Ανασκόπηση εβδομάδας #210

0
22398

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 13 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο επισκέφθηκε το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο (Ηelexpo) με την ονομασία “Προμηθέας” στο Μαρούσι Αττικής, το οποίο θα λειτουργήσει από αύριο 15 Φεβρουαρίου, στελεχωμένο από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Εμβολιαστικό Κέντρο “Προμηθέας” είναι το πρώτο από τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που οργανώνονται για να αυξηθεί σημαντικά η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμών, ενώ ο πρωθυπουργός συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης και με τον Διοικητή του MEGA εμβολιαστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που επίσης θα αρχίσει να λειτουργεί από αύριο. Το “Προμηθέας” θα λειτουργεί σε πρώτη φάση από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. με 48 εμβολιαστικά κέντρα και δυνατότητα 2.400 εμβολιασμών ημερησίως, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη (96 εμβολιαστικά κέντρα) η δυναμικότητα του θα είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη η δυναμικότητα για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα, και σε πλήρη ανάπτυξη 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.

Στις 11 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα στην Αθήνα το Φόρουμ “Φιλία”, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας.

Στις 10 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Αυστραλίας Άρθουρ Σπύρου (Arthur Spyrou), με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς επίσης και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογραμμίστηκε επίσης ο σημαντικός ρόλος της ομογένειας στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας Ελλάδος- Αυστραλίας.

Στρατός Ξηράς

Ο Στρατός Ξηράς κατόπιν εντολής του ΓΕΕΘΑ και έγκρισης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνέδραμε στην αποκατάσταση των υποδομών περιοχών οι οποίες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα στη Ν. Σάμο στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 21, διαθέτοντας 2 αξιωματικούς και 4 οπλίτες, με 1 Φορτωτή Γαιών, 1 Φορτωτή – Εκσκαφέα Τάφρων και 1 Ανατρεπόμενο. Οι εργασίες εκτελέσθηκαν κυρίως στις περιοχές χ. Ηραίο και Ζερβού και περιελάμβαναν εκσκαφή, απομάκρυνση και μεταφορά φερτού υλικού για αποκατάσταση του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης. Επιπρόσθετα, εκτελέστηκαν εργασίες διάνοιξης, διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης σε κοίτες ρεμάτων για διευκόλυνση της απορροής υδάτων και για αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με απάντηση του ΥΕΘΑ σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, το ζήτημα της προμήθειας των Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνώρισης M1117 βρίσκεται στο στάδιο επιθεώρησης των οχημάτων, ενώ δεν υφίσταται ενημέρωση από πλευράς ODC για την απόσυρση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης M2A2 Bradley και Αμφίβιων Οχημάτων Μάχης AAV-7.

Πολεμικό Ναυτικό

Από 09 έως 12 Φεβρουαρίου 2021, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή κεντρικού και βόρειου Αιγαίου, με τη συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτηρήσεως, Υποβρυχίων και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού καθώς και μονάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Κατά την ανωτέρω άσκηση εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια και τακτικά αντικείμενα σε όλες τις μορφές πολέμου.

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου στο λιμένα Πυθαγορείου Σάμου, το Παράκτιο Περιπολικό (ΠΠ) ΚΥΚΝΟΣ (P-198) κατά τη διαδικασία πρόσδεσης μετά από προγραμματισμένη περιπολία, προσάραξε σε αβαθή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Δεν υπήρξε τραυματισμός προσωπικού, ενώ οι υλικές ζημιές αξιολογούνται. Έχουν αναληφθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκόλληση του πλοίου. Το ΠΠ Κύκνος είναι μία από τις παλαιές τορπιλακάτους τύπου Nasty που είχε αποκτήσει το ΠΝ από τη Νορβηγία το 1966-67 και εκτελούν πλέον καθήκοντα παράκτιων περιπολικών σε ακριτικές περιοχές. Το ατύχημα υπενθυμίζει την ανάγκη αντικατάστασης των πλοίων αυτών, που έχουν υπερβεί τα πενήντα χρόνια υπηρεσίας.

Τη Δευτέρα 08 Φεβρουαρίου διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ (F-464) του Πολεμικού Ναυτικού και Μονάδων της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης STANDING NΑΤΟ MARITIME GROUP TWO (SNMG2), στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Επισημαίνεται ότι από την 5 Φεβρουαρίου έως την 10 Μαρτίου 2021, η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F-462) συμμετέχει στη δύναμη SNMG 2. Κατά τη διάρκεια του PASSEX εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και αντιαεροπορικού πολέμου.

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021, η φρεγάτα ΥΔΡΑ (F-452) απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, με προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία των “Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021”, που θα λάβουν χώρα στο Abu Dhabi National Exhibition Centre, από την Κυριακή 21 έως την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021. Η συμμετοχή της Φ/Γ ΥΔΡΑ στις ανωτέρω εκδηλώσεις στο Abu Dhabi, εντάσσεται στην ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων με τα ΗΑΕ, η οποία σε στρατιωτικό επίπεδο κορυφώθηκε με την υπογραφή, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 του Πρωτοκόλλου Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο χωρών, για το έτος 2021 (Military Cooperation Program – MCP 2021), επί της Κορβέτας BAYNUNAH που είχε καταπλεύσει στον λιμένα του Πειραιά αμέσως μετά τη συμμετοχή της στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-10.

Στις 5 Φεβρουαρίου η ΓΔΑΕΕ προκήρυξε τρεις διαγωνισμούς για την προμήθεια συλλογών ανταλλακτικών (kits) γενικής επιθεώρησης, ειδικών εργαλείων και αναλωσίμων υλικών πυροβόλων OTO Melara 76/62, συνολικού προϋπολογισμού 1.990.200 €.

Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, αναβάλλεται η μεταφορά ελληνικής συστοιχίας Α/Α πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία. Από το ίδιο δημοσίευμα προκύπτει ότι εκκρεμεί η επέκταση του ορίου επιχειρησιακής ζωής του συνόλου των βλημάτων PAC-2 του συστήματος, την οποία επρόκειτο να αναλάβει η Σ. Αραβία.

patriot_03

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” της 12ης Φεβρουαρίου, το σύστημα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Heron αναμένεται να εγκατασταθεί τον Απρίλιο στην 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο καθώς ολοκληρώνεται η εκπαίδευση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην ισχύουσα δομή δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει προβλεφθεί η προμήθεια αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού.

Αυξημένη ποσοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 104 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, έναντι 35 την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, δεν σημειώθηκαν εμπλοκές ή υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Αμυντική Βιομηχανία

Στις 12 Φεβρουαρίου υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στην ισραηλινών συμφερόντων κοινοπραξία SK Group – Plasan.

Κύπρος

Από 9 ως 11 Φεβρουαρίου εκτελέστηκαν στο Πεδίο Βολής Κιτίου οι πρώτες βολές της 2ης Μοίρας Αυτοκινούμενων Πυροβόλων NORA B52 των 155 mm της Εθνικής Φρουράς, οι οποίες συνδυάστηκαν με εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού επί θαλάσσιων στόχων, από τα Α/Κ πυροβόλα 155 χιλ. M2000G Zuzana και τα ρυμουλκούμενα TR-F1 και Μ56Α1. Οι βολές εκτελέστηκαν παρουσία του ΥΠΑΜ Χαράλαμπου Πετρίδη, του Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Δ. Ζερβάκη και του Πρέσβη της Σερβίας στην Κύπρο M. Blagojevic. Το σύστημα αποκαλείται στην ΕΦ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Alexander TGS) και αποτελείται από τα πυροβόλα 155 mm τύπου NORA B52KE, θωρακισμένα οχήματα τύπου M16 MILOS καθώς και συστήματα παρατήρησης.

Στις 9 Φεβρουαρίου ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ, Ταξίαρχος David Zini, πραγματοποίησε επίσκεψη στο στρατηγείο του ΓΕΕΦ, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Συζητήθηκαν θέματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Στις 8 Φεβρουαρίου συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ.Μητσοτάκη, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις ενόψει και της πρωτοβουλίας του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για πραγματοποίηση άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 12 Φεβρουαρίου η SSB ανακοίνωσε την παράδοση του 8ου εκσυγχρονισμένου μεταγωγικού Α/Φ C-130Β/Ε στην Τουρκική Αεροπορία. Τα εν λόγω αεροσκάφη φέρουν τερματικό Link-16 και έχουν 4μελές πλήρωμα λόγω κατάργησης της θέσης του ραδιοναυτίλου.

Το Τ/ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι στις 02:55 της 10ης Φεβρουαρίου ξεκίνησε η Επιχείρηση PENCE-KARTAL 2 με ΑΝΣΚ την εκκαθάριση της ορεινής περιοχής Gara/Siyan του Βορείου Ιράκ από μέλη του ΡΚΚ, σε βάθος 35 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Συμμετείχε αριθμός Α/Φ και επιθετικών Ε/Π, τα οποία προσέβαλαν στόχους πριν από την εκτέλεση αεροκίνητης ενέργειας για την μεταφορά δυνάμεων Καταδρομών. Καταγράφηκαν 6 απώλειες προσωπικού της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ (3 νεκροί, 3 τραυματίες) κατά την 1η Ημέρα Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Τ/ΥΠΑΜ, στην Επιχείρηση συμμετείχαν «περισσότερα από 40 ιπτάμενα μέσα», μεταξύ των οποίων μαχητικά Α/Φ, ΜΕΑ, ΑΣΕΠΕ και Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού ενώ προσβλήθηκαν «περισσότεροι από 50 εχθρικοί στόχοι» από αέρος. του ορεινού όγκου. Οι απώλειες σημειώθηκαν κατά την πρώτη επαφή με τον εχθρό. Η πρόσβαση στον στόχο (δίκτυο υπογείων τούνελ όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι) κατέστη εφικτή κατά την 3η Ημέρα Επιχειρήσεων υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Και οι 13 αιχμάλωτοι ανευρέθηκαν νεκροί. Ενδεικτική της αποτυχίας ήταν η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών για τον ηγέτη του ΡΚΚ M. Karayilan μετά την “επιτυχημένη” επιχείρηση απελευθέρωσης αιχμαλώτων: “Αν δεν πιάσουμε τον Murat Karayilan και δεν τον διαμελίσουμε σε χίλια κομμάτια, θα συνεχίσει να φτύνει το έθνος και τους νεκρούς μας”.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του στο TRT Haber στις 11 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος του Ρ.Τ Ερντογάν και εκπρόσωπός του, Ι. Καλίν, απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχώρησης της Τουρκίας στο ζήτημα της αγοράς του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400, υποστηρίζοντας ότι παρανοήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ στη Hürriyet στις 9 Φεβρουαρίου περί δυνατότητας εφαρμογής ενός “μοντέλου Κρήτης” (περιορισμένη χρήση και ενεργοποίηση ανάλογα με την κατάσταση της απειλής). Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με διεθνείς πηγές έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την αγορά δεύτερης μοίρας του ρωσικού συστήματος.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των τουρκικών ΕΔ την προηγούμενη εβδομάδα περιλάμβαναν μεταξύ άλλων άσκηση διάβασης υδάτινου κωλύματος από Ουλαμό Αρμάτων Μάχης και ΤΘ οχήματα της 1ης Επιλαρχίας της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, καθώς και εκπαίδευση του 5ου Συντάγματος Καταδρομών του 2ου Σώματος Στρατού στην Ίμβρο.

Στις 9 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο δεκαετές διαστημικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την αποστολή τουρκικού πυραύλου στη σελήνη ως το 2023 (για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους), αλλά και επανδρωμένες αποστολές και τη δημιουργία διαστημικού σταθμού. Ανεξαρτήτως αν οι εξαγγελίες είναι ρεαλιστικές ή υπερφίαλες, θα ήταν σοβαρό σφάλμα για την Ελλάδα η υποτίμηση της εξέλιξςη αυτής. Και τούτο διότι, ανεξαρτήτως άλλων οφελών που θα μπορούσε να φέρει στην Τουρκία, ένα διαστημικό πρόγραμμα είναι και το ιδανικό προκάλυμμα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων πολύ μεγάλου βεληνεκούς. Η ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων είναι συνήθης επιλογή για κράτη μεσαίας ισχύος που επιχειρούν να καταστούν πυρηνικές δυνάμεις, ιδίως όταν βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Δύση και θεωρούν τα πυρηνικά όπλα ως εγγύηση ασφαλείας (π.χ. Ιράν, Β. Κορέα) και τους βαλλιστικούς πυραύλους ως τους πλέον αξιόπιστους φορείς τους. Επομένως το τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις δεδηλωμένες πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, τις άριστες σχέσεις της με το Πακιστάν και το εξελισσόμενο πρόγραμμα κατασκευής εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας με ρωσική τεχνολογία, θα έπρεπε ήδη να έχει προκαλέσει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες του δυτικού κόσμου, και πρωτίστως της Ελλάδας.