Ανασκόπηση εβδομάδας #112

0
1259

ΓΕΕΘΑ

Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας ορίζεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ε. Αποστολάκης μετά την παραίτηση του Π. Καμμένου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας. Εάν δεν προηγηθεί η αποστρατεία του ναυάρχου Αποστολάκη, μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει κάτι πρωτοφανές από το 1974, την κατάληψη πολιτικού αξιώματος από εν ενεργεία στρατιωτικό και την ταύτιση των αξιωμάτων του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Α/ΓΕΕΘΑ σε ένα μόνο πρόσωπο.

Στρατός Ξηράς

Από 28 Δεκεμβρίου 2018 έως 10 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, η διμερής ΤΑΜΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – 2019», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και αμερικανών πεζοναυτών της 22 Marine Expeditionary Unit (MEU). Η δραστηριότητα, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «ΓΛΑΦΥΡΩΝ», όπου συγκροτήθηκαν δύο ασκούμενοι λόχοι και διεξήχθησαν βολές με όλα τα οπλικά συστήματα των δύο τμημάτων, καθώς επίσης και ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με τη συμμετοχή μέσων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «ΚΙΛΚΙΣ- ΛΑΧΑΝΑ» και της Πολεμικής Αεροπορίας. Φωτογραφίες εδώ.

Την Τρίτη 08 Ιανουαρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη σε Υπομονάδα Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK» και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), στον Αυλώνα Αττικής. Σκοπός της έκτακτης επίσκεψης του Αρχηγού ήταν, να διαπιστώσει την κατάσταση Μονάδων υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας, οι οποίες αποκλείστηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πυκνή χιονόπτωση. Διαπιστώθηκε η άμεση αντίδραση του προσωπικού.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε ολιγόωρος πλους των κληρωθέντων μαθητών Γ Λυκείου με την Φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, καθώς και πτήση με Ελικόπτερο Aegean Hawk. Τους μαθητές και τους συνοδούς αυτών υποδέχθηκε στο ΓΕΝ το απόγευμα της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου ο Αρχηγός ΓΕΝ  Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019 στο Αρχηγείο στόλου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΝ, καθώς και ο Αρχηγός Στόλου  Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ. Εν συνεχεία οι μαθητές, μετά την σύντομη ενημέρωση που είχαν στο Αρχηγείο Στόλου για το έργο του Πολεμικού Ναυτικού, επιβιβάστηκαν στην Φρεγάτα Κουντουριώτης η οποία απέπλευσε για τις προσβάσεις του Σαρωνικού κόλπου. Κατά την διάρκεια του πλου ενημερώθηκαν για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πλοίου και βίωσαν την εμπειρία πτήσης με το ελικόπτερο.  Οι συνοδοί των μαθητών μετά το απόπλου της Φρεγάτας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στη Φρεγάτα ΥΔΡΑ, στην Κανονιοφόρο ΑΗΤΤΗΤΟΣ καθώς και στο Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και εν συνεχεία γευμάτισαν στην Λέσχη Αξιωματικών με τον Αρχηγό Στόλου.

Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στην Καλαμάτα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, για λόγους οι οποίοι, επισήμως, σχετίζονται με τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται αυτή τη στιγμή για την πραγματοποίηση έργων ενίσχυσης του συγκεκριμένου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Το ζήτημα του εκπαιδευτικού κέντρου επρόκειτο να συζητηθεί στο χθεσινό Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) υπό τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ωστόσο δεν ετέθη καν επί τάπητος, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως υπαναχώρηση από τη σχεδιαζόμενη προώθηση της αρχικής συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο και στην καναδική εταιρεία που έχει καταθέσει την πρόταση για λογαριασμό του καναδικού κράτους. Από την άλλη πλευρά, η μη συζήτηση του θέματος στο ΣΑΜ ενδεχομένως σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις.

To Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκήρυξε στις 9 Ιανουαρίου 2019 διαγωνισμό για το Υποπρόγραμμα «Εκπαίδευση Προσωπικού Πολεμικής Αεροπορίας – Εκπαίδευση σε Εξομοιωτές Πτήσεων (F/S)», συνολικού προϋπολογισμού 12.625.061,76€ για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Στις 7 Ιανουαρίου 2019 κατατέθηκε τροπολογία-προσθήκη σε σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ, με την οποία γίνεται αποδεκτή η προσφορά της Lockheed Martin για 12 προγράμματα ΑΩ συνολικής ονομαστικής αξίας τουλάχιστον €230.000.000, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των Α/Φ F-16 της ΠΑ. Κατόπιν σφοδρής αντίδρασης της αντιπολίτευσης, η τροπολογία αποσύρθηκε από τον Π. Καμμένο, προκειμένου να επανεισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Κύπρος

Συνεχίζοντας τις γεωτρήσεις του για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum, το πλωτό γεωτρύπανο «Stena icemax» ξεκίνησε τις εργασίες στον στόχο «Γλαύκος-1» στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, με στόχο να φτάσει στις 4.500 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο στόχος «Γλαύκος -1» βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειότερα του στόχου «Δελφύνη-1» (όπου η γεώτρηση ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας) και περίπου 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κοιτάσματος «Καλυψώ».

Ανατολικός Παρατηρητής

Περίπλοκη παραμένει η κατάσταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες των ΗΠΑ προσπαθούν εκ των υστέρων να περιορίσουν τη ζημιά από την αιφνίδια απόφαση του προέδρου Τραμπ περί απόσυρσης από τη Συρία, συνδέοντάς την με όρους που θα διασφαλίζουν, κατά το δυνατόν, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, ιδίως δε των Κούρδων του YPG. Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, John Bolton, δήλωσε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την τελική νίκη επί του ISIS, αλλά και την παροχή τουρκικών εγγυήσεων για την ασφάλεια των Κούρδων. Ως αποτέλεσμα, στην Τουρκία που ήταν ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού του ο Ρ. Τ. Ερντογάν αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του, δηλώνοντας ότι ο Μπόλτον έκανε “σοβαρό λάθος”. Από την άλλη πλευρά, το CNN μετέδωσε ότι η απόσυρση των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία έχει ήδη αρχίσει, με μεταφορά υλικών.

Στις 10 Ιανουαρίου 2019 ολοκληρώθηκε η παράδοση του συνόλου των 10 οπλισμένων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ANKA-S στην Τουρκική Αεροπορία (3 συστήματα, 12 σταθμοί εδάφους) στο πλαίσιο σύμβασης αξίας $290 εκατ. που υπεγράφη στις 25 Οκτωβρίου 2013. Τα ΜΕΑ κατανέμονται σε δύο Μοίρες.

Το πρώτο ζεύγος αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης HÜRKUŞ-Β (s/n 17-101 και 17-102) παραδόθηκε στην 122 Μοίρα στην Αεροπορική Βάση Çiğli Σμύρνης στα τέλη Δεκεμβρίου 2018. Η εκπαίδευση των χειριστών της Τουρκικής Αεροπορίας διεξάγεται από τον δοκιμαστή πιλότο της TAI, Murat Özpala.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν νέες προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στο δίκτυο Gülen, μεταξύ των οποίων ο Σμηναγός Ali Onur Adalı από το ακροβατικό σμήνος της Τουρκικής Αεροπορίας, που είχε πετάξει σε χαμηλό ύψος πάνω από την εξέδρα του Erdogan στην παρέλαση στην Άγκυρα στις 30/08/2015. Επίσης ο Διοικητής του Ενοποιημένου Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi ve JFAC) της Τουρκικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Özkan Edip Akgülay, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, η οποία χαρακτηρίζεται «ύποπτη» από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε συλληφθεί μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 λόγω παραλείψεων στην διαβίβαση της διαταγής απαγόρευσης πτήσεων στην 8η Αεροπορική Βάση της Άμιδας (Diyarbakir) της οποίας ήταν διοικητής, με συνέπεια την απογείωση 6 α/φων F-16, τα οποία βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο στην Άγκυρα.

ΥΓ: η ανάρτηση νέων φωτογραφιών στην ιστοσελίδα προσωρινά έχει απενεργοποιηθεί λόγω εργασιών συντήρησης. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.