Ανασκόπηση εβδομάδας #2

7
1289

Iκανοποποιώντας το αίτημα πολλών αναγνωστών μας, επαναφέρουμε την ανασκόπηση της εβδομάδας με τη μορφή ανάρτησης στον ιστότοπο, εμπλουτισμένη με την προσθήκη της νέας στήλης «Ανατολικός Παρατηρητής», αλλά περικομμένη στην έκτασή της από το επόμενο Σάββατο λόγω της ανερυθρίαστης συστηματικής λογοκλοπής που υφιστάμεθα. Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε το τρέχον τεύχος του περιοδικού «Στρατηγική» (262/Ιούλιος 2016), το οποίο πλέον αρέσκεται να γεμίζει τις σελίδες του με την πνευματική εργασία των συντελεστών της e-Amyna. Συμβουλεύουμε για τελευταία φορά τους «υπεύθυνους» του περιοδικού να διαβάσουν πολύ προσεκτικά τους Όρους Χρήσης μας. Επιπλέον σας προτρέπουμε να εξοικονομήσετε τα έξι ευρώ που κοστίζει το εν λόγω περιοδικό και να εγγραφείτε στο Newsletter της e-Amyna ώστε να λαμβάνετε αξιόπιστη ενημέρωση κάθε εβδομάδα, χωρίς την παρεμβολή «μεσαζόντων». Γενικότερα, προσοχή στις απομιμήσεις…


Για πρώτη φορά Έλληνας Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο, που τροφοδείται διαρκώς από την Άγκυρα με τη συστηματική και έμπρακτη αμφισβήτηση των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η επίσκεψη του Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον περασμένο Απρίλιο ωστόσο μετατέθηκε για το διάστημα από 14 έως 17 Ιουνίου, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κατ΄ουσίαν αποτελεί την συνέχεια των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Ahmet Davutoglu στην Σμύρνη για απευθείας επικοινωνία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ο Αρχηγός ΓΕΑ μετέβη στην Άγκυρα, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Πτέραρχου Abidin Ünal, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δυο Αρχηγοί είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης συναντήθηκε επίσης με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Hulusi Akar, με τον Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία Κυριάκο Λουκάκη, ενώ επισκέφθηκε τις Κύριες Αεροπορικές Βάσεις στην Άγκυρα και στη Σμύρνη, καθώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Nikolay Nankov Nenchev στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημειώνεται στον τομέα της στρατιωτικής αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και καθόρισαν τομείς περαιτέρω ενίσχυσής της. Ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα ΥΕΘΑ να επισκεφθεί τη Σόφια στο άμεσο μέλλον.

O Γενικός Επιθεωρητής Στρατού συμμετείχε στην 1η Σύσκεψη Επιθεωρητών Στρατού που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης (US Army Europe Command), από 7 έως 9 Ιουνίου στο Wiesbaden της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν παρουσιάσεις της οργάνωσης,  λειτουργίας και του τρόπου διεξαγωγής των επιθεωρήσεων από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Επιπρόσθετα έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη δυνατότητα τυποποίησης του έργου των Γενικών Επιθεωρητών  και συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη Γενική Επιθεώρηση.

Στις 17 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε την 112ΠΜ στην Α.Β. Ελευσίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, ενώ παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας και ο Αν. Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε από τον Α/ΓΕΑ και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Ι. Καρατζιά, για τις αποστολές αεροπυρόσβεσης και το έργο συντήρησης των πυροσβεστικών αεροσκαφών, επισκέφθηκε την 355ΜΤΜ και τη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών, όπου απηύθυνε χαιρετισμό και συνομίλησε με το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό της Μονάδας. Από 1η Μαΐου άλλωστε ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, η οποία και θα ολοκληρωθεί την 31 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτής και σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό αντιμετώπισης πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Π.Α. αναπτύσσονται σε θέσεις διασποράς. Συγκεκριμένα τα CL-415 θα συγκεντρωθούν στην 112ΠΜ, τα CL-215 θα διαμοιραστούν στην 111ΠΜ, την 117ΠΜ καθώς και στα αεροδρόμιο Ακτίου και Σάμου, ενώ τα M-18 Dromader σε 8 περιφερειακά αεροδρόμια. Η διασπορά των δυνάμεων έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω την κάλυψη όλου του Ελλαδικού χώρου, τις επιδόσεις αεροσκαφών, καθώςκ και τη τοποθέτηση από το ΠΣ των ενοικιαζόμενων ελικοπτέρων. Ο επιχειρησιακός έλεγχος και η διάθεση των αεροπορικών δυνάμεων γίνεται από το ΠΣ.

Επιχειρησιακή εκπαίδευση

Από 7 έως και 9 Ιουνίου, διεξήχθη έκτακτη επιχειρησιακή αξιολόγηση του Τμήματος Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) της 80 ΑΔΤΕ,  στη Κώ. Κατά την αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από Ομάδα Αξιολογήσεως της ΑΣΔΕΝ, ελέγχθηκε η ετοιμότητα του Σχηματισμού και εφαρμόσθηκε το Σχέδιο Συναγερμού.

8Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης Σχηματισμών και Μονάδων του Δ΄ Σ.Σ., το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε από την ΧΧΙ ΤΘΤ, Σχολείο Περισυλλογής Βαρέως Τεχνικού Υλικού. Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στις διαδικασίες μετακίνησης και μεταφοράς βεβλαμένων ή ακινητοποιημένων στο πεδίο της μάχης αρμάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων, πυροβόλων και οχημάτων.

8Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, από 6 έως 10 Ιουνίου, διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων Βορείου Έβρου, εκπαίδευση σε αντικείμενα πλωτών μέσων και εκτελέστηκε  η ΤΑΜΣ «Το Συγκρότημα Μηχανοκινήτου Λόχου κατά την βιαία διάβαση ποταμού», από το σύνολο των Μονάδων της 3ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ.

Στις 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ Άσκηση Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων «ΠΕΝΤΑΛΩΝΙ». Στη διάρκεια της εξετάσθηκαν διάφορα τακτικά σενάρια, δοκιμάστηκαν επιχειρησιακά σχέδια και εκτελέστηκαν πραγματικά πυρά.

1Στις 13 Ιουνίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στη Νέα Πέραμο, όπου μίλησε στο προσωπικό και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Ακολούθως, ο Α/ΓΕΕΘΑ συμμετείχε σε προγραμματισμένο άλμα αλεξιπτωτιστού από ελικόπτερο CH-47D Chinook και σε κατάδυση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, με προσωπικό της ΔΥΚ, της Ζ’ ΜΑΚ και του ΕΤΑ.

3Με την πυραυλάκατο ΡΟΥΣΣΕΝ (P67) συμμετείχε το Π.Ν. στη διεθνή άσκηση «Adrion 2016» που διεξήχθη σε δύο φάσεις, μεταξύ 6-9 και 13-16 Ιουνίου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης δύο πλοία από την Ιταλία και από ένα από τις Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία και Μαυροβούνιο.

Στις 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο Προκοπίδη στην Άσσηρο ν. Θεσσαλονίκης, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «GORDIAN KNOT 2016», στην οποία παρέστη ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης. Η άσκηση «GORDIAN KNOT 2016», η οποία διεξήχθη από 8 έως 17 Ιουνίου, αποτελεί την κύρια ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητα του NATO Rapid Deployable Corps-GR, με παράλληλη υποστήριξη από στρατηγεία της Δομής Διοίκησης και της Δομής Δυνάμεων της Συμμαχίας. Ο αντικειμενικός σκοπός της ασκήσεως ήταν η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας του Στρατηγείου να αναπτύσσεται και να διεξάγει Διακλαδικές Επιχειρήσεις Διατήρησης της Ειρήνης.

Αμυντική βιομηχανία – Προμήθειες

O ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχο ε.α. Κ. Κυριακίδη, παρέστη στα εγκαίνια της ετήσιας Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2016 και περιηγήθηκε τους χώρους της έκθεσης. Ειδικότερα, επισκέφθηκε τα περίπτερα των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, DASYC, MILTECH, THEON, καθώς και του Πεδίου Βολής Κρήτης, όπου και συνομίλησε με τους εκπροσώπους τους. Επίσης, επισκέφθηκε ξένα περίπτερα και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους τους. Ο ΑΝΥΕΘΑ παραβρέθηκε και στη δεξίωση που παρέθεσε ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian, ενώ κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στο Παρίσι, είχε και επαφές με μέλη της γαλλικής κυβέρνησης, ομολόγους του άλλων χωρών καθώς και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας.

Η Υπηρεσία Έργων Πολεμικής Αεροπορίας (ΥΠΕΠΑ) ανακοίνωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σχεδίαση, κατασκευή, εγκατάσταση και εν συνεχεία υποστήριξη ενός 3D Radar εντοπισμού πολλαπλών βλημάτων (MMTR) στο Πεδίο Βολής Κρήτης, προϋπολογισμού 26.084.136,00€.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η INTRACOM Defense Electronics (IDE) έλαβε το Βραβείο Διακεκριμένου Συνεργάτη 4 αστέρων που απονέμει η αμερικανική εταιρεία Raytheon σε προμηθευτές κορυφαίων επιδόσεων, με αξιόπιστα προϊόντα και έγκαιρες παραδόσεις.

Στην ελληνική εταιρεία ΕΛΦΟΝ ΕΠΕ κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια αναλωσίμων υλικών για τορπίλες SUT και SST-4 (αγωγοί επικοινωνίας, εύκαμπτοι αγωγοί, καλώδια), συνολικής αξίας 1.163.000 ευρώ. Παράλληλα, το Π.Ν. διενεργεί διαγωνισμούς για σύναψη Συμφωνίας Πλαισίου δύο ετών, για την προμήθεια υλικών υποστήριξης των Υ/Β Type-209 και υλικών για το σόναρ AQS-18(V)3 των ελικοπτέρων S-70Β6, προϋπολογισμού 219.028 ευρώ και 200.000 ευρώ κατ’ έτος, αντίστοιχα.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανανέωσε τη σύμβαση συντήρησης των ελικοπτέρων AS-365N3 Dauphin που είχε συνάψει με την ΕΑΒ το 2009 αλλά είχε λήξει από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Κύπρος

Από την 1η Ιουλίου ξεκινούν την υπηρεσία τους στη ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού οι 10 πρώτοι Συμβασιούχοι Οπλίτες που εντάχθηκαν στην Εθνική Φρουρά.

Ανατολικός Παρατηρητής

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η καθέλκυση της κορβέτας BURGAZADA (F-513), τρίτου σκάφους προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MİLGEM) του Τουρκικού Ναυτικού. Το σκάφος αναμένεται να παραληφθεί από το TDK έως τα τέλη του 2017. Μολοντούτο, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών, ο τύπος δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη παραγγελία ξένου χρήστη. Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, το Κατάρ, το οποίο εξέταζε το ενδεχόμενο αγοράς της τουρκική κορβέτας, αποφάσισε να αποκτήσει 4 κορβέτες των ιταλικών ναυπηγείων Fincantieri.

Άσχημα τα νέα και για το τουρκικής ανάπτυξης αντιπλοϊκό βλήμα ATMACA. Αν και η απόφαση Αρχικής Παραγωγής Χαμηλού Ρυθμού (LRIP) ήταν σχεδιασμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, τελικά μετατέθηκε δύο χρόνια αργότερα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τρεις διαδοχικές εμπιστευτικές αναφορές της Τουρκικής Αστυνομίας, το ΡΚΚ έχει στην κατοχή του 50 βλήματα για φορητούς αντιαεροπορικούς εκτοξευτές. Υπενθυμίζεται ότι ο Τουρκικός Στρατός υπέστη τρεις απώλειες επιθετικών ελικοπτέρων AH-1 Cobra από MANPADS του ΡΚΚ την τελευταία εικοσαετία.

Λόγω των αυξημένων αναγκών (και απωλειών) από τις επιχειρήσεις στη ΝΑ Τουρκία, τους τελευταίους μήνες έχουν παραγγελθεί τα εξής εγχώριας σχεδίασης ελαφρά τεθωρακισμένα για χρήση από την Αστυνομία, το Στρατό και τη Χωροφυλακή: 137 Ural, 71 Ejder, 60 BMC Vuran (πρώτη παραγγελία του τύπου) και 82 Cobra-2. Παράλληλα, στο περιθώριο της EFES-2016, παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του τ/θ Ejder για τον εντοπισμό και καταστροφή IED. Φέρει το σχετικό σύνολο εξοπλισμού που περιλαμβάνει ραντάρ έρευνας υπεδάφους, ανιχνευτή μετάλλων και βραχίονα. Για αντίστοιχες ανάγκες καταστροφής μη εκραγέντων πυρομαχικών στις βάσεις της, η ΤΗΚ έχει ήδη αποκτήσει και χρησιμοποιεί αριθμό οχημάτων Cobra-1 της έκδοσης EOD, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2007.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν μικρά μη επανδρωμένα αερόστατα για την ασφάλεια των συνόρων με την Συρία. Το σύστημα αναπτύχθηκε από την ASELSAN και είναι εφοδιασμένο με σύστημα επιτήρησης που μπορεί να παράσχει εικόνα σε επίγειο σταθμό ελέγχου με κάμερες ημέρας και νύχτας. Το αερόστατο έχει μήκος 16 μέτρων, μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως και 1000 μέτρων, ενώ είναι ανθεκτικό σε πυρά ελαφρών όπλων και ισχυρούς ανέμους.