Ανασκόπηση εβδομάδας #111

0
1106

Στρατός Ξηράς

Από 6 ως 12 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στην περιοχή του Παγασητικού Κόλπου η άσκηση “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19”, στην οποία Έλληνες πεζοναύτες της 32 ΤΑΞΠΝ θα έχουν την ευκαιρία να συνεκπαιδευθούν με 300 Πεζοναύτες της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδα Πεζοναυτών (22 Marine Expeditionary Unit -MEU) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του doureios.com, επ’ ευκαιρία της άσκησης θα γίνει παρουσίαση του αμφίβιου τεθωρακισμένου οχήματος AAV7A1 σε αντιπροσωπεία του ΓΕΣ και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, σε ανταπόκριση σχετικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε πρόσφατη συνεδρίασή του γνωμοδότησε για εξοπλιστικές εκκρεμότητες του Πολεμικού Ναυτικού, και συγκεκριμένα υπέρ της ενεργοποίησης υποπρογραμμάτων για την προμήθεια 36 Τορπιλών Βαρέως Τύπου και 155 Αντιμέτρων Τ/Λ για τα Υποβρύχια Τύπου 214 και το εκσυγχρονισμένο Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ, καθώς και 4 Ανθυποβρυχιακών Ελικοπτέρων τύπου Seahawk. Ως προς τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, που προφανώς αναφέρονται στον τύπο ΜΗ-60R, ισχύουν όσα έχουμε γράψει εδώ. Ως προς τις τορπίλες, παρατηρούμε ότι ο αριθμός κρίνεται ανεπαρκής, καθώς 36 τορπίλες δεν επαρκούν ούτε για έναν πλήρη φόρτο των 5 υποβρυχίων ΑΙΡ του ΠΝ (των τεσσάρων “214” και του ¨Ωκεανού”). Υπενθυμίζεται ότι στον αρχικό διαγωνισμό (2002) οι απαιτήσεις του ΠΝ προσδιορίζονταν σε 51 τορπίλες. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε η προμήθεια, έστω και κουτσουρεμένη, να προωθηθεί επιτέλους- κάτι για το οποίο δεν αρκεί η γνωμοδότηση του ΣΑΓΕ, αλλά απαιτείται πολιτική απόφαση.

Πολεμική Αεροπορία

Τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 1 Ιανουαρίου 2019, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το δεξαμενόπλοιο «PATROCLUS», που έπλεε έξι (6) ναυτικά μίλια νότια της νήσου Λήμνου, 23χρονο Έλληνα ασθενή, μέλος του πληρώματος. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον ασθενή στο αεροδρόμιο της Λήμνου, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Κύπρος

Η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλλει δικαιώματα (και κυρίως να τα ασκεί εμπράκτως με σεισμικές έρευνες) σε περιοχές υφαλοκρηπίδας που αναλογούν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συγκεκριμένα με την υπ’ αρ. 0039/19 NAVTEX η Τουρκία εξήγγειλε σεισμικές έρευνες από το ερευνητικό πλοίο Barbaros και δύο βοηθητικά πλοία σε μια περιοχή εκτεινόμενη από τα ανατολικά της Ρόδου ως τα δυτικά της Κύπρου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την επίδραση του Καστελλόριζου. Στην αντίδραση της Λευκωσίας η Τουρκία απάντησε ότι όλη η περιοχή των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας N. Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στο προσωπικό του 222ου Τάγματος Πεζικού του ΤΣ/2ου ΣΠ στην Ευρύχου στις 27 Δεκεμβρίου 2018, δήλωσε πως «δεν είναι ο στόχος η Εθνική Φρουρά να μετατραπεί σε ένα Στρατό που θα είχε τη δυνατότητα ανατροπής των κατοχικών δεδομένων». Είναι περιττό να επισημανθεί ότι τέτοιες δηλώσεις, που εμπεριέχουν αποδοχή των στρατιωτικών τετελεσμένων του Αττίλα στην Κύπρο, υποσκάπτουν το ηθικό του προσωπικού της ΕΦ, αλλά και την αποτρεπτική εικόνα που πρέπει να προβάλλεται προς την Τουρκία.

Ανατολικός παρατηρητής

Στις 30 Δεκεμβρίου απαλλάχθηκε αιφνιδιαστικά από τη διοίκηση της 2ης Στρατιάς ο Στρατηγός Ismail Metin Temel, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή και Αξιολόγησης στο Τ/ΓΕΕΘΑ. Εκτιμάται ότι η μετάθεσή του, όπως και του διοικητή της 4ης Ταξιαρχίας Καταδρομών, ταξιάρχου Mustafa Barut, οφείλονται σε αντιρρήσεις που εξέφρασαν για την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη.

Σχετικά με την επιχείρηση αυτή, παρ’ ότι οι ΤΕΔ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν προσωπικό και υλικό στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης M60T Sabra και τεθωρακισμένων οχημάτων από σχηματισμούς της 1ης Στρατιάς της Θράκης), και παρά τη δέσμευση απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων που απέσπασε ο Ρ.Τ. Ερντογάν από τον αμερικανό ομόλογό του, ο ορίζοντας δεν είναι ανέφελος για την Τουρκία. Αφ’ ενός η Ρωσία ευνοεί την ανακατάληψη των περιοχών από τις οποίες θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, και για το σκοπό αυτό συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Αφ’ ετέρου, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική γραφειοκρατία επιχειρεί να διασώσει τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή, πλαισιώνοντας την απόφαση Τραμπ (που θεωρείται γενικά καταστροφική) με πρόσθετους όρους. Έτσι ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν ότι οι Τούρκοι “δεν θα σφάξουν τους Κούρδους” προκαλώντας τουρκικές αντιδράσεις, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας John Bolton θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Τουρκία για να συζητήσει το ζήτημα της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συρία.

Στο ζήτημα της προμήθειας από την Τουρκία του Α/Α συστήματος S-400 και της αμερικανικής αντιπρότασης για αγορά του συστήματος Patriot, η κατάσταση φαίνεται να αποκρυσταλλώνεται στην αμερικανική απαίτηση να ακυρωθεί η αγορά των S-400 ως προϋπόθεση για την πώληση Patriot, ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει ότι η αγοά του ενός συστήματος δεν αποκλείει την αγορά του άλλου.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους ANKA (s/n 17-025) εξοπλισμένου με τον εγχώριας ανάπτυξης κινητήρα PD170. Το σχετικό πρόγραμμα χρονολογείται από το 2012 και στοχεύει στην περαιτέρω αυτονόμηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.