημέρα και νύχτα.

11Από 14 έως και 18 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η NATOϊκή άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου Ramstein Guard 12-2016, με την συμμετοχή μονάδων και μέσων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και μέσων της συμμαχίας. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ και συντονίστηκε από το ΓΕΕΘΑ, ήταν η διεξαγωγή σύνθετων διακλαδικών επιχειρήσεων σε έντονο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου με σκοπό την προαγωγή της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.

Στις 18 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ παρακολούθησε δραστηριότητες της άσκησης ΙΑΠΕΤΟΣ 11-2016’, η οποία εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ .Στο πλαίσιο της άσκησης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε πτώση με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα και στη συνέχεια κατάδυση σε βάθος 30 μέτρων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των ν. Φλεβών στον Αργοσαρωνικό. Στο άλμα και στην κατάδυση, πέραν προσωπικού της ΔΥΚ, συμμετείχε ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων, ο Διευθυντής του Α’ Κλάδου ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της ΔΥΚ, και ο Διοικητής της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών.

DCIM130GOPROΣτις 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων του νέου Υποστέγου Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών (ΚΕΑ) στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, παρουσία του Διοικητή Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτεράρχου (Ι) Συμεών Αστρεινίδη, ολοκληρώνοντας και τυπικά την μετεγκατάστασή του από τους χώρους του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε μέσω των κονδυλίων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α-Ω) του προγράμματος του μέσου μεταφορικού αεροσκάφους C-27J Spartan.

2017-11-17_ypostego_kea4
Στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιπυρική περίοδο από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2016, διατέθηκε το ακόλουθο προσωπικό και μέσα για την κάλυψη αναγκών επιτήρησης και κατάσβεσης πυρκαγιών:
  • 3.974 στελέχη για κατάσβεση πυρκαγιών και για στελέχωση περιπόλων και 85 πυροφυλακίων.
  • 1.496 οχήματα και μηχανήματα διαφόρων τύπων για κάλυψη αναγκών εποχούμενων περιπόλων και κατάσβεση πυρκαγιών.
  • 1.578 έξοδοι εναερίων μέσων, διαφόρων τύπων, καλύπτοντας συνολικά 3.232 ώρες πτήσης για επιτήρηση και κατάσβεση 311 πυρκαγιών.

Προσωπικό

Στις 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των ανακαινισμένων Νοσηλευτικών Πτερύγων 5Β και 4Δ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και του χώρου υποδοχής ασθενοφόρων στην είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και του νέου αξονικού τομογράφου τελευταίας τεχνολογίας.

Στρατιωτική διπλωματία

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 -15 Νοεμβρίου, στην οποία εξετάστηκε το σχέδιο εφαρμογής της στην Ασφάλεια και την Άμυνα, στο πλαίσιο της υλοποίησης τους Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ. Στη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο ΑΝΥΕΘΑ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και με το προσωπικό του ΥΠΕΘΑ που υπηρετεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στις 15 Νοεμβρίου υπεγράφη στο Ερεβάν, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδας και της Αρμενίας, από τον Διευθυντή της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη, και τον Διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Levon Ayvazyan. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν σε συνεργασία σε αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και στη  συμμετοχή στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) και σε ασκήσεις του Στρατού Ξηράς ως παρατηρητές.

Τετραμελής αντιπροσωπεία αξιωματικών της Αεροπορίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πραγματοποίησε επίσκεψη στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας από 14 έως 17 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2016 των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της 384 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης, καθώς και της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης, ενώ παρακολούθησαν εκτέλεση σεναρίου MEDEVAC από ελικόπτερο Super Puma, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και εκτέλεση σεναρίων διάσωσης.

2016-11-17-bozn-erz-img_0282Αμυντική βιομηχανία

Η εταιρεία ΤΕΜΜΑ ΑΕ ανακοίνωσε στις 14 Νοεμβρίου πως συνεχίζοντας τη μακρόχρονη και επιτυχημένη συνεργασία της με την IDE (INTRACOM Defense Electronics), έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια από την τελευταία υποκατασκευαστικό έργο που ξεπερνά τα €1,2 εκατ. για κατασκευή βασικών εξαρτημάτων, ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων, των συστημάτων αεράμυνας μακράς ακτίνας δράσης Patriot. Με τη συνεργασία αυτή, η ΤΕΜΜΑ ΑΕ πιστοποιεί τις υψηλές τεχνολογικές της δυνατότητες στο αντικείμενο των μηχανολογικών κατασκευών υψηλής ακριβείας και ταυτόχρονα καταξιώνει την παρουσία της στη διεθνή αγορά αμυντικών συστημάτων. Παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαγωγών και την αύξηση του εθνικού προϊόντος, μέσω της διατήρησης των θέσεων εργασίας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο για την χώρα μας.

Κύπρος

Eνημερώνοντας την κοινοβουλευτική Eπιτροπή Οικονομικών, ο ΥΠΑΜ Χρ. Φωκαΐδης δήλωσε ότι η Εθνική Φρουρά θα επενδύσει στην αεροναυτική διάσταση και την ενίσχυση της διακλαδικότητας. Ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΜ για το 2017 θα ανέλθει σε €352 εκατ., αυξημένος κατά 10,4% ή €33,1 εκατ σε σύγκριση με το 2016, λόγω της πρόσληψης των Συμβασιούχων Οπλιτών. Σε σχέση με την αναδιοργάνωση, ο Χρ. Φωκαΐδης είπε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ευχήθηκε πως θα λυθεί το θέμα της συστέγασης ΓΕΕΦ και ΥΠΑΜ, το οποίο «αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης», καθώς το Υπουργείο στεγάζεται σήμερα σε έξι διαφορετικά κτίρια. Παράλληλα, προγραμματίζεται η ανάθεση των κύριων στρατολογικών θεμάτων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και η βελτίωση του συστήματος τροφοδοσίας. Αναφερόμενος στην στρατιωτική διπλωματία, ο ΥΠΑΜ είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υπογραφεί συμφωνίες ή μνημόνια αμυντικής διπλωματίας με όλες τις γειτονικές χώρες πλην της Τουρκίας και της Συρίας, δηλαδή με Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία. Σημείωσε πως έχουν υπογραφεί προγράμματα συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, ενώ ανανεώθηκε η συνεργασία με Ρωσία, η αντίστοιχη συμφωνία με Γαλλία βρίσκεται στο στάδιο ανανέωσης και ενισχύθηκε η συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Με λακωνική του δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επιβεβαίωσε ότι Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε αποστολές ή αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από τα εκάστοτε κράτη-μέλη. Δεν έδωσε στοιχεία για τον αριθμό ή τους βαθμούς των στρατιωτικών, όμως πιστεύεται ότι οι περισσότεροι αιτούντες υπηρετούν στη Γερμανία και αριθμούν περί τους 38-40. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα μεταβεί στις 20 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Στις 16 Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Fikri Işık παρέστη στην τελετή παράδοσης της πρώτης παρτίδας καθοδηγούμενων ρουκετών Kasirga-G για τους πολλαπλούς εκτοξευτές F-302T, μέγιστου βεληνεκούς 120 km, από την κρατικά ελεγχόμενη Roketsan. Παράλληλα, με δηλώσεις του, επιβεβαιώσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για την προμήθεια του προηγμένου αντιαεροπορικού συστήματος S-400, χαρακτηρίζοντας «θετικές» τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Μόσχα.

kasirgaΔιήμερη επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayipp Erdogan, συνοδευόμενος από πολυπληθή κυβερνητική αποστολή και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Hulusi Akar, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών, της υγείας και της αμυντικής βιομηχανίας. Στις 17 Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο κοινοβούλιο του Πακιστάν (σ.σ. είναι ο μοναδικός αρχηγός κράτους τα τελευταία 40 χρόνια που πραγματοποίησε τρεις ομιλίες στην Βουλή της χώρας), απ΄όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Δύσης ενώ εξήρε τις ενέργειες του Ισλαμαμπάντ για την άμεση απέλαση των Τούρκων δασκάλων που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Fethullah Gülen. Παράλληλα αναφέρθηκε στη διμερή στρατιωτική συνεργασία και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων του Πακιστανικού Ναυτικού από τουρκικές εταιρείες. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως “θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε πυρηνικά όπλα από το Πακιστάν, 3-5 πυρηνικές κεφαλές είναι αρκετές”, δήλωση που απεκρύβη από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ λόγω της ασφυκτικής λογοκρισίας που έχει επιβάλει το ισλαμικό καθεστώς. Την θέση του Τούρκου προέδρου επανέλαβε ωστόσο ο αρχισυντάκτης της φιλοκυβερνητικής  εφημερίδας Yeni Şafak και εξ απορρήτων σύμβουλος, İbrahim Karagül, ο οποίος ισχυρίστηκε με ανάρτησή του στο Twitter πως η “άμυνα της Τουρκίας θα πρέπει να βασίζεται στην πυρηνική αποτροπή”.