Τουρκική εισβολή στη Συρία

50
Τουρκικό άρμα μάχης M60A3 της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας λίγο πριν την εισβολή σε συριακό έδαφος από την μεθοριακή πόλη Karkamış στις 24 Αυγούστου 2016.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 04:00 π.μ. τοπική ώρα (0100 GMT) η κοινή επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σύρων αντικαθεστωτικών με την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» για την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλη Jarablus (Ευρωπός), κοντά στα τουρκικά σύνορα, στη δυτική όχθη του Ευφράτη. Πρόκειται για την από καιρό φημολογούμενη τουρκική εισβολή στο έδαφος της Συρίας για τη δημιουργία της αποκαλούμενης «ζώνης ασφαλείας», η οποία πραγματοποιείται σε ημερομηνία με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 500 χρόνια, στις 24 Αυγούστου 1516 τα οθωμανικά στρατεύματα του Σουλτάνου Σελίμ του Α’ κατανίκησαν τους Άραβες Μαμελούκους στο Νταμπίκ και κατέλαβαν τη Συρία.

Επισήμως, αντικειμενικός σκοπός της στρατιωτικής επιχείρησης είναι η «διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» και η «ολική εκκαθάριση» θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) από την τουρκο-συριακή μεθόριο ωστόσο πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας δεν είναι άλλος από την αποτροπή απευλευθέρωσης της Jarablus από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η ίδια θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Η Jarablus είναι η τελευταία μεγάλη πόλη που δεν ελέγχεται από τους Κούρδους σε μια λωρίδα μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων, από τα σύνορα με το Ιράκ μέχρι τη ΒΔ Συρία. Η άλωσή της θα δημιουργούσε μια ακόμη de facto αυτόνομη, κουρδική περιοχή στη Συρία, συμβάλλοντας στην επίτευξη του μαξιμαλιστικού στόχου της εδαφικής ένωσης όλων των κουρδικών καντονιών (Afrin στα δυτικά, το Kobane στο κέντρο και το Cizîre στα ανατολικά) και της εξόδου της Rojava (Δυτικό Κουρδιστάν) στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σημειώνεται ότι ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας, Saleh Muslim, ήδη προανήγγειλε πως οι κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή θα απωθήσουν τα τουρκικά στρατεύματα. Απαντώντας στο μήνυμα αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι «κάποιοι προκαλούν την Τουρκία λέγοντας τι θα πάθει η Τουρκία στη Συρία. Εγώ τους λέω, κοιτάξτε τι θα πάθετε εσείς».

Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 04:00 π.μ. με την προσβολή θέσεων του ISIS στα περίχωρα της Jarablus. Σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 224 βολές πυροβολικού που έπληξαν 63 στόχους του ISIS ενώ αεροσκάφη F-16 που είχαν απογειωθεί από την Αεροπορική Βάση του Diyarbakir πραγματοποίησαν αποστολές βομβαρδισμού στις 6:08 π.μ. στις 06:10 π.μ. και 06:30 π.μ., για πρώτη φορά μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 τον περασμένο Νοέμβριο, προφανώς με την σιωπηρή συναίνεση της Μόσχας. Είχε προηγηθεί η διείσδυση ομάδας ειδικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος για αναγνώριση και κατάδειξη στόχων.

δδ
Η απόσταση που χωρίζει την συριακή πόλη Jarablus με το τουρκικό Karkamış, το οποία χθες εκκενώθηκε προληπτικά.

Ακολούθησε η συγκέντρωση τουλάχιστον 1.500 Σύρων αντικαθεστωτικών δυτικά του τουρκικού μεθοριακού χωριού Karkamış, οι οποίοι κατέφτασαν στην περιοχή με λεωφορεία, και στις 11:07 π.μ. ξεκίνησε η είσοδός τους σε συριακό έδαφος, υποστηριζόμενοι από μία ίλη μέσων αρμάτων, ένα μηχανοκίνητο λόχο πεζικού και αριθμό οχήμάτων μηχανικού του Τουρκικού Στρατού. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι αντάρτες διαφόρων ομάδων του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού βρίσκονται 3 χιλιόμετρα μέσα στο συριακό έδαφος και επιχειρούν για την αποκοπή του κύριου οδικού άξονα στα δυτικά της Jarablus. Σημειώνεται ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του τουρκικού κράτους δημιούργησε λογαριασμό στο Twitter με το όνομα @EuphratesShield, σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των επιχειρήσεων, από όπου προπαγανδίζει για τους σκοπούς της «Ασπίδας του Ευφράτη».

Η χρονική συγκυρία της τουρκικής εισβολής φέρει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτή πραγματοποιείται τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joseph Biden πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Πηγές από την Ουάσιγκτον σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ παρέχουν αεροπορική υποστήιξη την κοινή προσπάθεια Τουρκίας – FSA για την κατάληψη της Jarablus. Επίσης, στην Άγκυρα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης, Masoud Barzani.

Ένα από τα τουρκικά άρματα μάχης που εισέβαλαν στην Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη.
Ένα από τα τουρκικά άρματα μάχης M60A3 που εισέβαλαν στην Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».
combine_images
Στην επιχείρηση εκτιμάται πως συμμετέχουν τουλάχιστον 1.500 Σύροι αντικαθεστωτικοί. Αριστερά με γαλάζια περιβραχιόνια οι Τουρκμένοι της Ταξιαρχίας Σουλτάνου Μουράτ και δεξιά, με κόκκινα περιβραχιόνια, Άραβες των ισλαμικών οργανώσεων Μέτωπο al-Sham, Sukur al-Jeber και Feylek al-Sham.
Σταθμός Διοικήσεως in Jarabulus, Syria during the "Operation Euphrates Shield" on August 24, 2016
Σταθμός Διοικήσεως του Τουρκικού Στρατού στη Jarabulus της Συρίας.

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες έφτασαν μετά τις 18:20 στο κέντρο της Jarablus, την οποία και κατέλαβαν. O διοικητής της ανταρτικής ομάδας Feylek al-Sham σχολίασε ότι οι περισσότεροι μαχητές του ISIS που βρίσκονταν και είχαν τον έλεγχο της πόλης, την εγκατέλειψαν και και κατευθύνονται νότια προς την πόλη Al-Bab. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε ένα μέλος του FSA και δέκα τραυματίστηκαν, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Gaziantep και το Kilis για νοσηλεία. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την πρόσφατη επιχείρηση ανακατάληψης της Ιεράπολης (Manbij) από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμαχία συριακών αραβικών και κουρδικών πολιτοφυλακών, στις οποίες κυριαρχούν οι YPG, οι δρόμοι της Jarablus δεν ήταν παγιδευμένοι με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και τα μέλη του FSA δεν συνάντησαν ιδιαίτερη αντίσταση.

Αντιδράσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε με ανακοίνωσή του την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος. Η Δαμασκός κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, συμπληρώνοντας ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εντός του εδάφους της Συρίας πρέπει να διεξάγονται σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των YPG Redur Xelil καταγγέλλει ότι η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελεί «κραυγαλέα παρέμβαση» στα εσωτερικά της χώρας και αποτέλεσμα υπόγειας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας, του καθεστώτος Assad και του Ιράν. Πρόσθεσε δε ότι οι τουρκικές απαιτήσεις, οι YPG να μείνουν ανατολικά του Ευφράτη και να μην προχωρήσουν δυτικά, θα απαντηθούν από τις SDF.

«Ασπίδα του Ευφράτη»
Στο χερσαίο σκέλος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» συμμετέχουν συνολικά 350 Τούρκοι στρατιωτικοί, εκ των οποίων 150 μέλη της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, που υποστηρίζονται από 13 F-16, 1 KC-135R, 1 E-3T και αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
O Δκτης της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων και επικεφαλής της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», Αντιστράτηγος Zekai Aksakallı, μετέβη σήμερα στην Jarablus της Συρίας μαζί με δεκάδες Τούρκους δημοσιογράφους
O Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων και επικεφαλής της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», Αντιστράτηγος Zekai Aksakallı, μετέβη στις 25 Αυγούστου στην Jarablus μαζί με δεκάδες Τούρκους δημοσιογράφους.
 • Πάτε καλά;

  Α.
  »Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 500 χρόνια, στις 24 Αυγούστου 1516 τα
  οθωμανικά στρατεύματα του Σουλτάνου Σελίμ του Α’ κατανίκησαν τους Άραβες
  Μαμελούκους στο Νταμπίκ και κατέλαβαν τη Συρία.»

  Μου αρέσει πως όταν έλεγα πως 25/3/2021 και 3.2.2030 ειναι πιθανές ημερομηνίες για πόλεμο με τον Σουλτάνο, νομίζατε πως κάνω πλάκα ή είμαι υπερβολικός. Παίδες, ο τύπος είναι ψυχάκιας.Τέτοιοι άτομα με βαρύτατα διαταραγμένη ψυχική υγεία βρίσκουν ειδικό συμβολισμό σε πράγματα που άλλοι δε βρίσκουν. Για αυτόν ένας πόλεμος με την Ελλάδα στις 3.2.2030, 200 έτη μετά την αρχή ξηλώματος της Ο.Α, θα δείχνει πως επιστρέφει η μεγάλη ισλαμική υπερδύναμη.

  Β. Τα πραγματικά ερωτήματα είναι δύο:
  1. Πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικάνοι και οι λοιποί δυτικοί σύμμαχοι των Κούρδων;
  2. Ο Ασάντ προ ολίγων ημερών προσπάθησε να επιτεθεί κατά των Κούρδων. προφανώς κατ’εντολή του αφέντη του Πούτιν, στο πλάσιο της ρωσοτουρκικής νέας συμμαχίας (μέχρι που τον μάζεψαν με το άγριο οι Αμερικάνοι). Προτίθεται άραγε η Ρωσία να βάλει τον Ασάντ να επιτεθεί στους Κούρδους μαζί με τους Τούρκους, σε συντονισμένη επιχείρηση ; Και πως θα αντιδράσουν οι Σαουδάραβες στην όλη ιστορία;

  • fulcrum

   Απάντηση στο 1.
   Δεν προβλέπω να δούμε οποιαδήποτε απευθείας Αμερικανών και Τούρκων. Δε νομίζω να υπάρξουν αποστολές Α-10 και F-22 προς υποστήριξη των Κούρδων. Πιο πιθανό βλέπω παρασκηνιακά οι Αμερικανοί να καλέσουν τον Ερντογάν να «κατεβεί» και πιο νοτιοδυτικά για να «απελευθερώσει» το Χαλέπι και να του τάξουν ένα σουνιτικό κρατίδιο υπό τον έλεγχό του. Αν το φάει το τυράκι, θα τα σπάσει αυτομάτως με τους νέους του φίλους στο Κρεμλίνο. Αν όχι, απλά θα αντιμετωπίσει αντίσταση από το YPG. Δεδομένου πως οι Τούρκοι δεν λογαριάζουν και πολύ τις όποιες απώλειες, οι Κούρδοι από μόνοι τους δεν θα μπορέσουν να τους σταματήσουν…

   • Πάτε καλά;

    Ούτε εγώ προβλέπω απευθείας σύγκρουση. Ωστόσο το πράγμα θα περιπλεχθεί αν Κούρδοι και Τούρκοι αρχίσουν ένοπλες συγκρούσεις στο συριακό έδαφος. Ενδιαφέρον θα έχει και η στρατηγική του PKK, αν δλδ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις στο έδαφος της Τουρκίας ώστε να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό και την απερίσκεπτη συγκέντρωση του τουρκικού στρατού σε ένα μέτωπο.Ενδιαφέρον θα έχει αν θα κατέβει έως το Χαλέπι ο Σουλτάνος όπως ορθά ανάφερες, ίσως και το πως θα αντιδράσει ο Ασάντ και η Ρωσία αν ο Σουλτάνος κάνει άλλη μια κυβίστηση προς τη Δύση .

    • fulcrum

     Οι Κούρδοι του ΡΚΚ (μέχρι τώρα τουλάχιστον) δεν έχουν δείξει πως έχουν την απαραίτητη ισχύ για να χτυπήσουν ενάντια σε μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων. Δρουν ως αντάρτες, χτυπούν μικρά κομβόι/φυλάκια για λίγη ώρα/ες και φεύγουν. Επιπλέον η περιοχή από όπου εισβάλουν οι Τούρκοι είναι πεδινή, δημιουργώντας επιπλέον δυσκολίες σε πιθανή δράση ανταρτοπολέμου από πλευράς ΡΚΚ.

     Τώρα αν όντως ο Έρντο επιλέξει να μπεί και στο Χαλέπι… λες να’χε δίκιο ο Παϊσιος;;; Θα πάρουν θάρρος οι γριες και θα μας κοπανάνε στο κεφάλι με τις τσάντες τους βγαίνοντας από τις εκκλησίες εμάς τους άπιστους Θωμάδες! :)

     • Vlix

      Από ότι καταλαβαίνω πάντως οι Τούρκοι θα αποφύγουν να εκθέσουν τα στρατεύματά τους στο έδαφος και θα αρκεστούν σε υποστήριξη.

     • fulcrum

      Βλέποντας σχετικές με την εισβολή φωτογραφίες στο twitter τα τουρκικά άρματα και ΤΟΜΑ προηγούνται των «ανταρτών». Έχουν ήδη εκτεθεί, αλλά μέχρι τώρα δεν συναντησαν αντίσταση καθώς οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν εγκαταλείψει την πόλη…

     • Cynaegeirus

      δεν είδα κανένα όχημα αναγνώρισης απο τα ΧΙΛΙΑΔΕΣ που έχουν μπροστά απο τα άρματα μάχης

      θέατρο κάνουν

     • fulcrum

      Από ότι φάνηκε και από την αποχώρηση των τζιχαντιστών χωρίς την παραμικρή μάχη, μάλλον είχαν τη σιγουριά ότι δεν θα πολεμήσουν… Ίσως αν πετύχουν τίποτα Κούρδους που ξέμειναν δυτικά του Ευφράτη να ρίξουν και καμια ντουφεκιά.

     • spyrosthegreat

      Μάλλον game over. Ο FSA διακήρυξε πως κυρίευσε την Jarablus (χωρίς παραδόξως οι τζιχαντιστές να προβάλλουν αντίσταση). Συν τις άλλοις, το YPG αποσύρει τις δυνάμεις του ανατολικά του ποταμού Ευφράτη μετά από παρέμβαση του Jo Biden. Πώς οι Τούρκοι κέρδισαν τα πάντα ενώ είχαν εκνευρίσει τις ΗΠΑ μετά το πραξικόπημα;;;; Δεν μπορώ να καταλάβω … Περίμενα τις ΗΠΑ να τηρήσουν σιγή ιχθύος. Κι όμως υποστήριξαν απεριόριστα τον σουλτάνο

     • Cynaegeirus

      έπαιξαν με ρωσία και τρόμαξαν τις ΗΠΑ. παλιό το παιχνίδι τους

  • spyrosthegreat

   Εγώ πιστεύω πως οι Κούρδοι θα τηρήσουν στάση αναμονής. Άλλωστε δεν αναμένεται ταχύτατη πτώση της Jarablus. Υπενθυμίζω πως οι Κούρδοι, ειδικοί στον ανταρτοπόλεμο και τις οδομαχίες, χρειάστηκαν 2 μήνες για την πλήρη κατάληψη της Manbij. Γιατί να μην περιμένουν υπομονετικά να προκαλέσουν οι τζιχαντιστές φθορά στους Τούρκους και τους ισλαμιστές συμμάχους τους;;; Άλλωστε οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν σύγκρουση μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. Ίσως αναλάβουν παρασκηνιακά πρωτοβουλίες για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ίσως όμως και να συμβεί το εξής. Να καταλάβουν οι ισλαμιστές σύμμαχοι της Άγκυρας την ζώνη των 100 χιλιομέτρων κατά μήκος της Τουρκο-Συριακής μεθορίου και, ως αντάλλαγμα, οι Κούρδοι να καταλάβουν την Al-Bab βορείως του Χαλεπίου. Ίσως οι αντιρρήσεις της Άγκυρας να καμφθούν εάν οι Κούρδοι συνενώσουν τους θύλακές τους νοτιότερα από τα Τουρκο-Συριακά σύνορα.

   • fulcrum

    Νομίζω πάντως πως οι Τούρκοι αντιτίθενται στην ένωση των κουρδικών καντονιών. Τώρα αν θα είναι 10-20χλμ νότια αό τα σύνορά τους δεν κάνει καμία διαφορά…

   • alex

    Τελικά φαίνεται να έπεσε μεσα σε λίγες ώρες…

    • Cynaegeirus

     θα μείνει στην ιστορία δίπλα στο στάλινγκραντ και το βερολίνο…

     περίμενα πόλεμο, πήρα ποπ κόρν, έβαλα τουίτερ και youtube και έμεινα με την χαρά στα χέρια…

     καραγκιοζιλίκια…

     θέλω τα λεφτά μου πίσω χαχαχαχαχα

  • Dr Doom

   Στο Βήμα (http://www.tovima.gr/world/article/?aid=823609) αναφέρει πώς οι ΗΠΑ προσφέρουν στήριξη στην Τουρκία. Μάλιστα σήμερα είναι η επίσκεψη Baiden.
   Δέν θα έπρεπε να ξαφνιάζει αυτό, ούτως ή άλλως οι ΗΠΑ στηρίξαν την `μετριοπαθή` Συριακή αντιπολίτευση αρχικά. Εξάλλου η Τουρκία έχει απέναντι της την Ρωσσία, τον Ασσάντ και τους Κούρδους. Μπορεί μέν οι ΗΠΑ να μήν θέλουν να εμπλακούν, άλλα αυτό δέν σημαίνει πώς δεν θα στηρίξουν την Τουρκία. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν οι Τούρκοι επιτεθούν στους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.

  • Αγραφιώτης

   Για να δούμε λοιπόν ; η 25 Μαρτίου 2021 δεν είναι τόσο μακριά. Είτε πέσεις μέσα στην πρόβλεψη σου είτε όχι, φοβάμαι ότι έχουμε εισέλθει σε τροχιά σύγκρουσης με το Σουλτανάτο της Τουρκίας και κανείς από τους ταγούς μας δεν το βλέπει.

 • Fanis Boskos

  Ευτυχώς που ο Σουλτάνος «εξωτερικεύει» τα προβλήματά του προς τα εκεί και όχι προς το Αιγαίο γιατί αλίμονό μας τότε…

  • Cynaegeirus

   να παραδοθούμε απο τωρα;;; τι λες;;;;

   • Fanis Boskos

    Εμείς δεν πρόκειται να παραδοθούμε ΠΟΤΕ!!! Απλά φοβάμαι μήπως κάποιοι άλλοι μας παραδώσουν… Σύμμαχοι, φίλοι, κλπ….

    • Cynaegeirus

     Φίλε κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει το παραμύθι με τους «άλλους»
     Δεν φταις εσύ, φταίει το κράτος που κατηγορεί τους ξένους για τις @@@ του.

     Η Ελλάδα θα παραδοθεί όταν παραδοθούν οι έλληνες. δεν θα φταίει κανείς άλλος

     • Kapitsinis

      Το ’96 το κράτος δεν κατηγόρησε τους ξένους αλλά τους ευχαρίστησε.

  • SPY_GR

   Πές τους να πάρουν φόρα!

  • Aias

   Είναι το πρώτο μου ποστ μετά τις αλλαγές ,προτιμούσα τον παλιό τρόπο.
   Στο θέμα ,η πρώτη σημαντική παρατήρηση είναι η ολική έκλειψη της Ελλάδας ,δεν μπορώ να φανταστώ την περασμένη δεκαετία έστω ,να γινόταν εισβολή της Τουρκίας και η χώρα να ήταν τόσο μα τόσο αδιάφορη από εντός και εκτός.
   Σημάδι που οριοθετεί και την θέση μας και για σκέψη.
   Για την μαχητική ικανότητα των Τούρκων , είναι γεγονός πως έκαναν μια κίνηση μέρες μετά το πραξικόπημα και τις συνέπειες του στο στράτευμα τους ,με ότι σημαίνει αυτό, υπέρ και κατά ,προσωπικά το καταλογίζω στα υπέρ τους.
   Η εκστρατεία σαν γενικότερη εικόνα δε προσθέτει τίποτα καινούργιο ,η γνωστή Τουρκική τόλμη ενεργειών με την γνωστή διεκπεραίωση τους ,με τα υπέρ και τα κατά και τις προυποθέσεις που ισχύουν σχεδόν πάγια.
   Το γεγονός πως τολμούν όμως το καταλογίζω στα υπέρ τους.
   Για εμπειρία που έχουν και που αποκομίζουν έχω διαχρονικά εκφραστεί στην ιντερνετική μου καριέρα και επιμένω ,μια μπούρδα με τίποτα ,όχι τουλάχιστον στον βαθμό που μας απασχολεί ,ανησυχεί.
   Πιστεύω πως η χώρα πρέπει να ετοιμάζεται να βολιδοσκοπεί και να ταιριάζει ,όχι για την αναπόφευκτη σύγκρουση με την Τουρκία ,αν πραγματικά θέλουμε να μην υποχωρήσουμε στα όποια τετελεσμένα (πράγμα που λογικά το βλέπω πιο δυνατό ,χωρίς να το αποκλείω και ως συμφέρουσα λύση) αλλά για να καταφέρει ένα ακαριαίο και καίριο χτύπημα ,(μάλλον και το μοναδικό και το μέγιστο των δυνατοτήτων μας) που θα την εξοντώσει.
   Τα υπόλοιπα είναι για να λέμε, (ως έθνος εννοώ).

 • Echetlaeus

  Free Syrian Army captures Kaklijah after Turkey’s anti-Daesh operation #EuphratesShield https://t.co/Ppxjqb2qZB pic.twitter.com/mGmVo9x7lE — ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 24 Αυγούστου 2016

 • Δευκαλίων

  Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος για ποιο λόγο γίνεται αυτή η επιχείρηση; Για την κατάληψη μόνο μιας πόλης; Ή έχουν πρόθεση να προχωρήσουν περαιτέρω εντός συριακού εδάφους; Τότε όμως δε θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με Συρία- μετακινήσεις δυνάμεων;
  Κάτι δε μου κολλάει σε αυτή την επιχείρηση.

  • Cynaegeirus

   Εμποδίζουν τους κούρδους να πιάσουν όλα τα σύνορα αποκόπτοντας τους αντάρτες απο την ΔΜ τους.
   Φαντάσου στον ελληνικό εμφύλιο να μπαίναμε βουλγαρία και να τραβούσαμε δυτικά μέχρι το ιόνιο.

 • Yo soi Yo

  Εμένα μου φαίνεται πως απλως η τζαραμπλους άλλαξε χέρια ύστερα από συνεννόηση ώστε να μην την καταλάβουν οι Κούρδοι και να συνεχίσει να υπάρχει ή δίοδος εφοδιασμού και διαφυγής του ισις μέσω Τουρκίας

  • Cynaegeirus

   Αυτό είναι εμφανές

 • Έτσι ονομάστηκαν γενικά οι συριακές ένοπλες οργανώσεις, ασχέτως εθνοτικής, θρησκευτικής ή άλλης ταυτότητας, που αντιμάχονται το καθεστώς Assad μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011. Σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται για τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (FSA), το στρατιωτικό βραχίονα της συριακής αντιπολίτευσης.

 • κώστας

  σε αυτό το site (μορφή και όχι περιεχόμενο) είναι άσχημο που δεν μπορείς να δεις (όπως παλιά) τα νέα σχόλια σε κάθε θέμα . Πρέπει να μπαίνεις σε ένα ένα θέμα και να πηγαίνεις τέρμα κάτω να δεις αν υπάρχει νέο σχόλιο . Αν κάποιος κάνει σχόλιο σε παλιό θέμα πως θα το αντιληφθείς;

 • Dimitris Vogias

  Τελικά το πραξικόπημα και η απομάκρυνση αξιωματικών δεν επέφεραν πλήγμα στην ικανότητα των ΤΕΔ να διεξάγουν επιχειρήσεις ούτε απο τι φαίνεται και στο ηθικό τους

  • Cynaegeirus

   με 20 άρματα και 350 άτομα παρέλαση, χωρίς να πέσει πιστολιά το κατάλαβες αυτό;

   πιο πολύ κουραζόμαστε εμείς στην σταδίου τον Οκτώβρη που πρέπει να να προσέξουμε μην πατηθεί πολίτης.

   • Ανδρέας

    Ετσι ειναι! Και είχαν και νεκρό! Μάλλον πάτησε τον αορτήρα και έπεσε.

 • krunar thundero

  Στο τέλος όλου αυτού του σόου ο ΤΣ θα έχει περισσότερα και πιο έμπειρα στελέχη απο ότι θα έχει ποτέ ο ΕΣ. Οι απώλειες του πραξικοπήματος θα έχουν μειωθεί (σε εμπειρία) και δυστυχώς όσοι εδώ πανυγηριζαν για τις απώλειες του ΤΣ σε στελέχη και εμπειρία θα έχουν κανει τραγικά λάθος υπολογισμούς. Ο ΤΣ ειναι ένας στρατός που πολεμάει χρόνια και ο ΕΣ ειναι ένας στρατός για παρελάσεις.

  • Cynaegeirus

   «Στο τέλος όλου αυτού του σόου ο ΤΣ θα έχει περισσότερα και πιο έμπειρα στελέχη απο ότι θα έχει ποτέ ο ΕΣ. »

   γιγάντια εμπειρία θα έχει μαζέψει…. 20 χρόνια αντάρτικο περίμενε την εκδρομή μέρα μεσημέρι στην τζαραμπλούς για να μάθει;

   «Οι απώλειες του πραξικοπήματος θα έχουν μειωθεί (σε εμπειρία) και δυστυχώς όσοι εδώ πανυγηριζαν για τις απώλειες του ΤΣ σε στελέχη και εμπειρία θα έχουν κανει τραγικά λάθος υπολογισμούς. »

   δεν νομίζω. μια δεκαετία τώρα που γράφει η κεντρική ομάδα ελάχιστες φορές πέσαμε έξω

   «Ο ΤΣ ειναι ένας στρατός που πολεμάει χρόνια και ο ΕΣ ειναι ένας στρατός για παρελάσεις.»

   το οτι πολεμάει κάποιος σε εμφύλιο (και χάνει) δεν τον κάνει εξπέρ σε πόλεμο ελιγμών.
   και οι δύο χώρες όσον αφορά τον πόλεμο ελιγμών δεν έχουν καμία εμπειρία.

 • Thras

  Ο πρωθυπουργος της Τουρκιας δηλωσε οτι η επιχειρηση θα ληξει μολις οι Κουρδοι απωθηθουν ανατολικα του Ευφρατη!

  Αν ισχυει αυτο θα δουμε μεγαλης κλιμακας εισβολη και πραγματικες μαχες μεταξυ τουρκων και YPG…

  Εκτος αν για μια ακομη φορα οι αμερικανοι και οι ρωσοι πουλησουν τους κουρδους για την «αγαπημενη» τους Τουρκια.

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Οποιοσδήποτε περίμενε μάχες, βομβαρδισμούς,σκληρές συγκρούσεις κλπ είνια μακρυά νυχτωμένος. Διότι
  1. Ο τουρκικός στρατός ποτέ δεν επιχειρεί μετά βαΐων και κλάδων εκεί όπου θα συναντήσει αντίσταση. Αν ξέρει ότι θα βρει αντίσταση, απλώς δεν πηγαίνει. Και αντίστροφα, όσες φορές επεχείρησε σε εχθρικό έδαφος η δουλειά ήταν από δέκα πλευρές δεμένη. Εδώ στην Κύπρο μπήκαν με όλα κανονισμένα και στημένα και πάλι έπαθαν τόση ζημιά. Και πρόσφατα (21/22 – 02-2015) μπήκαν στη Συρία για να μεταφέρουν τον τύμβο του Σουλεϊμάν Σαχ (Şah Fırat Operasyonu) μόνο αφού εξασφάλισαν ότι δε θα πέσει ντουφεκιά. Και τώρα η υπόθεση ήταν μιλημένη με τα τζιχάντια μην τυχόν και πάρουν την πόλη οι Κούρδοι και ενώσουν τα συριακά καντόνια σε μια επικράτεια. Κάτι που επίσης δε θέλει ούτε ο Άσαντ ούτε οι Ρώσοι ούτε – ίσως – οι Αμερικάνοι. Πιθανότατα ούτε οι Κούρδοι του Ιράκ. Από παντού δεμένη και πάλι η υπόθεση, κλασικά οι Κούρδοι στο ρόλο του Μανώλη

  2. Οι μάχες με το ISIS οδεύουν προς το τέλος και οι συμμετέχοντες ετοιμάζονται για την τελική μοιράσιά. Οι Κούρδοι της Συρίας, όπως προανέφερα, θα βολευτούν με ψίχουλα και σίγουρα δε θα τους επιτραπεί κάτι αξιόλογο ως κράτος. Σε αντίθεση με το κουρδικό κράτος του Β.Ιράκ των Μπαρζανί και Ταλαμπανί, αμφοτέρων μαφιόζων και συνεργατών του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90, το PKK – YPG δεν έχει πολιτικές ή άλλες συμπάθειες. Μόνο οι αμερικάνοι τους απέμειναν και όπως καλά γνωρίζουμε στο πετσί μας οι Αμερικάνοι (οι Αγγλοσάξωνες γενικά) είναι φόλα Τουρκόφιλοι και θα παραμείνουν έτσι όσο υπάρχει Ρωσία.

  3. Τις σοβαρές δουλειές τις αναλαμβάνουν ειδικές δυνάμεις. Αν εμείς δεν εμπιστευόμαστε μια φορά τους κληρωτούς λόγω πλημμελούς εκπαίδευσης, οι γείτονες δεν τους εμπιστεύονται δέκα. Και με δεδομένο ότι εσχάτως έχουν αποψιλώσει λόγω πραξικοπήματος και τις σχετικές μονάδες – και μάλιστα φρόντισαν να εξευτελίσουν τους συλληφθέντες – έχω την απορία να δω πόσο αποτελεσματικοί θα είναι όταν χρειαστεί να δώσουν πραγματική μάχη. Όταν και αν βέβαια, δεν τοθεωρώ και πολύ πιθανό.

  Τέλος, για τη φημολογούμενη φοβερή και τρομερή πείρα που αποκτούν τα στελέχη με τις μάχες με το PKK. Η πολεμική πείρα αποκτάται σε πολεμικές συγκρούσεις ευρείας κλίμακας, όχι σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε δυνάμεις χωροφυλακής ή έστω στρατοχωροφυλακής. Με τη λογική αυτή οι στρατιωτικές δυνάμεις των λατινοαμερικάνικων στρατών θα έπρεπε να είναι κορυφαίες.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  φυσικά εξακολουθεί να μη λύνεται το θέμα των απαντήσεων σε άλλους σχολιαστές και σε παλαιότερα άρθρα….

 • za

  Ενα μαγικο χερι κονταινει ποντο ποντο την τουρκια για να την φερει στο μεγεθος που πρεπει.

  Η τουρκια πρεπει να κοντυνει αλλα να παραμεινει και ισχυρη για τα δυτικα συμφεροντα.

  Πριν μερικα χρονια απολαμβανε μοναδικη οικονομικη αναπτυξη η κωνσταντινουπολη ηταν οικονομικο κεντρο για την ευρασια το κουρδικο προβλημα το ειχε ισορροπησει το κοινοβουλευτικο συστημα λειτουργουσε και με τους γειτονες ειχε σχεσεις επιρροης και αλληλεξαρτησεις.

  Σημερ αιμοραγει απο παντου η κοινωνια ειναι διχασμενη και φοβισμενη με τους γειτονες ειναι στα μαχαιρια και το μεγεθος του οικονομικου κοστους θα φανει μελλοντικα.

  Θειο δωρο για την ελλαδα οι εξελιξεις.

  Οποιος εβλεπε την τουρκικη αναπτυξη και συγκρινε με την ελλαδα των μνημονιων τρομαζε απο την χαοτικη διαφορα.

  Καποιοι πιρνουν συστηματικα αργα κι σταθερα χαλιναρι στην τουρκικη αυθαδεια.

  Ας μην ξεγελιομαστε και ας μην περιμενουμε καμια υποστηριξη απο τουε ξενους στα ελληνοτουρκικα.

 • Kapitsinis

  Σίγουρα το τουρκικό πυροβολικό (σε συνδυασμό με UAV απο οτι φαίνεται) αποκτά κάποιες εμπειρίες. Όπως και ο στρατός ξηράς γενικότερα και οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων που έχει. Δεν νομίζω πάντως πως αποκτά κάποια εμπειρία η πολεμική τους αεροπορία και φυσικά το ναυτικό. Και στην τελική δεν μπορούμε να βάλουμε με το ζόρι τον ΕΣ να κάνει έναν πόλεμο για να αποκτήσει…. εμπειρίες. Πάντως όπως αναμενόταν αν και έχει δεχθεί ένα πλήγμα σαν στράτευμα δεν έχει ξεδοντιαστεί όπως λανθασμένα πίστευαν ή έλπιζαν πολλοί.
  Ο ΤΣ δεν μπορεί να κερδίσει ολοκληρωτικά τους Κούρδους γιατί δεν μπορεί να κάνει οτι έκανε ο ΕΣ. Δηλαδή να αποκλείσει τους αντάρτες απο τον φιλικό προς αυτόν πληθυσμό όπως ο ΕΣ που έστειλε στην εξορία το πολιτικό σκέλος των κομμουνιστών και συγκέντρωσε σε μεγάλες πόλεις πληθυσμούς της επαρχίας.
  Οι Κούρδοι θα βρίσκουν πάντα στήριξη απο τους Κούρδους για αυτό και ο Ερντογάν θέλει να καταργηθεί η βίζα στην Ε.Ε (να ξεφορτωθεί τους Κούρδους). Επίσης, δεν έχει βρεθεί ο αντίστοιχος Τίτο να παύσει τη στήριξη του και να κλείσει τα σύνορα. Και απο οτι φαίνεται οι Κούρδοι έχουν και άλλους που τους στηρίζουν.

  Στα της Συρίας τώρα φαίνεται πως υπάρχει η σιωπηρή στήριξη ή έστω ανοχή του Άσαντ έστω και αν δημοσίως καταδικάσει την επίθεση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει αλλά αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ένας μεγάλος ηγέτης (για τα δεδομένα της Τουρκίας) με πολλές γνώσεις γεωπολιτικής και διπλωματίας. Μελλοντικά βεβαίως είναι αρκετά πιθανό να δεχτεί τρομοκρατικά χτυπήματα ή άλλου είδους πιέσεις αλλά προς το παρόν επιβιώνει και φαίνεται να αποτρέπει άλλες πιο επικίνδυνες καταστάσεις.

  Και ενώ συμβαίνουν όλες αυτές οι τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις σε κάποια γειτονική χώρα οι «σοβαροί αναλυτές» λένε πως ο Ερντογάν έστησε το πραξικόπημα (!!) ενώ η πολιτική ηγεσία είναι λες και αποτελείται απο απάτριδες που θυμίζουν κάτι μεταξύ τσίρκου, νηπιαγωγείου και ΜΚΟ.

  • mfirikis

   «Οι Κούρδοι θα βρίσκουν πάντα στήριξη απο τους Κούρδους για αυτό και ο Ερντογάν θέλει να καταργηθεί η βίζα στην Ε.Ε (να ξεφορτωθεί τους Κούρδους). »

   Η εμπειρία από το Κόσσοβο δείχνει πως αυτό θα είναι μάλλον υπέρ των Κούρδων.

   • Kapitsinis

    Θα δείξει. Οι Κούρδοι είναι ένας λαός που έχει και τεράστιες εσωτερικές διενέξεις και υπάρχουν φατρίες. Είναι δύσκολο αυτός ο λαός να ομονοήσει και τον φαντάζομαι δύσκολα σε ένα κράτος μόνο του.
    Είναι μάλλον χειρότεροι και απο εμάς τους Έλληνες. Θα δείξει. Παίζεται μεγάλο σκάκι με τους Κούρδους και συμμετέχουν:
    1. Οι ίδιοι οι Κούρδοι που είναι διαιρεμένοι
    2. Το Ισραήλ και η Τουρκία
    4. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και φυσικά η Συρία. Εμπλέκονται όμως και το Ιράν και το Ιράκ και ίσως κάποιες αραβικές χώρες.
    Παρασκηνιακά θα έπρεπε να συμμετέχει και η Ελλάδα αλλά τέλος πάντων. Αυτά που παίζονται είναι:
    1. Αν θα δημιουργηθεί κουρδικό κράτος ή κρατίδια. Δεν το θεωρώ 100% βέβαιο αφού τα πάντα είναι ρευστά.
    2. Αν δημιουργηθεί, τι έκταση θα έχει και που θα την έχει
    3. Το βαθμό επιρροής όλων αυτών των δυνάμεων
    4. Τι χαρακτήρα – ρόλο θα έχει αυτό το κράτος ή και κράτη – καντόνια σε επίπεδο γεωπολιτικής.
    Η κατάσταση θυμίζει κάτι μεταξύ Στάλιγκραντ, Γιάλτας και Μεσαιωνικών συγκρούσεων.

  • Snt.Domingo

   «…Και απο οτι φαίνεται οι Κούρδοι έχουν και άλλους που τους στηρίζουν…»
   Έχουν, αλλά μέχρι το σημείο που δημιουργούν πρόβλημα στον «αντίπαλο». Απο τις τοπικές δυνάμεις, Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Άσσαντ, κανείς δεν θέλει ένα συνεκτικό ισχυρό Κουρδικό κράτος.
   Και το πράγμα περιπλέκεται και με τα Ρώσικα και Αμερικανικά παιχνίδια, που προφανώς κανείς τους δεν θέλει κάποιον τοπικό να επικρατεί ολοκληρωτικά.
   Αν οι Κούρδοι θέλουν να το πετύχουν θα πρέπει να προσπαθούν ευέλικτα, έξυπνα και με επιμονή για πολλές πολλές δεκαετίες. To SDF (συμμαχία Κούρδων και αντΑσσαντικών αράβων, τουρκμένων, ασσυρίων κλπ) είναι μια τέτοια έξυπνη κίνηση, αλλά θα χρειαστεί πολύ υπομονή και τύχη..

 • Thras

  Απο τις εξελιξεις φαινεται οτι παλι πουλησαν τους Κουρδους.

  Η γεωπολιτικη αξια της Τουρκιας ειναι προφανως πολυ μεγαλη στους σχεδιασμους της Ρωσιας και των ΗΠΑ ωστε να ανεχονται και «παραξενιες» απο τον επιδοξο σουλτανο!

 • LaM
 • Ivy Chris

  Τελικά o περίπατος είναι ανωμάλου δρόμου:
  «SDF spokesman @servankobane claims that the Jarabulus Military Council has destroyed 3 tanks of Turkish backed rebels
  https://twitter.com/Conflicts/status/769591041804627969

  • fulcrum

   Βίντεο όπου τουρκικό Μ60 δέχεται πλήγμα από αντιαρματικό πύραυλο. Άμεση έκρηξη! Φαντάζει απίθανο να επιβίωσε το πλήρωμα… Οι Τούρκοι πάντως μιλούν για ένα μόνο νεκρό.

   https://www.youtube.com/watch?v=WjCOjbz1pBo

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Πιθανότατα MILAN ο «ενοχος»…
    Σε ένα τουίτ φαίνεται σε φωτογραφία και δεύτερο όχημα(;) να φλέγεται δεξιότερα

  • Thras

   Ισως αρχισαν οι μαχες μεταξυ τουρκων και SDF. 2 η κατα αλλους 3 Μ-60 εβληθησαν απο Α/Τ Kornet! Για να δουμε… ισως να εχει ενδιαφερον το πως θα βγουν οι τουρκοι απο τον βαλτο της Συριας! Αληθεια τα M-60 ηταν SABRA η «απλα»;

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Παρακαλώ κάποιος να ειδοποιήσει τον «Γεράκι». Αναμένουμε τις φωτοαναλύσεις του!