Ανασκόπηση εβδομάδας #137

0
25251

ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, συναντήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης/ Αεροπορική Βάση Λάρισας, με τον Διοικητή (Commander) της US European Command (USEUCOM), General Tod D. Wolters (US Air Force). Κατά τη συνάντησή τους, συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στη συνεργασία των 2 κρατών (όπως τη Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA, τη US Naval Support Activity στη Σούδα) καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. O General Tod D. Wolters (ο οποίος επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα ως Διοικητής της USEUCOM) ευχαρίστησε για τη σταθερή συμβολή της Ελλάδας στην προβολή σταθερότητας στην εν λόγω περιοχή, όπως και για τη φιλοξενία τμημάτων των ΕΔ των ΗΠΑ.

Στρατός Ξηράς

Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXIV ΤΘΤ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ «ΦΛΩΡΙΝΑ») συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (ΧΧ ΤΘΜ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ») Υποστράτηγο Αντώνιο Χατζηγεωργίου και το Δκτη της Ταξιαρχίας Ταξίαρχο Ιωάννη Δημητρέλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχηματισμού, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις Μονάδων, πραγματοποίησε ομιλία στους νεοσύλλεκτους οπλίτες θητείας και τα στελέχη της XXIV ΤΘΤ, ενώ έλεγξε και τα τμήματα ετοιμοτήτων του Σχηματισμού. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Πεδίο Ασκήσεων (ΠΑ) Καναπίτσας Λιτοχώρου συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) Υποστράτηγο Δημήτριο Χούπη, στο οποίο διεξάγεται η θερινή εκπαίδευση της Σχολής, όπου παρακολούθησε μέρος της 3ήμερης ετήσιας αξιολόγησης εκπαιδεύσεως των Ευελπίδων, η οποία σχεδιάσθηκε εκ νέου συμπεριλαμβάνοντας καινοτόμες ασκήσεις με σκοπό την προαγωγή δεξιοτήτων οι οποίες θα δημιουργήσουν ηγήτορες μαχητές που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης κάτω από έντονη ψυχολογική πίεση.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, επισκέφτηκε την Ιη Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ») και την 1η Ταξιαρχία ΚΔ – ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην έδρα της Ι ΜΠ, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Μεραρχίας, έδωσε κατευθύνσεις και εξήρε το προσωπικό για το πολύπλευρο έργο του Σχηματισμού, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στη συνέχεια ο Αρχηγός επισκέφτηκε την 1η Ταξιαρχία ΚΔ – ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ» και παρείχε κατευθύνεις προς τη Διοίκηση, το επιτελείο και το υπηρετούν προσωπικό της Ταξιαρχίας. Απευθυνόμενος στο προσωπικό, τόνισε την σπουδαιότητα των Ειδικών Δυνάμεων και την  συνεισφορά τους στην επίτευξη του σκοπού των Ενόπλων Δυνάμεων που στηρίζεται σε δυο πυλώνες: την «επιχειρησιακή χρηστικότητα» και την «κοινωνική αρωγή» (σχόλιο: είναι πραγματικά άξιος απορίας ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων ο Α/ΓΕΣ…)

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, επισκέφτηκε την περιοχή ευθύνης του Γ΄ Σώματος Στρατού (Γ΄ΣΣ/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»). Συγκεκριμένα επισκέφθηκε την 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (33 Μ/Κ ΤΑΞ «ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΔΩΝΙΩΝ»), την 181 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK» (181 ΜΚ/Β «HAWK»), το Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) και τον Θερινό Παιδικό Σταθμό στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ΄ ΣΣ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Κούτρα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΣ παρακολούθησε την ανάπτυξη του Στρατηγείου της 33 Μ/Κ ΤΑΞ, έλεγξε τα Τμήματα Αμέσου Αντίδρασης και πραγματοποίησε ομιλία προς το προσωπικό, ενώ διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του Σχηματισμού. Στη συνέχεια μετέβη σε πυροβολαρχία της 181 ΜΚ/Β «HAWK», όπου και παρακολούθησε τις διαδικασίες μεταπτώσεως της Πυροβολαρχίας σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Διαπιστώθηκε η άριστη γνώση της αποστολής και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού του προσωπικού επιφυλακής της Μοίρας. Τέλος, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, ο Αρχηγός ΓΕΣ ενημερώθηκε για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία, επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασής τους και καθόρισε χρονικά όρια επαναλειτουργίας των υποδομών.

Στις 24 Ιουλίου 2019, στρατεύσιμος οπλίτης της δύναμης του Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) τραυματίστηκε ελαφρά κατά την διάρκεια χειρισμού εκπαιδευτικής χειροβομβίδας και διακομίσθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο προκαταρκτικών ελέγχων εγκατάστασης των συστημάτων της υπό κατασκευή πυραυλακάτου Νο 6 εκτελέστηκε περιορισμένης διάρκειας πλους εντός του κόλπου Ελευσίνας παρουσία προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού (Ναυτικό Κλιμάκιο Ελευσίνας). Οι τελικοί έλεγχοι αποδοχής συστημάτων σκάφους (HAT, SAT) της πυραυλακάτου Νο 6 προγραμματίζονται όπως εκτελεσθούν το τρίτο τρίμηνο τρέχοντος έτους.

Tη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο λιμένα του Πειραιά η τελετή αναχώρησης για τον ετήσιο Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), που πραγματοποιείται με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ (F-452) και το αρματαγωγό ΡΟΔΟΣ (L-177). Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ καθώς και συγγενείς και φίλοι των Ναυτικών Δοκίμων. Ο φετινός ΘΕΠ θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019. Τα πλοία προβλέπεται να καταπλεύσουν στους λιμένες Λεμεσού, Χάιφας, Αλεξάνδρειας, Ντουμπρόβνικ, Βαλέτας και Τσιβιταβέκια. Στο ΘΕΠ συμμετέχουν 128 Ναυτικοί Δόκιμοι και 2 Δόκιμοι Σημαιοφόροι ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Επίσης συμμετέχουν σπουδαστές Στρατιωτικών Σχολών (2 από ΣΣΕ – 2 από ΣΙ – 8 από ΣΣΑΣ– 2 από ΣΑΝ) και Ναυτικοί Δόκιμοι – Δόκιμοι Αξιωματικοί από την Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Ρουμανία. Σκοπός του ΘΕΠ είναι η εξοικείωση των Ναυτικών Δοκίμων με τη θάλασσα, η πρακτική εκπαίδευση εν πλω, η απόκτηση ναυτικών γνώσεων και εμπειρίας καθώς και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Σημαίας στους λιμένες κατάπλου. Στις 26 Ιουλίου τα πλοία κατέπλευσαν στο λιμένα Λεμεσού, όπου είναι επισκέψιμα ως και σήμερα, από 17.00 έως 20.00.

Aπό την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με την πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, μια κινητή μονάδα εκπαίδευσης από το ΚΕΝΑΠ και Αξιωματικό επιτελή στην πολυεθνική Άσκηση “BREEZE 2019”. Η Άσκηση διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Βουλγαρίας και διεξήχθη στη Δυτική Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής/ τακτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών μονάδων των ασκούμενων συμμαχικών χωρών. Στην Άσκηση, που διεξήχθη σε τρεις φάσεις, συμμετείχαν μονάδες και προσωπικό από Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία καθώς και πλοία των Μόνιμων Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση μονάδων και προσωπικού στη Ναυτική Βάση Βάρνας της Βουλγαρίας και την πραγματοποίηση της εν όρμω εκπαίδευσης. Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών και τακτικών αντικειμένων εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των πλοίων και την απενημέρωση (Hot Wash Up) που έλαβε χώρα στη Ναυτική Βάση Βάρνας.

Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας συνιστά η ανακοινωθείσα συμφωνία της επενδυτικής τράπεζας της Νέας Υόρκης Chatsworth Securities LLC με την ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, LLC για μετοχική συμμετοχή της πρώτης στη δεύτερη. Ουσιαστικά πρόκειται για χρηματοδότηση επένδυσης της ΟΝΕΧ στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας στο πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσής τους, ύψους έως και 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος 15ετίας. Η επένδυση της Chatsworth Securities LLC, πέραν της χρηματοδοτικής στήριξης, συνιστά (εμμέσως πλην σαφώς) γενικότερη “ψήφο εμπιστοσύνης” από πλευράς ΗΠΑ στην ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Πολεμική Αεροπορία

Από την Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους T-6A Texan II «Δαίδαλος» της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχε σε αεροπορικές εκδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, συμμετείχε στη Royal Navy International Air Day, στη Ναυτική Βάση Yeovilton, αποσπώντας το πρώτο βραβείο «Best Fixed Wing Flying Display 2019», ενώ ο Διοικητής της Βάσης τίμησε την Ομάδα σε ειδική τελετή. Από την Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, συμμετείχε στη διεθνή στρατιωτική έκθεση «Royal International Air Tattoo 2019», στο Fairford. Στην Ομάδα απονεμήθηκε το βραβείο «Spitfire Award 2019» για την πιο εντυπωσιακή άφιξη στο αεροδρόμιο, ενώ ο χρωματισμός του αεροσκάφους επίδειξης, απέσπασε τα ευμενή σχόλια των επισκεπτών.

Από τη Δευτέρα 15 έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) με επικεφαλής τον Διευθυντή του Α΄ Κλάδου (ΔΑ΄Κ), Υποπτέραρχο (Ι) Δημήτριο Τσιρογιαννίδη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κράτος του Ισραήλ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και επισκέφθηκαν Αεροπορικές Βάσεις, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή τους. Επίσης επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το Μουσείο Ολοκαυτώματος «Yad Vashem», όπου ο ΔΑ΄Κ κατέθεσε στεφάνι.

Κύπρος

Κοινή αεροναυτική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) με τίτλο “CYFRA-03/19” διεξήχθη την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2019 ανοικτά των ακτών της Κύπρου, με τη συμμετοχή μονάδων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας. Στην άσκηση συμμετείχε η γαλλική φρεγάτα ACONIT (F-65) κλάσης La Fayette και ελικόπτερο AW139 της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο και συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (JRCC) Λάρνακας, σε στενή συνεργασία με το γαλλικό ναυτικό. Η άσκηση CYFRA-03/19 είναι η τρίτη του είδους για το 2019 και εντάσσεται στο πλαίσιο μακρόχρονης συνεργασίας μεταξύ του JRCC Λάρνακας και του γαλλικού ναυτικού.

Στις 24 και 25 Ιουλίου έλαβε χώρα στο Κάιρο η δεύτερη υπουργική σύνοδος του φόρουμ για το φυσικό αέριο της νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum – EMGF), με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κωστή Χατζηδάκη, της Κύπρου κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, του Ισραήλ κ. Γιουβάλ Στάινιτς, της Παλαιστίνης κ. Μοχάμεντ Μουσταφά, της Αιγύπτου κ. Τάρεκ ελ Μόλα, της Ιορδανίας κα Χάλα Αντέλ Ζαγουατί και της Ιταλίας κ. Αντρέα Τσόφι. Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Ρίκ Πέρι, ενώ η Γαλλία εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη της στο Κάιρο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις δραστηριότητες του φόρουμ με σημαντική οικονομική βοήθεια. Στη σύνοδο ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με την οργάνωση του φόρουμ και οι συμμετέχουσες χώρες αποφάσισαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβάθμισής του σε διεθνή οργανισμό. Επίσης οι υπουργοί ενέκριναν την πρώτη μελέτη που θα διεξαχθεί για λογαριασμό του EMGF, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την εξέταση του δυναμικού φυσικού αερίου της περιοχής και των βέλτιστων σεναρίων αξιοποίησης και εξαγωγής του, ενώ αποφάσισαν και τη σύσταση επιτροπής διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου. Η δυσαρέσκεια της Τουρκίας για τη μη συμμετοχή της είναι εμφανής, με τη “Yeni Safak” να κάνει λόγο για κίνδυνο διχοτόμησης της Μεσογείου, και τον πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών Ενεργειακής Πολιτικής της χώρας Gurkan Kumbaroglu να δηλώνει ότι η Τουρκία, το ψευδοκράτος, ο Λίβανος και η Συρία θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ίδρυση του ‘‘Φόρουμ Βορειοανατολικής Μεσογείου’’.

Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μεταστάθμευση 3 επιθετικών Ε/Π Τ129 του Τουρκικού Στρατού στο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Κρηνί της Κύπρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου”, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) δυτικά της Πάφου έχει μείνει τις τελευταίες μέρες χωρίς εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη, μετά την πλήρη αποχώρηση των τελευταίων διεθνών εταιρειών που είχαν παραμείνει εν μέρει σε υποστήριξη των παράνομων δραστηριοτήτων του. Στο τουρκικό γεωτρύπανο παραμένουν κυρίως εταιρείες και προσωπικό από την Τουρκία και το Καζακστάν, ενώ η Τουρκία αναζητά συνεργάτες για τις εξειδικευμένες εργασίες που απαιτούν οι γεωτρήσεις στην Κίνα και τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα της αποχώρησης των υπεργολάβων και των εταιρειών που είχαν συμβληθεί για υποστήριξη των Fatih και Yavuz, η γεώτρηση με το Fatih έχει ουσιαστικά καθηλωθεί σε πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ δεν έχει ακόμα αρχίσει η γεώτρηση του Yavuz νοτίως του Απ. Ανδρέα.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ο Τουρκικός Στρατός συμμετείχε με δύο ομάδες Ελεύθερου Σκοπευτή στο European Best Sniper Team Competition που διεξήχθη υπό τον USAREUR μεταξύ 20-26 Ιουλίου 2019 στο Grafenwöhr της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος Εθνικού Μαχητικού Α/Φ (MMU/TF-X) της Τουρκίας, προβλέπεται παρουσίαση του πρώτου εκ των έξι πρωτοτύπων (Roll-out) το 2023, πρώτη πτήση το 2026, Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC) το 2029 και Τελική Επιχειρησιακή Ικανότητα (FOC) το 2031 (προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, στη φωτογραφία εμφανίζεται απλό πρόπλασμα).

Φαίνεται ότι εκεί θα πρέπει να βασίσει η Τουρκία τις ελπίδες της για το μελλοντικό αεροσκάφος της ΤΗΚ, καθώς η διαδικασία αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 προχωρεί: η Lockheed Martin ανακοίνωσε στις 23 Ιουλίου ότι εργάζεται για τη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας, στις ΗΠΑ, των μερών του F-35 που επρόκειτο να κατασκευαστούν στην Τουρκία.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ συνεχίζεται η διελκυστίνδα σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400. Αφ’ ενός είναι εμφανής η απροθυμία του Λευκού Οίκου για επιβολή κυρώσεων, αφ’ ετέρου όμως η αμερικανική νομοθεσία είναι σαφής και το Κογκρέσο επιμένει στην εφαρμογή της. Στις 23 Ιουλίου ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και συζήτησε μαζί τους το ζήτημα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των γερουσιαστών του Δημοκρατικού κόμματος. Με σχετική επιστολή τους ο γερουσιαστής Menendez και το σύνολο των γερουσιαστών της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και ζήτησαν επιβολή κυρώσεων χωρίς καθυστέρηση. Διαφαίνεται μια προσπάθεια να τεθεί ως κριτήριο για την επιβολή κυρώσεων η “ενεργοποίηση” και όχι η παραλαβή του S-400, στην οποία ενδεχομένως εντάσσεται η ανακοίνωση του Ρ.Τ. Ερντογάν ότι η Τουρκία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει “ενεργά” τους S-400 τον Απρίλιο του 2020, αφού ολοκληρωθούν η εγκατάσταση του συστήματος και η εκπαίδευση του προσωπικού.  Είναι όμως αμφίβολο αν το αμερικανικό Κογκρέσο θα δεχτεί μια τόσο “χαλαρή” ερμηνεία της νομοθεσίας περί κυρώσεων.

Στις 24 Ιουλίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό TGRT TV δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για την επανεισδοχή μεταναστών έχει ανασταλεί. Συγκεκριμένα δήλωσε: “Δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ. Η συμφωνία επανεισδοχής και η κατάργησης της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Έχουμε αναστείλει τη συμφωνία επανεισδοχής”. Από πλευράς ΕΕ (εκπρόσωπος Κομισιόν) και Ελλάδας (αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος) διευκρινίστηκε ότι η τοποθέτηση Τσαβούσογλου αναφερόταν σε μη εφαρμοσθείσα συμφωνία μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών, ενώ αντιθέτως συνεχίζεται η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε – Τουρκίας του 2016, που θέσπισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανεξαρτήτως των ερμηνειών αυτών, γεγονός παραμένει η αύξηση των μεταναστευτικών ροών: μεταξύ 20 Ιουνίου και 20 Ιουλίου παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι, με άφιξη συνολικά 3.200 μεταναστών στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, έναντι 2.130 το ίδιο χρονικό διάστημα του 2018. Εκτιμάται ότι κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ως μοχλό πολιτικής πίεσης προς την Ελλάδα.