Ανασκόπηση εβδομάδας #189

0
24412

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 συνεδρίασε το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) με βασικό θέμα τον προγραμματισμό των εργασιών και των διαδικασιών για την υλοποίηση όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο Thessaloniki Helexpo Forum σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στρατός Ξηράς

Από την Δευτέρα 14 έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και HEL) με συμμετοχή τμήματος των United States Army Europe (USAREUR), στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης. Οι Ουλαμοί αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες ήταν εστιασμένες σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής της βολής και τεχνικών θεμάτων των αρμάτων. Η τελική κατάταξη των Ουλαμών, αποτελεί συνδυασμό του χρόνου που χρειάστηκε το κάθε πλήρωμα για να ολοκληρώσει τις δοκιμασίες, σε συνάρτηση με επιμέρους βαθμολόγηση των δεξιοτήτων του και ειδικά της ευστοχίας των βολών των πληρωμάτων των αρμάτων. Στο διαγωνισμό πρώτευσε το πλήρωμα της 211 ΕΜΑ της 21ης ΤΘΤ με Leo 2A4, δεύτερο ήρθε το αμερικανικό πλήρωμα με M1A2 Abrams και ακολούθησαν τα υπόλοιπα ελληνικά πληρώματα.

Μεταξύ 14 και 27 Σεπτεμβρίου προσωπικό μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων του ΕΣ συμμετέχει στην Διαβαλκανική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων CARPATHIAN EAGLE 2020 που διεξάγεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης GETICA της Ρουμανίας.

Tην Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 ο υφυπουργός Άμυνας Α. Στεφανής παρέστη στην παρουσίαση της έναρξης διαδικασίας αναβάθμισης δείγματος ρουκετών 122mm για τους  ΠΕΠ RM70, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στο Λαύριο. Το πρόγραμμα εκτελείται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας για μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ της σερβικής EDePro και της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ σε σύμπραξη με τα ΕΑΣ, και θα επιφέρει διπλασιασμό του βεληνεκούς  των ΠΕΠ RM70 στα 40km και αύξηση ακρίβειας κατά 30%.

Στις 4 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε η τροποποίηση υπ’ αριθμ. 6 της Σύμβασης 034Α/03 προμήθειας των Ε/Π ΝΗ90, με την οποία επιλύονται οριστικά χρονίζοντα προβλήματα, και εξουσιοδοτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ για την υπογραφή της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του doureios.com, το σύνολο του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ θα εφοδιαστεί με 7.475 σύγχρονες εξαρτύσεις μάχης με προσθαφαιρούμενες βαλλιστικές πλάκες προστασίας (Plate Carrier), με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν εντός του 2020.

Πολεμικό Ναυτικό

Η φρεγάτα “Λήμνος” (F451) είναι το επόμενο πλοίο του ΠΝ που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση “IRINI” της EUNAVFORMED… σωστή απόφαση από τους αρμοδίους, που προφανώς έλαβαν υπόψη το επικοινωνιακό αποτέλεσμα διεθνώς!

Στις 14 Σεπτεμβρίου το Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ (L175) του ΠΝ απέπλευσε με προορισμό τον Λίβανο προκειμένου να μεταφέρει για δεύτερη φορά μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνέχεια της καταστροφικής έκρηξης στη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ είχε καταπλεύσει για πρώτη φορά στον λιμένα της Βηρυτού στις 12 Αυγούστου, μεταφέροντας ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των ΕΔ και φαρμακευτικό υλικό καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον λιμένα Λεμεσού. Στην τελετή απόπλου παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κ. Φραγκογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, η Πρέσβης του Λιβάνου στην Ελλάδα D. Barakat και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ σοβαρών δημοσιογραφικών πηγών, οι 36 νέες τορπίλες τύπου Seahake που θα προμηθευθεί το ΠΝ από την Atlas Elektronik θα ανήκουν στην έκδοση αυξημένου βεληνεκούς Mod4 ER (Extended Range), η οποία σε δοκιμές του 2012 είχε επιτύχει μέγιστη εμβέλεια 140 km (!) έναντι 50 km της τυπικής έκδοσης με τη χρήση πρόσθετου τμήματος που περιέχει εκτεινόμενο ιστό με εξοπλισμό ναυτιλίας και επικοινωνιών. Ωστόσο βάσει άλλων πηγών φαίνεται πιθανότερο ότι η έκδοση της Seahake που θα προμηθευτεί η Ελλάδα θα είναι η Mod4 που θα έχει μεν το μέγιστο αριθμό modules μπαταρίας αλλά όχι πρόσθετο τμήμα με ιστό, ενδεχομένως διότι αυτό κρίνεται επιχειρησιακά προβληματικό.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε με τέσσερα (4) ζεύγη αεροσκαφών τύπου F-16 από ισάριθμες Μοίρες της σε αποστολή συνοδείας δύο (2) στρατηγικών βομβαρδιστικών τύπου Β-52 της 5th Bomb Wing της αεροπορίας των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας πτήση εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Επιχείρησης «HOOK».

Από 14 έως 25 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η πολυεθνική Άσκηση THRACIAN VIPER 2020 με την συμμετοχή προσωπικού και αεροπορικών μέσων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Στις 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ επιτελών του ΓΕΑ και εκπροσώπων της εταιρείας Lockheed Martin με αντικείμενο την παρουσίαση πρότασης αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16C/D Block 50 (Peace Xenia II) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αμυντική Βιομηχανία

Στις 15 Σεπτεμβρίου τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ανακοίνωσαν: την ανάθεση σύμβασης από το Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου, μετά από διεθνή διαγωνισμό, για την προμήθεια πυρομαχικών 105 mm, αρχικού προϋπολογισμού €3 εκατ., την ενεργοποίηση συμβάσεων που δεν είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, όπως αυτή με το Υπουργείο Άμυνας της Τυνησίας προϋπολογισμού €2,07 εκατ. για την προμήθεια πυρομαχικών 12,7×99 mm, καθώς και την έναρξη κύκλου στρατηγικών επαφών με ξένες πρεσβείες και επιμελητήρια.

Κύπρος

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης συναντήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» (ΝΒΕΦ) με το προσωπικό των δυο Ταχύπλοων Σκαφών τύπου Combatant Craft Medium/CCM (Transport Vessels) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τα οποία ελλιμενίζονται από τις 12 Σεπτεμβρίου 2020 και συμμετέχουν σε κοινή εκπαίδευση με τη Διοίκηση Ναυτικού. Ο Α/ΓΕΕΦ αφού έτυχε ενημέρωσης για τις δυνατότητες των Σκαφών, επιβιβάστηκε και παρακολούθησε την συνεκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της ΝΒΕΦ.

Στις 18 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Άμυνας Χ. Πετρίδης υποδέχθηκε τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Δημοκρατίας C. Beaune στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ στη Λάρνακα, ενώ στη συνέχεια οι δύο υπουργοί επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο από το οποίο είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ιδίοις όμμασι τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Στις 17 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η πρώτη άσκηση μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του Βρετανικού ΠΝ με συμμετοχή του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61), το οποίο ανέλαβε την Τακτική Διοίκηση, των ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ (P03), ΓΕΩΡΓΙΟΥ (P04), ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (P05) και του HMS TRENT (P224), καθώς και ενός ελικοπτέρου AW-139 της 460 ΜΕΔ.

Μεταξύ 14 και 16 Σεπτεμβρίου εκτελέστηκε η άσκηση ΙΑΣΩΝ-2020 στο FIR Λευκωσίας με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Κατά την διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Αεροπορίας καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των τακτικών αεροπορικών επιχειρήσεων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας συγκρότησε ειδικό Τμήμα Στρατηγικής Επικοινωνίας και Διαχείρισης Κρίσεων, με αντικείμενο την αντιμετώπιση “ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και επιχειρήσεων δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων” κατά της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι ο ήδη ισχυρός διεθνής προπαγανδιστικός μηχανισμός της Τουρκίας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με αυτή την οργανωτική κίνηση. Μήπως είναι καιρός η ελληνική πλευρά να διδαχθεί από τις κινήσεις του αντιπάλου;

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun
Το υπό ανάπτυξη ΜΕΑ/Φ AKSUNGUR της ΤΑΙ με κινητήρες PD170 κατασκευής TUSAS και μέγιστο βάρος απογείωσης (MTOW) άνω των 3.000 κιλών, εκτέλεσε συνεχόμενη πτήση διάρκειας 49 ωρών κατά την 59η δοκιμαστική πτήση, επιτυχή άφεση βόμβας καθοδήγησης laser TEBER-82, καθώς και πτήση διάρκειας 28 ωρών φορτωμένο με 12 K/B MAM-L σε ύψος 20.000 ποδών.
Στη Συρία, η Ρωσία ανέστειλε τις κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων στον οδικό άξονα Μ4, λόγω σοβαρών διαφωνιών με την Τουρκία σχετικά με την περιοχή του Idlib, και ζήτησε από την Τουρκία να μειώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή.