Ανασκόπηση εβδομάδας #114

0
3266

ΓΕΕΘΑ

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη στον Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Ματαιώθηκε, με άνωθεν εντολή και επίκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εκδήλωση με θέμα “Μακεδονία μία και ελληνική”, που ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Ιανουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο και είχε διοργανωθεί από το International Hellenic Association, τις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), Πολεμικού Ναυτικού (ΕΑΑΝ) και Πολεμικής Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) υπό την αιγίδα των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου. Πρόκειται για πολύ κακό δείγμα γραφής της νέας πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, από τον Στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, οργανώνει και διεξάγει ασκήσεις και άλλες επιχειρησιακές δραστηριότητες, ημέρα και νύχτα. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το χρονικό διάστημα από 28 Ιανουαρίου έως και 01 Φεβρουαρίου 2019, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, εκπαιδευτικές δραστηριότητες που περιελάμβαναν Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) και ενεργοποίηση τμημάτων επιφυλακής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα έχει η επιβεβαίωση της παρουσίας εκτοξευτών M270 MLRS σε νησιά του Αν. Αιγαίου, που ως τώρα παρέμενε απόρρητη.

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής και ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα Τμήματα Επιφυλακής της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (50 Μ/Κ ΤΑΞ-«ΑΨΟΣ»). Στη διάρκεια της δραστηριότητας, που αξιολογήθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού «ΘΡΑΚΗ», εφαρμόστηκε το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών και διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σχηματισμού.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΟΡΜΗ 01/19», με τη συμμετοχή πυραυλακάτων. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων Αεροπορίας Ναυτικού, στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα. Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και συγγενείς των πεσόντων.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), από τον Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου στον Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη.

Κύπρος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ  το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, συνδευόμενο από 2 φρεγάτες και 2 κορβέτες, ξεκινά έρευνα για φυσικό αέριο στο τεμάχιο 9 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θα συνεχίσει έρευνες και στα τεμάχια 1, 8 και 12 μέχρι τα τέλη Μαΐου. Από τουρκικής πλευράς υποστηρίζεται επίσης ότι έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με ΝΑΤΟϊκές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή. Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων μάλλον δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κυπριακών ΜΜΕ, η γεώτρηση της Exxon Mobil στο στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 έχει εντοπίσει φυσικό αέριο και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος. Επιπλέον, κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την 31η Ιανουαρίου επικυρώθηκε η απόφαση κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει Κυπριακό φυσικό αέριο στο τερματικό Ίτκου στην Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης κατά τη σύσκεψη των αρχηγών της 31ης Ιανουαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της ίδρυσης Ταμείου Υδρογονανθράκων, με την οποία θεωρεί ότι αφαιρεί ένα επιχείρημα της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον διαμερισμό του φυσικού αερίου στη βάση ποσοστών. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται με την ειδική σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, καθώς εντείνεται η κινητικότητα στο Κυπριακό.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ, η Κύπρος και η Γαλλία βρίσκονται σε προχωρημένες συνεννοήσεις για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ναυστάθμου στο Μαρί, για τη χρήση του οποίου θα δοθούν διευκολύνσεις στη Γαλλία. Η σχετική συζήτηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά την Σύνοδο Κορυφής των MED7 στον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου και στις ενισχυμένες διμερείς σχέσεις. Το σχέδιο, που εξυπηρετεί τόσο την πρόθεση της Γαλλίας για αυξημένη παρουσία στην περιοχή όσο και την πρόθεση της Κύπρου για ενισχυμένη παρουσία στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ασφαλείας,  θα εφαρμοστεί μέσα από το σχήμα των μόνιμων διαρθρωμένων συνεργασιών (PESCO).

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 30 Ιανουαρίου 2019 εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από την Εισαγγελία Άγκυρας, μεταξύ άλλων, για 3 Συνταγματάρχες, 4 Αντισυνταγματάρχες, 4 Ταγματάρχες, 9 Λοχαγούς, 27 Υπολοχαγούς και 1 Ανθυπολοχαγό της Διοίκησης Αεροπορίας Στρατού του Τουρκικού Στρατού. Επίσης, στις 26 Ιανουαρίου συνελήφθη ο πρώην Διοικητής του Ενοποιημένου Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi ve JFAC) της Τουρκικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Özkan Edip Akgülay, που είχε υποβάλει αιφνιδιαστικά στις αρχές του μήνα την παραίτησή του, η οποία χαρακτηρίστηκε ύποπτη από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε συλληφθεί μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 λόγω παραλείψεων στην διαβίβαση της διαταγής απαγόρευσης πτήσεων στην 8η Αεροπορική Βάση της Άμιδας (Diyarbakir) της οποίας ήταν διοικητής, με συνέπεια την απογείωση 6 α/φων F-16, τα οποία βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο στην Άγκυρα.

Στις 28-30 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση της ομάδας SAT που επιβαίνει στην φρεγάτα GÖKÇEADA (F494) με προσωπικό των ΕΔ του Κατάρ. Η φρεγάτα του Τουρκικού Ναυτικού μεταβαίνει στο Πακιστάν προκειμένου να συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση AMAN-19.

Σε δηλώσεις του στις 28 Ιανουαρίου ο Ρ.Τ. Ερντογάν επέμεινε στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας (buffer zone) στη Βόρεια Συρία, λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει σε αυτήν και χωρίς τη βοήθεια άλλων χωρών, με μονομερή στρατιωτική επιχείρηση. Η Τουρκία επιθυμεί τον έλεγχο μιας ζώνης 32 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Συρίας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, με την πρόφαση ότι αυτό θα έδινε στα 4 εκατομμύρια Συρίων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία τη δυνατότητα επιστροφής στην πατρίδα τους. Στην πραγματικότητα, ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η απώθηση του κουρδικού YPG από τη μεθοριακή ζώνη.