Ανασκόπηση εβδομάδας #115

0
5358

Στρατός Ξηράς

Από Δευτέρα 28 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο της χειμερινής εκπαίδευσης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η πρώτη εκπαιδευτική σειρά Ευελπίδων της ΙVης Τάξης, εκπαιδεύθηκε σε αντικείμενα ορεινού αγώνα, διαβίωσης σε χιονοσκεπείς περιοχές και χιονοδρομιών, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ). Την εκπαίδευση, διάρκειας 5 ημερών, έχει προγραμματισθεί και θα παρακολουθήσει το σύνολο των Ευελπίδων της ΙVης Τάξης, σε 3 διαδοχικές εκπαιδευτικές σειρές. Περιλαμβάνει αντικείμενα στρατιωτικής εκπαίδευσης, όπως πορεία σε χιονοσκεπείς περιοχές, προετοιμασία καταυλισμού και διανυκτέρευση σε σκηνές τύπου salewa, αλπικό δίαθλο με ασκήσεις άμεσης αντίδρασης, Βασικές Οδηγίες Επιχειρήσεων (ΒΟΕ) περιπόλου, βολές από ειδικό όχημα, κ.λπ.

Η χειμερινή εκπαίδευση των Ευελπίδων, εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής, το οποίο έχει σκοπό να αναπτύξει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή τους, ώστε να διαμορφώσει Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντας τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2019, η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 01/19», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Αεροδιακομιδή τραυματία από πλοίο στην ανοιχτή θάλασσα». Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

Tη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής Αρχηγού Στόλου, από τον Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ στον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ. Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί και λοιποί προσκεκλημένοι.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε. Αποστολάκη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, από τον Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη στον Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Κύπρος

Επιβεβαιώνεται από έγκυρες πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, η ανακάλυψη οικονομικά βιώσιμου κοιτάσματος από τη γεώτρηση της Exxon Μobil στο στόχο “Γλαύκος” του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι γεωλογικοί σχηματισμοί του “Γλαύκου” είναι διαφορετικοί από αυτούς του στόχου “Δελφίνη”, όπου τα αποτελέσματα της διερευνητικής γεώτρησης ήταν ασαφή. Επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της γεώτρησης αναμένονται από την Exxon Μobil περί τα τέλη της εβδομάδας.

Στις 5 Φεβρουαρίου ο πρέσβυς της Γαλλίας στην Κύπρο Rene Troccaz επισκέφθηκε τη ναυτική βάση “Ε. Φλωράκης” στο Μαρί και την αεροπορική βάση “Α. Παπανδρέου” στην Πάφο. Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν σε πρόσφατη επίσκεψή του εξήρε τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης αναφέρθηκε πρόσφατα στην προοπτική αναβάθμισης της ναυτικής βάσης για την υποδοχή μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων, σε συνεργασία με τη Γαλλία.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 9 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Κων/πολη η καθέλκυση του πλοίου δοκιμών και εκπαίδευσης UFUK (A591), το οποίο αναμένεται να εξοπλιστεί με εγχώριας ανάπτυξης συσκευές συλλογής πληροφοριών (SIGINT/ELINT) πριν την παράδοσή του στο Τουρκικό Ναυτικό στις 31 Ιουλίου 2020. Κατά την τελετή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η τουρκική ναυπηγική βιομηχανία, λέγοντας ότι με το συγκεκριμένο πλοίο πληροφοριών υλοποιείται ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους του προγράμματος, ενώ προσέθεσε ότι η ανάγκη ενός τέτοιου πλοίου έγινε πιο επιτακτική “εξαιτίας των απειλών στη Συρία αλλά και των εξελίξεων στην ανατoλική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα”.

Η Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας υπέγραψε στις 8 Φεβρουαρίου 2019 σύμβαση για το πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των 4 υποβρυχίων Τύπου 209/1400 του Τουρκικού Ναυτικού με την κοινοπραξία ASELSAN-STM-HAVELSAN-ASFAT και χρόνο παράδοσης μεταξύ των ετών 2021-2027.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της επίσκεψης του Α.Τσίπρα στην Τουρκία στις 5 Φεβρουαρίου, η τουρκική κυβέρνηση επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα έναντι του ποσού των 700.000 Ευρώ.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε προς τα τουρκικά ΜΜΕ από αξιωματούχους των ΗΠΑ στην Άγκυρα, εάν η Τουρκία ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400, οι ΗΠΑ δεν θα της διαθέσουν το Α/Α σύστημα PAC-3 Patriot. Το ζήτημα έχει κρίσιμη σημασία και για το μέλλον του τουρκικού προγράμματος F-35, καθώς η τυχόν παρουσία των S-400 κρίνεται από τις ΗΠΑ (και ιδίως από το Κογκρέσο) ως ασύμβατη με την παράδοση των F-35. Η προσφορά των PAC-3 Patriot από τις ΗΠΑ στην Τουρκία έχει την έννοια της παροχής μιας εναλλακτικής λύσης ώστε να απορρίψει τους S-400, αλλά η τουρκική ηγεσία ως τώρα δήλωνε ότι η απόκτηση του ενός συστήματος δεν αποκλείει την απόκτηση του άλλου. Είναι όμως πια σαφές ότι για τις ΗΠΑ το νόημα της προσφοράς των Patriot είναι ακριβώς αυτό. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.