Ανασκόπηση εβδομάδας #194

0
24723
Διατηρείται η ένταση στην περιοχή του Καστελλορίζου, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνές του συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία του TDK, υπό τη στενή επιτήρηση πλοίων του ΠΝ. Παράλληλα παρατηρήθηκε ανάπτυξη τουρκικών υποβρυχίων στην περιοχή, που εντοπίστηκαν στο σύνολό τους από ελληνικά ανθυποβρυχιακά μέσα. Με την τελευταία NAVTEX ερευνών που εκδόθηκε από τουρκικής πλευράς (1314/2020) προσδιορίστηκε περιοχή ερευνών μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου από 22 ως 27 Οκτωβρίου, ενώ η πλέον πρόσφατη τουρκική κίνηση κλιμάκωσης είναι η εξαγγελία ασκήσεων με πυρά κοντά στο Καστελλόριζο με NAVTEX για τις 27 και 28 Οκτωβρίου, η οποία δημιουργεί συνθήκες ατυχήματος ή “ατυχήματος”. Η ελληνική πλευρά, παρ’ ότι σκοπίμως τηρεί χαμηλούς ρητορικούς τόνους, παραμένει σε υψηλή στρατιωτική ετοιμότητα.
ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ
Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αύξηση των εισακτέων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα/Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών κατά 63% (από 819 σε 1.335), καθώς και την πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών και 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως για το 2021. Έτσι μπαίνουν τα θεμέλια για τη βελτίωση της επάνδρωσης αλλά και την αριθμητική αποκατάσταση της “ραχοκοκαλιάς” των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή των αξιωματικών και υπαξιωματικών παραγωγικών σχολών, οι οποίοι είχαν μειωθεί σε απαράδεκτο βαθμό κατά την τελευταία δεκαετία. Επίσης εξαιρετικά σημαντική ήταν η δήλωση του ΥΕΘΑ σήμερα στη Βουλή, ότι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες στο ΣΞ ανταποκρίνεται στην εθνική επιταγή της ενίσχυσης των μονάδων με έμψυχο υλικό και ότι είναι προτιμητέα μια απόφαση με πολιτικό κόστος από μια μη-απόφαση με εθνικό κόστος. Επιτέλους ένας υπουργός Εθνικής Άμυνας με πολιτικό θάρρος – επείγει  όμως η πρακτική εφαρμογή του μέτρου!

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής μετέβη στη Λήμνο, όπου επισκέφθηκε την 88 Στρατιωτική Διοίκηση (ΣΔΙ) Λήμνου, τον Ναυτικό Σταθμό Λήμνου (ΝΑΣΛΗ) και την 130 Σμηναρχία Μάχης (130 ΣΜ), όπου ενημερώθηκε για το έργο και τις τρέχουσες δράσεις. Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό στα πληρώματα της Κανονιοφόρου (ΚΦ) ΜΑΧΗΤΗΣ και της Πυραυλακάτου (ΤΠΚ) ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ. Τέλος, μετέβη στον Άγιο Ευστράτιο, όπου επισκέφθηκε το Φυλάκιο της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ).

Από τη Δευτέρα 19 έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ και Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (United States Air Force Joint Terminal Attack Controllers). Η δραστηριότητα έλαβε χώρα στα πεδία βολής Κρανέας και Λιτόχωρου. Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε σενάρια Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS) και Επίθεσης Εγγύς Αγώνα (Close Combat Attack – CCA) σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Οι Έλληνες Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) και των τριών Κλάδων συνεργάσθηκαν επιτυχώς με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους στο πλαίσιο του σεναρίου, με Αεροσκάφη της ΠΑ και Ελικόπτερα του ΣΞ προσβάλλοντας επίγειους στόχους, ακολουθώντας τις τυποποιημένες διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής μετέβη στην Αλεξανδρούπολη και αρχικά επισκέφθηκε την ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ), όπου πραγματοποιήθηκε τελετή παραλαβής δύο οχημάτων φόρτωσης πυρομαχικών, που αποτελούν ευγενική δωρεά ιδιώτη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), όπου παρακολούθησε σύντομη ενημέρωση για τις τρέχουσες δραστηριότητες. Επιπλέον, μετέβη στο Κέντρο Προσομοίωσης Επιχειρήσεων «ΙΑΝΟΣ» και επισκέφθηκε τον υπό κατασκευή φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Φέρρες Έβρου.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΕΘΑ σήμερα στη Βουλή, το έβδομο ΤΠΚ τύπου Super Vita που έχει ήδη καθελκυστεί θα παραληφθεί εντός του 2021, ενώ γίνεται προσπάθεια να παραδοθούν εντός του 2021 και κάποια από τα 4 αποκτώμενα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου ΜΗ60R. Επίσης, o υποπρόγραμμα πρόκτησης και αναβάθμισης των τορπιλών Υ/Β βρίσκεται στο ΚΥΣΕΑ και τις προσεχείς μέρες αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» (F-465) με τη γερμανική Φρεγάτα «FGS ΒRANDENBURG» (F-215) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου.

Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Ταράντα της Ιταλίας η ανάληψη καθηκόντων Διοικητού Εν Πλω (COM FHQ) Β΄ εξαμήνου 2020 της επιχείρησης «IRINI» από τον Αρχιπλοίαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο ΠΝ, με πλοίο έδρας Διοικητού, την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΔΡΙΑΣ. Το Εν Πλω Επιτελείο της Επιχείρησης (FHQ) μεταξύ άλλων στελεχώνεται από 14 Έλληνες επιτελείς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην εν λόγω επιχείρηση από ενάρξεως της με μία Φ/Γ με οργανικό Ε/Π, με πτήσεις Αεροσκαφών Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), καθώς και με επιτελείς στο Εν Πλω και στο Επιχειρησιακό Επιτελείο (FHQ – OHQ). Η κύρια αποστολή της «IRINI», στην οποία συμμετέχουν εικοσιένα Κράτη της ΕΕ, είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στο πλαίσιο σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η χώρα μας έχει αυξημένη συμμετοχή με μέσα και προσωπικό από την πρώτη στιγμή που δόθηκε εντολή ενεργοποίησης της, και έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει και στα δύο επόμενα εξάμηνα έως 31 Μαρτίου 22, επιβεβαιώντας το σταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή και τη δυνατότητα της να συνεισφέρει έμπρακτα στις επιχειρήσεις και τις αποστολές της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defensenews της 20ής Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει προσφορά για το πρόγραμμα προμήθειας τεσσάρων νεότευκτων Φρεγατών πολλαπλών ρόλων του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τριών εξ΄αυτών στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου.

Πολεμική Αεροπορία
Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου σήμερα στη Βουλή, μετά την υπογραφή των εκτελεστικών συμβάσεων για την υποστήριξη των Mirage 2000, τα πρώτα ανταλλακτικά των αεροσκαφών παραδόθηκαν ήδη στις Μοίρες και τοποθετούνται, με αποτέλεσμα να είναι ήδη διαθέσιμα δύο επιπλέον αεροσκάφη. Επιπλέον ο ΥΕΘΑ ενημέρωσε ότι οι διαβουλεύσεις για την απόκτηση των 18 αεροσκαφών Rafale είναι σε εξέλιξη και η σύμβαση θα εισαχθεί ως το τέλος του έτους στη Βουλή για την κύρωσή της με νόμο.

Στο πλαίσιο του Εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, θα προγραμματιστούν στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας πτήσεις μαθητών/τριών της Γ΄ Λυκείου, έτους 2020-2021, με Ελικοφόρα Πτητικά Μέσα της ΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑ (www.haf.gr) έως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 (23:59) και η επιλογή θα πραγματοποιηθεί κατόπιν κλήρωσης, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020.

Σχεδόν μηδενική ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σημειώθηκε μόνο μία παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου (σε σύγκριση με 23 την προηγούμενη εβδομάδα), δύο εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι επίσης δύο την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι δύο την προηγούμενη εβδομάδα)

Κύπρος
Μεταξύ 20 και 24 Οκτωβρίου 2020 προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών του ΓΕΕΦ και των Royal Marines (42 Commando) πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με αντικείμενα την εκτέλεση-αντιμετώπιση ενέδρας, αγώνα εντός αστικών περιοχών και παροχή Α’ βοηθειών στο πεδίο της μάχης, στον Λυθροδόντα Λευκωσίας.
Μεταξύ 20 και 22 Οκτωβρίου διεξήχθη στην Κύπρο η διακλαδική ΤΑΜΣ ΠΥΡΙΝΟ ΒΕΛΟΣ-2020. Στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Καλού Χωρίου η τελική φάση της άσκησης, η οποία περιλάμβανε επιθετική ενέργεια τακτικού συγκροτήματος τεθωρακισμένων με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων και πυροβολικού. Παράλληλα εκτελέστηκαν από Σχηματισμούς, Τακτικά Συγκροτήματα και Διοικήσεις ΓΕΕΦ επί μέρους ασκήσεις διπλής ενεργείας μικρότερης κλίμακας. Μεταξύ αυτών, η 4η Ταξιαρχία Πεζικού της Εθνικής Φρουράς εκτέλεσε άσκηση διπλής ενεργείας με αντικείμενο τον Αγώνα εντός Αστικών Περιοχών με συμμετοχή ομάδας Εθνοφυλάκων από το Τάγμα Εθνοφυλακής Ορεστιάδας. Επίσης, η Διοίκηση Ναυτικού του ΓΕΕΦ υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών στο ναυτικό περιβάλλον από τα πολεμικά πλοία, ειδικές επιχειρήσεις από την ΜΥΚ και επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις επάκτιες συστοιχίες EXOCET.
Ανατολικός Παρατηρητής
Η Γαλλία ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή της από την Τουρκία, κατόπιν των προσβλητικών δηλώσεων του Ρ.Τ.Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν, ότι χρειάζεται ψυχική θεραπεία για τα σχόλιά του κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Στις 24 Οκτωβρίου η καναδική Bombardier Recreational Products ανακοίνωσε την αναστολή παραδόσεων αεροκινητήρων τύπου Rotax 912 στην Τουρκία μετά την επιβεβαίωση χρήσης των ΜΕΑ Bayraktar TB2/S στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. (CBC, 24OKT20). Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί στις 5 ΟΚτωβρίου 2020 η ανακοίνωση αναστολής έκδοσης αδειών εξαγωγής αμυντικού υλικού στην Τουρκία από το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, λόγω χρήσης των ΜΕΑ/Φ τύπου Bayraktar TB-2S στις επιχειρήσεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (στις φωτογραφίες εμφανίζεται ΜΕΑ Bayraktar TB-2S που καταρρίφθηκε από τις αρμενικές δυνάμεις).
Επιτυχής δοκιμαστική άφεση Βόμβας Μικρής Διαμέτρου (SDB) πραγματοποιήθηκε από A/Φ F-16C της 401 Μοίρας Δοκιμών της Τουρκικής Αεροπορίας, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκε. Η βόμβα φέρεται να πέτυχε διάτρηση οπλισμένου σκυροδέματος πάχους ενός μέτρου. Στη φωτογραφία, προπλάσματα της τουρκικής SDB κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας στις εγκαταστάσεις του 1ου Αεροπορικού Κέντρου Εφοδιασμού και Συντήρησης στο Δορύλαιο (Eskişehir) το 2018.

Στις 20 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η άσκηση Ateş Serbest-2020 στο Πεδίο Βολής-Ασκήσεων «Στγου Nahit Şenoğul» στο Polatli της Άγκυρας με σημαντικά μειωμένο αριθμό ασκούμενου προσωπικού συγκριτικά με το παρελθόν (1.096 έναντι 1.750 το 2014 και 2.015 το 2015) και χωρίς συμμετοχή Ε/Π. Πρόκειται για δραστηριότητα του Τουρκικού Στρατού που διεξάγεται σε ετήσια βάση, κατά την οποία εκτελούνται βολές αρμάτων, πυροβόλων, βαρέων όπλων πεζικού και φορητού οπλισμού με πραγματικά πυρά από τα Τμήματα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών. Στην άσκηση Ateş Serbest-2020 εκτελέστηκαν βολές από 37 διαφορετικά Ο/Σ, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά αντιαρματικού Κ/Β OMTAS και περιφερόμενων πυρομαχικών KARGU.

Στις 19 Οκτωβρίου ο Τουρκικός Στρατός εκκένωσε το Παρατηρητήριο Νο9 στην περιοχή Morek, μετά την αποκοπή του από την προώθηση του Συριακού Στρατού. Η αποχώρηση πραγματοποιήθηκε συνοδεία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.