Ανασκόπηση εβδομάδας #185 (ανανέωση)

0
30114

Η σημαντικότερη εξέλιξη της εβδομάδας ήταν αναμφίβολα η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στις 6 Αυγούστου. Η συμφωνία έχει ενδιαφέροντα επιμέρους σημεία που θα αναλύσουμε προσεχώς αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά το κρίσιμο πολιτικά στοιχείο της είναι η συμπαράταξη της Αιγύπτου με την Ελλάδα (παρά το δέλεαρ των μεγαλύτερων θαλασσίων εκτάσεων που της προσέφερε η Τουρκία), η αναγνώριση των βασικών ελληνικών θέσεων (δικαίωμα νησιών σε ΑΟΖ) και η από κοινού έμπρακτη απόρριψη, από τις δύο χώρες, του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, δεδομένου ότι οι συντεταγμένες της οριοθέτησης τέμνουν την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Οι πρώτες τουρκικές αντιδράσεις ήταν σφοδρές, με την σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να επισημαίνει ότι η Αίγυπτος με την συμφωνία αυτή ζημιώνεται κατά 11.500 τ.χλμ. σε σύγκριση με τη συμφωνία που της πρότεινε η Τουρκία, ενώ ματαιώθηκε η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Αυγούστου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι πλέον δεν δεσμεύεται από την συμφωνία που έκανε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ περί μη υλοποίησης της NAVTEX της 21ης Ιουλίου ενόψει έναρξης διαλόγου με την Ελλάδα, και ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει νέες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Από ελληνικής πλευράς εκτιμάται ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να αντιδράσει εμπράκτως στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, με την άμεση έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ήδη μεγάλος αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων έχει εξέλθει από τους ναυστάθμους, ενώ και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη αποστείλει ορισμένες μονάδες στο ΝΑ Αιγαίο και έχει λάβει μέτρα αυξημένης ετοιμότητας, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το ΓΕΕΦ.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 10.8.2020: Εκδόθηκε νέα παράνομη τουρκική NAVTEX (1024/20) για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού ORUC REIS από 10 έως 23 Αυγούστου νοτίως Καρπάθου – Ρόδου – Μεγίστης. Ήδη συνεδριάζει το ΣΑΓΕ υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, ενώ έχει συγκληθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις 12:00.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, σε τελικό στάδιο βρίσκεται μελέτη του ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της λειψανδρίας στις Ένοπλες Δυνάμεις που θα υποβληθεί στην κυβέρνηση και προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, την πρόσληψη 6.000 ΕΠΟΠ, την 3μηνη αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς ώστε να εξισωθεί με την 12μηνη σε ΠΝ και ΠΑ, τη στράτευση στα 18 καθώς και Νέα Δομή Δυνάμεων.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η διαδικασία για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο έχει δρομολογηθεί επισήμως, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα εστάλη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Το συνολικό έργο που περιγράφεται στην προκήρυξη χωρίζεται σε δύο μέρη, εκ των οποίων το πρώτο αφορά την κατασκευή νέου φράχτη συνολικού μήκους 27 χλμ. στην περιοχή των Φερών σε σημεία όπου ο Εβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το τουρκικό έδαφος «μπαίνει» δυτικά του ποταμού, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά την ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χλμ. που καλύπτει το χερσαίο τμήμα των συνόρων από τον μεθοριακό σταθμό 1 των Καστανιών μέχρι τη Νέα Βύσσα, καθώς υπέστη φθορές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία, ενώ τα τελευταία 400 μέτρα στη θέση «πράσινη πόρτα» έχουν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 5 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των «Ναυπηγείων Ελευσίνος» η τελετή καθέλκυσης της ΤΠΚ «7» του Πολεμικού Ναυτικού που αναμένεται να ονομαστεί “Βλαχάκος” προς τιμήν του ήρωα της κρίσης των Ιμίων. Η τελετή έγινε παρουσία των υπουργών Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλου και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη του αν. υπουργού Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ν. Παπαθανάση, του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Α. Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ. Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Σ. Πετράκη ΠΝ και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Α. Οικονόμου. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΝΕΧ Π. Ξενοκώστας, παράγοντες της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, και οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία.

Απέπλευσε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες το αρματαγωγό “Ικαρία” με προορισμό το λιμάνι της Βηρυτού μεταφέροντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, φαρμακευτικό υλικό καθώς και υλικά που έχει συγκεντρώσει το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, στο πλαίσιο συνδρομής της Ελλάδας στον Λίβανο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης της 4ης Αυγούστου. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν αιτήματος της Κύπρου, το αρματαγωγό θα φορτώσει υλικά και από το λιμάνι της Λεμεσού με τα οποία συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία την κυβέρνηση του Λιβάνου. Kατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι της Βηρυτού, έχουν δοθεί -και θα εφαρμόζονται από όλους τους επιβαίνοντες- συγκεκριμένες οδηγίες και πρωτόκολλα για την προστασία από την πανδημία COVID-19 σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Τη σχετική εντολή για την εν λόγω αποστολή έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά από έγκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Πολεμική Αεροπορία

Τα πρώτα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) τύπου HERON που αποκτήθηκαν με καθεστώς χρονομίσθωσης (leasing) από το Ισραήλ αφίχθησαν στην 135 Σμηναρχία Μάχης/Αεροπορική Βάση Σκύρου, μαζί με το τεχνικό προσωπικό που θα αναλάβει την παροχή εκπαίδευσης στους χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας .

Μειωμένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, καθώς σημειώθηκαν 41 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 49 την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου), 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη (έναντι 2 την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους.

Κύπρος

Tην 1η Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Απριλίου 2017. Περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, στην αντιμετώπιση τρομοκρατίας-πειρατείας. Σε στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπεται η συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της εκπαίδευσης προσωπικού στις στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας, της συνεκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων το δικαίωμα ελλιμενισμού γαλλικών πολεμικών πλοίων στο λιμένα Λεμεσού.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 18 Μαρτίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση (Roll-out) του πρωτοτύπου αεροσκάφους MMU, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Δντη της ΤΑΙ, Temel Kotil, στην εφημερίδα MILLIYET. Το αεροσκάφος θα φέρει αρχικά κινητήρες F110 της GE από μαχητικά F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας.

Όπως προκύπτει από απαντήσεις στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Γερμανία, τα αντιαρματικά Κ/Β UMTAS και OMTAS, μεγάλου και μέσου βεληνεκούς αντίστοιχα, αναπτύχθηκαν μετά από εξαγωγές κεφαλών Κ/Β γερμανικής κατασκευής LRAT και MRAT, στην τουρκική ROKETSAN την περίοδο 2010-2018.

Αγαπητοί φίλοι, η παρούσα ανάρτηση είναι η τελευταία πριν τη θερινή μας ανάπαυλα. Εκτός απροόπτου, η ιστοσελίδα δεν θα ενημερώνεται ως τα τέλη Αυγούστου. Επειδή όμως οι εξελίξεις φαίνεται ότι οδηγούν προς νέα ελληνοτουρκική κρίση, αυτός ο Αύγουστος ίσως να είναι διαφορετικός. Ζητούμε λοιπόν από εσάς, τους ενημερωμένους αναγνώστες μας, να είστε πυρήνας σοβαρότητας, ψυχραιμίας αλλά και ετοιμότητας εντός της ελληνικής κοινωνίας:

  • Μην μεταδίδετε πληροφορίες για κινήσεις πλοίων, αεροσκαφών ή στρατιωτικών μονάδων.
  • Μην πιστεύετε φήμες, μην τις αναπαράγετε και μην εμπιστεύεστε άλλες πηγές πληροφοριών πέρα από τις επίσημες.
  • Διατηρήστε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μεταδώστε τη στάση αυτή στους λιγότερο γνώστες του περιβάλλοντός σας.
  • Μείνετε σε ετοιμότητα για την περίπτωση που κληθείτε από τις αρμόδιες αρχές – και αν κληθείτε, μην το γνωστοποιήσετε δημόσια.
  • Μην εμπλέκεστε σε ανώφελες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ομόνοια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβουλή. Ευχόμαστε ο Σεπτέμβριος να βρει την Ελλάδα μας περήφανη.