Παρουσιάζουμε το νέο Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας

45

Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής παραβατικότητας στον αεροναυτικό χώρο του Αιγαίου και το ζήτημα της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο επανέφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την σημασία της απόκτησης και διατήρησης στρατιωτικής ισχύος. Ο δε πρόσφατος δημόσιος διάλογος για τα ζητήματα της θητείας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων ανέδειξε την άγνοια της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης όσο και εκείνων που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης για τις επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντακτική Ομάδα της e-Amyna παρουσιάζει το ανανεωμένο Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος, μια βάση δεδομένων που επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας άρτια, δομημένη και εύκολα προσβάσιμη ενημέρωση για την στρατιωτική ισχύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Το έργο αποσκοπεί στην ακριβέστερη δυνατή καταγραφή των εκατέρωθεν συντελεστών στρατιωτικής ικανότητας (οπλικά συστήματα, αμυντικοί προϋπολογισμοί, ανθρώπινο δυναμικό) μετά από εκτενή έρευνα και ανάλυση. Το νέο Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος είναι δομημένο με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ακόμα και αναγνώστες μη εξοικειωμένους με τα στρατιωτικά θέματα και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

 • Χερσαία Ισχύς με επικαιροποιημένους Πίνακες και πληροφορίες για την οργάνωση του Ελληνικού και Τουρκικού Στρατού
 • Ναυτική Ισχύς με επικαιροποιημένους Πίνακες μετά τον παροπλισμό αριθμού πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού
 • Αεροπορική Ισχύς με επικαιροποιημένους Πίνακες και πληροφορίες για όλα τα εν εξελίξει προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας
 • Ισορροπία Δυνάμεων στην Κύπρο με επικαιροποιημένους πίνακες και την οργάνωση των κατοχικών δυνάμεων
 • Αμυντικές Δαπάνες και Προσωπικό όπου καταρρίπτεται ο μύθος των «υπέρογκων» ελληνικών αμυντικών δαπανών και παρουσιάζονται τα πραγματικά δεδομένα για το μέγεθος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
 • Συνέπειες του Πραξικοπήματος όπου παρουσιάζονται κατ΄αποκλειστικότητα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις θεσμικές παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για τη ραγδαία ισλαμοποίηση του τουρκικού στρατεύματος.

Στο τέλος κάθε ενότητας αναγράφεται η ημερομηνία της τελευταίας ανανέωσης. Σημαντικότερη ωστόσο καινοτομία του νέου Ισοζυγίου Στρατιωτικής Ισχύος αποτελεί η προσθήκη ενεργών συνδέσμων μέσα στους Πίνακες όπου η επιλογή (click) ενός οπλικού συστήματος ή κλάσης πολεμικού πλοίου οδηγεί στην αντίστοιχη υψηλής ανάλυσης φωτογραφία, επιτρέποντας την εύκολη αναγνώριση των φίλιων και εχθρικών μέσων.

Το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο ιστότοπος τις τελευταίες 48 ώρες ήταν απότοκο της ραγδαίας αύξησης επισκεψιμότητας που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μέρους του φωτογραφικού υλικού που είχε συλλεγεί για τις ανάγκες του νέου Ισοζυγίου Στρατιωτικής Ισχύος. Η Συντακτική Ομάδα της e-Amyna ευχαριστεί θερμά όλους τους φίλους για τα αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης και …αγωνίας, γι΄αυτό δημοσιεύει από σήμερα κιόλας το νέο Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος και δεσμεύεται για την ενσωμάτωση του φωτογραφικού υλικού αλλά και πρόσθετων χαρτών, κατόπιν απαίτησης των αναγνωστών μας, εντός των επόμενων ημερών. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε την επένδυσή μας στην πλατφόρμα ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναβάθμισης και επέκτασης των εξυπηρετητών (servers) που χρησιμοποιούμε.

Διαβάστε το νέο Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος στο http://isozygio.wordpress.com

 • lakis komninos

  Αυτά είναι!!!τώρα κανονικά θέλει αυλη, καφέ και μελέτη!

 • Deadpool_Nikeus

  Kαταπληκτική δουλειά…Συγχαρητήρια για την έγκριτη και πολύ σωστή ανάλυση, χωρίς τις «υπερβολές» ή «ωραιοποιήσεις» κάποιων άλλων….
  Πολλά Συγχαρητήρια

 • Αλέξανδρος

  Πολύ καλή δουλειά! Συνδέστε το link με πρώτη ευκαιρία και με το εικονίδιο του Ισοζυγίου της αρχικής σας σελίδας ώστε να μην αναφέρει το σφάλμα 404

 • krunar thundero

  Συγχαρητήρια. Πολύ καλή δουλειά
  Και επειδή εχθρος του καλου ειναι το καλυτερο, ίσως σε μια νεότερη version το κάθε link να παραπέμπει και σε σχετικό αρθρο στην wikipedia (μαζι με ενα link που θα υπάρχουν οι φωτογραφίες ή κάτω απο τις φωτογραφίες)
  αλλά και πάλι μπράβο…εξαιρετική δουλειά με πολύ μεράκι

  • Ευχαριστούμε όλους τους φίλους για τα καλά τους λόγια.
   Η Wikipedia είναι αναξιόπιστο εργαλείο στα ζητήματα που πραγματεύεται το Ισοζύγιο και επιρρεπής σε παρεμβάσεις τρίτων για προπαγάνδα κι όχι μόνο. Πάντως σε δεύτερη φάση προγραμματίζεται η ενσωμάτωση των τεχνικών χαρακτηριστικών και άλλων πληροφοριών για κάθε οπλικό σύστημα ξεχωριστά ώστε σε βάθος χρόνου να δημιουργηθεί μια πλήρης «εγκυκλοπαίδεια».

   • krunar thundero

    το γνωρίζω αυτό αλλά φοβάμουν οτι θα ήταν too much να πρότεινα την δημιουργία ενός e-amynapedia.
    Σίγουρα μπορείτε να δημιουργήσετε δικός wikipedia like και είμαι σίγουρος οτι πολλοί φίλοι απο εδω μέσα θα χαιρόντουσαν να αναλάβουν την δημιουργία 1 σελίδας – ενα οπλικό σύστημα ανα ατομο πχ ωστε εσεις να αναλάβετε τον τελικό έλεγχο. αυτα…

 • Πάτε καλά;

  Félicitations,με το καλό και infographics!

 • Sozos Katsoulis

  ΜΠΡΑΒΟ

 • ChristoX

  Συγχαρητήρια για την προσπάθεια!
  Από μένα μερικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις:
  – ποια είναι η κατάσταση με τα ΒΜΡ-1; Στον πίνακα βλέπω 193. Στον πίνακα των ΑΑ βλέπω 36 ΒΜΡ-1 με το Zu-23. Τελικά τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 πάνε για απόσυρση ή θα παραμείνουν σε υπηρεσία; Πυρομαχικά 73χιλ έχουμε;
  – ποια είναι η κατάσταση με τα πυρομαχικά των Λέοπαρντ 2;
  – ο πίνακας των βαρέων όπλων πεζικού δεν εμφανίζεται σωστά
  – αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις μπορεί να βρει κανείς στις σελίδες του ΝΑΤΟ και της EDA (European Defense Agency). Στο σάιτ της EDA δίνουν και εξελάκι με αναλυτικά νούμερα (εδώ: https://www.eda.europa.eu/docs/default-source/brochures/eda-collective-and-national-defence-data-2005-2014-(excel)d8099b3fa4d264cfa776ff000087ef0f.xlsx ). Μεταξύ άλλων παρατηρώ ότι η δύναμη του ΕΣ έχει σταθεροποιηθεί στις 71.000-72.000, σχεδόν 20.000 λιγότεροι από την οροφή…

  • – Όπως έχουμε γράψει, τα Μ113 αντικαθιστούν τα BMP-1 με τα τελευταία να προωθούνται για εκποίηση (παραχώρηση στην Αίγυπτο). Τα μετασκευασμένα με Α/Α Zu-23 δεν λογίζονται ως ΤΟΜΑ γι΄αυτό περιλαμβάνονται σε ξεχωριστό πίνακα.
   – Πέρα από τα πυρομαχικά που έχουν κατά καιρούς παραληφθεί, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε στις 30 Ιουνίου 2014 την προμήθεια 30.360 πυρομαχικών των 120mm για τα άρματα μάχης Leopard-2A4/HEL, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, προϋπολογισμού €148 εκατ. με συμπαραγωγή στα ΕΑΣ. Η συνέχεια είναι γνωστή.

   • Larisaios

    «Η συνεχεια είναι γνωστη» Δηλαδή; Είχα την εντύπωση ότι η σύμβαση υλοποιήθηκε κανονικά. Έχω χάσει επεισόδια; Τζάμπα χάρηκα;

   • ChristoX

    πόσα πυρομαχικά των 120χιλ έχουν παραληφθεί; Αν θυμάμαι καλά ήταν να γίνει και μια παραγγελία από Γερμανία για μικρότερη ποσότητα βλημάτων, 12 χιλιάδες νομίζω. Τελικά ποιες προμήθειες ολοκληρώθηκαν;

  • eazy

   Με τα βαρεα οπλα παντα υπαρχει ενα ζητημα με τα νουμερα…περα απο αυτο ισως θα επρεπε να αναφερονται και οι εκτοξευτες βομβιδιων.

   • ChristoX

    δεν αναφερόμουν στο περιεχόμενο αλλά στη μορφή του πίνακα, που τώρα φαίνεται σωστά. Πριν, τα κελιά που αναγράφονται τα αντιαρματικά είχαν μπερδευτεί και δεν εμφανίζονταν σωστά

 • RearGunner

  Πολλά,μπράβο…

 • Χρήστος

  Συγχαρητήρια εξαιρετική δουλειά!!!

 • Β.Κ

  Συγχαρητήρια για τις αλλαγες!!Είχα σκοπό σε επόμενη ανάρτηση μου, να επιβεβαιώσω μια υποψία μου περί απόσυρσης όλων των Α/Κ πυρλων Μ44Τ, που είχα αναφέρει σαν ερωτηματικό σε προηγούμενο άρθρο μου.Κάτι μου λέει ότι και τα Μ-52Τ δεν θα αργήσουν πολύ.Ήδη οι διαθεσιμότητες τους είναι τραγικές.Βλέπετε το όχημα τους είναι για μουσείο.Μερικές προτάσεις.

  α)Πρέπει πάνω από τα Ρανταρ ΠΒ, να μπουν τα Τ/Θ ΚΔΠ που έχουμε, και δεν έχει η Τουρκία ήτοι, Μ577Α2 και FDCV. Κι αυτό γιατί είναι και Τ/Θ οχήματα, αλλά και πολλαπλασιαστές ισχύος.Τεράστιο πλεονέκτημα που έχει ο Ε.Σ. και δεν αναφέρεται από κανέναν.

  β) Τα τουρκικά RPG-7 δεν είναι μιας χρήσεως όπως τα υπόλοιπα της κατηγορίας, και πιστευω πως είναι μια κατηγορία μόνα τους.
  γ) Νομίζω πως έχουμε ~150 ATACMS κι όχι 100(Νομίζω).
  δ)Νομίζω θα ήταν επιθυμητο να εισαγετε και τις διαστημικές δυνατότητες κάθε χώρας.
  ε)Το τουρκικό 5ο ΣΣ είναι τουκοκυπριακό μόρφωμα(ΤΟΥΡΔΥΚ δηλαδή), κι ως εκ τούτου, πρέπει να αφαιρεθούν από τον ΤΚΚ τα Ο.Σ. του πρώτου.Αλλιώς να προστεθούν τα Ο.Σ. της ΕΛΔΥΚ σε εμάς.

  • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

   Ποιες οι διαφορές των Μ577Α2 και FDCV? Έχουν διαφορές ως προς τον εξοπλισμό τους ή και ως προς την αποστολή τους ?Γιατί εξ όσων γνωρίζω και τα δύο είναι ΚΔΠ.

   Διαθέτει ο ΕΣ εξοπλισμό περιωπής που να χρησιμοποιείται από τους ΠΑΠ?

   ΥΓ. Ο ΓΜ σε σχετικά πρόσφατη ερώτησή μου για τον αριθμό των ATACMS απάντησε ότι οι ATACMS είναι 100, 150-152 αναφέρουν άλλα σχετικά sites του χώρου, αριθμός που προέκυψε από τον περιορισμό της παραγγελίας των ATACMS προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για να παραγγελθούν περισσότερες ρουκέτες.

   Γνωρίζει κανείς αν οι τούρκοι διατηρούν σε υπηρεσία τους δικούς τους ATACMS?

   • Β.Κ

    «Πρέπει πάνω από τα Ρανταρ ΠΒ, να μπουν τα Τ/Θ ΚΔΠ που έχουμε, και δεν έχει η Τουρκία ήτοι, Μ577Α2 και FDCV.»
    Γράφω ότι είναι και τα 2 Τ/Θ ΚΔΠ, αλλά με μικρες διαφορές.Είναι τεράστιο πλεονέκτημα να έχεις ΤΘ ΚΔΠ κι όχι μόνιμα σε σκηνές, ή σε οχήματα 4*4.

    Ο ΠΑΠ διαθέτει αξιόλογο εξοπλισμό.Ακόμη κι ένας άπειρος ΠΑΠ μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του, με μια μικρής διάρκειας ενημέρωση.Διαθέτει GPS ,IX325 Itronix με ΣΤΤΕΠ Διας, Γ/Μ Α/Μ Λειζερ Πολύφημο, A/Σ ΤRC9200 και ΣΧΕΑ, πυξίδα Μ2 Brunton, κυάλια Μ16/Μ22,χάρτες, κανονισμούς, γραφ.ύλη, πίνακες στόχων.Το όχημα που επιβιβάζεται έιναι ή Μ113, ή άρμα ή MS240GD.Ένας πολύ έμπειρος ΠΑΠ μπορεί να εκτελέσει και καθήκοντα ΚΔΠ και να εξάγει στοιχεία βολής μέσω του ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ.Κι αντί να διαβιβάσει στον ΑΞΒΟΛ την αίτηση, να διαβιβάσει απευθείας Παρπη, και κλίση από γνωστή θέση τάξης.

    • SPY_GR

     Παρπη? what is this?
     Υπάρχουν και τα ικανότερα Γ/Μ SG1224. Αν και τα Πολύφημος κάνουν μια χαρά την δουλειά τους δέχονται και προσάρτημα για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν την νύχτα, καλό θα ήταν κάποια στιγμή να αντικατασταθούν με καλύτερα, ελαφρύτερα και κυρίως να μπορούν να κάνουν και καταύγαση στόχου!

     Σε ότι αφορά τα ΚΔΠ Μ577Α2 απορία και κακή εντύπωση μου έχει κάνει η χρήση από τους χειριστές ξύλινων αναδιπλούμενων καθισμάτων εκστρατείας λές και βρίσκονται μέσα σε σκηνή!!!
     Ετσι αναιρείται καθε έννοια κινητικότητας… https://uploads.disquscdn.com/images/8d34c3a8a57ab64db7153e450cdcdc60d0cc9421d61ce87455cd45c49c96fe5b.jpg

     • Β.Κ

      Παρπη=παρεκτροπή(γωνια μεμακρυσμενου/ΓΜ/ακοντιων–διοπτρα πυρλου-στοχος)….
      Στην ουσια ψευτοδιαθημα. Κι αυτο για να μιλάνε ολοι την ιδια γλωσσα επικοινωνίας ανεξάρτητα που εχουν κατευθυνθεί…

      Για τον ΠΑΠ αναφέρθηκα σε μια τυπική σύνθεση. Φυσικα και υπάρχουν και πιο εξελιγμένες στον ΕΣ. Παντως το πολυφημος ανταποδίδει αριστα. Μην ξεχναμε πως εκτος απο επιδόσεις πρεπει να σκεφτόμαστε και τομείς ευκολίας εκπαίδευσης, χρήσης και αξιοπιστίας. Οι πολυφημοι μαθαινονται πανευκολα δεν χαλανε και μπορουν να προσδιορισουν στοχο ακομα και 20χλμ μακρυα.Ακομα και να μην ειναι ενας ΠΑΠ σε τοπ.προσδιορισμενο σημειο, με τον συνδυασμο ΔΙΑΣ/πυξιδα/GPS/πολυφημος αυτοπροσδιοριζεται σε 2-5 λεπτα. Επισης αυτος ο συνδυασμός επιτρέπει απευθείας ΔΒ, η ΕΑ με ενα βλήμα για άπειρους ΠΑΠ.

      Οσον αφορα τα Μ577, μπαίνουν αυτες οι καρέκλες( ενω υπαρχουν οι αντικραδασμικες) , για ευκολία προσθαφαιρεσης της και για ευκολία εισόδου εξόδου απο τι όχημα, μιας και μιλαμε για εκπαιδευση…

     • GeorgiosK

      Δεν νομίζω ότι σε Αμερικάνικη χρήση το Μ577 είχε κάτι διαφορετικό. Δες αυτή την φωτογραφία, έστω και σε μοντέλο.

      https://uploads.disquscdn.com/images/95f390f5e7edbb7904250250d8d8f8bdc8555b1eb2237de037146046935d7c2a.jpg

     • Β.Κ

      Υπάρχει Τεχν.Οδηγία για την τοποθετηση αντικραδασμικων θέσεων.Μηδαμινού κόστους θα συμπλήρωνα..

     • GeorgiosK

      Μόνο όταν το όχημα είναι σε κίνηση, συνήθως όταν πραγματοποιούνται εργασίες δεν είναι. Κατά τα άλλα συμφωνώ, ίσως πρέπει να γίνει κάποια μελέτη βελτίωσης.

     • Β.Κ

      Οι αντικραδ θέσεις λειτουργούν σαν θέσεις κι όταν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση, κι όταν είναι στασιμο.Επίσης η μελέτη (Τ.Οδηγία είναι ο στρ. όρος) υπάρχει.

      Υ.Γ. Οι καρέκλες στα Μ577 υπάρχουν επειδή το Μ577 μπορεί να λειτουργήσει και σαν σταθερό KΔΠ/ΚΣΠΥ.Μπορεί να αναπτύξει σκηνή από πίσω του, διπλασιάζοντας έτσι το διαθέσιμο χώρο του,,,,Γι’αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι καρέκλες οι «σπαστές».

      http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/images/m577a3_001.jpg

   • manolis

    Η ονομασια FDCV προερχεται απο το Fire Direction Center Vehicle , το οποιο με τη σειρα του καταγεται απο το οχημα ανεφοδιασμου πυρομαχικων M992A2 FAASV (Field Artillery Ammunition Supply Vehicle ). Ειναι ΤΘ οχηματα-ΚΔΠ με σασι απο ΑΚ πυροβολο Μ-109 και χρησιμοποιουνται στις μοναδες Μ-109 ωστε να υπαρχει ομοιοτυπια οχηματων. Τα δε Μ577Α2 ειναι τα γνωστα οχηματα ΚΔΠ οικογενειας Μ113 και χρησιμοποιουνται κατα κορον στον ΕΣ. Ειναι πραγματι και δικη μου απορια η μη χρηση του απο τον ΤΣ. Δεν μπορουμε ομως να αποκλεισουμε τη χρηση απλων ΤΟΜΠ για το σκοπο αυτο στον τουρκικο στρατο, οπως εξαλλου γινοταν και στον ΕΣ πριν την αποκτηση ευαριθμων Μ577, με οτι μειονεκτηματα αυτο συνεπαγεται. Ενα πλεονεκτημα παντως ειναι οτι τα Μ113-ΚΔΠ δεν ξεχωριζουν απο τα απλα Μ113, εκτος ισως απο παραπανω κεραιες επικοινωνιων.

    • Β.Κ

     Αγαπητέ, το Μ577 σε σχέση με το Μ113:

     α)Έχει ανεξάρτητη γεννήτρια, με αποτέλεσμα να μπορεί να δεχτεί πολλαπλάσιο αριθμό ηλ.συσκευών, όπως και να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς να είναι σε λειτουργία.

     β)Μπορεί να επεκταθεί με σκηνή, και ο συνδυασμός 2-3 οχημάτων με αναπτυγμένη σκηνή,μπορεί να αποτελέσει πρόχειρο/προωθημένο επιχ. στρατηγείο,(δες εικόνα)
     http://i.imgur.com/1FaJDOo.jpg

     γ)Διαθέτει 4-8 κεραίες σε αντίθεση με την 1-2 του Μ113.

     δ)Είναι πιο ψηλο–>πιο ευρύχωρο και κατ’επέκταση χωράει περισσότερο προσωπικό.

     Έχω διεξάγει βολή και σε Μ113, και σε MS290GD, και σε Steyr, και σε πατροπαράδοτη σκηνή Νο1-2.Το Μ577 είναι έτη φωτός μπροστά.

     ΥΓ:Φυσικά και στο Μ113 αν γίνουν τα α),β),γ) και δ) μπορεί να φτάσει τις επιδόσεις ενός Μ577.Με το δ) να μην είναι δυνατό να γίνει.

 • kostaspgn

  Συγχαρητηρια!!
  Πολυ καλη δουλεια για αλλη μια φορα.
  Το μονο που με παραξενευει ,στην λιστα σας σχετικα με την χερσαια ισχυ, ειναι ο αριθμος τροχοφορων τεθωρακισμενων οχηματων των τουρκων…Εχω την εντυπωση οτι ειναι παραπανω.

 • SPY_GR

  Μερακλίδικη δουλειά!

 • net

  αξιέπαινη δουλεια

 • Apostolos

  Εξαιρετική δουλειά!

 • M.K.E

  Κυριοι,συγχαρητηρια για το επιπονο και λεπτομερες εργο το οποιο ειναι παντα χρησιμο για αν εχουμε μια γενικη εικονα.
  Ωστοσο,απευθυνομενος σε ολους αλλα ιδιως στους αναγνωστες-φιλους του σαιτ ,πιστευω οτι λειπει ενα σημαντικο στοιχειο,ποιοτικο,το οποι δεν μετραται αλλα οτε και μπορει να αποτυπωθει ευκολα.
  Καλοι ολοι οι τυποι των οπλομηχανηματων,οι κρυφες και μη διαθεσιμοτητες,οι τακτικες και η αποτελεσματικοτητα τους….Ειμαστε σε θεση να τα χρησιμοποιησουμε ολα αυτα;απο τον τελευταιο επιστρατο μεχρι τον πρωτο επιτελικο;περα απο φανφαρες,αρχικο ενθουσιασμο,οργη και ενταση της στιγμης.Πιστευω οτι ολοι ειναι εδω μεσα διαπνεονται απο πατριωτικα αισθηματα.Λιγη σημασια εχει αν εχεις ΠΑΟ των 89 η ERYX αν δεν εχεις ηθικο,φρονημα και πιστη σε αυτο που κανεις η που θα κληθεις.Δεν μας φταινε τα νουμερα η τα οπλα που δεν ηρθαν,φταιει το χαμηλο ηθικο και οι φοβιες που μας καλλιεργηθηκαν εντεχνως απο το 74 και μετα.
  Προσωπικα πιστευω οτι εχουμε υπεραρκετα μεσα,αλλα καταντουν αχρηστα την ωρα που εχει τρωθει το αξιακο μας βαθρο και συλλογικη πατριωτικη συνειδηση μας.
  Επειδη πιστευω οτι ολοι εσεις εχετε αυτη την τρελα και την μαγια για πραγματικα επη,σας παραθετω μια φωτογραφια που για μενα περικλειει ολα οσα πιστευουμε και θα ηθελα να την εχετε υποψιν παντα.
  να ειστε καλα ολοι. https://uploads.disquscdn.com/images/ba0ad8ddce3ba1912cc6becb01da15b9eb1709128f8f31378a23251b479a635a.jpg

  • eazy

   Εκει…χασαμε!

 • .+-

  Πολύ καλό!

 • Bit Papadokostas

  Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά. Την επόμενη φορά μπορείτε να θέσετε εκτός λειτουργίας την ιστοσελίδα για καμιά βδομάδα.

 • Ανδρέας

  Πολύ καλό. Μπράβο και είμαι σίγουρος ότι έχετε κι άλλα στο νου σας

 • Nestor Thomsen

  επιτελους χαιρομαι που βλέπω πάλι τον Μυκονιο στις τάξεις του ΠΝ!Τα δυο F-16 που ειχαν υποστει ζημιες από ατύχημα συμπεριλαμβάνονται στους αριθμους της ΠΑ;

 • mike

  ΤΡΟΜΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΕΥΓΕ !!!

 • John Moustakas

  Οι enhance paveway είναι τελικά 250 ή 87 που γράφατε παλαιότερα;Σε πρότερη ερώτησή μου είσασταν κατηγορηματικοί ότι είναι 87.Καλό απόγευμα.

 • William

  Μπράβο ρε μάγκες! Άψογοι!
  υ.γ.: Μια χάρη παρακαλώ. Μια ανάλυση/άρθρο (αν έχετε πληροφορίες) για ποιά μεταχειρισμένα σκάφη σκοπεύει να κάνει «κίνηση» προς αντικατάσταση (του συνόλου ή μέρους αυτών) των φρεγατών S το ΠΝ και ποιά θα είναι διαθέσιμα το προσεχές διάστημα ή/και κατάλληλα προς τον σκοπό αυτόν.
  (π.χ. οι 5 La Fayette θα είναι προς πώληση το 2023-2025 διότι ήδη υπάρχει ενεργό πρόγραμμα αντικατάστασης τους από το Γαλλικό ΠΝ. Συνεπώς λογικά με μικρό αντίτιμο κάτι γίνεται μέχρι τότε. Δεν είναι τίποτα το ξεχωριστό τα πλοία αυτά, ούτε αυτό που θα ήθελε το ΠΝ αλλά καλύτερα από το no ships…)

 • anaspetr1

  Νομίζω θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μία σύγκριση και στον αριθμό των βλημάτων επιφανείας-επιφανείας και επιφανείας-αέρος των δύο ναυτικών (αριθμός harpoon, exocet, sea sparrow κλπ), καθώς και στον αριθμό των α/α βλημάτων των α/α συστημάτων της αεροπορίας (patriot, s300, hawk) και αν είναι δυνατόν κάποια αναφορά στον αριθμό των αντιαρματικών βλημάτων της ΑΣ (hellfire). Πολύ καλή δουλειά πάντως. Μπράβο σας!

 • dimitris

  Συγχαρητηρια! Αλλα εμας τους ψυχαναγκαστικούς μας ενοχλει η στοίχιση μέσα στους πινακες. Καλυτερα ο ενας τυπος κατω απο το άλλο ωστε να ειναι πιο ευκολο στην αναγνωση.

 • Antonius Varkaris Seretis

  ξεχασατε τα 19 μιραζ-2000 eg και τα 35 f-4…

 • GEORGE TSIBOUKIS

  Πριν από δύο χρόνια είχατε αναφέρει ότι τα F-16 Block 30 θα απομείνουν τελικά μόνο 35 μονάδες. Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω ότι δύο από τα τουρκικά F-16 χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ακροβατικές επιδείξεις. Μήπως τελικά ο αριθμός των F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας είναι μικρότερος κατα τρείς μονάδες

  Παρακάτω το δημοσίευμα σας για του λόγου το αληθές

  Την
  εφαρμογή προγράμματος δομικού εκσυγχρονισμού 35 αεροσκαφών F-16 Βlock
  30 προωθεί η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK) προκειμένου να
  αξιοποιηθούν ως βάση για δοκιμή και πιστοποίηση εγχώριας ανάπτυξης
  ηλεκτρονικών συστημάτων ενόψει του μελλοντικού μαχητικού TF-X αλλά και
  να διατηρήσει τη αριθμητική δύναμη των μαχητικών της μέχρι την έναρξη
  παραδόσεων των πρώτων F-35. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροδιαστημικής
  εταιρείας ΤΑΙ, η σχετική σύμβαση με το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών
  (SSM) υπεγράφη στις 10 Αυγούστου και έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Το
  πρόγραμμα θα εκτελεστεί στο 1ο Κέντρο Συντήρησης και Υποστήριξης της ΤΗΚ
  στο Εσκισεχίρ και περιλαμβάνει εργασίες δομικής βελτίωσης των
  αεροσκαφών καθώς τα περισσότερα αεροσκάφη Βlock 30 βρίσκονται κοντά στη
  συμπλήρωση του ορίου των 8.000 ωρών πτήσης.

  Η ΤΗΚ παρέλαβε συνολικά
  43 αεροσκάφη F-16C/D Block 30 μεταξύ 1987-1990 στο πλαίσιο του
  προγράμματος Peace Onyx I, από τα οποία απομένουν σήμερα 37 (29
  μονοθέσια C και 8 διθέσια D). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δήλωση του
  πρώην Αρχηγού της ΤΗΚ, Πτεράρχου Akin Öztürk, κατά την τελετή παράδοσης
  του τελευταίου από τα 163 εκσυγχρονισμένα F-16C/D Block 40/50 του
  προγράμματος Peace Onyx III στις 9 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ,
  «ο πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu ενέκρινε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των
  περίπου 30 αεροσκαφών Block 30 που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία». Στο
  πλαίσιο εκείνου του προγράμματος, ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο Block 30
  υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες εργασίες εκσυγχρονισμού ως πρωτότυπα ενώ το
  σύνολο των Block 30 φέρεται πως απέκτησε νέο υπολογιστή αποστολής με
  λογισμικό τουρκικής ανάπτυξης για την πιστοποίηση νέων όπλων και
  συστημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ατρακτιδίων αναγνώρισης DB-110).
  Είναι επίσης πιθανό να υποβλήθηκαν σε μερική αναβάθμιση των ραντάρ τους
  με απάρτια από τα APG-68(V)7 των Block 50 που με τη σειρά τους
  αναβαθμίστηκαν στο επίπεδο (V)9. Ωστόσο δεν εγκαταστάθηκαν ζεύξεις
  δεδομένων Link-16 και νέα IFF και εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα επέκτασης
  δομικού ορίου ζωής στις 12.000 ώρες πτήσης. Τα εναπομείναντα 37
  αεροσκάφη Block30 κατανέμονται σήμερα μεταξύ της 142 Filo («Ceylan») και
  της 143 Filo («Öncel») στη 4η Κύρια Βάση Αεριωθούμενων στο Akinci της
  Άγκυρας ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πλέον έχουν αφαιρεθεί
  όλα τα μοιρόσημα από τα κάθετα σταθερά των τουρκικών Block 30.

 • GEORGE TSIBOUKIS

  Στο http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=52149 βρήκα αυτο δεν ξέρω αν βοηθάει για την καλύτερη εκτίμηση της ισχύος της Τουρκικής Αεροπορίας

  Scramble shows
  F-16D 86-0193 that hasn’t been spotted since May 1999

  With the help of Scramble, this is a list of F-16s not spotted since 2007:

  87-0014 – F-16C w/ 143 Filo last spotted April 2000.

  87-0019 – F-16C w/ 143 Filo last spotted April 2000.

  88-0020 – F-16C w/ 143 Filo last spotted April 2006.

  90-0019 – F-16C w/ 161 Filo last spotted September 2004.

  92-0011 – F-16C w/ 182 Filo last spotted October 2004.

  92-0012 – F-16C w/ 182 Filo last spotted May 2005.

  92-0013 – F-16C w/ 182 Filo last spotted October 2004.

  93-0003 – F-16C w/ 181 Filo last spotted April 2003.

  93-0008 – F-16C w/ 181 Filo last spotted September 2004.

  94-0089 – F-16C w/ 152 Filo last spotted May 2005.