Ανασκόπηση εβδομάδας #13

32
1082

Την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, ενεργοποιήθηκε το Τμήμα Χρονικών Ετοιμοτήτων της 80ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) στην Κω. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, εφαρμόσθηκαν τα Σχέδια Συναγερμού, Φορτώσεως και Κινήσεως σε επιλεγμένες θέσεις, τα οποία υλοποιήθηκαν εντός των προβλεπομένων χρόνων.

Πραγματοποιήθηκε από την 88η Στρατιωτική Διοίκηση (88 ΣΔΙ) «ΛΗΜΝΟΣ», από 22 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου, το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοτοποθετημένων Οπλιτών (ΣΠΕΝ) της 2016/Δ΄ ΕΣΣΟ. Σκοπός της δραστηριότητας ήταν η συμπλήρωση και βελτίωση των γνώσεων των Οπλιτών Θητείας, προκειμένου να καταστούν ικανοί μαχητές και να υλοποιηθεί κατά τον δυνατόν ομαλότερα η προσαρμογή τους στην επιχειρησιακή εκπαίδευση των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων τους. Η εκπαίδευση, σύμφωνα με τις οδηγίες εκπαιδεύσεως του ΓΕΣ, περιέλαβε αντικείμενα ατομικής τακτικής, πυρ και κίνηση, ασκήσεις μικρών κλιμακίων και βολές ημέρα και νύκτα.

davΤο χρονικό διάστημα από 5 έως 9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων της 50ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ εκτέλεσε τετραήμερο νυχτερινής εκπαίδευσης στον Έβρο. Η δραστηριότητα  επικεντρώθηκε στην εξέταση αντικειμένων Διοίκησης και Ελέγχου των πυρών των όπλων ελιγμού και υποστηρίξεως της Ταξιαρχίας, με τη χρήση θερμικών νυχτερινών οργάνων παρατήρησης.

????????????????????????????????????

Στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ATA, σύσκεψη των Διοικητών των Πολεμικών Μοιρών αεροσκαφών, των Μοιρών Εκπαίδευσης Αέρος – Εδάφους (ΜΕΑΕ), του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) και της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ/ΜΕΑΦ). Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση και η ανάλυση μειζόνων θεμάτων αρμοδιότητας του ΑΤΑ και των Μοιρών ευθύνης του, προκειμένου να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες, από τον Α/ΤΑ  Αντιπτέραρχο (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων του Αρχηγείου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, κατόπιν εντολής του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευ. Αποστολάκη, πραγματοποιήθηκε άσκηση ελέγχου αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή αριθμού αεροσκαφών, των σταθμών αεροπορικού ελέγχου, των κέντρων επιχειρήσεων και του συνόλου αντιαεροπορικών συστημάτων/όπλων και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση του χρόνου ετοιμότητας και αντίδρασης των συστημάτων αεράμυνας της χώρας σε όλη την επικράτεια, καθώς και του επιπέδου εκτέλεσης των σχετικών διαδικασιών και σχεδίων. Στο πλαίσιο της άσκησης, 2 ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών απογειώθηκαν από την 111ΠΜ και την 115ΠΜ, προσομοιάζοντας με την κίνηση τους εχθρική αεροπορική δύναμη, η οποία αρχικά αναγνωρίσθηκε από τους σταθμούς αεροπορικού ελέγχου και ακολούθως αναχαιτίσθηκε από φίλια μαχητικά αεροσκάφη, με παράλληλη ενεργοποίηση αντιαεροπορικών συστημάτων / όπλων.

Από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου, η 340 Μοίρα της 115ΠΜ συμμετέχει στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2016 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 115ΠΜ τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+ και ανάλογο προσωπικό. Σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου με το ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα συμμετέχοντας στην τρέχουσα εκπαιδευτική σειρά του ΚΕΑΤ/ΣΟΤ, όπως είχαμε προαναγγείλει και σε παλαιότερη ανάρτησή μας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ξένο προσωπικό και μέσα συμμετέχουν σε τακτική εκπαιδευτική σειρά του ΣΟΤ. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ταυτόχρονη παρουσία στην Ελλάδα αεροπορικών μέσων και προσωπικού τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Αίγυπτο, έστω και αν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες λαμβάνουν μέρος είναι εντελώς ξεχωριστές και άσχετες μεταξύ τους.

Tη συμπλήρωση 20 ετών από τη σύστασή της γιόρτασε η Ζ’ Μονάδα Αμφίβιων Καταδρομών σε σχετική τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της στο Μεγάλο Πεύκο, στις 16 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε και στατική έκθεση με τα μέσα, τα όπλα και τα υλικά της Μονάδας. Το παρόν έδωσαν οι 13 διοικητές που πέρασαν από τη Μονάδα τις δύο αυτές δεκαετίες, οι οποίοι και βραβεύθηκαν για την προσφορά τους.

img_6920Από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου 2016 θα διεξαχθεί η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΣΑΡΙΣΑ 2016», υπό τον συντονισμό της 1ης Στρατιάς, με τη συμμετοχή μονάδων και των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τμήματος ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Η άσκηση η οποία θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά-Σκεπαστού-Σοχού-Σταυρού-Σκεπαστού, έχει ως βασικούς αντικειμενικούς σκοπούς την εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την εφαρμογή διαδικασιών, την ενάσκηση διοίκησης και ελέγχου, την δοκιμή και αξιολόγηση οπλικών συστημάτων καθώς και την συνεργασία με συμμαχικές δυνάμεις. Στις 22 Σεπτεμβρίου που έχει οριστεί ως Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών θα λάβει χώρα η τελική φάση της άσκησης στην παραλία «ΒΡΑΣΝΩΝ» και στο Πεδίο Βολής & Ασκήσεων «ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ».

Στρατιωτική διπλωματία

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Avigdor Lieberman. Συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διμερή αμυντική συνεργασία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ρυθμό ανάπτυξής της και συμφώνησαν για την περαιτέρω διεύρυνση αυτής της συνεργασίας. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Νότια Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Αντιστράτηγο Gadi Eisenkot.

1_bigO ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη του στην Πορτογαλία κατά το διήμερο 13-14 Σεπτεμβρίου. Εκεί επισκέφθηκε το Υπουργείο Άμυνας, όπου είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Άμυνας Marcos Perestrello, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και την ανταλλαγή εμπειριών από τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Επίσης επισκέφθηκε το Αρχηγείο Ακτοφυλακής και το Αρχηγείο πολεμικού Ναυτικού, καθώς και το πρότυπο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που λειτουργεί κοντά στη Λισσαβώνα. Ακόμη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο STRIKFORNATO, όπου είχε συνάντηση με τους επιτελείς του Στρατηγείου και με τους Έλληνες αξιωματικούς που υπηρετούν σε αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών όπου είχε συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών Costanca Urbano de Susa, τον Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Eduardo Cabrita και την Υφυπουργό Catarina Mascelino, καθώς και το Κοινοβούλιο της χώρας, όπου συναντήθηκε με τα μέλη της Επιτροπής Ελληνοπορτογαλικής Φιλίας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αρχηγό Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ Rear Admiral Ido Ben Moshe. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο Αρχηγός Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επισκέφθηκε την Ελλάδα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο διμερών συνομιλιών επιπέδου ΓΕΝ. Στις 15 Σεπτεμβρίου η αντιπροσωπεία του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου και τη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως.

npg_7910Από τις 14 έως 16 Σεπτεμβρίο  διοργανώθηκε από το στρατηγείο NRDC-GR η ετήσια σύσκεψη εκπροσώπων διευθύνσεων οικονομικού των δυνάμεων κλιμακούμενης ετοιμότητας της δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου, στη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη, παρευρέθηκαν, ως παρατηρητές και εκπρόσωποι διευθύνσεων οικονομικού από στρατηγεία δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ (SHAPE και JFCNP/KFOR), στο πλαίσιο της βαρύτητας που δίνει η συμμαχία για ανοιχτή συνεργασία σε θέματα κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, σπουδαστές του οικονομικού τμήματος της ΣΣΑΣ παρακολούθησαν ως παρατηρητές τη σύσκεψη προκειμένου να αποκτήσουν σχετική εμπειρία. Ο σκοπός της σύσκεψης που διεξάγεται σε ετήσια βάση, είναι η διαμόρφωση των τελικών εισηγήσεων προς την Ανώτερη Επιτροπή  Χρηματοδότησης (Senior Resource Committee – SRC) για λήψη οριστικών αποφάσεων. Επιπρόσθετα, η εν λόγω σύσκεψη αποτελεί ένα χώρο για ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και καινοτόμων ιδεών επί θεμάτων που απασχολούν στο σύνολο την οικονομική κοινότητα των στρατηγείων δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Στις 15 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου των Αρχηγών Χερσαίων Δυνάμεων των Ευρωπαϊκών Χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Δρέσδη της Γερμανίας, με τη συμμετοχή του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Β. Τελλίδη. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των ευρωπαϊκών χερσαίων δυνάμεων. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Α/ΓΕΣ  είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του, καθώς και με τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, με σκοπό την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2016, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης συμμετέχει, στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών  ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defense Session – MC/CS), στο Σπλιτ της Κροατίας.

Ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης συμμετέχει στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium – NACS), που πραγματοποιείται στο Ramstein της Γερμανίας και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από 16 έως και 24 Σεπτεμβρίου.

Προσωπικό

Στις 11 Σεπτεμβρίου, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ακολουθώντας την διαδρομή του κλασσικού Μαραθωνίου δρόμου, συμμετείχαν στην επετειακή πορεία με την επωνυμία «2ο Τρόπαιο Μάχης Μαραθώνα 490 π.Χ.», με αφετηρία τον Τύμβο του Μαραθώνα και σημείο τερματισμού το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σε συνέχεια της καθιέρωσης του θεσμού της επιβράβευσης και της ανάδειξης της αριστείας και των εξαίρετων πράξεων από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ως ελάχιστη αναγνώριση στο πρόσωπό τους,  επιδόθηκε η «Επιβράβευση Αριστείας – Εξαίρετων Πράξεων» στον Πλωτάρχη Φωκίωνα Μαϊράγκα ΠΝ, διότι πέραν και άνω των προβλεπομένων, και παράλληλα με την εκτέλεση των απαιτητικών καθηκόντων του ως Ύπαρχος του υποβρυχίου Πιπίνος, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επιτυχή αντιμετώπιση των πάσης φύσεως τεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την ενεργοποίηση και επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων Κατσώνης, Ωκεανός, Πιπίνος και Ματρώζος.  Επιδεικνύοντας οξύνοια, αυτοπεποίθηση και ευρηματικότητα και ενεργώντας πάντα με γνώμονα την αύξηση της αυτάρκειας της Διοικήσεως και τη μεταφορά στα πληρώματα της αποκτηθείσας γνώσης και εμπειρίας, συνέχισε την παράδοση της αξιοσύνης και του αξιόμαχου των υπηρετούντων στα υποβρύχια του Ελληνικού Στόλου.

Αμυντική βιομηχανία

Την πρώτη της επίσημη δημόσια εμφάνιση εξοπλισμένη με βλήματα Harpoon στη θέση των παλαιότερων Penguin, πραγματοποίησε η πυραυλάκατος P26 Ντεγιάννης κατά την παρουσία της στη Μεγίστη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 73η επέτειο από την απελευθέρωσή της. Η πυραυλάκατος Ντεγιάννης είναι η δεύτερη τύπου Combattante-IIIB (μετά την P29 Σταράκης) στην οποία ολοκληρώθηκε η εργασίες εγκατάστασης βλημάτων Harpoon, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες του ίδιου τύπου. Με βλήματα Harpoon θα εφοδιαστεί τελικά και η επισκευαζόμενη πυραυλάκατος Ρ22 Μυκόνιος, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις του τύπου Combattante-IIIA οι οποίες προβλέπεται να λάβουν βλήματα MM-40 Exocet Block-2 για να αντικαταστήσουν τα σημερινά MM-38 Exocet.

unnamed-2Στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε  στο ΓΕΝ συνάντηση εκπροσώπων εταιρείας MBDA με αρμόδιους επιτελείς από ΓΕΝ, ΑΣ, ΔΔΜΝ και ΝΣ με θέμα την υποστήριξη / συντήρηση των κατευθυνόμενων βλημάτων Exocet.

Στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συντονιστική συνάντηση μεταξύ επιτελών αυτής, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και εκπροσώπων εκ των εταιρειών που θα συμμετέχουν στην Διεθνή έκθεση AUSA 2016 η οποία πρόκειται να διεξαχθεί το διάστημα 3-5 Οκτωβρίου στην Washington.

Στις 14 Σεπτεμβρίου  διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ επιτελών αυτής και εκπροσώπων της εταιρείας Alenia Aermacchi S.p.A. (νυν Finmeccanica-Leonardo S.p.A.). Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ατζέντα της επικείμενης τροποποίησης της Σύμβασης 004Γ/03 με στόχο την ομαλοποίηση της ροής ανταλλακτικών και την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών C-27J.

Στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση του Γενικού Διευθυντή της με τον ΑΚΑΜ της Γαλλίας Richard Coleman για θέματα σχετικά με την εν συνεχεία υποστήριξη των μαχητικών Mirage 2000. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνάντηση και με εκπροσώπους της εταιρείας Raytheon σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας του συστήματος ASPIS-II. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα πλέον είναι πλήρως ενεργό στα F-16 της Π.Α. Την επόμενη ημέρα εξάλλου (15 Σεπτεμβρίου) έλαβε χώρα και συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους της εταιρείας Lockheed Martin για την παρουσίαση του προτεινόμενου προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16.

Στις 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η μεταστάθμευση από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, του δεύτερου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion από τα πέντε συνολικά, στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εν λόγω αεροσκαφών. Πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος που θα λάβει το πλήρες πακέτο της αναβάθμισης (εκείνο που προηγήθηκε θα αποτελέσει τη λεγόμενη «ενδιάμεση λύση» και θα αναβαθμιστεί πλήρως αργότερα).

dsc_9742Εμπλοκή παρουσιάστηκε στη συμφωνία εξαγοράς από τα ΕΛΠΕ του χώρου του πρώην εργοστασιακού συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ, έκτασης 350 στρεμμάτων, στην Ελευσίνα καθώς το το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη διεξαγωγή νέας αποτίμησης για την προς πώληση έκταση, κάτι που θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες. Τούτο σημαίνει αφενός χρονοκαθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εξαγοράς, αφετέρου ότι το τίμημα των 21 εκατ. ευρώ θα αργήσει να μπει στα ταμεία των ΕΑΣ.

Σώματα Ασφαλείας

Επισκευαστική ζώνη, στην οποία θα συντηρούνται και θα επισκευάζονται όλα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, θα λειτουργήσει για στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρησιακή ικανότητα των υπηρεσιών του Σώματος και θα αναβαθμίζει το ρόλο του ΟΛΘ. Μέχρι σήμερα η συντήρηση και η επισκευή των πλωτών και χερσαίων μέσων που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, από τον Έβρο μέχρι το νομό Μαγνησίας, και το Βορειοανατολικό Αιγαίο, πραγματοποιούνταν στις επισκευαστικές εγκαταστάσεις του Πειραιά και της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να δημιουργούνται προβλήματα, κυρίως λόγω της γεωγραφικής απόστασης. Η Επισκευαστική Βάση Κεντρικής Μακεδονίας θα λειτουργήσει στο χώρο της “Αποθήκης 20” του ΟΛΘ και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής των μηχανών περιπολικών και γενικά όλων των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος, που παρουσιάζουν βλάβες και θα γίνεται από έμπειρο προσωπικό.

Κύπρος

Στις 14 Σεπτεμβρίου  πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί η τελετή διαβεβαίωσης των πρώτων 10 Συμβασιούχων Οπλιτών των ΟΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ. Παρέστη ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χρ. Φωκαΐδης, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Γ. Μπασιακούλη,

Στις  16 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Avigdor Lieberman πραγματοποίησε  επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο όπου είχε συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαϊδη, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Διοικητή της ΚΥΠ, Κυριάκο Κούρο. Στις δηλώσεις του, ο Lieberman σημείωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν δύο μικρές, μη Μουσουλμανικές, δημοκρατικές χώρες στην περιοχή και υπογράμμισε ότι τα δύο κράτη μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι πολύ αξιόπιστοι εταίροι.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ολοκλήρωθηκε η απομάκρυνση στρατιωτικού υλικού από τα αστικά κέντρα της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης ενώ εξετάζεται η μετακίνηση του Γενικού Επιτελείου στα περίχωρα της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας:

  • 62 άρματα μάχης και 37 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων του Etimesgut της Άγκυρας στο Şereflikoçhisar. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η μεταφορά 66 αρμάτων μάχης και 43 τεθωρακισμένων οχημάτων του ίδιου Σχηματισμού στο Burdur.
  • 40 άρματα μάχης, 110 τεθωρακισμένα οχήματα και 6 Α/Κ πυροβόλα της 28ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού του Mamak της Άγκυρας μεταφέρθηκαν στο Çankırı.
  • 80 άρματα μάχης και 169 τεθωρακισμένα οχήματα της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του Maltepe της Κωνσταντινούπολης μεταφέρθηκαν στο Gaziantep ενώ 14 Α/Κ πυροβόλα μεταφέρθηκαν στο Kahramanmaraş.
  • Από την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Bağcılar της Κωνσταντινούπολης, 40 άρματα μάχης Leopard-2A4 μεταφέρθηκαν στη Ραιδεστό/Tekirdağ (έδρα της 8ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ) ενώ 158 τεθωρακισμένα οχήματα και 15 Α/Κ πυροβόλα μεταφέρθηκαν στο Ulaş της Σεβάστειας/Sivas.