Ανασκόπηση εβδομάδας #11

47
1095

Στις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε έκτακτη επιχειρησιακή αξιολόγηση του Τμήματος Χρονικών Ετοιμοτήτων της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από τη Γενική Επιθεώρηση του ΓΕΣ. Κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης του Τμήματος, η οποία εκτελέσθηκε χωρίς προειδοποίηση ώστε να εξαχθούν ρεαλιστικά συμπεράσματα, εφαρμόσθηκαν στο σύνολό τους όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του Σχηματισμού, η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων, το υψηλό ηθικό και η γνώση της αποστολής από το προσωπικό.

Στις 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η συντήρηση ικανότητας Αλεξιπτωτιστού Β΄ Εξαμήνου 2016, του προσωπικού των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών, με εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης από αεροσκάφος C-130 της Π.Α.

3Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού πραγματοποίησε την ΤΑΜΣ Διπλής Ενεργείας “Φάρος” στις 30 Αυγούστου. Η άσκηση εκτελέσθηκε ημέρα και νύχτα στην περιοχή του νοτίου Έβρου και επικεντρώθηκε σε αντικείμενα Διοίκησης και Ελέγχου των πυρών των όπλων ελιγμού και υποστηρίξεως της Μεραρχίας.

2Στις 30 Αυγούστου στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, εκτελέσθηκαν βολές ειδικοτήτων φορητού οπλισμού και βαρέων όπλων πεζικού κατά θαλασσίων στόχων από το προσωπικό της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών.

1Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε από την Ε΄ Μοίρα Καταδρομών επιχειρησιακή εκπαίδευση  στον ορεινό αγώνα και σε αντικείμενα αναρριχήσεων – καταρριχήσεων.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την αναβάθμιση της Διακλαδικότητας και της αλληλοενημέρωσης των Μειζόνων Επιχειρησιακών Διοικήσεων, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Ηλ. Λεοντάρης, ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Ανδρ. Ηλιόπουλος, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναυάρχος Κ. Καραγεώργης και ο Α/ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, επισκέφθηκαν στις 31 Αυγούστου:
– το Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και μετέβησαν στο ΠΤΜ Κέρκυρα, το Υ/Β Πιπίνος και την Φ/Γ Σπέτσαι, όπου και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες των εν λόγω μονάδων του ΑΣ
– το Στρατηγείο της Ανωτάτης Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Αξιοσημείωτη η αναβάθμιση του Κέντρου Επιχειρήσεων του Μείζονος Σχηματισμού του Ελληνικού Στρατού που φέρει την επιχειρησιακή ευθύνη για την άμυνα του ελληνικού Αρχιπελάγους και των νησιών του Αιγαίου.

4Αμυντική βιομηχανία – Προμήθειες

Ενδεικτικό παράδειγμα της προσπάθειας ενσωμάτωσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών, κατά τρόπο που επιφέρει επαύξηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των στελεχών της Π.Α., με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων αποτελεί η ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων το οποίο ονομάστηκε “ΙΡΙΔΑ”. Σύμφωνα με τον ιστότοπο onalert.gr, το σύστημα υλοποιήθηκε αποκλειστικά από προσωπικό της Π.Α. με χρήση ελεύθερου λογισμικού και μηδενικό κόστος. Χρησιμοποιήθηκε η εμπειρία που είχε αποκομιστεί από αντίστοιχες προσπάθειες ανάπτυξης ανάλογων συστημάτων DMS (Document Management System) κατά την προηγούμενη 15ετία. Η αξιοποίηση του “ΙΡΙΔΑ” εφαρμόζεται στο σύνολο των Σχηματισμών της Πολεμικής Αεροπορίας από τον Φεβρουάριο του 2016 και έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση κόστους, ύψους περίπου 300.000 ευρώ από πλευράς εκτυπωτικών διαδικασιών κατά τους έξι πρώτους μήνες λειτουργίας του, επειδή διακινήθηκαν αποκλειστικά ηλεκτρονικά, περισσότερα από 55.000 μοναδιαία έγγραφα προς περισσότερους από 10.000 χρήστες του συστήματος. Η μετάβαση σε ένα τέτοιο ψηφιακό περιβάλλον έχει επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων στην Π.Α., ενώ ταυτόχρονα αποφορτίζει το προσωπικό από διαδικασίες πρωτοκόλλησης, αρχειοθέτησης, αναζήτησης και μεταφοράς εγγράφων. Παράλληλα παρέχει τις βάσεις για την υλοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών σε επίπεδο διαδικασιών και δομών.

To Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για τη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο για την προμήθεια τεσσάρων ναυτιλιακών συστημάτων νυχτερινής έρευνας για κανονιοφόρους, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Oι τέσσερις παλαιότερες κανονιοφόροι του ΠΝ θα αποκτήσουν ηλεκτροπτικό σύστημα νυχτερινής έρευνας.
Oι τέσσερις παλαιότερες κανονιοφόροι του ΠΝ θα αποκτήσουν ηλεκτροπτικό σύστημα νυχτερινής έρευνας.

Στην MBDA France κατακυρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το πρόγραμμα γενικής επιθεώρησης-συντήρησης 24 κατευθυνόμενων βλημάτων MM40 Exocet Block-3 του Π.Ν. Για την εκτέλεση του προγράμματος εγκρίθηκε ήδη δαπάνη ύψους 1.995.000 ευρώ, ενώ η εκτέλεσή του θα υλοποιηθεί σε τρεις ισόποσες παρτίδες των 8 βλημάτων ώστε να συμπίπτει με την υλοποίηση προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στα σκάφη-φορείς τους. Επίσης, επήλθε συμφωνία με τον ανάδοχο και για το θέμα κατάθεσης εγγύησης καλής εκτέλεσης των όρων της σύμβασης, το ύψος της οποίας αντιστοιχεί σε ποσοστό 10% της συνολικής συμβατικής αξίας, χωρίς το Φ.Π.Α, με πρόβλεψη σταδιακής αποδέσμευσης της εγγυητικής επιστολής κατά 1/3 μετά την οριστική παραλαβή κάθε παράδοσης.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης των ζητημάτων που σχετίζονται με τα ελικόπτερα ΝΗ-90, στις 30 Αυγούστου  πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ εκ νέου συνάντηση επιτελών αυτής με εκπρόσωπο της εταιρείας ΝΗΙ, με θέμα τις εκκρεμούσες πληρωμές που σχετίζονται με μειώσεις /παρακρατήσεις των ήδη παραδομένων ελικοπτέρων. Η διευθέτηση των ζητημάτων αυτών θα είναι καθοριστική και για τα υπόλοιπα σκέλη του προγράμματος που εκκρεμούν (επανέναρξη παραδόσεων, υπογραφή σύμβασης FOS κλπ.).

Σώματα Ασφαλείας

Τουλάχιστον 200 πρόσθετα στελέχη της Europol θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα, σύμφωνα με το επικεφαλής της ευρωπαϊκής αυτής υπηρεσίας,  Rob Wainwright Το μέτρο εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό της Europol για ανάσχεση πιθανών ροών ισλαμιστών τρομοκρατών προς την Ευρώπη, ο οποίος θα βασιστεί σε δοκιμασμένες τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τις βρετανικές αρχές ασφαλείας και εφαρμόστηκαν στα αεροδρόμια του Η.Β. για τον εντοπισμό τρομοκρατών.

Τρεις είναι οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά για το πρόγραμμα αναβάθμισης/αντικατάστασης του υφιστάμενου εξοπλισμού εναέριας επιτήρησης των τριών  αεροπλάνων F-406HCG καθώς και των τριών εκ των έξι ελικοπτέρων τύπου AS-365N3 του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., συνολικού προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ. Πρόκειται για τις TRADETECH, SCANDINAVIAN AVIONICS GREECE S.A. και AERONAUTICS Ltd με εκπροσώπους των οποίων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενημερωτικές συναντήσεις παρουσιάσεις σε αρμόδιους επιτελείς, κατά τη διάρκεια του Τεχνικού Διαλόγου (28/07/2016 έως και 26/08/2016).

Κύπρος

Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε σε διεθνή άσκηση με θέμα την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, με την ονομασία «BISON 2016» η οποία διεξήχθη στην Σουηδία από 15 έως 27 Αυγούστου, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Στην άσκηση, συνολικής διάρκειας 2 βδομάδων συμμετείχαν 23 χώρες. Στην άσκηση έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός στελεχών που καλύπτει όλο το φάσμα επιχειρήσεων αντιμετώπισης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών όπως είναι οι ομάδες αναζήτησης εκρηκτικών, ανιχνευτικοί σκύλοι, βατραχάνθρωποι, πυροτεχνουργοί, εμπειρογνώμονες σε θέματα Ραδιοβιολογιών-Χημικών-Πυρηνικών (ΡΒΧΠ) όπλων και πάσης φύσεως εκρηκτικών καθώς και ομάδες πληροφοριών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Τουρκικές πηγές αναφέρουν την επανέναρξη παραγωγής των αυτοκινούμενων πυροβόλων Τ-155 Firtina. Στη νέα παρτίδα αναμένεται να τοποθετηθεί βελτιωμένο συστήμα μετάδοσης της κίνησης, νέο ηλεκτρικό σύστημα ελέγχου πύργου και τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού (RCWS) SARP της Aselsan.

H εταιρεία Otokar του ομίλου Koç ανακοίνωσε ότι στις 29 Αυγούστου υπέβαλε την τελική προσφορά της προς το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) για την έναρξη του προγράμματος παραγωγής 250 αρμάτων μάχης Altay καθώς και την παροχή της σχετικής υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Το σύνολο των ειδήσεων της εβδομαδιαίας ανασκόπησης είναι διαθέσιμο μόνο μέσω Newsletter.