Υβριδικός πόλεμος και Ελληνική πραγματικότητα

97

Η Ελλάδα μετά τα γεγονότα του 1974 ανέστειλε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής Υβριδικού Πολέμου, τόσο για την αντιστροφή των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο όσο και για τη διαφύλαξη των καλώς νοούμενων εθνικών συμφερόντων σε περιοχές γειτονικών κρατών όπου διαβιούν ελληνικές μειονότητες ή κοινότητες. Η αδράνεια επεκτείνεται και στην άμυνα έναντι των πληροφοριακών επιχειρήσεων που διεξάγουν γειτονικά κράτη, τα οποία επιδίδονται συστηματικά:

 • Στην άσκηση ψυχολογικών επιχειρήσεων, με φυσική μεταφορά προπαγανδιστικού υλικού και χρήση του διαδικτύου, ραδιοτηλεοπτικών μέσων και μηχανισμών πίεσης/άσκησης επιρροής (lobbying) προς τη διεθνή κοινή γνώμη και κέντρα λήψης αποφάσεων.
 • Στην παραχάραξη της Ιστορίας, την οικειοποίηση της εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την αποσιώπηση των γενοκτονιών και της απροκάλυπτης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων που διαβιούν στα γειτονικά κράτη.
 • Σε προσπάθειες υπονόμευσης του ηθικού των Ελλήνων με ή χωρίς την αξιοποίηση στρατιωτικών μέσων.
 • Σε απόπειρες διάβρωσης της γλωσσικής, εθνολογικής, θρησκευτικής και κοινωνικής συνοχής της Ελλάδας.

Ο Υβριδικός Πόλεμος -δεδομένης της φύσης του να έχει μη εμπόλεμο στάδιο σε μεγάλο μέρος του- εφαρμόζεται και αυτός εναντίον μας. Τρία από τα τέσσερα γειτονικά κράτη (Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία):

 • Ακολουθούν στρατηγική αντιμετώπισης της χώρας μας ως εχθρικής
 • Επιδίδονται σε πληροφοριακές επιχειρήσεις, όπως αναφέρθηκε παραπάνω
 • Αξιοποιούν τοπικό πληθυσμό ή/και αλλοδαπούς για συλλογή πληροφοριών
 • Χρησιμοποιούν «παράνομα» μέσα για την επίτευξη στόχων (π.χ. δωροδοκίες, δολοφονίες, εκφοβισμός) από «ειδικό» προσωπικό
 • Έχουν συγκροτήσει οργανώσεις (πολιτικά κόμματα, θρησκευτικές ομάδες, επιστημονικά-πολιτιστικά σωματεία) για την προώθηση των συμφερόντων τους, σχηματίζοντας παράλληλα δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού για ανάληψη παραστρατιωτικής δράσης μελλοντικά.

Το παράδειγμα της Φινλανδίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε μια έντονη συζήτηση για την πολιτική ασφαλείας στη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται 1.350 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με τη Ρωσία. Ειδικότερα, το σοκ της ταχείας επιστράτευσης και μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων από ολόκληρη την Ρωσική Ομοσπονδία στην ανατολική Ουκρανία ώθησε το Φινλανδικό Στρατό σε ριζικές αλλαγές.

Προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας αποστέλλουν μαζικά sms με προπαγανδιστικό περιεχόμενο στα κινητά τηλέφωνα των Ουκρανών στρατιωτών στο μέτωπο.

Η πρώτη ουσιαστική αλλαγή αφορούσε το καθεστώς της εφεδρείας. Κληρωτοί που υπηρετούν θητεία διάρκειας έξι μηνών θα παραμείνουν στα όπλα για άλλους έξι, σχηματίζοντας για πρώτη φορά Μονάδες Ταχείας Αντίδρασης και προστασίας της επιστράτευσης. Οι ίδιοι άντρες θα εκπαιδευτούν περισσότερο σε εξειδικευμένα αντικείμενα, όπως οι αεροκίνητες επιχειρήσεις. Παράλληλα καταργήθηκε ο νόμος, ο οποίος επέβαλε τρίμηνη προειδοποίηση για κλήση εφέδρων σε ασκήσεις και μετεκπαιδεύσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα κινητοποίσης των 25.000 εφέδρων πρώτης γραμμής τάχιστα και κυρίως αθόρυβα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Άμυνας της χώρας απέστειλε το 2015 ειδοποιητήρια προς 900.000 εφέδρους, συμπεριλαμβανομένων μονίμων κατοίκων εξωτερικού, για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν και τη Μονάδα όπου πρέπει να παρουσιαστούν σε περίπτωση πολέμου.

Δεύτερη ενέργεια ήταν η συνεκπαίδευση του Στρατού με την Συνοριακή Φρουρά σε σενάρια αντιμετώπισης κεκαλυμμένων και ειδικών επιχειρήσεων. Μέχρι πρότινος, η νομοθεσία της Φινλανδίας απαγόρευεται την εμπλοκή του Στρατού σε σενάρια εκτός από αυτά της εισβολής. Η Συνοριακή Φρουρά ανήκει στην Αστυνομία και είναι επαγγελματική δύναμη. Για πρώτη φορά ενισχύεται με κληρωτούς ώστε να μπορεί να διαχειριστεί σενάρια όπως εδαφικές παραβιάσεις, εισβολές λαθρομεταναστών σε μάζα και αντιμετώπιση ανορθοδόξου πόλεμου. Στις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τρεις εθνικές ασκήσεις (KYMI-17, OULU-17 και KEHÄ-17), με την εμπλοκή του Στρατού, Συνοριοφακής, φορέων δημόσιας διοίκησης (δήμων, επαρχιών κλπ), υπηρεσιών ασφαλείας αεροδρομίων, τελωνείων και έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστική, νοσοκομεία κτλ). Σκοπός των ασκήσεων ήταν κυρίως η συναντίληψη, η ανταλλαγή πληροφοριών και η κοινή δράση απέναντι σε έναν τακτικό και ανορθόδοξο στρατό που κατόρθωσε να διεισδύσει στην ρωσόφωνη μειονότητα της χώρας. Ο εχθρός απεικονιζόταν από πολίτες που έφεραν δοκάρια και μολότοφ μέχρι τακτικές μονάδες με ελεύθερους σκοπευτές και βαρέα όπλα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άμεση σύσταση διοίκησης, παροχή μονάδων και μέσων, δημιουργία εφεδρειών και ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο Φινλανδικός Στρατός προχωρά τάχιστα σε κινήσεις που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ανορθόδοξα τμήματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει την μείωση των ικανοτήτων του σε συμβατικό πόλεμο ελιγμών. Η προμήθεια μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard-2A6 από την Ολλανδία καιη ενίσχυση του παραδοσιακά ισχυρού Φινλανδικό πυροβολικού με κορεατικά Α/Κ πυροβόλα Κ-9, ραντάρ αντιπυροβολικού και πυρομαχικά ακριβείας θα επιτρέψουν στους άντρες να μάχονται πιο αποτελεσματικά. Νάρκες κατά προσωπικού παράγονται κατά δεκάδες χιλιάδες και έχουν διανεμηθεί ήδη στις πρώτες Μονάδες. Το Ναυτικό προχωρά σε ναυπήγηση κορβετών ενώ η Αεροπορία μελετά την αγορά νέων μαχητικών.

Στις αρχές Μαρτίου 2017 διεξήχθησαν τρεις ασκήσεις του Φινλανδικού Στρατού σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις λοιπές υπηρεσίες ασφαλείας για την εξασφάλιση κρίσιμων υποδομών, όπως αεροδρομίων και δημόσιων κτιρίων.

Τέλος, καταργήθηκε η υποχρέωση στράτευσης σε πολίτες διπλής υπηκοότητας (περί τους 30.183 έχουν και ρωσική υπηκοότητα) καθώς και η υπηρεσία τους σε μονάδες ασφαλείας. Καθώς δεν υπάρχει Εθνοφυλακή ο Υπουργός Άμυνας Jussi Niinistö προωθεί την αύξηση της οροφής του στρατού στους 280.000 άντρες με τη δημιουργία συνοριακών ταγμάτων προκάλυψης από προσωπικό που διαμένει σε ακριτικές περιοχές. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Φινλανδίας έχει ξεκινήσει έρευνα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων από αλλοδαπούς σε ευαίσθητες για την εθνική ασφάλεια περιοχές, μετά από σχετική έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών Supo.

Υβριδικός Πόλεμος και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Πολλά από τα πάνω μπορούν να εφαρμοστούν από την χώρα μας με μεγαλύτερη ευκολία και μικρότερο κόστος από την Φινλανδία. Σε τακτικό επίπεδο αυτή τη στιγμή:

 • Η Ελλάδα έχει δυνάμεις προκάλυψης, οι οποίες ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν αποδυναμωθεί μετά τη μείωση της διάρκειας της θητείας.
 • Η Ελλάδα έχει και Εθνοφυλακή και Συνοριοφυλακή, δεν έχει όμως κανένα απολύτως δόγμα ή νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση υβριδικού πολέμου, αν και εκ φύσεως η Εθνοφυλακή είναι αντι-ανταρτικό τμήμα.
 • Υπάρχουν Ταξιαρχίες Εσωτερικής Ασφάλειας, τα μέσα και η χρήση των οποίων δείχνουν μάλλον ότι αποτελούν δυνάμεις αποκλεισμού παρά δυνάμεις κρούσης.
 • Τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας άτομα αμφίβολης ή μη ελληνικής συνείδησης.
 • Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν προσανατολίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογή πληροφοριών εξωτερικού.
 • Οι ειδικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων αξιοποιούνται ως Μονάδες Ταχείας Αντίδρασης αλλά σε ρόλο κάλυψης σχηματισμών και σε καθαρές-ευδιάκριτες απειλές από τακτικό στρατό.
 • Οι τακτικές δυνάμεις ασκούνται σε σενάρια αντι-ανορθοδόξου πολέμου, όμως με τακτικά μέσα όπως Επιλαρχίες Αναγνώρισης και Μηχανοκίνητα Τάγματα. Η δε εκπαίδευση σε αγώνα πεζικού, ο κύριος αγώνας κατά ειδικών τμημάτων είναι παραμελημένος, με εξαίρεση τις Ταξιαρχίες ταχείας αντίδρασης.
 • Παρατηρείται δυστοκία στην ανανέωση του εξοπλισμού του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας από την οικονομική κρίση αλλά ταυτόχρονα χάνονται παράλογα αξιόλογα μεταχειρισμένα υλικά.

Κινήσεις για την ασφάλεια ευαίσθητων περιοχών, όπως η ενίσχυση των Ταξιαρχιών Εσωτερικής Ασφάλειας και η μεταφορά μονάδας Καταδρομών εγγύτερα των συνόρων θα πρέπει να συνεχιστούν. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Φινλανδίας, η Ελλάδα καταρχήν πρέπει να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει την θητεία και την εφεδρεία της. Για την θητεία αρκεί να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης με αξιολόγηση ανά οπλίτη και ειδικότητα. Φυσικά οι εννέα μήνες δεν επαρκούν για την πλήρωση των ταξιαρχιών προκάλυψης και την εκπαίδευση ειδικοτήτων βαρέων όπλων ή ειδικών δυνάμεων. Η αύξηση της διάρκειας της θητείας θα επιτρέψει και το φιλτράρισμα των κληρωτών, αξιοποιώντας «ομογενείς» και «ελληνοποιημένους» στρατιώτες αποκλειστικά σε δευτερεύουσες υπηρεσίες. Ο εκσυγχρονισμός όλων των δομών και μέσων επιστράτευσης, με πρώτιστη τη μηχανογράφηση της Διεύθυνσης Επιστράτευσης, καθώς και οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Απαραίτητη είναι και η διεξαγωγή τακτικότερων συνεκπαιδεύσεων μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης, των τοπικών φρουρών, της εθνοφυλακής, των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και των φορέων Πολιτικής Άμυνας σε ολόκληρη την επικράτεια. Τέλος, η ενίσχυση των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ με προσωπικό και μέσα είναι επιβεβλημένη.

Ο Erich Schmidt-Eenboom μιλά ανοικτά για διεξαγωγή υβριδικού πολέμου από την τουρκική ΜΙΤ σε περιοχές της βορείου Ελλάδας σε συνέντευξή του στο Παντελή Βαλασόπουλο (εφημερίδα Real, 09/04/2017).
 • Β.Κ

  Η αληθεια είναι καπου στη μεση…

  Υπαρχει εθνοφυλακη, που εκπαιδεύεται συνεχεια, σε εβδομαδιαία βαση.
  Υπαρχει η ΕΥΠ , που το εργο της δεν το γνωρίζουμε…
  Υπαρχει το ΥΠΕΞ, που με διαφορες χρηματοδοτήσεις, ασκεί εξωτερική πολιτικη….
  Υπάρχει το Ελληνικο λομπυ στις ΗΠΑ, το οποιο και ειναι το 2ο πιο δυνατο στις ΗΠΑ.
  Υπαρχει η ΕΛΑΣ, που με ειδικές Μονάδες και τμήματα που διαθέτει, ασφαλίζει την Ελληνικη Επικράτεια…

  Βεβαια, τα παραπανω αποτελούν απλα αναφορές σε καποιες δομές που εχουμε. Αυτο δεν αναιρεί ομως την πραγματικότητα, οτι αυτες οι δομές χρειαζονται οικονομικη και πολιτική ενίσχυση.

  ΥΓ:Ο τομέας της επιστράτευσης-εφεδρειας- εκπαίδευσης κληρωτων, ειναι ενας τομέας που πρεπει να λύσουμε ΑΜΕΣΑ….
  Τον τομεα που πρεπει να λύσουμε απο ΧΘΕΣ, ειναι αυτός της υπογεννητικότητας…

  Αφου λυθουν τα 2 προβληματα του ΥΓ, μετα ας μιλησουμε για Ελλαδα και Ενοπλες Δυναμεις…

  • Χρηστος

   «Υπάρχει το Ελληνικο λομπυ στις ΗΠΑ, το οποιο και ειναι το 2ο πιο δυνατο στις ΗΠΑ.» Αυτο ισχυει? Δεν νομιζω…

   • Β.Κ

    Οπως μισουμε εμεις τους Εβραιους για το οτι ειναι παντου μπλεγμένοι, ετσι μισούν στο εξωτερικο εμας… Μπορεί να υπερβαλω για την κατάταξη(2ο, μπορει κ να ειναι ομως), αλλα ειναι γεγονος οτι ειναι απο τα μεγαλύτερα….

    • Χρηστος

     1. Γιατι να μας μισουν? Τι εχουμε κανει? Οι Εβραιοι ειναι και επιτυχημενοι τραπεζιτες, οποτε δικαιολογειται καπως η αντιπαθεια…
     2. Ποση επιρροη εχουμε στις ΗΠΑ τελος παντων και ειμαστε 2οι? «Του κλωτσου και του μπατσου» μας εχουν. Ισως να κανω και λαθος…

     • M.K.E

      Δεν ειμαστε του κλωτσοσκουφι απλα ο αποδημος ελληνισμος πασχει σε πολλα σημεια απο τις ενδημικες ασθενειες και επιπλεον λειπει η επαφη και η συννενοηση με την ελλαδικη κυβερνηση συν το γεγονος οτι συγκεκριμενοι κυκλοι παλεψαν λυσσαλεα να τους κρατησουν εκτος πολιτικης σκηνης και δρωμενων.Στην Ιταλια υπαρχουν τουλαχιστον δυο γερουσιαστες που εκλεγονται απο την ιταλικη ομογενεια..που;..στην ιταλια… που εθνικη συνειδηση ειναι ενα πουκαμισο που φοριεται μονο στο μουντιαλ και παλι οχι σε ολη την επικρατεια..

     • nonfactor

      «Δεν ειμαστε του κλωτσοσκουφι απλα ο αποδημος ελληνισμος πασχει σε πολλα σημεια απο τις ενδημικες ασθενειες και επιπλεον λειπει η επαφη και η συννενοηση με την ελλαδικη κυβερνηση»

      Με αφορμή το σχόλιο σου, δράττομαι της ευκαιρίας να μοιραστώ μαζί σας μία μικρή, προσωπική, εμπειρία που όμως είναι αρκετά χαρακτηριστική.

      Πριν λίγα χρόνια κάηκε ένα σχολείο σε κωμόπολη της Γερμανίας όπου και διαμένω. Στο σχολείο αυτό παρακολουθούν μαθήματα πολλά παιδιά μεταναστών (από Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία κτλ). Ο δήμος ζήτησε την συνδρομή όλων για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Η τουρκική κοινότητα μάζεψε περίπου το 80% (3.500 ευρώ) του ποσού που μαζεύτηκε από τους δημότες. Από την ελληνική κοινότητα το ποσό άγγιξε μόλις τα 150 Ευρώ. Τα νούμερα ίσως να μην είναι 100% σωστά καθώς δεν κράτησα απόκομμα της εφημερίδας.

      Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι πως όταν τουρκική κοινότητα ζητήσει για παράδειγμα χώρους για να κάνει κάποια εκδήλωσή της, ο δήμος πάντα ικανοποιεί τα αιτήματά της.

      Οι Τούρκοι μετανάστες είναι οργανωμένοι και αρκετά δεμένοι μεταξύ τους. Οι Έλληνες δυστυχώς έχουμε φέρει μαζί μας, κάθε παθογένεια που μας χαρακτηρίζει…

    • ajohn

     ειναι 2ο, απλα αδρανοποιημενο και με δικη μας ευθυνη, θα επρεπε να διεγειρουμε πιο πολυ την εθνικη τους συνειδηση.

     • Ivy Chris

      Σε πληροφορώ ότι η συνείδηση ειδικά των μεταναστών στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο «διεγερμένη» σε υπερθετικό βαθμό συγκρινόμενη με την αντίστοιχη των γηγενών.
      Αλλά ας αντιληφθούμε τι ζητάμε και τι έχουμε κάνει -εννοώ η Πολιτική εξουσία – τα τελευταία 40 χρόνια?
      Ο Θρησκευτικός ανταγωνισμός, προϊόν του μακροχρόνιου θρησκευτικού ανταγωνισμού ανάμεσα στον Ιουδαϊσμό & την Ορθοδοξία ήταν η κύρια αιτία των ψυχρών διπλωματικών & πολιτικών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα & Ισραήλ, υπερισχύοντας των κοινών ιδανικών της πίστης στις δημοκρατικές αρχές, της κοινής γεωγραφικής θέσης, του φιλοδυτικού προσανατολισμού, της παρόμοιας κουλτούρας και του ξεκάθαρου διαχωρισμού Κράτους και Θρησκείας.
      Από το 1949-1990 οι σχέσεις ήταν από αδιάφορες έως αρνητικές, τη στιγμή κατά την οποία οι σχέσεις τουρκίας-Ισραήλ ήταν εξαιρετικές.
      Η Ελλάδα είχε επιλέξει να έχει φιλοαραβική στάση και κάθε κίνηση της Ελλάδος να προσεταιρισθεί τους Άραβες είχε ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των σχέσεων Ιραήλ-τουρκίας.
      Αυτό μεταφερόταν και στα Διεθνή φόρα (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ κλπ) και επηρέαζε το Κυπριακό & Παλαιστινιακό πρόβλημα.
      Μια ξεκάθαρη ανταγωνιστική σχέση΄
      Στις ΗΠΑ δε, το Εβραϊκό lobby προωθούσε τα τουρκικά συμφέροντα και το Ελληνικό lobby προσπαθούσε μόνο του κυρίως μέσω των ολίγων εκλεγμένων Αντιπροσώπων & Γερουσιαστών Ελληνικής καταγωγής, αντιμαχόμενο του αντίστοιχου Εβραϊκού επί δεκαετίες, προς υποστήριξη της Ελληνικής πολιτικής ιδεοληψίας… καταναλώνοντας πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο.
      Ομως αυτή η φιλο-Αραβική στάση δεν ήταν και καθαρά ιδεολογική αλλά στηριζόταν και σε ένα Αιγυπτιακό εκβιασμό.
      Η Αίγυπτος επί μακρόν εκβίαζε την Ελλάδα αφ’ ενός σε απέλαση των Ελλήνων-Αιγυπτίων (140.000) αν η Ελλάδα προχωρούσε σε «de jure» αναγνώριση του Ισραήλ & ποτέ δεν θα συναινούσε σε συνένωση Ελλάδας-Κύπρου…(ελάχιστα έχει αναφερθεί & έχει αποσιωπηθεί)
      Γι΄αυτό το λόγο η Ελλάδα ήταν αυτή από ιδρύσεως του Ισραήλ που έθετε εμπόδια στο νεοσύστατο κράτος στην προσπάθειά του να ενταχθεί σε παγκόσμιους οργανισμούς.
      Οι σχέσεις αυτές έφτασαν στο ναδίρ επί Α.Παπανδρέου & αν και ο Κ.Παπούλιας ως ΥΠΕΞ το ’87 υποσχέθηκε de jure αναγνώριση, ήταν το ’90 και ο Κ.Μητσοτάκης που την εξετέλεσε.
      Τέλη του 1994, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν ένα μνημόνιο
      συνεργασίας που αφορούσε τον τομέα της άμυνας.
      Ακολούθησε η επίσκεψη στο Ισραήλ, του Έλληνα Προέδρου,
      Κ. Στεφανόπουλου, το 2000, αφού προηγουμένως ο Κ.Σημίτης έδωσε προτεραιότητα στην οικοδόμηση ενισχυμένων σχέσεων με το Ισραήλ.
      Η τραγική μοίρα της οικογένειας Παπανδρέου είναι ότι έμελε ο υιός Γ.Παπανδρέου να δεχθεί την 1η επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιαχου το 2010, αφού προηγουμένως ο ίδιος ως ΥΠΕΞ είχε επισκεφθεί το Ισραήλ αρκετές φορές…
      Αιτίες? «Game changer» :=> 1. Ερντογαν και νέο-οθωμανικά οράματα της τουρκίας, 2. Υδρογονάνθρακες και, 3. Αραβική Άνοιξη & πολιτική αστάθεια στην ΜΕΝΑ (Middle East North Africa).
      Αφορμή? => Μαβί Μαρμαρά…
      Αν οι σχέσεις αυτές ωριμάσουν και διαρκέσουν τόσο όσο διήρκεσαν οι τουρκο-Ισραηλινές, τότε θα μπορούμε να κρίνουμε αν το Ελληνικό lobby θα έχει προσφέρει…

     • Lefteris

      Έχεις απόλυτο δίκιο, Ivy.

     • M.K.E

      Ο Ανδρεας,οντας αμερικανος πολιτης, προσεφερε τις καλυτερες δυνατες υπηρεσιες στο κρατος του Ισραηλ,εχοντας κανει την ελλαδα ασυλο για τους αντιπροσωπους της PLO και των αλλων αραβικων χωρων και πρακτορια ισραηλινα και αμερικανικα επαιρναν πολυτιμες πληροφοριες για την δραση του Αραφατ και των πρωτοπαλικαρων του,του Κανταφι οπως και για ολη την μεση ανατολη χωρις τους τεραστιους κινδυνους που εγκυμονουσε η δραστηριοτητα στις χωρες της Μ.Ανατολης.Απο τα κατασχεμενα καλασνικοφ σε πλοιο που προοριζοταν για τον Αραφατ μεχρι το City of Poros,η Ελλαδα εδειχνε να ειναι φαινομενικα ξεφραγο αμπελι οπου ξενες μυστικες υπηρεσιες ειχαν επιδοθει σε εναν ανελεητο αγωνα επικρατησης.

     • NK

      Δεν ξέρω ποιές ήταν οι αιτίες της ιδεοληψίας με τους Παλαιστίνους τα τελευταία 40 χρόνια, αν και υποψιάζομαι την γενικότερη σοσιαλμανία που μας έφερε αγκαλιά με τον Καντάφι, την PLO, το Σινν Φέιν. κλπ απίθανα κινήματα.

      Πάντως η ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας ξεπατώθηκε επί Νάσσερ, πολύ πιο πρίν δηλαδή, δεκαετία 1950-1960, όταν εθνικοποίησε τα πάντα, από την διώρυγα του Σουέζ μέχρι χωράφια, εργοστάσια και ξενοδοχεία, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δηλαδή, τις οποίες αιγυπτιοποιούσε, απλά τις άρπαζε από Ευρωπαίους και τις έδινε σε Αιγύπτιους δηλαδή.

      Την δεκαετία του 1970 και την Μεταπολίτευση έφυγαν και οι τελευταίοι, οπότε δεν υπήρχε πια ζήτημα εκβιασμού.

      Ήδη, επί χούντας μιλούσαμε για λίγες χιλιάδες, κάτω από 10.

      Εξ οικογενειακής πείρας.

      https://el.wikipedia.org/wiki/Γκαμάλ_Άμπντελ_Νάσερ

      »Πολλοί υπήρξαν επικριτές του έργου του όπως και πολλοί οι θαυμαστές του. Επί των ημερών του κατέρρευσε η ανθούσα μέχρι τότε ελληνική παροικία της Αιγύπτου λόγω των εθνικοποιήσεων και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα συναλλάγματος»

     • Ivy Chris

      Ακριβώς ο κομμουνιστής Νασερ εξεδίωξε σχεδόν 110.000 Ελληνο-Αιγύπτιους της Αλεξάνδρειας και απέμειναν περί των 30.000, οι οποίοι κι αυτοί χρησιμοποιούνταν ως μοχλός πίεσης προς την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση για να καταλήξουμε στο αριθμό που αναφέρεις.
      Η δε απόφαση για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. πάρθηκε αρχές του ’90, σχεδόν 15 χρόνια πριν την είσοδό της, όταν πλέον είχε αποκρυσταλλωθεί η πεποίθηση στην Ελληνική πλευρά ότι αποκλείεται η ένωση λόγω μη υποστήριξης του Αραβικού Συνδέσμου στο Σ.Α. των Η.Ε.
      Τότε ξεκίνησε δειλά-δειλά και η μεταστροφή της Ελληνικής προσέγγισης έναντι όλων των εταίρων στην Μέση Ανατολή, του Ισραήλ & των Παλαιστινίων συμπεριλαμβανομένων…
      Δεν μπορώ να ξέρω, αν η μεταστροφή αυτή & η υιοθέτηση μιας πιο πραγματιστικής προσέγγισης προήλθε από «ενόραση» της πολιτικο-διπλωματικής ελίτ, αλλά το γεγονός ότι επί τουλάχιστον μια δεκαετία υπάρχει μια ταυτόσημη πλειοψηφική διακομματική αντίληψη, μάλλον προϊδεάζει για ουσιαστική αλλαγή προσέγγισης.
      Δεδομένης της έως τώρα έλλειψης διαμόρφωσης διαχρονικής και ρεαλιστικής πολιτικής Διεθνών Σχέσεων, φυσικά και με εκπλήσσει ευφάνταστα θετικά, που έστω και αργά η Ελληνική Διπλωματία δίνει όπλα στη φαρέτρα του Ελληνο-Αμερικανικού lobby να κινηθεί πιο δυναμικά.
      Τέλος, επειδή το παζλ ακόμη διαμορφώνεται, οι Ιστορικοί του μέλλοντος απομένει να καταγράψουν, στο κατά πόσο η Ελληνική Οικονομική Κρίση έπαιξε σημαίνοντα ρόλο κι αν αποτέλεσε μέρος της αιτίας…

    • Cynaegeirus

     «Οπως μισουμε εμεις τους Εβραιους για το οτι ειναι παντου μπλεγμένοι, ετσι μισούν στο εξωτερικο εμας… »

     μην αναμασάτε σανό ναζιστικών κομμάτων.

     • Β.Κ

      Αυτό που λεω ειναι απο προσωπική εμπειρια.. Εχω συγγενείς και στην Αυστραλια και στις ΗΠΑ, και φιλους στην Γερμανια…

      Με την αναφορα μας και μονο σε τέτοιου ειδους κομματα, τους δινουνε αξια…καναμε τις πατουσες εγκεφαλο..

     • Cynaegeirus

      Και εγώ έχω συγγενείς φίλε μου και πολύ πολύ κόσμο που έφυγε τα τελευταία 8 χρόνια έξω. Με εξαίρεση την νέα γενιά που έφυγε πρόσφατα – όλοι είναι «επιπέδου ελλάδας» σε μόρφωση. αυτό ίσως έχει να κάνει με την εσωτερική και εξωτερική μυθοπλασία που πασάρουν κόμματα μίσους και ψεκασμών.

      γι αυτό και λέω μην αναμασάτε. κανείς δεν μισεί έθνη (τουλάχιστον όσοι είναι εκτός ψυχιατρικής αγωγής). οι ισραηλινοί έρχονταν στο νησί πριν πάνε στρατό (κάτι σαν 5ήμερη) και σύσσωμος ο αντρικός/γυναικείος ελληνικός πληθυσμός έτρεχε να κεράσει.

     • Β.Κ

      Τελοσπάντων, αλλο ήθελα να πω….. Ετσι όπως το’γραψα ομως, λογικο να με παρεξηγήσεις…
      Ευτυχως που ειπες » κανεις δεν μισεί εθνη» και καταλαβα πως το πηρες… Η ολη μου αναφορα εστιάζει στο οτι μας θαυμάζουν-ζηλευουν για την ικανότητα μας να αναρριχομαστε σε εξαίσιες θεσεις, απο οποια θεση κι αν ξεκινάμε…

      ΥΓ:Για να καταλαβεις οτι δεν ηταν ρατσιστικό το σχολιο μου στους Εβραιους(αρα ουτε οι Ελληνες μισούν τους Εβραιους), η προγιαγιά μου ηταν Εβραία…

     • Cynaegeirus

      Κατάλαβα τι λες. Καλό σου βράδυ.

     • M.K.E

      Για να αποκαταστησουμε παντως και την πληρη αληθεια,ολα το φασμα της πολιτικης σκηνης τα ειχε με τους εβραιους-ισραηλινους.Ποιος ξεχνα την αριστερα που εκανε πορειες και εκαιγε σημαιες στην πρεσβεια του ισραηλ για την καταπιεση που υφιστανται οι παλαιστινιοι;σε ολη την ευρωπη βεβαια γινοταν και γινεται αυτο μεχρι βεβαια να γινουν εξουσια,εκει ολα αλλαζουν και αρχιζουν οι χειραψιες και τα χαμογελα.Επισης,και αλλα κινηματα-σαιτ κτλ ορθοδοξο-λαικο-πατριωτικα εχουν προσφιλες θεμα το αστρο του Δαυιδ.Ολοι καταλαβαινετε,δεν νομιζω οτι χρειαζεται να μπω σε λεπτομερειες.

     • Cynaegeirus

      «ολα το φασμα της πολιτικης σκηνης τα ειχε με τους εβραιους-ισραηλινους»

      όχι όλο το φάσμα. αυτοί με την μικρότερη μόρφωση / παιδεία / iq.

      κανένας δεν πρέπει να μισεί άλλον λόγω εθνικότητας, θρησκείας ή φυλής. η ομαδοποίηση είναι ηλιθιότητα.

 • KonTim

  Θίγετε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.Πάντως η αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου δεν αφορά μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και άλλους πυλώνες του κρατικού μηχανισμού.Όσον αφορά τα Σώματα Ασφαλείας αυτά έχουν μεγάλες ελλείψεις σε δόγμα,εκπαίδευση,υλικό και προσωπικό για να ληφθούν σοβαρά υπόψη ως παράγοντας αποτροπής.Πέραν της αναβάθμισης των υπάρχοντων σωμάτων επιβάλλεται η σύσταση και επανασύσταση άλλων(Σώμα Αστυφυλακής/Χωροφυλακής).Ίσως θα έπρεπε να μελετηθεί το παράδειγμα γειτονικών χωρών που είχαν ή έχουν ισχυρούς παραστρατιωτικούς μηχανισμούς ασφαλείας(Internal Troops) αν και είναι αλήθεια πως η δημιουργία ανάλογων μηχανισμών δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτή στην ελληνική πραγματικότητα.

  • eazy

   Σκληρη αληθεια αλλα αληθεια….εγω δεν θα το πω τοσο «ευγενικα» οσο ο KonTim,οποιος υπολογιζει τα ΣΑ σε ζητηματα αμυνας πλαναται πλανην οικτρα!Αν δε ξανακανουμε το λαθος να στειλουμε πολυτιμες μοναδες 1ης γραμμης να αντιμετωπισουν τα «υβριδια» οπως το 74 στην Κυπρο,τοτε ο Θεος να μας λυπηθει!

 • Πάτε καλά;

  Καλημέρα και Κ. Μεγάλη Εβδομάδα. Το κείμενο αναφέρει αρκετά που δεν ισχύουν ενώ υποκύπτει σε (κατ’εμέ) λογικά σφάλματα:

  Ι. Η Ελλάδα έχει και Εθνοφυλακή και Συνοριοφυλακή, δεν έχει όμως κανένα
  απολύτως δόγμα ή νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση υβριδικού πολέμου, αν
  και εκ φύσεως η Εθνοφυλακή είναι αντι-ανταρτικό τμήμα.

  Δεν ισχύει, η χώρα έχει τόσο αερομεταφερόμενες δυνάμεις εξασκημένες στην καταπολέμηση εσωτερικών ταραχών (θυμίζω και τα πρωτοσέλιδα σε γνωστή κομματική εφημερίδα που φοβόταν… δικτατορία) όσο και μια Μ/Κ ταξιαρχία στη Θράκη που η κύρια της δουλειά είναι η εξουδετέρωση αερομεταφερόμενων δυνάμεων (σε συνοδεία ντόπιου πληθυσμού). Μέρος αυτών των δυνάμεων έχουν εμπειρία και από το Κόσσοβο. Οι δε αερομεταφερόμενες δυνάμεις είναι ο,τι πιο κοντινό στους αντάρτες, ως ελαφρύ πεζικό (εξ ορισμού). Αν δεν είχε δόγμα, πως θα είχε μονάδες για αντιμετώπιση υβριδικού πολέμου; Το δε νομικό πλαίσιο είναι περιττό αν κυρηχθεί στρατιωτικός νόμος στην περιοχή. Τέλος, μέτρα όπως ο έλεγχος αγοράς γης σε «ιδιαίτερες» περιοχές εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα.

  ΙΙ. Η Ελλάδα πολύ καλά κάνει και αξιοποιεί τακτικά μέσα όπως Επιλαρχίες Αναγνώρισης και ΜΚ τάγματα, εξασκούμενη σε ευδιάκριτες απειλές από τακτικό στατό. Στην Ουκρανία οι Ρώσοι χρησιμοποιήσανε κατά κόρον αερομεταφερόμενες δυνάμεις επειδή αυτές είχαν σε ποσότητα και επειδή αυτές είναι δυνάμεις επίλεκτου ελαφρύ πεζικού που μπορεί να εκτελέσουν ανταρτοπόλεμο. Όμως απέναντι σε επιλεκτο ελαφρυ πεζικο δε στελνεις μονάχα επιλεκτο ελαφρυ πεζικο, στελνεις και ΜΚ ΠΖ το οποιο μπορει να διαλυσει αυτες τις ομαδες επειδη εχει βαρυτερα οπλα και ταχυτητα στη μεταφορα του.

  ΙΙΙ. ΕΙναι λαθος να λεμε πως οι μοναδες μας δεν εκπαιδευονται σε αγωνα πεζικου εναντια σε ανταρτες. Το σωστό είναι πως οι μονάδες μας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν εκπαιδεύονται σε αγώνα πεζικού, είτε απέναντι σε τακτικό πεζικό είτε απέναντι σε ατάκτους. Το πρόβλημα είναι γενικό. Στην ίδια λογική, η δυστοκία στην αναπλήρωση υλικού και στην απώλεια μεταχειρισμένου υλικού δεν είναι θέμα μόνο απέναντι σε υβριδικό πόλεμο αλλά γενικό πρόβλημα. Μην εστιάζουμε σε γενικά προβλήματα από την άποψη μονάχα του υβριδικού πολέμου.

  Η χώρα απέναντι στον υβριδικό πόλεμο πρέπει να αναπτύξει κυρίαρχα μέτρα αντιμετώπισης καταστάσεων τα οποία θα ήταν προτιμότερο να μην είναι κυρίαρχα στρατιωτικά (πχ αύξηση αερομεταφερόμενων δυνάμεων και των μέσων μεταφοράς τους ώστε να ακολουθούν τους αντάρτες στην Πίνδο όπως ήδη γίνεται), πρέπει να είναι και πολιτικά για πρόβλεψη καταστάσεων (όπως ορθά επισημαίνει ο ΒΚ). Τέτοια μέτρα είναι
  Α. ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο στη Θράκη (που θα επιτρέψει γρήγορη και ασφαλή μεταφορά δυνάμεων),
  Β.ενίσχυση της εθνικής συνείδησης στη Θράκη και μεταφορά πλυθυσμού μέσω επενδύσεων (για αρχή στη Ξάνθη),
  Γ. καλύτερη χαρτογράφηση προβληματικών περιπτώσεων εντός της χώρας μας από την ΕΥΠ (ιδιαίτερα στην τεράστια δεξαμενή Αλβανών 2ης και 3ης γενιάς),
  Δ. χρήση επίσης Αλβανών 2ης και 3ης γενιάς για εύρεση και αντιμετώπιση τέτοιων προβληματικών στοιχείων αφενός γιατί θα έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο χώρο και αφετέρου θα έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης
  Ε. διενέργεια επιχειρήσεων εκλογικής φθοράς από την ΕΥΠ εξουδετερώνοντας εμμέσως προβληματικά στοιχεία μέσω της αποκάλυψης και διασποράς στοχευμένων πληροφοριών
  ΣΤ. καλύτερη εκπαίδευση και εξοπλισμό (με αυτή τη σειρά) των περιφερειακών δυνάμεων αστυνομίας ΚΑΙ
  Ζ. εκτεταμένη παρακολούθηση και χαρτογράφηση των συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα σε ποινικό κόσμο (έμποροι ναρκωτικών, μαφιόζοι, ληστές τραπεζών)-ακροαριστερούς τρομοκράτες-αλβανικό εθνικισμό (γιατί ως γνωστόν ο Αλβανός εθνικιστής δεν είναι ακροδεξιός…).

  ΥΓ. Μηχανογράφηση Διεύθυνσης Επιστράτευσης; Και πώς μετά θα βρίσκονται τα βύσματα στη σωστή πρίζα;
  ΥΓ2. Έχω εναν φίλο κάπου στην Ευρώπη που καθε μερα που παει στη δουλεια βλεπει μια σημαια της Μεγαλης Αλβανιας. Ξερει κανείς που πρέπει να αποταθεί (γιατί με ρωτάει και δεν ξέρω να του απαντήσω); Βασικά ενδιαφέρεται η ΕΥΠ να μάθει τη διεύθυνση όπου φιγουράρει μια τέτοια σημαία ή μπα;

  • Cynaegeirus

   Καλησπέρα

   Σχετικά με το:
   «Αν δεν είχε δόγμα, πως θα είχε μονάδες για αντιμετώπιση υβριδικού πολέμου; Το δε νομικό πλαίσιο είναι περιττό αν κυρηχθεί στρατιωτικός νόμος στην περιοχή. Τέλος, μέτρα όπως ο έλεγχος αγοράς γης σε «ιδιαίτερες» περιοχές εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα.»

   Καμία απο τις μονάδες που αναφέρεις δεν ανήκει στην Εθνοφυλακή ή στα Σ.Ασφαλείας.
   Ο στρατιωτικός νόμος καλύπτει μόνο σοβαρές καταστάσεις. Πχ τι γίνεται σε επεισόδια χαμηλής έντασης όπου η χρήση στρατού είναι υπερβολική; ποιές οι διαδικασίες και οι υπεύθυνοι; ποιοι οι εκπαιδευμένοι διοικητές στο αντικείμενο;
   να θυμίσω οτι σε αποδράσεις κρατουμένων στείλαμε λιμενικούς στην ήπειρο, παλαιότερα ουκ στην κέρκυρα (έκανε παράπονα η ουνέσκο αν θυμάμαι καλά) καθώς και πεζοναύτες και αμφίβιους παλαιότερα. καμία απο τις μονάδες αυτές δεν έχει ρόλο εν ειρήνη το κυνήγι δραπετών ή φυγάδων. όλα τα άνω έπρεπε να τα καλύπτει στην ειρήνη η ΕΛΑΣ και η Συνοριοφυλακή και σε πόλεμο η εθνοφυλακή με έφεδρους.

   καλό ότι κάνουμε να έχει νομικό πλαίσιο και βάσεις για ενέργειες

   ΥΓ Να θυμίσω επίσης τα γεγονότα του 8 στην αθήνα, την σχέση αυτών με ξένες πρεσβείες και το πλιάτσικο απο αλλοδαπούς. υπήρχε περίπτωση να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος;

   • Πάτε καλά;

    α) Ι. Ο υβριδικός πόλεμος αγκαλίτσα δεν αντιμετωπίζεται μόνο από την Εθνοφυλακή.Ο στρατός είναι και αυτός αρμόδιος για την αντιμετώπιση ανταρτών ή ατάκτων.
    ΙΙ. Οι αερομεταφερόμενοι, εφόσον εκπαιδεύονται στον έλεγχο εξεγερμένων πληθυσμών από το ΝΑΤΟ και έχουν και την εμπειρία του Κοσσόβου, πρέπει να λογίζονται ως ύπαρξη κατάλληλης μονάδας. Αν όμως έχεις μονάδες που έχουν στο μυαλό τους τον ανταρτοπόλεμο, έχεις εξ ορισμού δόγμα. Μπορεί το δόγμα να μην είναι πλήρες αλλά αυτό είναι διαφορετικό από την ανυπαρξία δόγματος.

    β)Σε επεισόδια χαμηλής έντασης υπάρχουν τα ΥΜΕΤ, τα ΜΑΤ και μετά οι λεγόμενοι μαύροι (ειδικές δυνάμεις λιμενικού δίχως διακριτικά με μαύρες μπλούζες των οποίων η χρήση δεν «διαφημίζεται» από το κράτος). Στις αποδράσεις κρατουμένων αποδεικνύεται η ανεπάρκεια (σε θέματα εκπαίδευσης) των ντόπιων αστυνομικών αρχών και το πρόβλημα ΔΕΝ θα λυθεί με περισσότερους ΔΥ(=προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας) ή με αύξηση της θητείας (η οποία είναι για άλλους λόγους θεμιτή) αλλά με έμφαση στην καλύτερη εκπαίδευση (και εξοπλισμό) των περιφερειακών αστυνομικών διοικήσεων. Κοινώς, ότι και να λέμε αν δεν καταλάβουμε ως χώρα πως το Καρπενήσι δεν μπορεί να λειτουργεί ως τόπος συγκέντρωσης αστυνομικών (γκουχ γκουχ) και πως ο αστυνομικός στην πχ Κρέσταινα ΔΕΝ ειναι κλητήρα, θα έχουμε ζήτημα.

    Στην ίδια λογική, συνδέοντας τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008/Γενάρη του 2009 στην Αθήνα, θα ήθελα να πω τα εξής:
    Πριν τα σκηνικά με το Γρηγορόπουλο, η Ελλάδα είχε περάσει 2 χρόνια έντονων φοιτητικών κινητοποιήσεων & αντιδράσεων με τη «σχολική» χρονιά 2007-2008 να είναι η εντονότερη. Κατά τη διάρκεια αυτών των φαινομένων, η χρήση της αστυνομίας απέναντι σε μπαχαλάκηδες (ή και πορείες) δεν ήταν με το σταγονόμετρο αλλά αντιθέτως πέσανε αρκετά δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και γενικότερα σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έδειχνε θέμα και πρόβλημα στο να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις ασφαλείας «ταραχές». Η πλήρης απουσία τους το Δεκέμβρη του 2008 σηματοδοτεί για μένα πώς υπήρχε πολιτική θέληση να μην βγουν οι δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους (το γιατί ακριβώς είναι ίσως μια μεγάλη και δύστροπη συζήτηση με μόνο εικασίες ως τροφή).

    γ)Σε περίοδο ειρήνης, κανονικά η αντιτρομοκρατική (κυρίαρχα εντός πόλεων) είναι η μονάδα που αντιμετωπίζει τα περισσότερα σκηνικά από όσα ανέφερες. Σε περίοδο πολέμου, η εθνοφυλακή οφείλει να αντιμετωπίζει τα πάντα αλλά εκεί όμως υπάρχει και ο στρατιωτικός νόμος που σου λύνει πολλά θέματα. Εκεί όμως, δεδομένης της υπεροχής σε εξοπλισμό και υλικό της εθνοφυλακής, αδυνατώ να πιστέψω πως άνθρωπος που έχει κάνει έστω και 4 μήνες φαντάρος (που κανείς δεν κάνει) δεν μπορεί να καταλάβει κάποια βασικά πράγματα σε 4 εβδομάδες. Δλδ δεν μπορώ να πιστέψω πως θέλουμε πχ 48 μήνες θητεία για να μπορεί μετά ο εθνοφύλακας να θυμηθεί πως γίνεται το εξαιρετικά δύσκολο αντικείμενο της κατάληψης οικείας απέναντι σε ελαφρύτερα οπλισμένους αντίπαλους.

    δ) Η χώρα έχει επαρκέστατο νομικό πλαίσιο για αρκετά πράγματα. Θέληση να τηρήσει τους νόμους δεν έχει, επαληθεύοντας το συμπέρασμα πως οι διεφθαρμένες χώρες έχουν πολλούς νόμους.

    • Ivy Chris

     Αυτό το «Men in Black…» είναι και για γέλια αλλά και για κλάματα συγχρόνως.
     Δεν νοείται οργανωμένο Κράτος να αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα Εσωτερικής Ασφάλειας και να κρύβεται πίσω από «μαύρες Δομές».
     Είναι αν μη τι άλλο γελοίο να μη διαφημίζει το Κράτος την κατ’ εξοχή υποχρέωσή του απέναντι στον Πολίτη.
     Απορώ που αναφέρονται και μόνο σχέδια επεμβάσεων των Ε.Δ. για πιθανές περιπτώσεις εσωτερικής πολιτικής αποσταθεροποίησης.
     Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα του 21ου αι. με Δομές του 19ου…
     Αν η Αστυνομία δεν μπορεί, που σίγουρα δεν μπορεί λόγω πολλών δυσλειτουργιών, οργάνωσης, κουλτούρας & πολιτικών παρεμβάσεων τότε να δημιουργηθεί μια νέα Υπηρεσία π.χ. Εθνικής Εσωτερικής Ασφάλειας, κατά τα πρότυπα του Αμερικανικού «Homeland Security» που να υπάγεται απ’ ευθείας στον εκάστοτε Πρωθυπουργό.
     Ο Διοικητής να συμμετέχει στο «υπό συζήτηση» Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφαλείας από κοινού με τον Διοικητή της ΕΥΠ, τον ΑΓΕΕΘΑ, τον ΥΠΕΞ, & τον ΥΠΑΜ.
     Να επανδρωθεί από ήδη εξειδικευμένους υπηρετούντες στην Αστυνομία στο χώρο της κατασταλτικής επέμβασης (Αντιτρομοκρατική), επιστημονικής ανάλυσης (Κοινωνιολόγοι-Ψυχολόγοι), επίλεκτα μέλη του Σώματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπηρετούντες στην ΕΥΠ (εσωτερικό) & επίλεκτα μέλη των Ε.Δ. με νέο Νομοθετικό Πλαίσιο, ανεξαρτησία & ελευθερία κινήσεων.
     Η ΕΥΠ να επικεντρωθεί στο εξωτερικό και
     η Αστυνομία στη καθημερινότητα του πολίτη και στο κοινό ποινικό έγκλημα.
     Οι Ε.Δ. υποχρηματοδοτούνται και έχουν άλλα καθήκοντα.
     Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τώρα το πρόβλημα, με άμεση και δημιουργική προσέγγιση & την όσο το δυνατό μεγαλύτερη πολιτική & κοινωνική συναίνεση, τότε να είμαστε σίγουροι ότι η αυτή κωλυσιεργία θα έχει μοιραίο αποτέλεσμα την καταστρατήγηση όλων των προσωπικών μας ελευθεριών στο όνομα αυτής της Ασφάλειας, για την οποία όλοι δήθεν κόπτονται.
     Εξάλλου δεν εφηύραμε εμείς την πυρίτιδα…

     • Cynaegeirus

      Δεν πιστεύω σε ανθρώπους με μαύρα που λέει ο ΠΚ

      Για τα άλλα συμφωνώ 1000% και προσθέτω τα εξής:

      1. Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με Σύμβουλο
      2. Συμβούλιο Πληροφοριών με Σύμβουλο (Διόγκωση των Υπηρεσιών Πληροφοριών του Στρατού, της ΕΛΑΣ, του ΛΣ και δημιουργία στην Συνοριοφυλακή, και πλήρη απομόνωση απο την ΕΥΠ η οποία πρέπει να έχει όπως λες δράση μόνο εκτός της χώρας. )

      με 3 υπηρεσίες θωρακίζεται η χώρα μια και καλή.

     • Πάτε καλά;

      Seen with my own eyes ;)

     • Cynaegeirus

      δεν σημαίνει οτι ανήκουν κάπου επίσημα ή ανεπίσημα. ίσως είναι «περαστικοί» και μετρημένοι στην χούφτα

    • Cynaegeirus

     Καλημέρα
     1. ο Εσ είναι αρμόδιος ΜΟΝΟ όταν ξεκινήσουν επιχειρήσεις – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ το ξαναλέω.

     Μπερδεύεις τις μορφές υβριδικού πολέμου εσύ που είσαι ανοιχτόμυαλος, σκέψου τι παίζει με άλλους 50+ χρονών που ζουν μέσα απο κανονισμούς του ΨΠ.

     Υβριδικό σου κάνουν απο 14 χρονα με μολότοφ μέχρι συνταξιούχοι με πλακάτ. πες οτι τα 14χρονα μπουκάρουν μαζικά στην γνωστή ΕΜΑ νήσου που βρίσκεται απέναντι απο χώρο λαθρο και πετάνε πέτρες στους στρατιώτες και μολότοφ στα Μ48. τι θα κάνει ο σκοπός; και με τι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:
     στον ίδιο
     στην μονάδα
     στον ΕΣ
     στην Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
     ένα παλικάρι γίνεται υπεύθυνο στον πληροφοριακό πόλεμο για το μέλλον όλων μας.

     προετοιμαζόμαστε για πόλεμο ελιγμών εποχές διαδικτύου.

     9/10 περιπτώσεις είναι δουλειά της αστυνομίας, και όταν πέσουν ριπές δουλειά της εθνοφυλακής.

     η 71 που θα πρωτοπάει; νησιά, έβρο, κύπρο, μετόπισθεν, βαλκανικές; ταξιαρχία είναι όχι ΣΣ.

     2. ακριβώς. έλλειψη εκπαίδευσης και δόγματος της ΕΛΑΣ. ΑΥΤΟ έκανε η φινλανδία με την δική της αστυνομία. τους εκπαιδεύει στρατιωτικά για όταν χρειαστεί σε μικτές μονάδες. τους παρέχει νομικό πλαίσιο. τους παρέχει πλήρη αρμοδιότητα και προστασία για δράση με άνεση.

     τα 2007-2008 στα οποία η χώρα μας δεν αναγνώρισε τον κίνδυνο και αντέδρασε στην ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ (εσωτερικού με βοήθεια απο το εξωτερικό) είναι καθαρό δείγμα αδυναμίας.
     όταν ξένες χώρες χρηματοδοτούν πολίτες και κόμματα και το κράτος παρατηρεί μόνο, έχει χαθεί το παιχνίδι απο την αρχή.
     2008 και δεν είχαμε ELINT/COMINT/SIGINT στην ΕΛΑΣ, και έτρεχε η ΕΥΠ και ο στρατός. εδώ ακόμα δεν έχουμε κάμερες και DNA απο όποιον βρίσκεται στην χώρα μας, τι να λέμε τώρα – διάβασε persona non grata αλβανό που γύρισε και ταινία με ολόκληρο συνεργείο και δεν τον πήρε κανείς χαμπάρι. αν μπαίνει τηλεοπτικό συνεργείο, θα μπει και πούλμαν με ομάδα ποδοσφαίρου με 30 άτομα (μπορντώ μπερελί, κοσοβάρους ή αλβανούς βετεράνους του ιράκ) και θα φτάσει μέχρι Αγ Νικόλα.

     η εθνοφυλακή είναι μια οργάνωση – εκτός της ΑΣΔΕΝ – που έχει να επιστρατευτεί, εκπαιδευτεί κτλ απο το 87, μην πω το 74.

     ποιές είναι οι ΑΔΤΕ, που είναι οι αποθήκες, που πάει ο καθένας μας, που είναι ρούχα, όπλα, πυρομαχικά, επιστρατευμένα οχήματα και καύσιμα. ποιές οι ειδικότητες, ο χρόνος προσέλευσης και παραμονής, που τα καταλύματα, ποιές οι διαδικασίες εμπλοκής, ποιοί οι χώροι συγκέντρωσης παρανόμων/αλλοδαπών/αιχμαλώτων, πως μιλάμε και με ποιόν, ποιοι οι διερμηνείς ποιοι οι ανακριτές, ποιές οι μέθοδοι ανάκρισης κτλ κτλ κτλ
     τι απο τα πάνω είναι οργανωμένο;

     «Η χώρα έχει επαρκέστατο νομικό πλαίσιο για αρκετά πράγματα»

     δεν έχουμε τίποτα που να έχει να κάνει με πόλεμο όπως αυτός εμφανίστηκε προ της ρωσικής εισβολής στην αν ουκρανία. όταν η χώρα μας ΔΕΧΕΤΑΙ ΦΑΝΕΡΑ πολεμικές ενέργειες και δεν δρα τότε τι περιμένεις;
     και οι κανόνες εμπλοκής, νόμοι είναι.

     • Πάτε καλά;

      A. ι)Tα 14χρονα πώς θα μπουνε μεσα στο στρατόπαιδο; Δεν υπάρχει συρματόπέγμα; Δεν υπάρχει σκοπός να πάρει τηλέφωνο το αστυνομικό τμήμα του νησιού;
      ιι)Οι Μολοτοφ στο στρατόπαιδο πρέπει να αντιμετωπίζονται από το σκοπό με προειδοποιητικές ριπές (σε α φάση) και σε β φάση κανονικές ριπές.

      Β.ι)Θα έχεις ταραχές και μολότοφ σε όλα τα νησιά και τη Θράκη ΚΑΙ την Ηπειρο και την Αττική από πολίτες Κυναίγειρε; Πόσοι «πολίτες» θα διαμαρτύρονται και θα πρέπει σε όοολες αυτές να επέμβει η 71η, με τα ΜΑΤ να μην επαρκούν ήδη; Αν δε πέσουν ριπές, αναλαμβάνει η ΕΛΑΣ με τις υπηρεσίες της (πχ Αντιτρομοκρατική).
      ιι)Όπως προείπα, το Δεκέμβρη του 2008 ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μην αντιδράσει σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα έτη. Το γιατί μεγάλη ιστορία. Άρα δεν ήταν θέμα αναγνώρισης του προβλήματος αλλά θέμα επιλογής αντίδρασης.
      ιιι)Ζεις στην Ελλάδα. Όλα τα κόμματα χρηματοδοτούνται από τουλάχιστον μια πρεσβεία (όχι υποχρεωτικά την ίδια) εδώ και δεκαετίες.

      iv) Συμφωνούμε πως η ΕΛΑΣ πάσχει σε θέματα νοοτροπίας και εξοπλισμού (βάζω και την ΕΥΠ μέσα). Πώς ακριβώς όμως λύνεις το θέμα φτιάχνοντας «χωροφυλακή»; Δλδ η χωροφυλακή με ποιους θα στελεχωθεί, αν όχι με τους ήδη προβληματικούς σε εκπαίδευση και νοοτροπία υπάλληλους της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ;

      Δε λύνεις το πρόβλημα φτιάχνοντας χωροφυλακές και γενικά νέες υπηρεσίες, απλά το μεταθέτεις!!!

      Το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ΡΙΖΑ του που είναι (α)εκπαιδευση των πολιτικων σωματων ασφαλείας, (β) εξοπλισμός τους και (γ) πάταξη της νοοτροπίας δημόσιου κλητήρα.

      γ)Συμφωνούμε πως η εκπαίδευση των εφέδρων μακριά των ανατολικών συνόρων είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ. Αυτό όμως έτσι κι αλλιώς πρέπει να λυθεί (γιατί κάποτε τα σύνορα θα χρειαστούν ενισχύσεις) και όχι να συνδέεται αποκλειστικά με τον υβριδικό πόλεμο. Συμφωνούμε επίσης πως τα σώματα ασφαλείας οφείλουν να κοιτάξουν σοβαρότερα κάποια θέματα όπως διερμηνείς, χώρο συγκέντρωσης αλλοδαπών (αν και με τόσα κέντρα φιλοξενείας και κράτησης νομίζω όλοι ξέρουμε που θα τους μαντρώσουν) κοκ. Άλλο αυτό και άλλο η ενίσχυση της ήδη δαιδαλώδης πολυνομίας με νέες δημόσιες υπηρεσίες από τις σάρκες των ήδη υπάρχοντων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

      Τι θέλει η χώρα Κυναίγειρε; Ένα …business plan σε περίοδο εκτεταμένων αναταραχών με 3-4 case studies (επί χάρτου) και μετά ξανακαταλήγουμε στο παραπάνω τρίπτυχο. Όχι νέους νόμους, όχι νέες υπηρεσίες για να βολευτούν ημετέροι υποστελεχώνοντας τις παλιές, όχι άλλο ένα ανακάτεμα. Πρέπει να πιέσουμε τις υπάρχουσες υπηρεσίες σε πρώτη φάση να κάνουν τη δουλειά τους.

      ΥΓ. Συνταξιούχοι με πλακάτ δεν κάνουν υβριδικό πόλεμο. Είναι ενοχλητικοί μεν αλλά δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τον οποιδήποτε διαμαρτυρόμενο ως «στοιχείο που μας απειλεί με υβριδικό πόλεμο». Εϊναι και θέμα δημοκρατίας στο κάτω κάτω, αν αρχίσουμε έτσι θα καταλήξουμε σαν τους δίπλα…

     • eazy

      Τηλεφωνο το τμημα;;;Αληθεια να εισαι καλα !Στις 10 φορες που ως ΑΥΔΜ χρειαστηκε να τηλεφωνησω στο αρμοδιο τμημα ,μην πω τι πηρα…

     • Πάτε καλά;

      ΜΠΟΥ Α Α ΧΑ ΧΑΧΑ, και έλεγα θα έχετε ειδική αντιμετώπιση ως συνάδελφοι στα σώματα ασφαλείας. Άρα επανερχόμαστε στη νοοτροπία κλητήρα που θεωρώ ως τη ρίζα του κακού. Φαντάσου τους υπάλληλους στην άλλη άκρη της γραμμής να στελεχώνουν χωροφυλακή…

     • eazy

      Με μια μικρη διαφορα…η παλαια ρουαγιαλ μπασκιν ντε κορδονε(χωροφυλακη) και τα μελη της ηταν στρατιωτικο σωμα και συνεπως αρμοδια για την πειθαρχια και την τηρηση των προβλεπομενων ηταν τα στρατοδικεια και οχι μονομελη πρωτοδικεια…

     • Cynaegeirus

      Μία απο τα ίδια.

     • Cynaegeirus

      Α ι-ιι άστο αδερφέ. μην το ψάχνεις. αν προλάβει ο σκοπός να πάρει τηλ θα είναι θαύμα – πριν πανικοβληθεί και το βάλει στι τρέξιμο ή ρίξει κατά ριπάς.
      Β στο ντόνεσκ ξεκίνησαν οι «εξαγριωμένοι πολίτες» σε όλη την επαρχεία καταλαμβάνοντας κτήρια. ούτε η αστυνομία δεν προλάβαινε.

      Η χωροφυλακή θα στελεχωθεί απο τον στρατό όπως έκανε παλιά. ειδικοί φρουροί κτλ που μπήκαν απο το πλάι στην ΕΛΑΣ και έχουν τελειώσει ΕΣ είναι οι υποψήφιοι προς μεταφορά

      συμφωνώ με τα λοιπά σε μεγάλο μέρος

      «ΥΓ. Συνταξιούχοι με πλακάτ δεν κάνουν υβριδικό πόλεμο. Είναι ενοχλητικοί μεν αλλά δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τον οποιδήποτε διαμαρτυρόμενο ως «στοιχείο που μας απειλεί με υβριδικό πόλεμο». Εϊναι και θέμα δημοκρατίας στο κάτω κάτω, αν αρχίσουμε έτσι θα καταλήξουμε σαν τους δίπλα…»

      κάνουν και παρακάνουν. δημοκρατία δεν είναι να κλείνεις το σύνταγμα κυριακή μεσημέρι για 10 άτομα, ούτε να ρίχνεις στο ψαχνό σε 10+ «φασίστες» που πετάνε πέτρες στο γνωστό προξενείο. δημοκρατία είναι να έχεις το νομικό πλαίσιο και την εξοπλισμένη δύναμη να προλάβεις τα προαναφερθέντα σενάρια πριν καν αρχίσουν.

     • Πάτε καλά;

      Ρε συ αγκαλίτσα πως θα τη στελεχώσουμε από το στρατό; Αυτό σημαίνει είτε πως (α) θα φέρεις κόσμο από το στρατό όταν δεν μας λείπουν ακριβώς άτομα είτε πως (β) θα προσλάβεις νέους ΔΥ επειδή οι τωρινοί δεν κάνουν τη δουλειά τους. Σου φαίνεται μακροπρόθεσμα λύση αυτό;

      Για αυτό διαφωνώ με τη δημιουργία χωροφυλακής: Είναι σαν να παίρνουμε κάποιον που ήδη δεν κάνει τη δουλειά του, να του λέμε άλλαξε στολή και να περιμένουμε να δουλέψει το σύστημα.

      ΥΓ. Οι συνταξιουχοι μπορουν να καταλαβουν και λωριδα μετα απο «θερμη προτροπη» των ΥΜΕΤ/ΜΑΤ και οι 10+ «φασιστες» να φανε δακρυγονα και χειροβομβιδες κροτου/λαμψης και κλομπ για να διαλυθουν.

     • Cynaegeirus

      Η ΣΣΕ έβγαζε αξκους για την χωροφυλακή

      Παράλληλα μειώνεις την ΕΛΑΣ κόβοντας προσλήψεις και μεταφέροντας τμήματα που έχουν κάνει θητεία.

     • NK

      ΔΕΝ υπάρχει νομικό ζήτημα, μόνο στρατοφοβική πολιτική τάξη.

      Είμαι αντίθετος και στην πάγια τακτική του ΕΣ να τηλεφωνεί στην ΕΛΑΣ.

      Είναι καθαρά θέμα στρατοφοβίας.

      Διαδηλωτές απόστρατοι και μπουκάρουν στο ΥΠΕΘΑ;
      Διαδηλωτές μπάχαλοι και φράζουν την πύλη της Σούδας;

      Απίθανα φαινόμενα σήψης, ανεπίτρεπτα για λόγους ηθικού (και ηθικής τάξης) και μόνο.

   • NK

    Η κυριαρχία του κράτους είναι ένα συνεχές.

    Αν δεν φτάνει η σκαρπινοφορούσα ΕΛΑΣ έρχονται τα ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ κλπ.
    Αν δεν φτάνουν τα ΜΑΤ , έρχεται η ΕΚΑΜ,
    Αν δεν φτάνει η ΕΚΑΜ , έρχονται τα ΛΟΚ, ΟΥΚ, ΠΖ.
    Αν δεν φτάνουν λίγες μονάδες, επιστράτευση 2 κλάσεων,
    κλπ.
    Κι αντιστρόφως, όταν έγινε η εισβολή, η χωροφυλακή προωθήθηκε στο μέτωπο,

    Αυτά συμβαίνουν αυτομάτως, δε θυμάμαι πρόχειρα κάποιο συνταγματικό κώλυμα.

    O Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας αρκεί για όλες τις καταστάσεις. Όποιος σηκώσει χέρι σε στρατιώτη (ή και σε τροχαίο αστυνομικό, σε κανονικές χώρες), κακό του κεφαλιού του, απλά.

    Και από δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες συμβαίνουν, όταν στριμωχτούν.

    Οι Αμερικάνοι έχουν την εθνοφρουρά ψωμοτύρι, από ταραχές μέχρι πλημμύρες.
    Ο γαλλικός στρατός εδώ και 3 χρόνια έχει βγει και φυλάει τους δρόμους.
    Ομοίως ο ιταλικός.
    κλπ.

    Βεβαίως εδώ φοβόμαστε να βγούμε ένστολοι στην έξοδο μην φάμε καμιά μαχαιριά από κανέναν μολοτωφάκια, ενώ σε άλλες χώρες παραμερίζει ο κόσμος στις ουρές για τους στρατιώτες. ΕΚΕΙ είναι το πρόβλημα και δυστυχώς δεν βλέπω να ψοφάει η Μεταπολίτευση.

  • nonfactor

   Για το ΥΓ2., υποθέτω κάποια Ελληνική Πρεσβεία ή Προξενείο στην περιοχή.

   • Πάτε καλά;

    Δεν έχεις γνωρίσει αγαπητέ αρκετά καλά τα ελληνικά προξενεία και τις ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού.

    • nonfactor

     Δυστυχώς έχω εμπειρία, πολλάκις. Απλά εύχομαι και ελπίζω να μην είναι όλα το ίδιο! :)

  • Larisaios

   Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το δημοσιοποιήσεις εδώ, αν συμφωνούν και οι διαχειριστές, ή μέσω κάποιου άλλου ΜΜΕ, κατά προτίμηση ηλεκτρονικού. Μόνο έτσι μπορεί να προκληθεί κάποιο ενδιαφέρον, αν περιμένεις από το προξενείο ζήτω που καήκαμε.

   • GES

    Αγαπητέ Larisaios, όπως πολύ σωστά γράφει ο nonfactor παρακάτω, το τοπικό Προξενείο ή η Ελληνική Πρεσβεία (δηλαδή το ΥΠΕΞ) είναι η πλέον αρμόδια Αρχή για να εκτιμήσει τέτοιες καταστάσεις, να τις ανεβάσει ιεραρχικά και να αποφασίσει το πως θα τις χειριστεί (σε συνεργασία φυσικά και με τις εκεί Υπηρεσίες). Κι ας μην ξεχνάμε ότι η μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις Αρχές είναι και αυτός ένας από τους στόχους του “Υβριδικού Πολέμου”.

    • Πάτε καλά;

     Ναι ο υβριδικός Πόλεμος φταίει για τη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις Αρχές, όχι η εξαιρετική ικανότητα και ο ενθουσιασμός για τη δουλειά των δημόσιων λειτουργών που αξιοκρατικά καταλαμβάνουν θέσεις λουκούμι (πχ πρέσβης στη Βιέννη, πρόξενος στη Βαρκελωνη κοκ)

    • Larisaios

     H συμβουλή που έδωσα στον Πάτε Καλά; προερχεται απο πολύχρονη τριβή με τις Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στη Γερμανία. Συναλάσσομαι με το Προξενείο στη Φρανκφούρτη από το1990 και τίποτα από όσα έζησα εκεί δε με κάνει να πιστεύω ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί θα ασχοληθούν με το ζήτημα που ανέφερε ο Πάτε Καλά; Κακά τα ψέματα, είδατε ποτέ την ελληνική διπλωματική υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της; Να προσπαθεί για παράδειγμα, να ανασκευάσει τα αμέτρητα ψευδη δημοσιεύματα που είχαν γεμίσει τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ απο το 2010; Να διαμαρτύρεται για τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που εκτόξευαν Ευρωπαίοι πολιτικοί για τον ελληνικό λαό; Για τις εξευτελιστικες εκπομπες στις τηλεοράσεις;Όσο ασχολήθηκαν με αυτό άλλο τόσο θα ασχοληθούν με τη Μεγάλη Αλβανία. Η ΕΥΠ ίσως να κάνει κάτι, δεν ξέρω, αλλά μέχρι να φτάσεις εκεί, χαιρετίσματα.

     • GES

      Καλημέρα. Το ΥΠΕΞ είναι αυτό που θα κρίνει (με τη βοήθεια π.χ. και της τοπικής αστυνομίας) αν αυτός είναι ένας αδιάφορος 18χρονος θερμοκέφαλος ή κάτι σημαντικότερο, πως θα το χειριστεί – αν θα ζητήσει να του γίνει π.χ. μια απλή σύσταση από την αστυνομία και το θέμα να λήξει εκεί- ή αν θα πρέπει να ζητήσει την εμπλοκή οποιουδήποτε άλλου. Σε αυτό νομίζω πως συμφωνούμε. Το Προξενείο τώρα και η Πρεσβεία (εκεί δηλαδή που εκτός των άλλων είναι και οι κατά τόπους σύνδεσμοι της ΕΥΠ) είναι η αμεσότερη διεπαφή ενός Έλληνα στο εξωτερικό με τις κεντρικές αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ. Δεν είναι ούτε το eA ούτε π.χ. το Πρώτο Θέμα.

      Δεν ζω σε άλλο πλανήτη φίλε Λαρισαίε. Δεν λέω ότι η διπλωματική υπηρεσία της χώρας είναι η καλύτερη δυνατή. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της (π.χ. στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ). Δεν είναι άριστη αλλά δεν είναι και άχρηστη και ούτε οι υπάλληλοι της είναι λιγότερο Έλληνες από εμάς. Για τα παραδείγματα που αναφέρεις, γίνονται και διαβήματα και διαμαρτυρίες. Αλλά δεν μπορεί να κάνει κανένας τίποτα παραπάνω. Όπως π.χ. και το ΥΠΕΞ της Γερμανίας ή του Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω στα αντίστοιχα (πολλά) παραδείγματα που δυστυχώς έχουμε και στην χώρα μας.

     • Πάτε καλά;

      Έχεις ένα ταλέντο στο να μην απαντάς ευθέως σε αυτό που σου επισημαίνουν οι άλλοι και να πετάς τη μπάλα στην κερκίδα, σχολιάζοντας άσχετα θέματα μέσω ανούσιας γενίκευσης ή ανώφελης ειδίκευσης. Από το σχολιασμό τυχαίων παραδειγμάτων στο να καταλήγεις να ακυρώνεις μόνος σου τις προτάσεις σου μετά από 3 παραθέματα, πρώτη φορά βλέπω τέτοιο ταλέντο στη διαστροφή του τι σου λέει ο άλλος. Είσαι η τέλεια μετενσάρκωση των αρχών του βιβλλιου του Σοπενχαουερ «η τεχνη του να εχεις πάντα δίκιο». Αδικείσαι εδώ μέσα, βάλε για πολιτικός, ταιριάζεις ΓΑΝΤΙ με το υπάρχον πολιτικό σκηνικό του ελλαδικού κράτους.

     • GES

      Φίλε Πάτε Καλά, χαίρομαι που μας διαβάζεις και που σχολιάζεις στο eA. Θα χαιρόμουν ακόμα περισσότερο αν αντί να χάνεις τον χρόνο σου να σχολιάζεις και χαρακτηρίζεις αρθρογράφους και σχολιαστές, όπως παραπάνω, τον αφιέρωνες να σχολιάζεις τα ίδια τα κείμενα, τις απόψεις κλπ. Προφανώς βέβαια, όσο κινείσαι στα όρια της στοιχειώδους ευπρέπειας -τα οποία δεν έχεις παραβεί-, είσαι ελεύθερος να σχολιάζεις οτιδήποτε και οποιονδήποτε εντός της θεματολογίας κάθε ανάρτησης. Το βήμα σχολίων της eA είναι ανοικτό και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

     • Larisaios

      Αγαπητέ ΓΕΣ, συμφωνώ ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας είναι οι πλέον αρμόδιες για τέτοια ζητήματα. Η εμπειρία μου όμως λεέι ότι αν πας και καταγγείλεις το τάδε ή το δείνα δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. Μόνο αν πιεστούν με κάποιο τρόπο, ας πούμε αν καποιο θέμα πάρει δημοσιότητα,θα ξεκουνηθούν.

      Όσο για τα διαβήματα και τις διαμαρτυρίες που λες ότι γίνονται: Εγώ δε θυμάμαι να έχει γίνει κανένα, όλα τα χρόνια της κρίσης η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία λάμπει δια της απουσίας της στη δημόσια συζήτηση που γίνεται για τη χώρα, λες και το όλο ζήτημα δεν την αφορά. Αυτοί βλέπεις είναι μόνο για δεξιώσεις και μεγαλεία.

     • GES

      Ειναι ευχάριστο που συμφωνούμε ως προς την αρμοδιότητα. Ως προς τα υπόλοιπα, κρίνεις με βάση την εμπειρία σου και δεν την αμφισβητώ. Η δικη μου πάλι εμπειρία μέχρι στιγμής ειναι διαφορετική.

     • M.K.E

      Οποιος απευθυνθει σε προξενικη αρχη για τετοιο θεμα,στην καλυτερη περιπτωση εχει εισπραξει ειρωνεια,στην χειροτερη εχει μπει στο στοχαστρο.Αν θεωρουμε επιτυχια υβριδικου πολεμου,τον δημοσιουπαλληλισμο,τις «δημοκρατικες» αντιληψεις που ολως τυχαιως ανηκουν σε συγκεκριμενο χωρο και την αντιληψη του «τι ψαχνεις τωρα εδω που ειμαστε» τοτε μαλλον πρεπει να ξηλωθει το συμπαν.
      Εχω προσωπικα συγκεκριμενα περιστατικα τα οποια δειχνουν αν μη τι αλλο ολιγωρια απο ατομα τα οποια πληρωνονται και πολυ καλα για αυτη την δουλεια.Ηλιου φαεινοτερον το εργο των προξενικων αρχων απο τα αποτελεσματα στις κατα τοπους χωρες,πλην ελαχιστων εξαιρεσεων σε «καυτα» μερη.Απο κει και περα οι λοιποι ειναι…το χαβιαρι μαυρο,το τυρι μουχλιασμενο..

     • GES

      Σεβαστή η άποψη σου ΜΚΕ. Για να το λες θα εχεις τους λογους σου. Η δικη μου ειναι διαφορετική. Απο προσωπική πείρα και απο επιλογή, επιλέγω, τουλάχιστον σε τέτοια θέματα, να εμπιστεύομαι τις Αρχές και τις Υπηρεσίες της χώρας μου ακόμα κι αν για κάποιους αυτό φαινεται «εξωγήινο».

     • Β.Κ

      Επιτελους μια λογικη φωνη… Πρεπει ολοι να καταλάβουμε ότι το πρωτο «χτύπημα» λου μπορει να δεχτεί ενα κρατος, ειναι η αναξιοπιστία-δυσπιστια του πολιτη προς αυτο… Σε αυτο ειμαστε πρώτοι από αρχαιοτάτων χρονων…

     • Πάτε καλά;

      Λαρισαίε, προφανώς κάποιοι ζουν σε ένα κόσμο δικό τους όπου οι προξενικές αρχές του εξωτερικού ασχολούνται με τον απόδημο ελληνισμό.

  • M.K.E

   Η μονη διαθεσιμη και αποτελεσματικη μοναδα εναντιον ανταρτων ηταν τα ΛΟΚ.Ολα οι υπολοιπες διαθεσιμες μοναδες μενει να φανει αν και κατα ποσον ειναι αποτελεσματικες σε εναν τετοιο αγωνα και προς Θεου με τπτ Εθνοφυλακη,τουλαχιστον στην μορφη και στην εκπαιδευση που εχει τωρα.
   Οσοσν αφορα τον φιλο σου,ασε μην εχει μπλεξιματα και τον φακελωσουν αντι για αυτους που πρεπει.

   Υ.Γ θα μπορουσα να εχω μια πληροφορηση γιατι χαρακτηριστικη το αρχικο μου σχολιο ως σπαμ;αν γινεται σε προσωπικο μηνυμα.

  • Β.Κ

   Καταρχήν να δηλώσω πως εβαλα θετική ψηφο στο σχολιο σου(συμφωνω απολυτα μαζι σου περι υβριδικού πολεμου), και οτι εχω διαβασει ολο το «συφερτο» κατω απο το σχολιο σου….

   Οσον αφορα το προβλημα του φίλου σου, προτείνω κι εγω απτην μερια μου να απευθυνθείς στην τοπική Πρεσβεία/Προξενείο, δλδ στην αρμόδια Υπηρεσια του Κρατους. Κι αυτο σ’το προτείνω οχι λογω της ικανότητας των Αρχών, αλλα λογω της σωστης διαχειρισης-αντιμετωπισης του προβλήματος. Να ξερεις παντως, πως και κατω απτο χαλι να το κρύψουν , θα γινει μετα απο συννενόηση με το ΥΠΕΞ/ΕΥΠ….

   Σκεψη προς ατομικό προβληματισμό:

   Εστω οτι η Ελλαδα θάβει οποιαδηποτε αναφορα περι Τσαμουριας/Μ. Αλβανίας. Αυτο μπορει να γινεται διοτι αν γινει το αντιθετο(π.χ. δημοσιοποίηση), θα γινει το θέλημα των Αλβανών. Αυτοι «καίγονται» να το δημοσιοποιήσουν, και να βαλουν ενα οπλο στην φαρέτρα τους, σε αντιδιαστολή με την εκει δικια μας ομογένεια… Οποτε, η ηπια αντιμετώπιση του προβλήματος, ίσως ειναι και η ορθολογικότερη… Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν μπορούμε να ξερουμε το καλο της Χωρας… Αποψεις μονο εχουμε… Το καλο της Χωρας το ξερουν μονον οι τελευταιες, που οταν χρειάστηκε, ανταπεξηλθαν…
   Επισης, το προνόμιο του «Ελληνα» και «πατριώτη», δεν ειναι μονο δικο μας.. Και βαζω τον εαυτο μου πρωτο, διοτι κι εγω πολλες φορες πιάνω τον εαυτο μου να νευριάζει…

   • Πάτε καλά;

    Καλά θα του πω να επικοινωνήσει με το προξενείο. Τώρα το πόσο θα το κάνει και πόσο θα ενδιαφερθει το προξενείο, ο Θεος και η ψυχή μας.

    • Β.Κ

     Χαχαχα… Μακαρι να γινει το καλυτερο… Ακομα κι αν αυτο ειναι η απραξία…

   • M.K.E

    «…. αλλα λογω της σωστης διαχειρισης-αντιμετωπισης του προβλήματος».Θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω στο σωστης και να προσθεσω της μονης υπαρκτης λυσης.
    Οσον αφορα τον προβληματισμο σου,η δημοσιοποιηση ηδη υπαρχει,απο το ιντερνετ και τα διεθνη φορα μεχρι μεσα στην Ε.Ε.Η ηπιοτητα μας εφερε σε αυτο το χαλι σχεδον σε ολα τα εθνικα μας θεματα.Απο την «ματσεντονια» μεχρι το Αιγαιο.Προσθετω στον προβληματισμο σου το εξης και το συνδεω με μια αλλη απαντηση στο παρον θεμα:αν ακολουθουσαμε μια πιο επιθετικη τακτικη, ιδιως τωρα που η αλβανια φαινεται να χανει της εμπιστοσυνης περαν του Ατλαντικου,και καναμε και εμεις ενα ειδος ΨΠ με αναφορες σε διεθνη δικαστηρια για τους συνεργατες των Ναζι που μενουν ατιμωρητοι και προσθεσουμε και μια ωραια νοτα για τα θυματα των στρατοπεδων συγκεντρωσης κτλ να δεις πως αμαυρωνεται αμεσως το κινημα τους και πως θα τρεχουν και δεν θα φτανουν.Μπορουμε,σαν ανακοινωση αλλα και σαν ουσια,να ζητησουμε την συνδρομη του Ισραηλ για εντοπισμο των τσαμηδων εγκληματιων πολεμου και να δουμε μετα ποιος θα κλαιει και θα διεκδικει.Αλλα γι αυτα χρειαζεται εθνικη συνειδηση,αποφασιστικοτητα και ανιδιοτελεια και οχι ιδεοληψιες περι εθνικισμων-ηρεμης δυναμης στα βαλκανια και υπογειοι εκβιασμοι απο επιχειρηματιες και κομματικους βοσκους που φοβουνται την απωλεια αλβανικων ψηφων.
    Αν κρινουμε μεχρι σημερα πως πηγε το «καλο της χωρας»,μαλλον το ολο συστημα μπαζει και αυτο γινεται γιατι οι δομες δεν ειναι ανεπηρεαστες απο κομματικα κελευσματα,προσωπικες φιλοδοξιες και φοβιες για την προσωπικη ανελιξη και αλλα πολλα τα οποια και εσυ ξερεις και νοιωθεις.
    Προσωπικα για το «καλο της χωρας»,θα περιμενα καθε φορα που λεγεται κατι σε ενα μεγαλο δελτιο γνωστων χωρων,να παρεμβαινει ο κατα τοπους πρεσβης μας ωστε να προβαλει την θεση μας και οχι να ενημερωνομαστε για τετοιες υβρεις απο ιδιωτες που εχουν την ελαχιστη πατριωτικη ευθιξια να ενημερωσουν.
    Οσον αφορα την αναφορα σου στον «πατριωτισμο» και τον «ελληνισμο» θα σου πω κατι:ο πατριωτης ειναι σαν τον παντρεμενο,η ειναι πιστος η δεν ειναι.Δεν ειναι αποδεκτο να πει «ημουν πολλες φορες πιστος».Η εισαι η δεν εισαι.Δεν εχει απαλλαγες του τυπου»τωρα ειμαι διακοπες»,»με πληρωνουν λιγο-ειμαι αδικημενος» και αλλα συναφη.
    Δε διαφωνω σε τπτ με σενα γιατι πιστευω οτι εισαι ελληνας τη ψυχη οπως ολοι αλλωστε εδω μεσα και αυτο μετραει σε σχεση με κατι αλλα υποκειμενα που ειναι «ελληνες» στη ταυτοτητα και την υπηκοοτητα αλλα στην ψυχη μισθοφοροι-γενιτσαροι.

    • Β.Κ

     Δεν σε παρεξηγω αγαπητε…

     Γιαυτο άλλωστε ηταν και σκεψη για προβληματισμό, κι οχι διαπίστωση… Το μονο σιγουρο ειναι πάντως οτι απτην μερια μας μονο εικασίες και υποθέσεις κάνουνε…

     ΥΓ:Ειλικρινα, αν ημουν στη θεση τους και ειχα μια αλλη εικονα (που δεν βλεπει σιγουρα ο απλός πολιτης), τοτε δεν ξερω τι θα εκανα κι εγω σε παρόμοιες περιστάσεις..

 • M.K.E

  Αγιες μερες ειναι,να μην ριχνουμε καντηλια αλλα με τετοια θεματα,θελουμε να αγιασουμε και δεν μπορουμε…
  Υβριδικος πολεμος σημερα(fancy word),προπαγανδα και και πολιτικη επιβουλων χτες.Η Ελλας παραιτηθη καθε διεκδικησης απο την στιγμη που εθαψε την Μεγαλη Ιδεα,με εκτελεστη τον Ελευθεριο Βενιζελο και συνεργους ολους τους συνεχιστες πολιτικους.Με βιτρινα την Συνθηκη της Λωζανης,οσον αφορα το κομματι που αφορουσε τα δικα μας,εδωσε βορα στην τουρκικη βαρβαροτητα,τον ελληνισμο της Πολης και τα στρατηγικης σημασιας Ιμβρο και Τενεδο.Οι συνεχιστες του απλα ολοκληρωσαν το εργο του «εθναρχη».Ο ενας «εθναρχης» διαδεχθη τον αλλο,ποινικοποιηθηκε και εξοβελιστηκε η αναφορα σε ο,τιδηποτε ειχε σχεση με το φυσικο μας λικνο,καλλιεργηθηκε εντεχνα η υπερδυναμη της Τουρκιας και οτι ειμασταν αδυναμοι μπροστα τους,προβαλωντας με την πρωτη ευκαιρια την Μικρασιατικη Καταστροφη και οτι θελαμε να ξεχασουμε ο,τι περασαμε.
  ΝΤΡΟΠΗ,ΑΙΣΧΟΣ,ΟΝΕΙΔΟΣ σε ολους τους συντελεστες αυτης της αυτοχειριας,απο τους πιο μεγαλους μεχρι τους πιο μικρους και ακομη μεγαλυτερη ΝΤΡΟΠΗ που τους τιμουμε και τους θεωρουμε τα ιερα τοτεμ της νεοραγιαδικης υποστασης μας.
  Ειναι διαχυτη η εντυπωση οτι χρονια τωρα μας προετοιμαζουν νοητικα για μια βελουδινη η σχετικα αναιμακτη αποσχιση-διαιρεση ειτε στο Αιγαιο,ειτε στην Θρακη.Το οτι οι φυλακες εχουσιν γνωσιν κτλ,τα ακουω βερεσε και μου θυμιζουν πανηγυρικους που ολοι χασμουριουνται κια κοιτανε το ρολοι.
  Οταν στο κεντρο της Αθηνας,εμφανιζονται αφισες που λοιδωρουν το προβλημα των παραβιασεων,λειτουργει server ανθελληνικου περιεχομενου και εκπομπης στο αβατο του Πανεπιστημιου,υπαρχει ακομη ιστοσελιδα εναντια στην θητεια απο εναν «ελληνοφωνο» δηθεν αλλα κατα βαση στρεφεται εναντια σε καθε τι το ελληνικο και δεν «μαυριζεται» με τον ενα τροπο η με τον αλλο και μπαινουν και στρατιωτικοι για να πουν το προβλημα τους,οταν (αν θυμαμαι καλα)ελληνες δικαστες μετεχοντες στο ευρωπαικο δικαστηριο «αναγνωριζουν» την τουρκικη λεσχη,καφενειο,ενωση,ομαδα,κοπαδι στην Ξανθη η Ροδοπη,οταν εχουμε πολιτικους που μιλανε για «μακεδονια» και τους απευθυνεται το σεις και το σας αντι να πανε στον αγυριστο,δεν νομιζω να χρειαζεται να κανουν παραπανω η απεναντι η πανω και η παραδιπλα,πανω αριστερα διαγωνια δεξια.

  Στο πρωτο σχολιο εδω μεσα ειχα γραψει και ειναι μονιμη επωδος μου:δεν εχει σημασια ο τυπος του οπλου,ας ειναι και καρυοφυλι, οταν λειπει η ψυχη,η πιστη σε ενα οραμα και ο πατριωτισμος.
  Εμεις αφησαμε ολα αυτα στα χερια αμφιβολου ποιοτητας και προελευσης πολιτικαντηδες που κοιτανε να βολευουν καταστασεις,να σερβιρουν βημα βημα εγκληματικες πολιτικες στα εθνικα θεματα και να θεωρουμε ως προοδο τον καθε εθνομηδενιστη να ξερνα τον οχετο του μεσα απο μια σελιδα η ενα καναλι ατιμωρητος και δαφνολουομενος.
  Η Πολη χαθηκε γιατι τα μοναστηρια ειχαν γεμισει απο αντιρρησιες συνειδησης,γιατι περιφεροταν κολλυβαδες μοναχοι που ειχαν φαει κολλημα με τον Παπα και εβλεπαν μεσα απο την διαστροφη τους οτι επρεπε να καταστραφει αυτη η προσεγγιση με τους καθολικους,γιατι στις ταξεις των Σελτζουκων ηταν πυκνοι οι ελληνες μισθοφοροι που κοιτουσαν μονο πως θα κανουν πλιατσικο στην Βασιλευουσα,χωρις τον παραμικρο ενδοιασμο και γιατι υπηρχαν κεραυνοβολημενοι θρησκοληπτοι που πιστευαν οτι Αγγελοι Κυριου θα εκαναν Close Air Support με ρομφαιες και meteor shower και ετσι καθοταν με τα χερια σταυρωμενα και κλειδωνοταν μεσα στις εκκλησιες και πετουσαν το κλειδι απ εξω.Βλεπετε καμια αναλογια με το σημερα;

  • Cynaegeirus

   Μπράβο ρε αδερφέ

  • Χρηστος

   Απο τα καλυτερα σχολια που εχω διαβασει. Αξιος!

   • M.K.E

    Φιλε μου σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια αλλα για μενα ειναι σημαντικο οτι ενστερνιζονται και αλλοι αυτες τις ανομολογητες αληθειες.Απλα αποτυπωσα αυτο που πιστευουμε και νοιωθουμε οι πιο πολλοι απο εμας.Χριστος Ανεστη!

 • Ivy Chris

  Παίρνουμε ως δεδομένο ότι υφίσταται πρόσφορο έδαφος στην Ελληνική Επικράτεια για καλυμμένες επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου δλδ εξαΰλωσης της Ελληνικής Εθνικής συνείδησης και κατ’ επέκταση της έννοιας Εθνους-Κράτους.
  Γιατί άραγε αρχίζει και κυριαρχεί αυτή η εντύπωση ολοένα και σε περισσότερους κύκλους?
  Γενικά να αναφέρω ότι η διάβρωση έχει ξεκινήσει αρκετές δεκαετίες πριν αρχικά μέσα από την εκπαίδευση της νεολαίας.
  Στη συνέχεια στην εκμετάλλευση του πολίτη μέσω μιας επίπλαστης κοινωνικής & οικονομικής ευμάρειας η οποία συνοδεύτηκε με διασπάθιση Δημοσίου χρήματος, για να ακολουθήσει η απότομη προσγείωση στη πραγματικότητα με καταστρεπτικές συνέπειες σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Κράτους και ως συνέπεια και του Ελληνα πολίτη.
  Επομένως, όντως το έδαφος είναι πρόσφορο, όχι όμως λόγω ικανότητας διείσδυσης των όποιων γειτονικών χωρών αλλά γιατί η Ελληνική πολιτική, οικονομική, ακαδημαϊκή & στρατιωτική ελίτ, στην πλειοψηφία της, επέλεξε συνειδητά αυτή τη πορεία και οι όποιες προειδοποιητικές φωνές θεωρούνταν γραφικές & γελοιοποιούνταν στα μάτια του αδαή πολίτη.
  Το πρόβλημα προσδιορίζεται από δύο κύριες παραμέτρους.
  Η 1η αφορά την διεθνιστική ιδεοληψία της πολιτικής εξουσίας, η οποία ξεκίνησε με την θεωρία της πολυπολιτισμικότητας, αλλά έχει καταλήξει με την αναίρεση κάθε έννοιας Εθνους-Κράτους, αφ’ ης στιγμής διατυπώθηκε η μη ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων από επίσημα χείλη…
  Οσον αφορά την 2η παράμετρο, μπορεί οι δομές να υφίστανται και θα μπορούσαν να επαρκούν, αν η Ελληνική κοινωνία στη πλειοψηφία της, ή καλύτερα στο σύνολό της, είχε ενημερωθεί από τα επίσημα χείλη…και ενστερνιστεί την ύπαρξη & κρισιμότητα του κινδύνου, αναλαμβάνοντας & υιοθετώντας το κόστος (υπάρχει κόστος σε πολλαπλά επίπεδα) επίλυσης.
  Συνεπώς, αν προσδιορίζουμε το αίτιο θα πρέπει να επιλέξουμε εκείνα τα πρόσωπα που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες αναίρεσης του «πρόσφορου εδάφους» και θα εφαρμόσουν τις κατάλληλες πολιτικές εν γνώσει της κοινωνίας, γιατί θα έχουν επιλεγεί γι αυτό το σκοπό.
  Οσο κι αν προσπαθούμε εκ των υστέρων, κατασταλτικά με οποιαδήποτε πολιτικά ή στρατιωτικά μέσα, θα καταναλώνουμε πολύτιμο κεφάλαιο & χρόνο χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε αυτό το πόλεμο.
  Απαιτείται προληπτική αντιμετώπιση ταυτόχρονα σε όλα τα πεδία, κυρίως όμως η Πολιτεία, οι Δημόσιοι φορείς & η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από πάνω προς τα κάτω, είναι υπεύθυνοι για την υιοθέτηση των αναγκαίων πολιτικών & η επικοινωνία τους στην κοινωνία.
  Ολα κατόπιν θα γίνουν πολύ πιο εύκολα για τις Ε.Δ. & τα Σώματα Ασφαλείας…

  • Cynaegeirus

   «αλλά γιατί η Ελληνική πολιτική, οικονομική, ακαδημαϊκή & στρατιωτική ελίτ, στην πλειοψηφία της, επέλεξε συνειδητά αυτή τη πορεία και οι όποιες προειδοποιητικές φωνές θεωρούνταν γραφικές & γελοιοποιούνταν στα μάτια του αδαή πολίτη.»

   Ακριβώς

   «Το πρόβλημα προσδιορίζεται από δύο κύριες παραμέτρους…»

   Ακριβώς και πάλι

   Η λύση είναι πρόληψη σε όλους τους σχετικούς τομείς

 • Stefanos Papadopoulos

  Περα απο οτι αφορα τη χωρα μας, οι Φινλανδοι κινδυνευουν απο τους Ρωσους. Αυτο μας λεει η δυτικη προπαγανδα. Εκτος και αν προετοιμαζονται για μια εισβολη εξωγηινων!!! Τελικα οι Φινλανδοι και ειδικα οι Πολωνοι ειναι εντελως ηλιθιοι.

  • stevekoko

   Οι Φιλανδοι και οι Πολωνοι απλα αντιδρουν με γνωμονα την ιστορια και τις προσφατες εμπειριες τους απο Ρωσους. Ο ορος φιλανδοποιηση δεν προηλθε απο εξωγηινους και μια απο τις πιο σκληρες δικτατοριες του ανατολικου μπλοκ δεν επαιρνε εντολες απο τον Ε.Τ. Καθε λαος εχει τα ψυχικα του τραυματα ασχετως δυτικης προπαγανδας. Οι Ρωσοι μετα την επεμβαση, τον υβριδικο και πραγματικο πολεμο στην Ουκρανια εχουν κατατρομαξει ολους τους υπολοιπους στα δυτικα τους. Με τη Ρωσικη λογικη οι Τουρκοι θα πρεπει να επεμβουν στη Θρακη οποτε θεωρησουν οτι οι «ομοεθνεις» τους καταπιεζονται. Δεν συζητω για τα υπολοιπα βαλκανια που παραμενουν αχταρμας λαων. Αυτα που σου αναφερω αγαπητε Στεφανε ειναι απλα η γνωμη μου που φυσικα κρινεται οπως ολων μας στο φορουμ. Δεν πιστευω σε καλους και κακους, ολοι ειναι ικανοι για ολα αναλογως της ηγεσιας τους.

  • Cynaegeirus

   Δεν καταλαβαίνω τι λες.
   Φυσικά και προετοιμάζονται για τους ρώσους όπως οι βαλτικές και η πολωνία. Οι ρώσοι είναι απρόβλεπτοι. περίμενε κανείς οτι θα εισβάλουν στην κριμαία;
   απο την άλλη το νάτο κάνει ότι μπορεί και περνάει απο το χέρι του για να νοιώθουν οι ρώσοι απειλή. την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε εμα απο ισπανία στις βαλτικές

  • Ivy Chris

   Προφανώς φαίνεται από τα γραφόμενα, ότι η Ιστορία είναι ένα αντικείμενο που δεν σας αφορά.
   Τα περί «Δυτικής Προπαγάνδας» να τα πείτε στους 400.000 Φινλανδούς που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την περιοχή της Ανατολικής Καρελίας & των νήσων, από τη λίμνη Λατονγκα έως την Αρκτική θάλασσα με τη λήξη του Β’ ΠΠ μετά τη προσάρτιση των εδαφών από την «mama Russia».
   Επίσης μετά τη διάλυση της Σοβιετίας… άλλες 120.000 προτίμησαν να αφήσουν πίσω περιουσιακά στοιχεία και να εγκατασταθούν στην ελεύθερη Φινλανδία, ενώ θα περίμενε κανείς ότι αφού ο φόβος της καταπίεσης & της Δικτατορίας του Προλεταριάτου διαλύθηκε σαν χάρτινος πύργος, ότι θα παρέμεναν στις πατρογονικές τους εστίες.
   Τότε δεν υπήρχε καμμια «Δυτική προπαγάνδα», αλλά έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο Ρωσικό κράτος.
   Ακόμη και οι τωρινοί Ρώσοι κάτοικοι αυτής της περιοχής θα προτιμούσαν την ενσωμάτωση στην Φινλανδία από την Ρωσία των ολιγαρχών, της διαφθοράς & του νεποτισμού.
   Για του λόγου το αληθές υπάρχει και μια πόλη στο ΝΑΤΟ, που οι κάτοικοι κατά 97% είναι Ρώσοι και ονομάζεται Narva στην Εσθονία. Οι κάτοικοι όμως φοβούνται Ρωσική επέμβαση και δεν θέλουν να απωλέσουν το δικαίωμα διαβίωσης σε μια πραγματική Δημοκρατία, με Θεσμικό υπόβαθρο, με καθαρό περιβάλλον, με ισότητα, όπου οι πολιτικοί υπηρετούν και δεν καταπιέζουν τον πολίτη.
   Εκεί να δείτε υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας.
   Ομως η Ρωσία μετά τον Β’ ΠΠ απέκτησε σύνορα με την Νατοϊκή Νορβηγία και θα προτιμούσε να έχει μαξιλάρι μια ουδέτερη Φινλανδία.
   Ο λόγος που δεν εντάχθηκε η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, είναι αυτός ακριβώς, δλδ η ελπίδα ότι η Ρωσία θα συναινέσει κάποια στιγμή στη παραχώρηση αυτών των εδαφών υπό την προϋπόθεση ουδετερότητας της Φινλανδίας.
   Αν οι Φινλανδοί αισθανθούν πραγματικά κίνδυνο και συνειδητοποιήσουν ότι η Ρωσία απλά τους εμπαίζει, τότε θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της χώρας τους.
   Η Ρωσία αν συνειδητοποιήσει ότι η Φινλανδία έχει αποφασίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τότε δεν θα διστάσει να παραχωρήσει την Καρέλια χάνοντας βέβαια κομμάτι της Αρκτικής ΑΟΖ, πλούσια σε Φ.Α. αλλά διατηρώντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας απέναντι στο ΝΑΤΟ.
   Αυτά χοντρικά, για περί Φινλανδίας.

   ΥΓ: Αυτό που δεν αναφέρει το κείμενο είναι ότι κατά το πλείστον οι άρρενες Φινλανδοί προερχόμενοι από αυτή την περιοχή κατοικούν & υπηρετούν ως Εθνοφυλακή σ’ αυτά τα σύνορα τη διεκδικούμενης από τους Φινλανδούς περιοχής…

 • KonTim

  Γράφετε πως «Υπάρχουν Ταξιαρχίες Εσωτερικής Ασφάλειας».Ποιες ακριβώς είναι αυτές;Από όσο γνωρίζω έτσι τιτλοφορούνταν μέχρι σχετικά πρόσφατα η 29η Μ/Π Ταξιαρχία,η οποία άλλαξε την ονομασία της ακριβώς επειδή η προηγούμενη ήταν πολύ «δηλωτική» του ρόλου και της αποστολής της.Εκτός αν προσμετράτε τις 9η Μ/Π Ταξιαρχία και 8η Μ/Π Ταξιαρχία σε Κοζάνη και Ιωάννινα αντίστοιχα.

  • Cynaegeirus

   Η οργάνωση των ΤΕΑ είναι «ρέουσα»

   οι 3 ταξιαρχίες πεζικού στην Μακεδονία και Ήπειρο έχουν άλλο ρόλο.

   • KonTim

    Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;Τι παει να πει πως ειναι «ρέουσα» η οργάνωση των ΤΕΑ και ποιες ακριβώς ειναι αυτές;

    • Cynaegeirus

     ρέουσα σημαίνει οτι ξέρουν μόνοι οι υπηρετούντες σε αυτές.
     η 29 είχε 4 ΤΠ και ελαφρά σχήματα αναγνώρισης και μεταφοράς ομαδικών όπλων. τώρα τι έχουν οι σημερινές…

     • KonTim

      Απ’όσο γνωρίζω,η 29η είχε 3 ΤΠ προκαλύψεως στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα,1 Μ/Κ ΤΠ στην Κομοτηνή,μονάδες στις οποίες προσθέτηκε και η Α’ ΕΑΝ η οποία μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή από το Αμύνταιο.Ό,τι αναφέρω είναι γνωστό από ανοιχτές πηγές,δεν παραβιάζω κάποιο στρατιωτικό μυστικό.Άλλες ταξιαρχίες σε ρόλο εσωτερικής ασφαλείας δεν γνωρίζω να βρίσκονται στη διατάξη μάχης του Ε.Σ.

 • Spock

  Σημερινή είδηση από Κύπρο

  Από το καλοκαίρι οι 14ωρες παρουσιάσεις των εφέδρων

  http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/386349/apo-to-kalokairi-oi-14ores-paroysiaseis-ton-efedron

  • Πάτε καλά;

   Οι Κύπριοι έχουν Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ο σύστημα εκπαίδευσης εφεδρείας και επιστράτευσης.

   • Cynaegeirus

    διάβασε τα σχόλια στην ανάρτηση βρε

 • Walton

  Μια και μιλάμε για υβριδικό πόλεμο!!! Η αφίσα βρίσκεται σε δυτικό προάστιο των Αθηνών.

  https://uploads.disquscdn.com/images/0327192ba353f112e431cc0753f44c4f2deb2a1492a72fc0350a61ad87d3d176.jpg

  • Cynaegeirus

   Είναι αναρτημένη παντού.

  • NK

   ΨΕΠ .

   Καθαρά, όπως και τα »17χρονα προσφυγόπουλα» (δεν υπάρχουν αρκετά εισαγωγικά).

  • NK

   H διπλή σημαία των αντίφα (και γνωστού κόμματος) είναι η σημαία των Antideutschen στην Γερμανία.

   Δηλαδή το κίνημα ξεκίνησε ως καθαρά αντεθνικό, από μια κομμουνιστική οργάνωση του Μάη του 68, την Kommunistische Bund, η οποία μετά απαγορεύτηκε.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Germans_(political_current)

   Μετά, για ξεκάρφωμα, το »αντεθνικοί» το έκαναν αντίφα.

   Κι αν οι Γερμανοί δικαιολογούνται ή έχουν την πολυτέλεια αντεθνικής συνείδησης (παρά το ότι απαγόρευσαν την ΚΒ, άρα δεν έχουν την πολυτέλεια), εν Ελλάδι κάνουνε το άσπρο μαύρο και φταίει η …επεκτατική πολιτική της Ελλάδος , που με ορμητήριο την Κύπρο εισέβαλε στα μετόπισθεν της Τουρκίας , ενώ της στέλνει καθημερινά εκατοντάδες παλαιοημερολογίτες φανατικούς Χριστιανούς και καθημερινά οι πολιτικοί της ουρλιάζουν »θα ξαναμπούμε στην Σμύρνη». »Εμείς φτάσαμε στην Κόκκινη Μηλιά», »Κανένας μουσουλμάνος δεν θα ξαναπερπατήσει ήσυχος στο δρόμο» κλπ γνωστά.
   Τι, όχι;

  • freeman

   συγνωμη αλλα ξερναω…
   τα πιστευουν κιολας καποιοι.. iq =2 και πολυ ειναι

  • Ανδρέας

   Στο κέντρο να δεις τι γίνεται από δαύτη.

 • νονέιμ

  Αμφιβάλλω κατά πολύ για την ποιότητα των υπαλλήλων των διαφόρων προξενικών αρχών, ανεξαρτήτου βαθμίδος, όταν (ιδίως στις υψηλά ιστάμενες θέσεις) η οικογενειοκρατία ζει και βασιλεύει. Σίγουρα αυτό ίσως να αποτελεί μια άδικη γενίκευση, αλλά γενικώς για το διπλωματικό σώμα έχω ακούσει τα χειρότερα με διαφορά. Αν δεν ανοίκεις ήδη με κάποιον τρόπο στην «οικογένεια», δεν μπορείς να μπεις. Για το μόνο που είμαι 100% σίγουρος, είναι ότι αξιοκρατία και οικογενειοκρατία δεν πάνε πότε μαζί.

 • NK

  Η χώρα υφίσταται ΗΔΗ ασύμμετρη προσβολή.

  Οι ΨΕΠ έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και κορυφώθηκαν με τα »γυναικόπαιδα στις βάρκες» (που είναι κατά 80% άντρες 20-40 ετών), και τώρα έχουν παλι νέα έξαρση με τα »καημένα προσφυγόπουλα» στα σχολεία, ετών 25 με μούσια, που γράφονται μαζί με ακάλυπτα κορίτσια στο γυμνάσιο, τα »διαφορετικά πολιτισμικά μοντέλα» (βιασμοί και γάμοι ανηλίκων, πολυγαμία, κλειτοριδεκτομή) κατά Μουζάλα, κλπ.

  Το αξιοσημείωτο, παγκόσμια μοναδικότητα, σε εμάς είναι πως τα »ελληνικά» ΜΜΕ, πολιτική τάξη και ΕΔ, είναι όλοι στην υπηρεσία του εισβολέα, στον οποίον ήδη δίδονται δωρεάν στέγη, τροφή, νοσηλεία, μετρητά και υπηκοότητες, μεταχείριση ξεκάθαρα διακριτική, αφού οι Έλληνες και οι νόμιμοι μετανάστες απλώς πληρώνουν χωρίς υποψία ανάλογων παροχών…

  Βεβαίως όταν το κατεστημένο της χώρας στρέφεται κατά του έθνους, ενώ οι φύλακες υποβιβάζονται σε σφουγγοκωλάριους του εισβολέα, έχει χαθεί κάθε ελπίδα.

  Περήφανοι καμαρώνουμε την επιδότηση του εποικισμού.

  Σενάρια:

  1. Κύπρος (προσεγγίσαμε ήδη το ποσοστό μουσουλμάνων προ εισβολής), Ουκρανία, κλπ.
  Αυτό ΑΝ σταματήσει αύριο ως δια μαγείας η »ροή». Η εδαφική διασπορά όμως που κάνει το ελλαδικό κράτος, δεν αφήνει καν αυτή την ελπίδα, δηλαδή να μείνει τουλάχιστον ένα ελεύθερο κομμάτι που θα έχει βάλει μυαλό.

  2. Λίβανος. Ατελείωτη εθνοθρησκευτική σύγκρουση με εμπλοκή καλοθελητών γειτόνων, μαχητών από όλο τον ισλαμικό κόσμο , όπως είναι της μόδας, και τελικά μετατροπή της ιστορικής χριστιανικής πλειοψηφίας σε μειονότητα. Επίσης, πολύ πιθανή ομοιότητα, η παράλυση του »άεθνου κι ουδετερόθρησκου» στρατού και η κάλυψη του κενού από εθνοθρησκευτικές μιλίτσιες.

  3. Οι Έλληνες ως Κόπτες, μια μειονότητα του 15-20% στον (πρώην) τόπο τους. Η δημογραφία δυστυχώς είναι αμείλικτη, οι αρμόδιες λαθροΜΚΟ ήδη αναμένουν με χαρά κι ενθουσιασμό 1.000.000 γεννήσεις σε 5 χρόνια από τα ταξικά αδέρφια.
  Όσο χαρίζουμε σπίτια και υπηκοότητες και δεν έχουμε σύνορα, παραμένει το πιθανότερο σενάριο.

  Από εμένα, τρεις σημειώσεις

  1. Η Ελλάς ιδρύθηκε ως εθνοκράτος, ( και μάλιστα Ισραηλινού τύπου, ο Έλληνας στα συντάγματα της Επανάστασης ήταν »ο αυτόχθων που πιστεύει εις Χριστόν»). Άλλο η ελληνική επανάσταση, άλλο η Αμερικάνικη, Κούλη, άλλο η Γαλλική και η Ρωσική, Αλέξη.

  2. Η συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες προβλέπει επαναπατρισμό μετά το τέλος του πολέμου. Όχι υπηκοότητες.
  Τα περί »ένταξης» λοιπόν είναι εκ του πονηρού, με συγκεκριμένο στόχο, την Τουρκοκρατία, και πάντως ΔΕΝ είναι υποχρέωσή μας. Οι Αραβικές χώρες που φιλοξενούν Παλαιστίνιους, τους έχουν σε καθεστώς πρόσφυγα επί πολλές γενιές και δεκαετίες. Αλλιώς, υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή 63.000.000 πρόσφυγες και δημιουργούνται κι άλλοι όσο γράφω. Φτάνουν για να μας εξαφανίσουν αύριο.

  3. Το επίδομα κεραίας και η σύνταξη άγαμης αποδείχτηκε πολύ πιο φονικό από οτιδήποτε μπορούσε να κατασκευάσει η Aselsan.

  • M.K.E

   Απολυτα σωστος!ωστοσο οσο υπαρχεις εσυ και ολοι οι αλλοι εδω μεσα,θα εχουν παντα τον φοβο και την ανασφαλεια τοσο αυτοι που τα αποφασιζουν οσο και αυτοι που τα πρατουν ως φυσικα προσωπα.
   Σου ζητω ενα πραγμα και κατ επεκταση σε ολους:οταν καταρευσει αυτο το φαυλο σκηνικο,μην πεσετε στην παγιδα της μεγαθυμιας,μην μαλακωσετε και μην εχετε διλημματα.
   Καλη Ανασταση χριστιανικη και ελληνικη,οπου γης και οπου αναβει κερι,φανερα η κρυφα.

   • NK

    Kαλή Ανάσταση .

 • NK

  »Η αύξηση της διάρκειας της θητείας θα επιτρέψει και το φιλτράρισμα των κληρωτών, αξιοποιώντας «ομογενείς» και «ελληνοποιημένους» στρατιώτες αποκλειστικά σε δευτερεύουσες υπηρεσίες.»

  Να πω εδώ ότι έχω μια διαφορετική εμπερία από Εβραίους, πλην όμως όχι Ισραηλινούς πολίτες, γνωστούς μου, οι οποίοι υπηρέτησαν οικειοθελώς στην IDF, φαινόμενο που μάλλον διαδίδεται.
  Μάλλον η θητεία στην IDF αντικαθιστά την εργασία σε κιμπούτζ των προηγούμενων γενεών.

  Ενδεικτικά:

  http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.652927

  (δωρεάν εγγραφή)

  Γνωστό είναι όμως πως ιστορικά προηγήθηκαν οι επιτυχίες της IDF και ακολούθησε η αγκαλιά της διασποράς, ενώ βεβαίως το Ισραήλ από ιδρύσεως και αδιάλειπτα λέει σε όλους τους τόνους ότι είναι εβρα’ι’κό κράτος (και κυρίως το κάνει πράξη).

  • Cynaegeirus

   Υπάρχει και μικτή ταξιαρχία θητείας / εργασίας η γνωστή Nahal.

   Εδώ όποιος θέλει ευρωπαικό διαβατήριο έλληνας του εξωτερικού, αλλοδαπός κτλ περνάει μια βόλτα απο τον στρατό ένα τετράμηνο / δίμηνο. Στο ισραήλ κανονικά 18/36/48 μηνάκια φουλ.

  • Ανδρέας

   Αν θυμάμαι είχε φύγει απο τις ΗΠΑ και ένα σύμβουλος του Κλιντον και αργότερα του Ομπάμα ο Rahm Israel Emanuel για να πάει στον πόλεμο του Κόλπου (αδιευκρίνιστο αν είχε και στρατιωτική ιδιότητα) http://mondoweiss.net/2008/11/what-did-rahm-emanuel-do-in-israel-in-91/ . Αλλά και από διηγήσεις παλαιότερων, οι Εβραϊκής θρησκείας Έλληνες στρατιώτες ήταν γνώστες των όπλων λόγω εκπαίδευσης στις IDF.

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Δυο μέρες διαβάζω σχόλια στην ανάρτηση αυτή και λέω δε μπορεί, όλο και κάτι σοβαρό θα διαβάσω πέρα από τα σχόλια του ΠΚ και του GES (και δεν κατάλαβα τελικά γιατί ο ΠΚ τα πήρε στο κρανίο με τον GES ούτε και γιατί τελικά παρασύρθηκε από το όλο κλίμα της κλάψας). Ειλικρινά λοιπόν δεν έχω διαβάσει ποτέ ως τώρα σε καμιά ανάρτηση ούτε στο e-Amyna ούτε στα τρία ιστολόγια που το συνέθεσαν τόση γκρίνια, μίρλα και κινδυνολογία. Λες και είμαστε στα Σκόπια με το Τέτοβο για μπαρουταποθήκη ή στη Βουλγαρία με τουρκικά κόμματα μπαλαντέρ στις κυβερνήσεις. Τα στρατόπεδα χωρίς φύλαξη, η αστυνομία βαριέται να κουνηθεί, τα προξενεία τα επανδρώνουν τεμπέληδες και διαπλεκόμενοι, μας πνίγουν οι μετανάστες που είναι έτοιμοι με το σύνθημα του Σουλτάνου να μα βιάσουν και να μας παλουκώσουν, η κυβέρνηση είναι κάτι μπολσεβίκοι που μισούν την έννοια του έθνους (για τον Κοτζιά είναι αυτό, υποθέτω), όλα τα κόμματα χρηματοδοτούνται από κάποια πρεσβεία μέρες του 1453 ζούμε, να φτιάξουμε χωροφυλακή, στρατοχωροφυλακή και καμιά σαρανταριά μήνες θητεία… Άσε πια τα ιστορικά, πόνεσαν τα μάτια μου με τα αίτια πτώσης της Κωνσταντινούπολης αλλά το καλύτερο ήταν ο κομμουνιστής Νάσερ.
  Κύριοι, κινδυνολόγοι και μη. Είναι Μεγάλη Εβδομάδα. Δε λέω να πάτε εκκλησία ή να νηστέψετε, ο καθένας έχει τα πιστεύω του, και ο Κυνέγειρος θα αρχίσει πάλι να φωνάζει. Ωστόσο καλό είναι τέτοιες μέρες, από σεβασμό προς την ορθόδοξη παράδοση του τόπου, να μην πίνετε. Περιμένετε την Ανάσταση. Στο κάτω κάτω, αφού μας κατακλύζουν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες, σε λίγο το αλκοόλ θα απαγορεύεται όπως και το χοιρινό. Προπονηθείτε.

  • Cynaegeirus

   Φίλε μου διακρίνεις αμφισβήτηση προς το κράτος που έχει αποτέλεσμα «γκρίνια, μίρλα και κινδυνολογία» . Και η αμφισβήτηση προς το κράτος είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση υβριδικού πολέμου.
   Βλέπεις οτι ο κόσμος «απειλείται», ενώ εσύ γνωρίζεις το αντίθετο; Δεν θα έπρεπε το κράτος να «αντεπιτεθεί» ανεβάζοντας το ηθικό;

  • M.K.E

   Αντιπαρερχομαι της χοντρης προσβολης που τοσο απλοχερα μοιρασες, και θα προσπαθησω να μιλησω οσο πιο ευγενικα μπορω.Το οτι τοσα ατομα εδω μεσα εχουν μια κοινη αισθηση για καποια πραγματα,οπως αλλωστε και το ιδιο το αρθρο,δεν μας κατατασσει αυτοματα στους κινδυνολογους και τους περιθωριακους-απομονωμενους που παντου βλεπουν εχθρους και φαντασματα,αποκομμενοι απο την κοινωνια και την πραγματικοτητα.Ανιθετως,με τη σειρα μου ερχομαι να ρωτησω εσενα:που ζεις και σε ποια εποχη;γιατι τοση νιρβανα και αντικειμενικοτητα εκ του ασφαλους με οδηγει σε αλλα συμπερασματα που δεν θα ηθελα να πω τωρα.
   Επισης,απο τα γραφομενα μεχρι τωρα,διαπιστωσα δομημενο λογο σε ολους,πραγμα ασυμβατο με την κρασοκατανυξη που μας καταλογιζεις, πραγμα χυδαιο και ακρως επιφανειακο και ακατανοητη η ευκολια με την οποια το απευθυνεις σε τοσα ατομα.
   Δεν μπαινω καν στον πειρασμο να αντικρουσω τα ειρωνικα και ακρως απλοικα,αν οχι υποβολιμαια συμπερασματα που παρεθεσες για τις αναφορες και τα επιχειρηματα μας,απλα πιστευω οτι το λιγοτερο που εχεις να κανεις ειναι να ζητησεις μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ απεναντι ολους μας,μιας και σεβεσαι,φαινομενικα,την Μ.Εβδομαδα.

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  @disqus_lru5NLkIA9:disqus Αγαπητέ ΠΚ θα απαντήσω στο ερώτημά σου με το αγαπημένο μου ρητό: Pecca fortiter, sed crede fortius. Μετάνοιες και κλάψες μόνο για παρθενοπιπίτσες που παρασύθηκαν στην αμαρτία ένα βράδυ που ‘βρεχε μονότονα. Όλες οι πράξεις μας,τουλάχιστον αν θεωρούμαστε ενήλικοι, είναι απολύτως συνειδητές και το κόστος προϋπολογισμένο. Το παρόν τσίρκο έλαβε από μένα την ευκαιρία του τον Γενάρη του 15 και την κλώτσησε το ίδιο καλοκαίρι, οπότε και επέστρεψα τον Σεπτέμβρη στα πάτρια εδάφη. Ειλικρινά όμως δεν ξέρω αν έκανα καλά όταν απέναντι στη μείζοντα αντιπολίτευση βλέπω ποιος είναι πρόεδρος, ποιος αντιπρόεδρος αλλά και ολόκληρη τη Δράση, που είναι για μένα απεχθέστερη και απο την ΧΑ ακόμη. Πολύ προβληματίζομαι και ελπίζω να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως τις επόμενες εκλογές διότι άλλο τσίρκο με μαϊμούδες και άλλο με πεινασμένους γύπες. Αρκετά είπα, όλο λέω να μην το γυρνάω στην πολιτική και όλο εκεί πάει. Αυτά γιατί ρώτησες, για μη μένεις με την απορία δηλαδή.
  @cynaegeirus:disqus Να αντεπιτεθεί το κράτος ρε Κυνέγειρε αλλά στα σχόλια μόνο τα τανκς δε βγάλαμε στο δρόμο για να αντιμετωπίσουμε. Μόνο εάλω η πόλις δε διαβάσαμε, έλεος δηλαδή, βαρέθηκα τη γκρίνια του πληκτρολογίου και τους στρατηγούς της καρέκλας. Και καλά εσύ, έχεις και πιστοποίηση μηδενιστή, με τους άλλους; Εμένα ένα με χαλάει: 500 μύρια για τα P3 γιατί έτσι γουστάρει το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση βαράει προσοχή. Και άμα στραβώσει η δουλειά, το ΝΑΤΟ πάλι θα σφυράει αδιάφορα ή, χειρότερα, θα κάνει και πλάτες στον Σουλτάνο που τους φτύνει καθημερινά. Σε λίγο θα έχουμε P3 να κόβουν βόλτες άοπλα πάνω από το Αιγαίο για πάρτη του ΝΑΤΟ και θα ψάχνουμε φρεγάτα σε λειτουργική κατάσταση να στείλουμε απέναντι στις ΜILGEM και ΑDA. Όλα τα άλλα ίδια όπως πάντα.
  @ Μ.Κ.Ε Το ότι είσαστε πολλοί δε σας δικαιώνει στη μίρλα και στην κινδυνολογία. Κατά τα άλλα και εγώ έχω βγάλει για πολλούς συμπεράσματα αλλά τα κρατω για τον εαυτό μου. Ειλικρινά τέλος, ποσώς με ενδιαφέρει η γνώμη του οποιουδήποτε εδώ μέσα, τη εξαιρέσει δέκα ανθρώπων που γνωρίζω από παλιά και εκτιμώ, άσχετα αν μας χωρίζουν πολλά. Αν οι συγκεκριμένοι προσβάλλονται, τους ζητώ συγγνώμη και ας αυτοεξαιρεθούν από τους χαρακτηρισμούς μου, για τους άλλους δε θα μπορέσω, δυστυχώς,

 • M.K.E

  Γιατι οταν ξεκινας ενα τετοιο εγχειρημα δεν κιοτευεις στα μεσα της διαδρομης κανοντας εκλογες και στην συνεχεια οταν επανερχεσαι κανεις μια σκληρη διαπραγματευση,οχι που αποποιηθηκε καθε δικαιωματος στην Α.Θρακη και Μ.Ασια και αφηνοντας χωρις προστασια τους Ελληνες της Πολης,Ιμβρου,τενεδου.Και το πιο μεγαλο και προδοτικο εργο του Λευτερακη,ηταν οτι προτεινε για Νομπελ Ειρηνης τον σφαγεα του Ελληνισμου,τον Κεμαλ,λες και ηταν φιλαρακια απο παντα.Δες οι ιδιοι οι Τουρκοι πως αντιμετωπιζαν την σταση του Βενιζελου.Για αυτους λοιπον τους λογους,μονο ηγετης δεν ηταν ο Λευτερης. https://uploads.disquscdn.com/images/df97885dd0fdf3d938f2c5430d1bc196621c5abcc0a044f3747d0c2e146a868f.jpg