Τουρκική εισβολή στη Συρία

50
1242
Τουρκικό άρμα μάχης M60A3 της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας λίγο πριν την εισβολή σε συριακό έδαφος από την μεθοριακή πόλη Karkamış στις 24 Αυγούστου 2016.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 04:00 π.μ. τοπική ώρα (0100 GMT) η κοινή επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σύρων αντικαθεστωτικών με την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» για την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλη Jarablus (Ευρωπός), κοντά στα τουρκικά σύνορα, στη δυτική όχθη του Ευφράτη. Πρόκειται για την από καιρό φημολογούμενη τουρκική εισβολή στο έδαφος της Συρίας για τη δημιουργία της αποκαλούμενης «ζώνης ασφαλείας», η οποία πραγματοποιείται σε ημερομηνία με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 500 χρόνια, στις 24 Αυγούστου 1516 τα οθωμανικά στρατεύματα του Σουλτάνου Σελίμ του Α’ κατανίκησαν τους Άραβες Μαμελούκους στο Νταμπίκ και κατέλαβαν τη Συρία.

Επισήμως, αντικειμενικός σκοπός της στρατιωτικής επιχείρησης είναι η «διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» και η «ολική εκκαθάριση» θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) από την τουρκο-συριακή μεθόριο ωστόσο πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας δεν είναι άλλος από την αποτροπή απευλευθέρωσης της Jarablus από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η ίδια θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Η Jarablus είναι η τελευταία μεγάλη πόλη που δεν ελέγχεται από τους Κούρδους σε μια λωρίδα μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων, από τα σύνορα με το Ιράκ μέχρι τη ΒΔ Συρία. Η άλωσή της θα δημιουργούσε μια ακόμη de facto αυτόνομη, κουρδική περιοχή στη Συρία, συμβάλλοντας στην επίτευξη του μαξιμαλιστικού στόχου της εδαφικής ένωσης όλων των κουρδικών καντονιών (Afrin στα δυτικά, το Kobane στο κέντρο και το Cizîre στα ανατολικά) και της εξόδου της Rojava (Δυτικό Κουρδιστάν) στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σημειώνεται ότι ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας, Saleh Muslim, ήδη προανήγγειλε πως οι κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή θα απωθήσουν τα τουρκικά στρατεύματα. Απαντώντας στο μήνυμα αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι «κάποιοι προκαλούν την Τουρκία λέγοντας τι θα πάθει η Τουρκία στη Συρία. Εγώ τους λέω, κοιτάξτε τι θα πάθετε εσείς».

Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 04:00 π.μ. με την προσβολή θέσεων του ISIS στα περίχωρα της Jarablus. Σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 224 βολές πυροβολικού που έπληξαν 63 στόχους του ISIS ενώ αεροσκάφη F-16 που είχαν απογειωθεί από την Αεροπορική Βάση του Diyarbakir πραγματοποίησαν αποστολές βομβαρδισμού στις 6:08 π.μ. στις 06:10 π.μ. και 06:30 π.μ., για πρώτη φορά μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 τον περασμένο Νοέμβριο, προφανώς με την σιωπηρή συναίνεση της Μόσχας. Είχε προηγηθεί η διείσδυση ομάδας ειδικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος για αναγνώριση και κατάδειξη στόχων.

δδ
Η απόσταση που χωρίζει την συριακή πόλη Jarablus με το τουρκικό Karkamış, το οποία χθες εκκενώθηκε προληπτικά.

Ακολούθησε η συγκέντρωση τουλάχιστον 1.500 Σύρων αντικαθεστωτικών δυτικά του τουρκικού μεθοριακού χωριού Karkamış, οι οποίοι κατέφτασαν στην περιοχή με λεωφορεία, και στις 11:07 π.μ. ξεκίνησε η είσοδός τους σε συριακό έδαφος, υποστηριζόμενοι από μία ίλη μέσων αρμάτων, ένα μηχανοκίνητο λόχο πεζικού και αριθμό οχήμάτων μηχανικού του Τουρκικού Στρατού. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι αντάρτες διαφόρων ομάδων του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού βρίσκονται 3 χιλιόμετρα μέσα στο συριακό έδαφος και επιχειρούν για την αποκοπή του κύριου οδικού άξονα στα δυτικά της Jarablus. Σημειώνεται ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του τουρκικού κράτους δημιούργησε λογαριασμό στο Twitter με το όνομα @EuphratesShield, σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των επιχειρήσεων, από όπου προπαγανδίζει για τους σκοπούς της «Ασπίδας του Ευφράτη».

https://twitter.com/AhmadAlkhtiib/status/768388517613412352

Η χρονική συγκυρία της τουρκικής εισβολής φέρει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτή πραγματοποιείται τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joseph Biden πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Πηγές από την Ουάσιγκτον σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ παρέχουν αεροπορική υποστήιξη την κοινή προσπάθεια Τουρκίας – FSA για την κατάληψη της Jarablus. Επίσης, στην Άγκυρα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης, Masoud Barzani.

Ένα από τα τουρκικά άρματα μάχης που εισέβαλαν στην Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη.
Ένα από τα τουρκικά άρματα μάχης M60A3 που εισέβαλαν στην Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».
combine_images
Στην επιχείρηση εκτιμάται πως συμμετέχουν τουλάχιστον 1.500 Σύροι αντικαθεστωτικοί. Αριστερά με γαλάζια περιβραχιόνια οι Τουρκμένοι της Ταξιαρχίας Σουλτάνου Μουράτ και δεξιά, με κόκκινα περιβραχιόνια, Άραβες των ισλαμικών οργανώσεων Μέτωπο al-Sham, Sukur al-Jeber και Feylek al-Sham.
Σταθμός Διοικήσεως in Jarabulus, Syria during the "Operation Euphrates Shield" on August 24, 2016
Σταθμός Διοικήσεως του Τουρκικού Στρατού στη Jarabulus της Συρίας.

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες έφτασαν μετά τις 18:20 στο κέντρο της Jarablus, την οποία και κατέλαβαν. O διοικητής της ανταρτικής ομάδας Feylek al-Sham σχολίασε ότι οι περισσότεροι μαχητές του ISIS που βρίσκονταν και είχαν τον έλεγχο της πόλης, την εγκατέλειψαν και και κατευθύνονται νότια προς την πόλη Al-Bab. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε ένα μέλος του FSA και δέκα τραυματίστηκαν, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Gaziantep και το Kilis για νοσηλεία. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την πρόσφατη επιχείρηση ανακατάληψης της Ιεράπολης (Manbij) από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμαχία συριακών αραβικών και κουρδικών πολιτοφυλακών, στις οποίες κυριαρχούν οι YPG, οι δρόμοι της Jarablus δεν ήταν παγιδευμένοι με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και τα μέλη του FSA δεν συνάντησαν ιδιαίτερη αντίσταση.

Αντιδράσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε με ανακοίνωσή του την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος. Η Δαμασκός κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, συμπληρώνοντας ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εντός του εδάφους της Συρίας πρέπει να διεξάγονται σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των YPG Redur Xelil καταγγέλλει ότι η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελεί «κραυγαλέα παρέμβαση» στα εσωτερικά της χώρας και αποτέλεσμα υπόγειας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας, του καθεστώτος Assad και του Ιράν. Πρόσθεσε δε ότι οι τουρκικές απαιτήσεις, οι YPG να μείνουν ανατολικά του Ευφράτη και να μην προχωρήσουν δυτικά, θα απαντηθούν από τις SDF.

«Ασπίδα του Ευφράτη»
Στο χερσαίο σκέλος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» συμμετέχουν συνολικά 350 Τούρκοι στρατιωτικοί, εκ των οποίων 150 μέλη της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, που υποστηρίζονται από 13 F-16, 1 KC-135R, 1 E-3T και αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
O Δκτης της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων και επικεφαλής της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», Αντιστράτηγος Zekai Aksakallı, μετέβη σήμερα στην Jarablus της Συρίας μαζί με δεκάδες Τούρκους δημοσιογράφους
O Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων και επικεφαλής της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», Αντιστράτηγος Zekai Aksakallı, μετέβη στις 25 Αυγούστου στην Jarablus μαζί με δεκάδες Τούρκους δημοσιογράφους.