Ανασκόπηση εβδομάδας #100

0
1990

ΓΕΕΘΑ

Από 5 έως 12 Οκτωβρίου 2018 διεξήχθη σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 2018», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ. Συνολικά στην Άσκηση συμμετείχαν 9.000 Αξιωματικοί και Οπλίτες ενώ κλήθηκαν να συμμετάσχουν περί τους 5.000 εφέδρους με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως.

Στις 11 Οκτωβρίου 2018 στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε αποβατική ενέργεια της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην ακτή Μανάγρου Χίου με την υποστήριξη δυνάμεων του ΠΝ και της ΠΑ καθώς και με συμμετοχή προσωπικού της 96 ΑΔΤΕ και Εθνοφυλάκων.

 

Στην περιοχή της Θράκης διεξήχθησαν η νυχτερινή ΤΑΜΣ “Στρατηγός Βελισσάριος” στο πεδίο βολής “Ψηλός Στάλος” από την 16η Μ/Κ ΜΠ και την 50η ΤΑΞΠΖ, η ΤΑΜΣ “Νέστος” από την 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία στην περιοχή της Ξάνθης, καθώς και η τελική φάση του “Παρμενίωνα 2018” στο πεδίο βολής “Αετός” στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν επιμέρους ΤΑΜΣ κατά περιοχές, όπως άσκηση αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής από άνδρες της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού στις 10 Οκτωβρίου 2018, καθώς και μετακίνηση αρμάτων της 8ης Επιλαρχίας Αναγνώρισης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας με αρματοφορείς του Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2018 (βλ. παρακάτω).

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο 07 και 08 Οκτωβρίου 2018, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας «VIIΙ ΜΠ ΗΠΕΙΡΟΥ». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε, στο Πολεμικό Στρατηγείο του Σχηματισμού, για τη δραστηριότητα των Μονάδων της Ταξιαρχίας, στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2018», παρακολούθησε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων, που διεξήχθη από τους Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής Καλπακίου, παρακολούθησε τη μετακίνηση με αρματοφορείς, των αρμάτων της 8ης Επιλαρχίας Αναγνώρισης και πραγματοποίησε επίσκεψη στον χώρο εκπαίδευσης του 8ου Λόχου Μηχανικού.

Πολεμικό Ναυτικό

H φρεγάτα “Έλλη” του Πολεμικού Ναυτικού αποσύρθηκε προσωρινά από τη μόνιμη νατοϊκή δύναμη SNMG2, στην οποία συμμετέχει από το Σεπτέμβριο, διότι κρίθηκε αρμοδίως ότι οι όροι συμμετοχής της δύναμης στην τουρκική ανθυποβρυχιακή άσκηση “Mavi Balina” έπλητταν τα εθνικά συμφέροντα, καθώς ο τουρκικός σχεδιασμός περιλάμβανε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας. Στην άσκηση συμμετείχαν τα υπόλοιπα πλοία της δύναμης, ήτοι η ολλανδική φρεγάτα HNLMS De Ruyter (ναυαρχίδα), η καναδική φρεγάτα HMCS Ville De Quebec και η ισπανική φρεγάτα ESPS Cristobal Colon.

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση (Α/Β) Δεκέλειας, στο Τατόι, το πρώτο αεροσκάφος Σταδίου Επιλογής P-2002JF. Η άφιξη του αεροσκάφους σηματοδοτεί την έναρξη των παραδόσεων, από την εταιρεία TECNAM, των δώδεκα (12) αεροσκαφών P-2002JF και συναφούς εξοπλισμού, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος θα αντικαταστήσει το αεροσκάφος Τ-41D, το οποίο παρέμεινε στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για περίπου πενήντα (50) χρόνια, από το 1969. Στην άφιξη του αεροσκάφους παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος (Ι) Λαμπράκης Δημητρίου και ο Διοικητής της Σχολής Ικάρων, Υποπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης.

Κύπρος

Στις 10 Οκτωβρίου διεξήχθη στην Ελούντα της Κρήτης η 6η τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στην οποία μετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, από κυπριακής πλευράς ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών και από αιγυπτιακής πλευράς ο πρόεδρος A. Elsisi και ο υπουργός Εξωτερικών S. Shoukry. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, με ειδική αναφορά στον αγωγό και κέντρα LNG, που θα αποτελέσουν την κύρια ενεργειακή δίοδο εξαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Ανατολικός Παρατηρητής

Μετά από δύο και πλέον έτη κράτησης στις τουρκικές φυλακές, ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου και επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η εξέλιξη αυτή, η οποία κατά πληροφορίες του NBC συνδέεται και με δέσμευση των ΗΠΑ για άμβλυνση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Απομένει να διαπιστωθεί πώς θα επηρεάσουν οι νέες εξελίξεις την ισορροπία στην περιοχή μας.

Νέα εντάλματα σύλληψης κατά στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εκδόθηκαν από τις εισαγγελίες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, λόγω υποψίας για δεσμούς με το δίκτυο Gülen. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τα εντάλματα αφορούν 55 εν ενεργεία και 19 εν αποστρατεία αξιωματικούς.

H τουρκική εταιρεία κατασκευής οχημάτων BMC, υποψήφιος ανάδοχος του προγράμματος άρματος μάχης Altay του Τουρκικού Στρατού, γνωστοποίησε την ματαίωση της κατασκευής του νέου εργοστασίου και την μεταφορά της γραμμής παραγωγής στην περιοχή του Σαγγάριου.

Όπως προκύπτει από δορυφορικές φωτογραφίες, στην 7η Κύρια Αεροπορική Βάση της ΤΗΚ στη Μελιτηνή προχωρεί κανονικά η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και η αναβάθμιση των υποδομών ενόψει της υποδοχής των αεροσκαφών F-35A, στο πλαίσιο της από 14 Αυγούστου 2017 σύμβασης ύψους ΤΛ429,5 εκατ. με την Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş.