Ανασκόπηση εβδομάδας #198

0
24499

Θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα οι παράνομες έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου, καθώς χθες εκδόθηκε νέα τουρκική NAVTEX (1460/20), με την οποία οι έρευνες (που βάσει προηγούμενης NAVTEX θα έληγαν στις 23 Νοεμβρίου) παρατείνονται ως τις 29 Νοεμβρίου. Η νέα τουρκική NAVTEX  απαντήθηκε με αντίστοιχη ελληνική που τη χαρακτήρισε παράνομη. Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, η Τουρκία πιθανώς θα αποσύρει το Oruc Reis μετά τις 29 Νοεμβρίου, με σκοπό να επιδείξει “καλή διαγωγή” εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 12-13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ. Το ίδιο άλλωστε είχε πράξει το Σεπτέμβριο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αποσύροντας το Oruc Reis για να επανέλθει στις 12 Οκτωβρίου. Πάντως εάν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής επιβληθούν από την ΕΕ κυρώσεις στην Τουρκία, όπως επιβάλλεται βάσει της συμπεριφοράς της, αναμένεται όξυνση των τουρκικών προκλήσεων.

Εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη πραγματοποίησε στις 17 και 18 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan. Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ενώ υπεγράφη Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η εκπαίδευση τεχνικών F-16 από τα ΗΑΕ στην ΕΑΒ για 10 χρόνια, ενώ τα ΗΑΕ θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων στο στρατόπεδο του Αυλώνα για την φιλοξενία των εκπαιδευομένων. Επιπλέον εξετάζεται το ενδιαφέρον των ΗΑΕ να επενδύσουν στην ΕΑΒ, για την οποία η κυβέρνηση αναζητά στρατηγικό επενδυτή με διεθνή διαγωνισμό παραχωρώντας το 51% και το μάνατζμεντ. Επίσης επιδιώκεται η συμμετοχή του ισχυρού επενδυτικού fund Mubadala των ΗΑΕ σε επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Χθες, 21 Νοεμβρίου, εορτάστηκε η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, του υπουργού Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Α. Στεφανή, του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ. Φλώρου, του Α/ΓΕΣ αντιστρατήγου Χ. Λαλούση, του Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Σ. Πετράκη ΠΝ και του Α/ΓΕΑ αντιπτεράρχου (Ι) Γ. Μπλιούμη. Επίσης για πρώτη φορά προβλήθηκε στο κτίριο της Βουλής οπτικοακουστικό υλικό από την ελληνική στρατιωτική ιστορία και στιγμιότυπα από σύγχρονες δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Η προβολή προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε το γεγονός ως “στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας”. Φαίνεται για ορισμένους είναι επιτρεπτό να προβάλλονται στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων ξένες σημαίες ή τα χρώματα του Gay Pride, αλλά είναι αδιανόητο να προβάλλονται η ελληνική σημαία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Παναγία ως προστάτιδά τους. Αιδώς Αργείοι…

Στις 19 Νοεμβρίου 2020 οι Υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψαν επιστολή προθέσεων (LoI) για την ανάπτυξη νέας γενιάς ελικοπτέρου μέσης μεταφορικής ικανότητας στο πλαίσιο του προγράμματος Next-Generation Rotorcraft Capabilities του ΝΑΤΟ.

Στις 19 Νοεμβρίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» στη Νέα Πέραμο Αττικής, προκειμένου να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών που αφορούν στην υποστήριξη των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, που εδρεύουν σε αυτό, ενώ ενημερώθηκε και για την διεξαγωγή της εκπαίδευσης προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων στην παροχή Πρώτων Βοηθειών στο Πεδίο της Μάχης. Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η κατασκευή καινούργιων κτιρίων για αποθήκευση υλικών, η συντήρηση και η μετασκευή υφιστάμενων κτηρίων σε θαλάμους, αποθήκες και κτήρια Υπομονάδων, η κατασκευή υποστέγου για τα οχήματα μάχης και τα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων, η διαμόρφωση του χώρου ελλιμενισμού σκαφών καθώς και η γενικότερη διευθέτηση χώρων. Ο στόχος των εργασιών, είναι η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του προσωπικού, η εξυπηρέτηση των λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών των Μονάδων που εδρεύουν στο Στρατόπεδο, καθώς και η δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση υφιστάμενων αλλά και νέων πλωτών μέσων και καταδυτικού υλικού.  Επιπρόσθετα και αναφορικά με τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης του κολυμβητηρίου μάχης με την κατασκευή σκέπαστρου που θα επιτρέπει τη χρήση του σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς και βελτίωσης λειτουργίας του γυμναστηρίου, τα οποία εξυπηρετούν το προσωπικό των Μονάδων του Στρατοπέδου και ξένων αποστολών. Η ολοκλήρωση των εν λόγω εργασιών μεταξύ άλλων θα συμβάλλει στην προβολή της χώρας μέσω της πληθώρας των συνεκπαιδεύσεων που διεξάγονται σε ετήσια βάση μεταξύ ελληνικών και ξένων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης, που θα συγκεντρώσει σε περιφερειακό επίπεδο τις ΔΕΕ των γειτονικών χωρών, για παροχή τεχνογνωσίας και σχετικής εξειδίκευσης. Οι ανωτέρω εργασίες εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Στον προϋπολογισμό του 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται αύξηση 62% στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ οι συνολικές προβλεπόμενες δαπάνες για “αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων” ξεπερνούν τα 2,5 δις Ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως η “οροφή” των πληρωμών για επείγουσες παραλαβές οπλικών συστημάτων (και ιδίως των αεροσκαφών Rafale και F-35) κατά το επόμενο έτος.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου enikos.gr, το ΓΕΣ είναι έτοιμο για αποστολή προσωπικού στο Βισμπάντεν της Γερμανίας όπου βρίσκονται τα πρώτα 80 οχήματα Μ1117 που παραχωρούνται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, αλλά η διαδικασία καθυστερεί λόγω του  lockdown στο οποίο βρίσκεται τόσο η χώρα μας όσο και η Γερμανία. Η συνεννόηση με τις ΗΠΑ είναι τα οχήματα να φτάσουν μαζί με λοιπό αμερικανικό υλικό που θα φτάσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εν όψει προγραμματισμένων ασκήσεων, και να προωθηθούν άμεσα σε μονάδες του Έβρου. Παράλληλα έχει οριστεί και το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων που θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να επιλέξει τα υπόλοιπα Μ1117 από το διαθέσιμο απόθεμα, ενώ δεν αποκλείεται το κλιμάκιο αυτό να εξετάσει και ΤΟΜΑ Bradley M2A2 ή/και αμφίβια AAV7 για τις ανάγκες των πεζοναυτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, το ΥΠΕΘΑ προσανατολίζεται στην διενέργεια διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού προϋπολογισμού €550 εκατ. για την αντικατάσταση των φορτηγών οχημάτων Steyr 680M και των οχημάτων Mercedes Benz σειράς GD των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Τρίτη 17 έως την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2020» με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group 2 – SNMG2), σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ. Ειδικότερα συμμετείχαν από το Πολεμικό Ναυτικό δύο Φρεγάτες, δύο Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων και ένα Υποβρύχιο, από την Πολεμική Αεροπορία τέσσερα Αεροσκάφη F-16 και από την SNMG2 δύο Φρεγάτες και ένα Πετρελαιοφόρο. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάσθηκε από το ΓΕΝ και εκτελέσθηκε από το Αρχηγείο Στόλου, ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε τεχνικά και τακτικά αντικείμενα με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας σε εθνικό και συμμαχικό πλαίσιο.

Η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459) εκτέλεσε νηοψία στο φορτηγό πλοίο SERRANO (IMO: 9167083) περί τα 42ΝΜ Βορειοανατολικά λιμένα Tobruk Λιβύης, στο πλαίσιο της Επιχείρησης IRINI της ΕΕ.

Ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του στον ανεξάρτητο πλειοδοτικό διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), διά της εταιρείας του Pyletech Shipyards (μέλους της Pyletech Technologies), αποφάσισε να εκδηλώσει ο Όμιλος North Star. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνολική επένδυση σε ορίζοντα τετραετίας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Πολεμική Αεροπορία

Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Ταξίαρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced για διατήρηση της διαθεσιμότητάς του σε αποστολές Αέρος- Εδάφους, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 336 Μοίρας «Όλυμπος».

Σύμφωνα με διαδικτυακή ανάρτηση του δημοσιογράφου Λ. Μπλαβέρη, η τρέχουσα σειρά του TLP του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, στην οποία συμμετείχε η 330 Μοίρα με 6 αεροσκάφη F-16, διακόπηκε λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού. Θετικά στον κορωνοϊό βρέθηκαν και 2 στελέχη της 330 Μοίρας, ενώ άλλα 4 τέθηκαν σε καραντίνα. Τα εν λόγω στελέχη της 330 Μοίρας επέστρεψαν ήδη με ειδική πτήση C-130, ενώ η υπόλοιπη αποστολή επέστρεψε με άλλο C-130. Επίσης την Παρασκευή επέστρεψαν τα 6 μαχητικά F-16 της Μοίρας.

Αυξημένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σημειώθηκαν 58 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 46 την προηγούμενη εβδομάδα) και 5 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 4 την προηγούμενη εβδομάδα), καθώς και 3 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι μιας την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Aπό 17 έως 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη άσκηση  «ΟΝHΣIΛΟΣ–ΓΕΔΕΩΝ» με τη συμμετοχή αεροσκαφών της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας και οπλικών συστημάτων αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς, εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας με το Ισραήλ και των πολύ καλών σχέσεων των δυο χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Άμυνας και Ασφαλείας. Η άσκηση ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ 2020 ήταν η πρώτη κατά την οποία συμμετείχαν και αεροσκάφη F-35 της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από τις 16 Νοεμβρίου αεροσκάφη Typhoon της IX Μοίρας της RAF από τη βάση Lossiemouth μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση του Ικονίου, όπου συνεκπαιδεύθηκαν με F-16 της προσφάτως μετονομασθείσας 132 Μοίρας Όπλων-Τακτικής της ΤΗΚ. Η συνεκπαίδευση αυτή παρουσιάζει ελληνικό ενδιαφέρον από την άποψη της πιθανής ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς για τις δυνατότητες του βλήματος αέρος – αέρος Meteor, το οποίο διαθέτει η RAF και αναμένεται να προμηθευθεί και η ΠΑ ως μέρος του οπλισμού των υπό προμήθεια αεροσκαφών Rafale. Γενικότερα πρέπει να σημειωθεί ότι, καθώς αναζητεί νέες αγορές και συνεργασίες μετά το Brexit, η Βρετανία προσβλέπει σε στενότερη συνεργασία στην Τουρκία, με κορυφαίο παράδειγμα της συμμετοχή της BAE στην ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού TF-X. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο αρχηγός της RAF πτέραρχος M. Wigston επισκέφθηκε την ΑΒ Ικονίου στις 18 Νοεμβρίου για να παραστεί στην εκπαίδευση.
Στις 15 Νοεμβρίου διεξήχθη στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου παρέλαση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, για την επέτειο της ανακήρυξης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.
Στις 17 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Pompeo επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χωρίς να περιλάβει στο πρόγραμμά του συναντήσεις με την τουρκική κυβέρνηση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Πριν την επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε επισκεφθεί τη Γαλλία, όπου δήλωσε ότι “συμφωνεί με τον πρόεδρο Μακρόν ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας είναι πολύ επιθετικές”.

Το Σύστημα Ενεργού Άμυνας PULAT της Aselsan έχει εγκατασταθεί σε 14 άρματα μάχης M60TΜ μέχρι στιγμής, σύμφωνα με σχετική ένδειξη στη στατική επίδειξη συστημάτων κατά την τελετή θεμελίωσης νέων εγκαταστάσεων της εταιρίας στο Golbasi της Άγκυρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του defensenews.com, η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μέσω της Hyundai Rotem με τις νοτιοκορεατικές εταιρείες Doosan και S&T Dynamics, με στόχο την απόκτηση κινητήρα και συστήματος μετάδοσης, αντίστοιχα, για το πρόγραμμα άρματος μάχης Altay. Η Τουρκία αντιμετωπίζει την άρνηση εξαγωγής  αντίστοιχων συστημάτων από τη Γερμανία, ενώ το ίδιο πιθανό εμπόδιο υπάρχει και για την προμήθεια συλλογών θωράκισης από γαλλική εταιρία. Σύμφωνα με το άρθρο, ενώ ο κινητήρας της Doosan θεωρείται αξιόπιστος, η μετάδοση της S&T Dynamics απορρίφθηκε στις δοκιμές του νοτιοκορεατικού άρματος μάχης Κ2, με αποτέλεσμα να επιλεγεί τελικά η μετάδοση της γερμανικής Renk, που όμως δεν είναι διαθέσιμη για εξαγωγή στην Τουρκία. Τα ανωτέρω προβλήματα αναμένεται να προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις για το πρόγραμμα Altay.