Ανασκόπηση εβδομάδας #125

0
20093

ΓΕΕΘΑ

Ολοκληρώθηκε στις 19 Απριλίου η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 8» στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Ο ΕΣ συμμετείχε με 1 Ε/Π CH-47D CHINOOK του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού, 3 Ε/ΕΠ AH-64 APACHE από το 1ο και 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων, Διμοιρία Πεζοναυτών του 575 Τάγματος Πεζοναυτών/32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και προσωπικό του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών. Το ΠΝ συμμετείχε με το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120), τη Φ/Γ ΕΛΛΗ (F450) με οργανικό Ε/Π S-70B AEGEAN HAWK, το Α/Γ ΧΙΟΣ (L173), το Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M63) και Ομάδα Ανορθοδόξου Πολέμου της ΔΥΚ. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, η Διοίκηση Ναυτικού/ΕΦ συμμετείχε με το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ (Α620). Η ΠΑ συμμετείχε με 4 Α/Φ F-16C/D BLOCK30 της 330 Μοίρας που μεταστάθμευσαν στην Αίγυπτο και 4 Α/Φ F-16C/D BLOCK52+ που επιχείρησαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας καθώς και 1 Α/Φ ΕΜΒ-145H της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ.

Στις 17 Απριλίου στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) οι ΥΠΑΜ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου παρακολούθησαν  δραστηριότητες της άσκησης, οι οποίες περιελάμβαναν επίδειξη αμφίβιας ενέργειας, επιχειρήσεις εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και επιθετικών ελικοπτέρων, ρίψη αλεξιπτωτιστών και πυρά επιφανείας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο περιθώριο της DV Day, είχε διμερείς επαφές τόσο με τον Αιγύπτιο όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του. Τονίστηκε η απαίτηση προαγωγής διεθνών αμυντικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών και διαπιστώθηκε η συνεχώς βελτιούμενη διμερής αμυντική συνεργασία, όπως προκύπτει από τη συστηματική πραγματοποίηση της ασκήσεως ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’ τα τελευταία τρία χρόνια. Παράλληλα, εξετάσθηκε η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσής της, στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, των Ειδικών Δυνάμεων, της ανταλλαγής πληροφοριών και της αμυντικής βιομηχανίας.

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο 10 και 11 Απριλίου 2019, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ) Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, επισκέφτηκε Μονάδες, εγκαταστάσεις και Επιτηρητικά Φυλάκια σε νησιά της ΑΣΔΕΝ, μεταξύ των οποίων η Κως, Κάρπαθος, Νίσυρος, Σύμη, Κάλυμνος, Καλόλιμνος, Λέρος, Φαρμακονήσι, Πάτμος, Αγαθονήσι, Φούρνοι και Ικαρία.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο και τις Μονάδες της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ), στα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) της νήσου Χάλκης και στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) στη νήσο Τήλο, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΣ ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες, επισκέφτηκε εγκαταστάσεις Στρατοπέδων, Μονάδων και όλα τα ΕΦ στη νήσο Ρόδο, Χάλκη και Τήλο, επιθεώρησε τα καθορισμένα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων, παρακολούθησε τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, συναντήθηκε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, πραγματοποίησε ομιλίες και έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό.

Κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 11 Απριλίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, επισκέφθηκε τη Ζώνη Ευθύνης της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (9η Μ/Π ΤΑΞΠΖ – «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ»), συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού (Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR) Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Κούτρα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές του Σχηματισμού και των Συγκροτημάτων του, επισκέφθηκε Στρατόπεδα, Μονάδες και όλα τα Φυλάκια της ευρύτερης περιοχής, έδωσε κατευθύνσεις και πραγματοποίησε ομιλίες στο προσωπικό των Μονάδων.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Τετάρτη 03 Απριλίου έως την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, την πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ και το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ στην πολυεθνική άσκηση “NOBLE DINA 2019”. Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ περιελάμβανε και εν όρμω δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC) στην Κρήτη και στο Ναύσταθμο της Χάιφας. Tα κύρια αντικείμενα εστιάστηκαν στη συνεκπαίδευση στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης των συμμετεχόντων. Η άσκηση συνδιοργανώνεται ετησίως από το Πολεμικό Ναυτικό, το Ναυτικό των ΗΠΑ, το Ναυτικό του Ισραήλ και το Ναυτικό της Κύπρου.

Από Πέμπτη 04 Απριλίου έως Κυριακή 14 Απριλίου 2019, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με την πυραυλάκατο ΡΙΤΣΟΣ και μια κινητή μονάδα εκπαίδευσης από το ΚΕΝΑΠ στην πολυεθνική άσκηση “SEA SHIELD 19”. Η άσκηση διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρουμανίας και διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με σκοπό την εξάσκηση των συμμετεχόντων σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής και της προαγωγής του επιπέδου της συνεργασίας, της διαλειτουργικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης των ασκουμένων. Στην εν λόγω άσκηση, εκτός από την Ελλάδα και τη Ρουμανία συμμετείχαν προσωπικό και μονάδες από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Τουρκία καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group Two – SNMG2.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων (350ΠΚΒ) και στη 10η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ), στη Θεσσαλονίκη, όπου τον υποδέχθηκαν οι Διοικητές τους, Σμήναρχος (Ι) Αλέξανδρος Κομητούδης και Αντισμήναρχος (ΕΑ) Χρήστος Αράπης, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Αρχηγός ΤΑ ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα των Μονάδων, συνομίλησε με το προσωπικό τους και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις τους.

Κύπρος

Στις 17 Απριλίου ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Sir Nicholas Carter, επισκέφθηκε την Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη. Συζητήθηκε η διμερής συνεργασία, οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και η κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο.

Στις 16 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο συζήτησε θέματα στρατηγικής ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ σε συνάρτηση με την εξωτερική πολιτική αυτών στην περιοχή, καθώς και για οικονομικά και τραπεζικά ζητήματα. Όπως είναι γνωστό, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπήρξε από τους πρωτεργάτες του πρόσφατου νομοσχεδίου με το οποίο ζητείται μεταξύ άλλων η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο και η υποστήριξη των προσπαθειών της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για την εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τ/ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ σε δημοσιογράφους στις 16 Απρ 2017:
• Στο πλαίσιο του προγράμματος Ayyıldız (μτφρ. «Ημισέληνος») θα κατασκευαστεί ενιαίο κτιριακό συγκρότημα,, το οποίο θα στεγάσει το σύνολο των Επιτελείων των ΤΕΔ
• Xρόνος παράδοσης των Α/Α πυραύλων S-400 είναι ο Ιούνιος. Οι περιοχές όπου θα αναπτυχθούν τα Α/Α S-400 είναι η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη. Δεν θα διασυνδεθούν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ ή τα εθνικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αεράμυνας. • Βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντικός αριθμός προγραμμάτων R&D για χερσαία μη επανδρωμένα οχήματα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και της τουρκικής εφημερίδας SABAH (16/04/2019), η Τουρκία εξετάζει την επιλογή αποθήκευσης των Α/Α συστημάτων S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή το Κατάρ μετά την προμήθειά τους από την Ρωσία.