Ανασκόπηση εβδομάδας #117

0
8891

ΥΕΘΑ

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο ΥΕΘΑ Ε. Αποστολάκης ανέφερε ως “μονόδρομο” την ενίσχυση του Στόλου με φρεγάτες, την αναβάθμιση των αεροσκαφών Mιράζ και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας.

Σε νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ που εστάλη στα Επιτελεία  για τις παρατηρήσεις τους και αναμένεται στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται η ίδρυση “Συντονιστικών Γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας” με αποστολή “να συμβάλλουν στη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των στελεχών που σχετίζονται με την Υπηρεσία, στον έλεγχο της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας, στον εντοπισμό και την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας και στον έλεγχο τήρησης των διατάξεων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας”. Πέραν της προφανούς προοπτικής εγκατάστασης κομματικών “τοποτηρητών”, το προτεινόμενο σύστημα δημιουργεί προϋποθέσεις παράκαμψης της ιεραρχίας και επομένως διασάλευσης της πειθαρχίας, που είναι το θεμελιωδέστερο στοιχείο κάθε στρατιωτικού οργανισμού. Συνιστά δηλαδή ένα καίριο βήμα στη μακρά διαδικασία μετατροπής των Ενόπλων Δυνάμεων σε κλασική δημόσια υπηρεσία. Επί του θέματος θα επανέλθουμε αναλυτικά.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, όπου επισκέφθηκε το Στρατηγείο του Σχηματισμού και ενημερώθηκε για την αποστολή καθώς και τις δραστηριότητες του.Στη συνέχεια επισκέφθηκε Στρατόπεδα του νησιού όπου αφενός πραγματοποίησε ομιλίες στο προσωπικό των Μονάδων και αφετέρου επιθεώρησε τα τμήματα χρονικών ετοιμοτήτων. Μεταξύ άλλων επισήμανε την έμφαση στην ρεαλιστική εκπαίδευση των τμημάτων ετοιμότητας, τις συνεχείς δοκιμές με σενάρια που ανταποκρίνονται σε πραγματικές καταστάσεις, τη δικαιοσύνη στη διοίκηση, καθώς και τη συνεχή βοήθεια προς τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα “Δούρειος Ίππος”, ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Γ. Καμπάς στην τελευταία σύσκεψη του ΣΑΓΕ εξέφρασε αντιρρήσεις για τη σχεδιαζόμενη συγκρότηση Διοίκησης Ειδικού Πολέμου στο ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της Νέα Δομής Δυνάμεων, στην οποία σχεδιάζεται να υπαχθούν, υπό την Ι Μεραρχία Πεζικού, οι υφιστάμενοι σήμερα σχηματισμοί Ειδικών Δυνάμεων, ήτοι η 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών, η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών, συν ένα Τάγμα Ελικοπτέρων Ειδικών Επιχειρήσεων και Τάγμα Υποστηρίξεως. Με δεδομένο ότι ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και νυν ΥΕΘΑ Ε. Αποστολάκης ήταν υπέρ του ανωτέρω σχεδιασμού, οι αντιρρήσεις του Α/ΓΕΣ ενδεχομένως βασίζονται σε άλλα πολιτικά ερείσματα, εντός ή και εκτός υπουργείου. Διαβάστε αναλυτικότερα το ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση εδώ.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τη Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 1/19», στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, Παγασητικού Κόλπου και βορειοανατολικού Αιγαίου με τη συμμετοχή αρματαγωγών, κανονιοφόρου, ελικοπτέρων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και μονάδων και μέσων του Στρατού Ξηράς. Επίσης, την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, διεξήχθησαν προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού κόλπου, Μυρτώου Πελάγους και κεντρικού Αιγαίου με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, πλοίων γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων καθώς και σκάφους της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Tη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, της πυραυλακάτου ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, του υποβρυχίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μονάδων της ΔΥΚ καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 -SNMG2 (φρεγάτα HNLMS EVERTSEN, φρεγάτα HMCS TORONTO και φρεγάτα ESPS SANTA MARIA), στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, ο επαναληπτικός διαγωνισμός υπ’ αριθμ. 03/17 για το υποπρόγραμμα «Γενική Επιθεώρηση – Επισκευή Κυρίων Μηχανών Diesel MTU 20V 956 TB82 Φρεγατών τ. ΜΕΚΟ» που είχε ορισθεί για την 21 Φεβρουαρίου 2019, αναβάλλεται για την 21 Μαρτίου 2019. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να καρποφορήσει επιτέλους…

Πολεμική Αεροπορία

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης επισκέφθηκε τη Σχολή Ικάρων (ΣΙ), στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής, Υποπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Σχολής, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της και μίλησε στους Ικάρους, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε την 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μοίρας και την εξέλιξη της πορείας της Σύμβασης Προμήθειας Ολοκληρωμένου Συστήματος Νέου Αεροσκάφους Σταδίου Επιλογής και επισκέφθηκε τους χώρους συντήρησης των αεροσκαφών P2002JF.

Κύπρος

Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 διεξήχθη η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης SAREX CYP-EGY-GRE/2019 στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ (F453) του ΠΝ, του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61) της ΓΕΕΦ/ΔΝ και ελικοπτέρου AW139 της ΜΑΕΠ καθώς και του πλοίου διάσωσης AL AREESH της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», προ δεκαημέρου οι Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής προωθήθηκαν στην περιοχή των Στροβιλιών, αυξάνοντας το έδαφος που ελέγχουν εντός της Νεκρής Ζώνης και εγκλωβίζοντας τρεις οικογένειες Ελληνοκυπρίων. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι απέκλεισαν με βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες την περιοχή στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες σε τρεις κατοικίες, και υπέδειξαν στους Ελληνοκύπριους κατοίκους ότι να ζητούν άδεια για τις μετακινήσεις τους προς τις ελεύθερες περιοχές. Πρόκειται για περιοχή που συνορεύει με τις Βρετανικές Βάσεις, αλλά είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Συνεχίζεται η “ανοιχτή στροφή” των ΗΠΑ στο ζήτημα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, μετά την αρχική αναγγελία του προέδρου Τραμπ το Δεκέμβριο περί πλήρους απόσυρσης, που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες (συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης του υπουργού Άμυνας Τ. Μάττις), λόγω του κινδύνου εγκατάλειψης των Κούρδων του SDF, που πολεμούν τους τελευταίους θύλακες του ISIS στην περιοχή, στις εχθρικές διαθέσεις της Τουρκίας. Την Παρασκευή η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Sarah Sanders δήλωσε ότι “μια μικρή ειρηνευτική δύναμη της τάξης των 200 ανδρών θα παραμείνει στη Συρία για κάποια χρονική περίοδο”. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραμένουσα δύναμη θα είναι της τάξης των 400 ανδρών, με στόχο να διατηρηθούν κρίσιμες ικανότητες (συλλογής πληροφοριών, διοικητικής μέριμνας, κλήσης αεροπορικών επιδρομών) που θα ενθάρρυναν και άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Αγγλία να διατηρήσουν στρατεύματα στη ΒΑ Συρία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης.

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TUSAŞ) ανέλαβε σύμβαση στις 22 Φεβρουαρίου 2019 από την Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών για την ανάπτυξη επιθετικού ελικοπτέρου βαρέως τύπου (δικινητήριο, μέγιστο βάρος απογείωσης 10 τόνους) με πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης το 2024.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2019 σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών κατά την εκτέλεση βολής στην Σχολή Πυροβολικού και Βλημάτων του Τουρκικού Στρατού στο Polatli της Άγκυρας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 5 στρατιωτικών.

Στο πλαίσιο της ετήσιας ΤΑΜΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ (Kış)-2019 πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, βολή πυρομαχικού MAM-L από οπλισμένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Bayraktar TB2, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 5.000 μέτρων, υψόμετρο πτήσης 18.000 ποδών και με θερμοκρασία περιβάλλοντος -17 βαθμών Κελσίου.