Ανασκόπηση εβδομάδας #15

13
1030

Από 12 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, εκτελέσθηκε στην Κεντρική Ελλάδα η άσκηση “White and Blue Sky-2016”. Η άσκηση αφορούσε συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, όπου υλοποιήθηκαν σενάρια και αντιμετωπίσθηκαν με απόλυτη επιτυχία επεισόδια του συνόλου των τακτικών αποστολών που αντιμετωπίζονται στο σύγχρονο πεδίο μάχης, όπως η πτήση εξοικείωσης και ναυτιλίας σε μεγάλο ύψος, οι πτήσεις σε μεικτούς σχηματισμούς, η συνεργασία για αναγνώριση στόχων και μεταβίβαση πληροφοριών, καθώς επίσης έρευνας και διάσωσης μάχης. Η ισραηλινή συμμετοχή περιλάμβανε ελικόπτερα CH-53 και UH-60, ένα αεροσκάφος Β-200CT σε ρόλο διοίκησης και συλλογής/μετάδοσης πληροφοριών και δύο αεροσκάφη (K)C-130 σε ρόλους μεταφορών/υποστήριξης και εναέριου ανεφοδιασμού, μαζί με προσωπικό 254 ατόμων συνολικά. Από την ελληνική πλευρά η κύρια δύναμη που συμμετείχε ήταν 3 επιθετικά ελικόπτερα AH-64A του 1ου ΤΕΕΠ και 3 ΑΗ-64DHA του 2ου ΤΕΕΠ, ενώ συνέδραμαν και άλλα επίγεια και εναέρια μέσα του Ε.Σ. και της Π.Α. (μαχητικά αεροσκάφη).

7Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου, η «ΤΑΜΣ Ποσειδών 2 – 2016» από τις Μονάδες της 98 ΑΔΤΕ στη Λέσβο. Εξετάσθηκαν τα υφιστάμενα Σχέδια Επιχειρήσεων του Σχηματισμού και εκτελέσθηκε άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας.

2Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΤΑΜΣ «Σάρισα–2016», υπήρξε ευρεία χρησιμοποίηση των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) του Στρατού Ξηράς, με το ΓΕΣ να αποδεσμεύει σχετικό φωτογραφικό υλικό. Tα ΜΕΑ του 1ου Συγκροτήματος Επικοινωνιών Ηλεκτρονικού Πολέμου Πληροφορικής και Επιτήρησης (1ο ΣΕΗΠΠΕΠ), στο πλαίσιο της άσκησης, εκτέλεσαν πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή της ασκήσεως και εκτέλεσαν τακτικές αποστολές σύμφωνα με το σενάριό της, ως ακολούθως:

  • Μεταφοράς, σε πραγματικό χρόνο,  της εικόνας του πεδίου της μάχης στα Τακτικά Στρατηγεία και στα Κέντρα Επιχειρήσεων.
  • Επιτήρησης και αναγνώρισης.
  • Συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών.
  • Υποστήριξης Πυρών Πυροβολικού.
  • Εκτίμησης καταστροφών.
  • Υποστήριξης επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

vlcsnap-00168Στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης της 88 ΣΔΙ «Λήμνος», το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, εκτελέσθηκαν δύο κύριες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πρώτον, ενεργοποιήθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων και δοκιμάσθηκαν τα Σχέδια Συναγερμού, Φορτώσεως και Κινήσεως προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων σε επιλεγμένες θέσεις και, δεύτερον, πραγματοποιήθηκε ταχεία ανάπτυξη Αυτοκινούμενης Πυροβολαρχίας Μέσου Πυροβολικού Μάχης, ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς και εκτελέσθηκε άσκηση εξάλειψης εχθρικού αεροπρογεφυρώματος.

3Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το σύνολο των Μονάδων της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Ρίμινι», το διήμερο 26 και 27 Σεπτεμβρίου, εκτέλεσε βολές βαρέων όπλων πεζικού κατά την ημέρα και τη νύχτα. Η δραστηριότητα εκτελέστηκε στην Περιοχή Ευθύνης της Ταξιαρχίας στο Βόρειο Έβρο, σύμφωνα με τακτικό σενάριο με έμφαση στην Διοίκηση Πυρός, με ευρεία χρήση ημερήσιων και νυκτερινών οργάνων παρατήρησης-σκόπευσης.

Tο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, διεξήχθησαν εκπαιδευτικές βολές κατ’ επιγείου στόχου με πυροβόλο RH-202 στο Πεδίο Βολής Θηβών από τους Υποψήφιους Έφεδρους Αξιωματικούς 2016 Γ΄ ΕΣΣΟ της Σχολής Πυροβολικού με ειδικότητα Αξιωματικού Α/Α Πυροβολικού. Οι εκπαιδευόμενοι ΥΕΑ κατά την διάρκεια των βολών εκπαιδεύτηκαν σε αντικείμενα ελέγχου πυροβόλου (πριν τη βολή), μερικής- πλήρης γέμισης και αλλαγής κανών- τροφοδοτικού πυροβόλου και στη διαδικασία εκτέλεσης βολής.

Από 3 έως 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες, σε αυτές, μονάδες, συμμετέχουν και Φορείς του Πολιτικού Τομέα. Κύριοι σκοποί της ασκήσεως είναι:

  • Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
  • Η εξάσκηση στην εφαρμογή διαδικασιών διοικήσεως και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.
  • Η εξάσκηση και αξιολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.
  • Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των φορέων του πολιτικού τομέα, στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση που απαιτείται, κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

Προσωπικό

Στις 29 Σεπτεμβρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη και τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη, επισκέφθηκε την Ξάνθη, όπου παρευρέθηκε στην τελετή παράδοσης Πολεμικών Σημαιών στους Σχηματισμούς XII  και XV M/K MΠ και ΧΧ ΤΘΜ του Δ’ ΣΣ. Στη συνέχεια επιθεώρησε το ανακαινισμένο από το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς δημοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου. Αμέσως μετά μετέβη στην Ορεστιάδα όπου παρευρέθηκε στην τελετή εγκαινίων 12 στρατιωτικών οικημάτων, ενώ η επίσκεψή του ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου επισκέφθηκε το Κέντρο Εξομοιωτών.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Διοικητή του Κέντρου Αριστείας Μηχανικού του ΝΑΤΟ (MILENG COE), Συνταγματάρχη Niels Janeke του Γερμανικού Στρατού Ξηράς, στην έδρα της Σχολής Μηχανικού (ΣΜΧ) στο Λουτράκι και στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μηχανικού (ΚΕΜΧ) στο Ναύπλιο. Ο Διοικητής του MILENG COE παρουσίασε το έργο, την αποστολή του Κέντρου Αριστείας, την προσφερόμενη εκπαίδευση, την οργάνωση, καθώς και τις προοπτικές εξέλιξής του. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως, περιηγήθηκε στης εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της ΣΜΧ, του 747ου ΕΤΜΧ και του ΚΕΜΧ. Επιπλέον, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα κοινού ενδιαφέροντος της ΣΜΧ και του MILENG COE, με ιδιαίτερη έμφαση, στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των δύο εκπαιδευτικών φορέων, με πραγματοποίηση κοινών εκπαιδευτικών δράσεων.

Από 16 έως και 24 Σεπτεμβρίου 2016, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium – NACS), που έλαβε χώρα στο Ramstein, της Γερμανίας και στις ΗΠΑ. Σκοπός του Συμποσίου ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών του ΝΑΤΟ και η αμοιβαία κατανόηση κοινών θεμάτων και προκλήσεων που αυτές αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο αυτού, ο Α/ΓΕΑ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Secretary of the Air Force των ΗΠΑ, Deborah Lee James, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχο Dave Goldfein, με τον Διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής [United States Air Forces in Europe (USAFE) – Air Forces Africa (AFAFRICA)] και Διοικητή της Διοίκησης Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Πτέραρχο Tod D. Wolters, καθώς επίσης και με τον πρώην Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), Πτέραρχο Philip M. Breedlove, όπου ετέθησαν θέματα ενδιαφέροντος της Π.Α.

Από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης, συμμετείχε στο 22ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος (International Seapower Symposium), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Newport, Rhode Island των ΗΠΑ. Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος αποτελεί ένα forum ανταλλαγής απόψεων μεταξύ Αρχηγών Ναυτικού, Ακτοφυλακής και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, επί θεμάτων ναυτικής ισχύος και θαλάσσιας ασφάλειας, ενώ το υψηλό επίπεδο συμμετοχής σε παγκόσμια κλίμακα καταδεικνύει τη βαρύτητα που αποδίδεται σε αυτό από την παγκόσμια κοινότητα. Στις εργασίες του συμποσίου συμμετείχαν περισσότερες από 110 χώρες και το κεντρικό θέμα ήταν “Stronger Maritime Partners”. Στο περιθώριο του συμποσίου ο Α/ΓΕΝ συναντήθηκε με ομολόγους του, όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, υποδέχθηκε στο ΓΕΑ, τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων και Αεράμυνας των ΗΑΕ, Major General (P) Ibrahim Naser AL Alawi, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στο ΓΕΑ ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της Π.Α., ενώ συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ακολούθως, τον Διοικητή από τα ΗΑΕ δέχθηκαν στα γραφεία τους οι ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας και ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, παρουσία και του Έλληνα Α/ΓΕΑ. Επίσης, κατά το διήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΑ, επισκέφθηκε την 116ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Αράξου και την 114ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας,  όπου τον υποδέχθηκαν οι Διοικητές τους, αλλά και την ΕΑΒ όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του  Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή των Μονάδων και ξεναγήθηκε στους χώρους τους.

27-sep-16-episk-hae-116-8581Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον πρώην Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Admiral (ret) James Stavrides, Dean of the Fletcher School of Law and Diplomacy, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ελλάδα.

O ΥΕΘΑ Π. Καμμένος συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα στις 27 Σεπτεμβρίου. Στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι Ευρωπαϊκή Άμυνα σημαίνει προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, κρατών – μελών και λαών και εκεί θα πρέπει να στραφεί η προσοχή κατά την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα θα πρέπει να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην έρευνα και στην τεχνολογία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για νέους επιστήμονες, για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπουργοί εξέτασαν επίσης την πρόοδο στην εφαρμογή της Διακήρυξης Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ της Βαρσοβίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει τη συνεργασία των δύο οργανισμών ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αμοιβαία οφέλη ασφαλείας. Προϋπόθεση για αυτή τη συνεργασία είναι ο σεβασμός της αυτονομίας, της ιδιαίτερης αποστολής, του θεσμικού πλαισίου και της πλήρους συμμετοχής όλων των μελών των δύο οργανισμών. Στο περιθώριο της συνόδου, ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, την οποία προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, το αμέσως προσεχές διάστημα. Συναντήθηκε, επίσης, με την Ολλανδή ομόλογό του Jeanine Hennis – Plasschaert, η οποία τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Χάγη τον προσεχή Ιανουάριο και τον Πορτογάλο ομόλογό του Jose Alberto Azeredo Lopes, ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Πορτογαλία. Επίσης, ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Michael Fallon και την Ιταλίδα ομόλογό του Roberta Pinotti.

Από 2 έως 4 Οκτωβρίου, ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe-SACEUR) και Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη  (US European Command-EUCOM), General Curtis M. Scaparroti, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Α/ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευ. Αποστολάκη.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον το διάστημα 2-6 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικού Υλικού AUSA 2016. Η προώθηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις διεθνείς αγορές και η εξασφάλιση συνεργασιών με άλλες αντίστοιχες βιομηχανίες, θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών, που θα έχει ο ΑΝΥΕΘΑ, στο περιθώριο της έκθεσης AUSA 2016. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί κορυφαία διοργάνωση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και διεξάγεται κάθε χρόνο, με εξειδικευμένους επισκέπτες και με τη συμμετοχή 600 και πλέον εταιρειών-εκθετών, ανάμεσά τους και ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Η Ελλάδα συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην έκθεση. Ειδικότερα στο πλαίσιο της επίσκεψης ο ΑΝΥΕΘΑ: Τη Δευτέρα 3/10/16 ημέρα επίσημης έναρξης της Έκθεσης, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών. Την Τρίτη 4/10/16 θα επισκεφθεί το Πεντάγωνο όπου θα συναντηθεί με την Elissa Slotkin (Acting Assistant Secretary of Defense for International Security Affairs) και θα ενημερωθεί από την DIA (Defense Intelligence Agency). Επίσης την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο AmericanHellenic Institute. Την Τετάρτη 5/10/16 θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή DSCA (Defense Security CooperationAgency) Αντιναύαρχο Joseph Rixey, καθώς και σειρά άλλων συναντήσεων. Την Πέμπτη 6/10/16 θα επισκεφθεί την Ελληνική Πρεσβεία, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.  Στη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ ο ΑΝΥΕΘΑ θα παραχωρήσει επίσης συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ στελεχών της ΕΑΒ και του Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ. Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δημιουργώντας τις βάσεις για συνεργασία σε επιστημονικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πεδίο κοινών εφαρμογών. Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη σύγκλισης των δύο φορέων σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασία σε ερευνητικά και εθνικά προγράμματα. Σκοπός είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για συνεργασία στο μέλλον με σκοπό τη συμβολή των δύο μερών στην ελληνική βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητα και καινοτομία.

Στις 28 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ επιτελών αυτής και εκπροσώπων της εταιρείας Sikorsky αυτής, κατόπιν αιτήματος τους, και εξέτασαν θέματα σχετικά με την σύμβαση ΑΩ 21/00, η οποία απορρέει από την κύρια προμήθεια των ελικοπτέρων S-70B6 του Π.Ν.

Η Miltech Hellas εκπροσώπησε την χώρα μας πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού,  ούσα η μοναδική ελληνική εταιρεία που συμμετείχε  στη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού «ADEX 2016» που πραγματοποιήθηκε εκεί το διάστημα 27-30 Σεπτεμβρίου, ούσα η μοναδική ελληνική εταιρεία που συμμετείχε σε αυτήν. Η ελληνική εταιρεία παρουσίασε στην έκθεση τη σειρά θερμικών καμερών παρατήρησης και σκόπευσης που προσφέρει και οι οποίες έχουν γνωρίσει ήδη εξαγωγική επιτυχία. Το περίπτερο της Miltech Hellas επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων, ο Αζέρος Υπουργός Άμυνας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας του Αζερμπαϊτζάν.

miltech12Η ελληνική εταιρεία συμμετείχε διεθνή έκθεση ασφαλείας IFSEC South East Asia, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Εκεί, οι εκπρόσωποι της ΟΝΕΧ πραγματοποίησαν σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων με δυνητικούς πελάτες τόσο από την Μαλαισία όσο και από γενικότερα χώρες-μέλη της Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποίησαν και συναντήσεις με στρατηγικούς συνεργάτες από την εν λόγω αγορά.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης  είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του European Defence Agency (EDA), Jorge Domecq, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις που θέτει το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και ο ρόλος που επιτελεί ο EDA στην ανάπτυξη κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων. Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκε η ανάληψη από τη χώρα μας, σε συνεργασία με τον EDA της διοργάνωσης διάσκεψης για ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, στην Κρήτη, το 2017, η διοργάνωση του 7ου ετήσιου συμποσίου τακτικής ελικοπτέρων, στην Αθήνα, φέτος το Νοέμβριο, με τη συμμετοχή των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συμμετοχή της Π.Α. στο πρόγραμμα «Single European Sky». Αναφορά έγινε και στις διαδικασίες διασύνδεσης του EDA με το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο όπως επίσης και στη  στενή συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, με την Ελλάδα να συμμετέχει σε πιλοτικά προγράμματα του Οργανισμού, όπως αυτό της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης νερού σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τέλος συζητήθηκε το ελληνικό αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών βιομηχανιών από τις διαδικασίες του λεγόμενου «υπερταμείου», καθώς και η προοπτική επαναδιοργάνωσης της «Defendory», υπό την αιγίδα και την ομπρέλα του Οργανισμού, για την προώθηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Σώματα Ασφαλείας

Την άμεση διενέργεια έκτακτου δημοσιονομικού ελέγχου στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο Αν. Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας. Ο έλεγχος, που θα διενεργηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, αφορά σε εκκρεμείς οφειλές του Σώματος προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για την τεχνική, πτητική και εφοδιαστική υποστήριξη εναερίων μέσων πυρόσβεσης και γενικότερα τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η διενέργεια ελέγχου κατέστη αναγκαία, καθώς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξέτασης ή επίλυσης διαφορών που αφορούν στην τιμολόγηση υπηρεσιών. Οι εκκρεμείς προς διερεύνηση οφειλές, σύμφωνα με την υπηρεσία NSPA, αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,1 εκατ. ευρώ αφορούν στην τριετία 2012-2014. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος με την NSPA λήγει στις 31 του προσεχούς Δεκεμβρίου και ήδη, εξαιτίας και της τροπής που έχει λάβει το θέμα των χρεών αυτών, αναζητούνται άλλες οδοί ώστε να συνεχιστεί η παροχή απρόσκοπτης υποστήριξης στα ελικόπτερά του. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται και το ενδεχόμενο σύστασης μιας νέας υπηρεσίας στο ΥΠΠΡΟΠΟ, στην οποία θα υπάγονται τα εναέρια μέσα και της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε το ΚΥ.Σ.Ε.Α. και επέλεξε για Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον Αντιστράτηγο ΠΣ Βασίλειο Καπέλιο. Στον αποστρατευθέντα Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Καρατζιά απονεμήθηκε ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία και ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού του Π.Σ.

Κύπρος

 Η Στρατιωτική Παρέλαση για την 56η Επέτειο της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2016.Το τελετουργικό άρχισε με ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών, έπαρση της σημαίας και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Ακολούθησε η Στρατιωτική Παρέλαση με μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Άμυνας. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης πραγματοποιήθηκαν διελεύσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων MΙ-35, AW-139 και SA Gazelle της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας. Η παρέλαση διεξήχθη ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και παρέστη η Πολιτική, Θρησκευτική και Στρατιωτική Ηγεσία. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη.

m-prparelasi-15Ανατολικός Παρατηρητής

Σε διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευαστή του άρματος μάχης Altay αντί της απευθείας ανάθεσης αναμένεται να προχωρήσει το υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του SSM, η τιμή μονάδος του άρματος μάχης Altay στην Βέλτιστη και Τελική Προσφορά (BAFO) που κατέθεσε πρόσφατα η Otokar είναι “εκπληκτικά υψηλή”, επιβεβαιώνοντας παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Şafak που έκανε λόγο για εκτιμώμενο τελικό κόστος μονάδος 13,75 εκατ. δολαρίων.