Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις: Οι συνέπειες των εκκαθαρίσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο

37
Οι καρατομηθέντες Τούρκοι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) του ΝΑΤΟ στη Μονς του Βελγίου.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ξεκίνησε προχθές. Από τους 62 συνολικά αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που κατηγορούνται για την απόπειρα κατάληψης του αεροδρομίου Sabiha Gökçen και αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, οι 34 δεν εμφανίστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου καθώς συμμετέχουν στην Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στην Συρία! [1] Η είδηση αυτή αποτυπώνει εύγλωττα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τουρκικό στράτευμα έξι μήνες μετά τις συνεχιζόμενες μαζικές εκκαθαρίσεις έμπειρων στελεχών.

Αντίστοιχα, σε διαβιβασθείσα δικογραφία για 72 στελέχη του Τουρκικού Ναυτικού αποκαλύπτεται πως 29 πολεμικά πλοία ενεπλάκησαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, τα οποία κινητοποιήθηκαν στις 21:00 της 15ης Ιουλίου, δηλαδή 20 λεπτά πριν την εκδήλωση των πρώτων κινήσεων των πραξικοπηματιών, στους ναυστάθμους Gölcük, Aksaz, Μερσίνας, Τούζλα Κων/πολης, Ereğlisi και Φώκαιας, οι δε φρεγάτες YAVUZ και KEMALREIS έκαναν χρήση του οπλισμού τους! Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε υποστηρίξει με ανακοίνωσή του στις 27 Ιουλίου ότι στο πραξικόπημα συμμετείχαν μόλις 3 πλοία του Τουρκικού Ναυτικού, προφανώς σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις αλλά και να περιοριστεί η αντίδραση του ισλαμικού καθεστώτος, κάτι που ωστόσο δεν αποφεύχθηκε.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν αποταχθεί:

 • 150 Ανώτατοι Αξιωματικοί (ποσοστό 46%)
 • 3.724 Αξιωματικοί
 • 1.633 Μόνιμοι Υπαξιωματικοί
 • 849 Επαγγελματίες/Συμβασιούχοι Οπλίτες
 • 157 πολιτικοί υπάλληλοι
 • 16.409 σπουδαστές και δόκιμοι των στρατιωτικών σχολείων και σχολών

Ιδιαίτερα προβληματική θεωρείται η κατάσταση στην Τουρκική Αεροπορία (THK) και στην πλήρωση κρίσιμων θέσεων στο εξωτερικό. Το γεγονός πως η Άγκυρα ζητά επιμόνως αεροπορική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» αναδεικνύει, σε μεγάλο βαθμό, τους περιορισμούς της Τουρκικής Αεροπορίας σε παρατεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μετά από πολύμηνους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και το Ιράκ, η Άγκυρα διαπιστώνει έλλειψη στο απόθεμα κατευθυνομένων βομβών αλλά και εκπαιδευμένων χειριστών. [2] Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι 9 χειριστές που θεωρούνται ύποπτοι για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα, συμμετέχουν σε αποστολές βομβαρδισμού από την Αεροπορική Βάση του Diyarbakir, με την υποχρέωση να εμφανίζονται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Όπως υποστηρίζει εξάλλου και καρατομηθείς χειριστής της ΤΗΚ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι τουρκικές απώλειες σε προσωπικό και μέσα στο έδαφος της Συρίας είναι «μεγαλύτερες του αναμενομένου» καθώς η Τουρκική Αεροπορία δεν είναι σε θέση πλέον να παράσχει αποτελεσματική αεροπορική υποστήριξη. [3]

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί αγωνιωδώς να καλύψει το κενό σε Ιπταμένους με τρεις κυρίως τρόπους:

Α. Με την επιστροφή χειριστών που έχουν αποστρατευτεί. Όπως έχει ήδη επισημάνει η e-Amyna [4], στις 9 Νοεμβρίου 2016 επανήλθαν στην υπηρεσία 12 αξιωματικοί και σύμφωνα με φιλοκυβερνητικές πηγές, αντίστοιχο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 79 ακόμα αποστρατευθέντες Ιπτάμενοι, μεταξύ των οποίων και 6 γυναίκες. Η σχετική προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 27 Ιανουαρίου και μένει να επιβεβαιωθεί το σχετικό ενδιαφέρον.

Β. Με την ταχύρρυθμη εκπαίδευση νέων χειριστών. Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας εντόπισε 1.040 στελέχη της ΤΗΚ που είχαν αποκλειστεί στο παρελθόν από τη διαδικασία επιλογής Ιπταμένων και μέχρι σήμερα εκτελούσαν υπηρεσία εδάφους. Από αυτούς, οι 976 δέχθηκαν να επαναξιολογηθούν, οι 831 πέρασαν τις ιατρικές εξετάσεις, οι 295 επελέγησαν για εκπαίδευση, οι 225 ενεγράφησαν για εκπαίδευση και τελικά οι 120 ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται.

Γ. Με την συγκρότηση δεξαμενής εφεδρείας χειριστών, η οποία θα αξιοποιείται σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πρώην στελέχη της ΤΗΚ που σήμερα απασχολούνται στην πολιτική αεροπορία και τα οποία θα επανεκπαιδεύονται τουλάχιστον 60 ημέρες ετησίως.

Η Burcu Şahinkaya, πρώτη γυναίκα αρχηγός σμήνους της THK που κατά δήλωσή της βάπτισε τον υιό της «Αιγέα», αποστρατεύτηκε πρόσφατα για να απασχοληθεί στην πολιτική αεροπορία. Συνολικά 6 γυναίκες φέρεται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την επανένταξή τους στην ΤΗΚ.

Αρρυθμία στη λειτουργία των διαύλων της στρατιωτικής διπλωματίας αλλά και της συλλογής πληροφοριών έχει προκαλέσει η μαζική καρατόμηση έμπειρων στελεχών που υπηρετούσαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εξειδικευμένης σε θέματα ΝΑΤΟ ιστοσελίδας Bruxelles2, υπό εκκαθάριση βρίσκονται 232 από τους 400 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπηρετούσαν σε όργανα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Από αυτούς, οι 84 υπηρετούσαν στο Βέλγιο, 45 στη Γερμανία, 28 στις ΗΠΑ, 28 στην Ιταλία, 17 στην Ολλανδία, 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10 στην Ισπανία, 4 στη Νορβηγία και 3 στην Αυστρία. [5]

Στους παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και 165 Ακολούθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) από τους συνολικά 264 που υπηρετούν στις ανά τον κόσμο τουρκικές πρεσβείες και λοιπές στρατιωτικές αντιπροσωπείες και οι οποίοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Αθροιστικά καρατομούνται 397 από τους 664 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς σε θέσεις του εξωτερικού, οι οποίοι, εκτός από την αφρόκρεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρούνται και στελέχη με εμπειρία σε ζητήματα ΝΑΤΟ αλλά και φιλοδυτικό προσανατολισμό. Το γεγονός αυτό προκαλεί σοβαρό προβληματισμό σε Έλληνες επιτελείς που εκτιμούν πως δυσχεραίνεται η επικοινωνία με την τουρκική πλευρά και η αποσόβηση κρίσεων.

Σημειώσεις

[1] Είχε προηγηθεί η πρώτη καταδικαστική απόφαση για το πραξικόπημα από δικαστήριο του Ερζερούμ, το οποίο έκρινε ένοχους για την κατηγορία της παραβίασης του Συντάγματος και επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Συνταγματάρχη Murat Koçak (Περιφερειακό Διευθυντή Χωροφυλακής Ερζερούμ) και τον Ταγματάρχη Murat Yılmaz (Δντη Δνσης Επιχειρήσεων Χωροφυλακής Ερζερούμ) στις 5 Ιανουαρίου.

[2] Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάστηκε στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στην Επιχείρηση «Unified Protector» στη Λιβύη. Με τη συμπλήρωση 100 ημερών επιχειρησιακής δράσης, το ΝΑΤΟ ζήτησε από τα κράτη-μέλη του που δεν συμμετείχαν στις αεροπορικές επιδρομές, να συνεισφέρουν με κατευθυνόμενες βόμβες από τα δικά τους αποθέματα. Η διαρροή απόρρητης έκθεσης το Νοέμβριο του 2011 με τίτλο «Libya Mission» που συντάχθηκε από την Τακτική Αεροπορική Διοίκηση (FTK) της δανέζικης Αεροπορίας προκάλεσε σάλο σε πολιτικό επίπεδο καθώς αποκαλύφθηκε ότι η Δανία είχε καταναλώσει ολόκληρο το απόθεμά της και προμηθεύτηκε κατευθυνόμενες βόμβες από το Ισραήλ, αφού όλες οι προσπάθειες αντίστοιχων προμηθειών από συμμαχικές χώρες δεν είχαν αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, o Αρχηγός της ΤΗΚ δήλωσε στις 5 Οκτωβρίου 2015 πως χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 2.000 «έξυπνα πυρομαχικά» για την προσβολή 1.200 στόχων στο Ιράκ από τις 23 Ιουλίου 2015 ενώ μεταξύ 24 Αυγούστου 2016 και 13 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ρίψη 1.233 βομβών σε 1.141 στόχους στην Συρία.

[3] Purges Have Weakened Once Mighty Turkish Military, http://www.spiegel.de/international/world/purges-have-weakened-once-mighty-turkish-military-a-1130494.html

[4] Βλ. Αναδιάρθρωση Μοιρών της Τουρκικής Αεροπορίας

[5] https://www.bruxelles2.eu/2017/01/11/plusieurs-centaines-dofficiers-turcs-refugies-a-louest-nous-ne-sommes-pas-des-terroristes/

 • Εκείνο που σκέφτομαι διαρκώς όλες αυτές τις ημέρες μετά το πραξικόπημα με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις που αντί να μειώνονται διαρκώς εντείνονται, είναι ότι παρόλη τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, μας προκαλούν το ίδιο ή και περισσότερο τώρα. Δεν θέλουν να »νιώσουμε» την αδυναμία τους και την αποδυνάμωσή τους. Δεν λούφαξαν σε ότι αφορά το Αιγαίο, δεν μαζεύτηκαν όσο ανασυγκροτούνται ώστε να επικεντρωθούν στο τι μπορούν να καταφέρουν στη Συρία όπου αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα.
  Και το κάνουν αφενός για να μην πάρουμε κι εμείς ανάσα, αφ ετέρου για εκπαίδευση στους νέους αλλά κυρίως νομίζω για να μην σταματήσει να υπάρχει το άτυπο αυτό εθιμικό -ας το πούμε- »δίκαιο» παραβιάσεων και -αναπάντητων από τη δική μας πλευρά- προκλήσεων που έχουν χτίσει κι αυτοί τόσα χρόνια και στο οποίο έχει δυστυχώς γραφτεί κι έχει περάσει στο συνειδητό και στο ασυνείδητο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης. Ότι δηλαδή στο Αιγαίο υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα (βλέπε διεκδικήσεις) που πρέπει κάποια στιγμή (σε δεύτερο χρόνο) να επιλυθούν. Και το θέμα αυτό πάση θυσία γι΄αυτούς δεν πρέπει να ατονήσει γιατί είναι πολύ δύσκολο και κοστοβόρο πολιτκά κυρίως να ξεκινήσει και να »καθιερωθεί» αργότερα και πάλι από την αρχή.

  Και το ότι εντείνουν τις προκλήσεις ακριβώς τώρα που είναι στη φάση της μεγαλύτερής τους αδυναμίας χωρίς απάντηση. Παρόλο που ξέρουν ότι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και πατηθεί κάποιο κουμπί δεν θα μπορέσουν στρατιωτικά να ανταπεξέλθουν, με κάνει να αναρωτιέμαι τί μηνύματα δίνει απέναντι και τι ακριβώς θα κάνουν για να προκαλέσουν αργότερα. Τότε που θα έχουν (μακάρι να μην έχουν) ανασυγκροτηθεί και δυναμώσει ξανά.

  • Πρόσφατο άρθρο του Νικόλα Κατσίμπρα για το θέμα αυτό: https://uploads.disquscdn.com/images/dca1fcaedd79fb0cd95d2991c81719e5b9696aaf6cb045117aa2d6dae905732f.jpg

   • Ανδρέας

    Αν τον εγκλωβίσεις με AMRAAM γιατί να πας σε κλειστή; Δεν ασπάζομαι αυτό που αναφέρει οτι ειμαστε παρατηρητές. Δεν εχουμε και λογο να τους μαθουμε dogfight. Ας πάνε στην top gun. Πάντως δεν περνάνε χωρις να τους κλειδώσουμε.

    • Β.Κ

     Μου πηρες την μπουκιά απτο στομα. Λογικα η στρατιωτικη ηγεσία αντιλήφθηκε έγκαιρα, και πολυ πριν απο εμας, την ριζική ποσόστωση της Τ.Α. με νεους κι άπειρους πιλότους, και επέλεξε να μην τους «εκπαιδεύσει» δωρεαν.

     • Ανδρέας

      Σκεφτεσαι να ζητήσουν να πάνε στην top gun;

     • Β.Κ

      Χαχαχαχα…

   • mfirikis

    το να μην εμπλέκεσαι είναι μια πολύ σοφή τακτική.

    αυτά τα διδάσκουν όλες οι ανατολικές πολεμικές τέχνες. όταν ο αντίπαλος σου είναι 150 κιλά και εσύ 60, δεν πας σε αγώνα σούμο.

  • alex

   ο Mohamed Ali ελεγε οταν εισαι αδυναμος κανε τον δυνατο, οταν εισαι δυνατός κανε τον αδυναμο.. Εινια πολυ καλοι τακτικιστες κ εμεις ακομα τους κοιτάζουμε.. Πρεπει να πάρουμε μια πρωτοβουλία εστω μικρή..

   • GR P

    Και ο Sun Τzu μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από αυτόν…

  • Ivy Chris

   «…κάτι πάει στραβά και πατηθεί κάποιο κουμπί δεν θα μπορέσουν στρατιωτικά να ανταπεξέλθουν…»

   οποία βεβαιότητα! Από που τεκμαίρεται αυτή σας η θέση?
   Και μήπως εννοείται ότι, λόγω των αναφερομένων στο άρθρο, σε τυχόν πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα έχουν de facto ηττηθεί ?

   • Αγαπητέ φίλε πολεμούν σε δύο μέτωπα στρατιωτικά ήδη (Συρία και Κουρδιστάν) χωρίς να μπορούν κατά τα φαινόμενα να ανταπεξέλθουν.
    Η Αεροπορία τους πλέον δεν επαρκεί ούτε για υποστήριξη στην Al Bab και ζητούν εναέρια υποστήριξη από τους Ρώσους (..).
    Και συν τοις άλλοις έχουν ανοιχτό το μεγάλο εσωτερικό μέτωπο της μετά πραξικοπήματος εποχής με εκκαθαρίσεις σε εξαιρετικά κρίσιμο και πολύτιμο προσωπικό που δεν λένε να τελειώσουν.

    Φυσικά δεν εννοώ πολεμική σύρραξη ούτε ότι θα πάμε να πάρουμε την ΄Πόλη κλπ. Άλλωστε δεν υπάρχει από κανέναν τέτοια πρόθεση (χώρια που έχουμε κι εμείς το κακό μας το χάλι οικονομικά).
    Εννοώ όμως ότι σε θερμό επεισόδιο τύπου »Ηλιάκη» αν στραβώσει κάτι δηλαδή έτσι όπως το χοντραίνουν, πολύ πιο εύκολα παίρνεις την απόφαση και τους κατεβάζεις κάτω μερικά αεροπλάνα και αν στείλουν κι άλλα τους τα κατεβάζεις κι αυτά.

    Τότε σε εκείνη την περίπτωση το 2003 το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων αεροσκαφών των δύο χωρών βρέθηκε στον αέρα σχεδόν σε αναμονή σύγκρουσης. Αυτοί τώρα έχουν αεροσκάφη να σηκώσουν αλλά το τί επιπέδου και εμπειρίας χειριστές θα έχουν μέσα μετά τις τεράστιες εκκαθαρίσεις είναι ένα πολύ καλό ερώτημα… Αυτό εννοώ λοιπόν ότι αν κάτι στραβώσει δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να ανταπεξέλθουν.
    Και το ίδιο ισχύει και στο έδαφος, με τα μισά τους Leopard 2 ή Sabra και άλλε δυνάμεις που είχαν στη Θράκη να βρίσκονται (ή να κείτονται) έξω από την Αl Bab.
    Όχι ότι τώρα δεν έχουν δυνάμεις, μην γελιόμαστε, αλλά είναι λειψές όπως λειψό είναι και το έμπειρο προσωπικό λόγω των εκκαθαρίσεων, και με λειψές δυνάμεις δεν νομίζω ότι έχουν α@@@ να κλιμακώσουν και στο έδαφος μια σύγκρουση.
    Να γαβγίσουν όμως μπορούν όπως κάνουν και στον αέρα. Πολύ αμφιβάλλω όμως ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να δαγκώσουν.

    • Ivy Chris

     Συνεπώς αφού δεν μπορούν να δαγκώσουν, θα γαβγίζουν και φραστικά αλλά και θα συνεχίζουν τις παραβάσεις, παραβιάσεις, υπερπτήσεις κλπ γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν άλλες οδηγίες λόγω εκτός των άλλων… και της δικής μας οικονομικής συγκυρίας για μια διαφορετική αντιμετώπιση όπως πολύ σωστά αναφέρεις αλλά και διότι οι τούρκοι δεν πρόκεται να δείξουν φανερά αδυναμία γιατί θα εκληφθεί ως οπισθοχώρηση διεκδικήσεων…
     Αρα δεν πρέπει να αναμένονται επεισόδια, μια που αμφότεροι είναι «ψύχραιμοι», εμπλοκές δεν γίνονται πλέον και όταν τελειώσουν με το θέμα της Συρίας ξεκινάμε από την αρχή.

     • Ναι αλλά αν το παραχοντρύνουν και από κάποιο λάθος γίνει η στραβή υπάρχει ένας επιπλέον λόγος, ένα επιπλέον κίνητρο, ένα παράθυρο ευκαιρίας στα χέρια του δικού μας στρατιωτικού διοικητή ο οποίος αν επιλέξει να απαντήσει πιο δραστικά (πιο δραστικά από ότι στο περιστατικό Ηλιάκη ή στο περιστατικό – ήττα των Ιμίων – για να έχουμε μία εικόνα από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα) δεν έχει να φοβάται κάποια σοβαρή κλιμάκωση και διατηρεί περισσότερες από παλιά πιθανότητες ότι ο απέναντι αυτή τη φορά θα κιοτέψει και η δική μας πλευρά θα βγει νικητής στην ουσία ή έστω στα σημεία, πράγμα που έχει μεγάλη σημασία για το ηθικό ένθεν κακείθεν αλλά και για την μετέπειτα πορεία για αντιμετώπιση των Τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

 • Πέτρος Αντωνίου

  Καλημέρα, και για μια ακόμα φορά συγχαρητήρια στην όαση ενημέρωσης επί στρατιωτικών θεμάτων e-Amyna. Προβληματίστηκα λίγο από την φράση » Μετά από πολύμηνους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Συρία και στο Ιράκ, η Άγκυρα διαπιστώνει έλλειψη στο απόθεμα κατευθυνόμενων βομβών». Σε όλα (τα άλλα) σάϊτ αποθεώνεται κατά καιρούς η πολύ δυνατή πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας σε όλους τους τομείς μηδέ εξαιρουμένου του τομέα των κατευθυνόμενων βομβών με συλλογές καθοδήγησης της Aselsan τόσο για βόμβες της σειράς ΜΚ (84, 83,κλπ) όσο και για την διατρητική ΝΕΒ ,ενώ έχει εξασφαλιστεί και άδεια από τις ΗΠΑ για εγχώρια παραγωγή των βομβών της σειράς Paveway, αλλά και άλλα συστήματα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως γίνεται μια χώρα που κατασκευάζει μόνη της τα όπλα της να αντιμετωπίζει προβλήματα στο απόθεμα ενός τόσο κρίσιμου τομέα όπλων. (Κατευθυνόμενες βόμβες). Μήπως τελικά αυτά τα πολυδιαφημηζόμενα κατευθυνόμενα τουρκικής σχεδίασης ή και αντιγραφής όπλα, βαράνε στον γάμο του καραγκιόζη, οι τούρκοι το έχουν διαπιστώσει και παραγγέλνουν τα αυθεντικά από την Αμερική μήπως και διατηρήσουν λίγο από το γόητρο της αεροπορίας τους; (όσο έχει μείνει). Και μην μου πείτε ότι ξεμένει από κάποιο πολύ συγκεκριμένο τύπο όπλου γιατί όπως έχω διαβάσει, κατασκευάζουν τα πάντα. Ευχαριστώ.
  http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2193.html

  • Β.Κ

   Θα προσπαθήσω να απαντησω:

   Εκτος απο τεχνογνωσία, μια βόμβα ενέχει και κοστος. Και μαλιστα αρκετα υψηλό. Επισης θελει και ορισμένο χρονο να «φτιαχτεί».Και μάλιστα αρκετα μεγαλο. Ειναι πολυ δυσκολο να αποκατασταθεί ενα τοσο μεγαλο «στοκ» πυρκων. Θα χρειαστούν αρκετα έτη μεχρι την ολική αναπλήρωση τους…

   • Πέτρος Αντωνίου

    Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά ακόμα δεν έχω πειστεί καθώς δεν μιλάμε για ολόκληρες βόμβες αλλά για κιτ μετατροπής των συμβατικών βομβών (από τις οποίες ακόμα και εμείς διαθέτουμε χιλιάδες, πόσο μάλλον αυτοί) σε κατευθυνόμενες. Άλλωστε είναι γνωστό ότι σε τέτοια υποσυστήματα (όπως τα κιτ μετατροπής εν προκειμένω) κόστος σε χρόνο και χρήμα υπάρχει μόνο στην περίοδο ανάπτυξης τους και αμέσως μετά αρχίζει μαζική παραγωγή με πολύ μικρότερο κόστος και χρόνο από τα εισαγόμενα, διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής. Εξακολουθώ λοιπόν να πιστεύω ότι πέρα από την διαφήμιση της τούρκικης αμυντικής βιομηχανίας (στην οποία δυστυχώς συναινούν και αρκετά ελληνικά σάϊτ) οι επιδόσεις των προϊόντων της είναι μακράν κατώτερες του επιθυμητού. Άλλωστε αν για αυτά τα μηδαμινά αποτελέσματα ενάντια σε ατάκτους χωρίς αντιαεροπορική κάλυψη ξόδεψε η τουρκία το πολύτιμο απόθεμα της σε κατευθυνόμενα όπλα, τι θα κάνει ενάντια σε έναν τακτικό στρατό με αεροπορία και αντιαεροπορικά;

    • stroke X

     Ξεχνάς πως η Τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει στόχους του ΡΚΚ μέσα στη Τουρκία και στο Ιράκ για χρόνια.Συχνά δε αναγκαστικά μετά από χτυπήματα του ΡΚΚ χτυπούν βράχια για να πουν πως εκδικήθηκαν.Αυτό για χρόνια βάλε και τους βομβαρδισμούς αεροδρομίων από τους πιστούς στον Ερντογαν για να σταματήσουν τους πραξικοπηματίες που βομβάρδιζαν το κοινοβούλιο.Γενικά τα αποθέματα όπλων αέρος εδάφους κατευθυνόμενα ή όχι ήταν μειωμένα πριν από την «Ασπίδα του Εφράτη».

    • Β.Κ

     Μα δεν ξόδεψαν μόνο κιτ μετατροπής/απλες βομβες!Σαφώς και ξόδεψαν και άλλου πιο εξελιγμένου τύπου πυρκα.

     Όσον αφορά το κόστος που αναφέρεις, και το «μειωμένο σε μαζική παραγωγή», δεν θα το έλεγα και τόσο μειωμένο.

     Το ότι τα προιόντα της είναι κατώτερα των αντίστοιχων δυτικών, το θεωρώ δεδομένο.

     Απέναντι σε τακτικό στρατο με ισχυρή Α/Α(πόσο μάλλον την 4η του κόσμου), και με τις προσωπικές μου «πολύ συντηριτικές» εκτιμήσεις,το 30% δεν θα καταφέρει ποτέ να εκτοξευτεί,ένα 10% θα αντιμετωπιστεί απτην Α/Αμυνά μας, ένα 10% θα αστοχήσει κι ένα 5% θα παρουσιάσει σφάλμα…

     • Jerry

      Άρα με πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις,το
      100% – 30% -10% -10% – 5% = 45% θα πιάσει στόχο!

     • Β.Κ

      Στην καλυτερη περιπτωση γιαυτούς , ναι. Κι αυτο καθαρα δικη μου αποψη. Καποιος αλλος μπορει να πιστευει κατι διαφορετικό…

 • ka

  Μήπως πρέπει η Ελλάδα να γίνει λίγο περισσότερο επιθετική;
  Αφού δεν «έχουν» πιλοτους, γιατί κάνουν παραβιάσεις του εναέριου χωρου αντί να πάνε στο Al Bab ; Αν πρόκειται για «εκπαιδευτικες» πτήσεις μήπως πρέπει να αναθεωρησουμε τον τρόπο που αντιδρουμε;

  • Ανδρέας

   Ναι αλλα συνήθως κανουν παραβίαση 3 F-16. Αρχηγος, υπαρχηγός και αρχηγος τακτικής.

  • Thras

   Μία κατάρριψη τουρκικών αεροσκαφών αυτή τη στιγμή θα ήταν ιδανική απο κάθε άποψη. Το θεωρώ όμως απίθανο με την παρούσα πολιτική ηγεσία…

   • Πέτρος Αντωνίου

    Πριν από λίγο έμαθα για την άρνηση της Ελλάδας να εκδόσει τους 8 τούρκους στρατιωτικούς και για τις πρώτες φραστικές αντιδράσεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών ότι δήθεν η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία ενώ από αύριο κιόλας αναμένονται διπλάσιες παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας. Αν και συμφωνώ μαζί σου ότι επιτέλους χρειάζεται έστω μια κατάρριψη (που δυστυχώς δεν την βλέπω) για να μπουν κάποια πράγματα στην θέση τους, εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος και με μια ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών ότι ο μοναδικός τρομοκράτης στην περιοχή είναι το τούρκικο κράτος. Λυπάμαι να πω όμως ότι με την ανεκτικότητα που δείχνουν αυτοί που μας κυβερνάνε ούτε και αυτό θα το δούμε

 • Ανδρέας

  Σαν σήμερα ειχαμε το ατυχημα στην Ισπανια. Ας θυμηθούμε για ενα λεπτό τους πιλότους μας.

 • nonfactor

  «οι 34 δεν εμφανίστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου καθώς συμμετέχουν στην Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στην Συρία!»

  «Νόμιμο» προσωρινό μέτρο η αποστολή τους στη Συρία μέχρι να ψηφιστεί από το Σύνταγμά τους η θανατική ποινή;

  • stroke X

   Ίσως εδώ κρύβεται και μια εξήγηση της χαμηλής απόδοσης των Τούρκων στην Συρία.Με τι ηθικό πολεμάν οι τζιχαντιστές για τον Αλλάχ και για τον Χαλίφη που τους μοιράζει σκλάβες και με τι τα στελέχη του Τουρκικού στρατού που τους περιμένουν δίκες για εσχάτη προδοσία!

 • GeorgeT

  »οι δε φρεγάτες YAVUZ και KEMALREIS έκαναν χρήση του οπλισμού τους!»

  Εχουμε κάποια επιπλέον πληροφορία σχετικά με αυτό;

 • πανος

  Turkish army tank and two armored vehicles destroyed in ATGM direct hits in northeast ISIS-held al-Bab
  Αυτο σημερα.
  Τοσες απωλειες σε οχηματα,σε κατευθυνομενες βομβες ακομα και Firtina κτλπ ενω συνεχιζουν συνεχως και στελνουν και αλλες ενισχυσεις.
  Σαν να μην τους νοιαζουν οι απωλειες,εχω διαβασει σε διαφορα αρθρα οτι καποιες χωρες του κολπου χρηματοδοτουν isis,θα μπορουσε κατι αντιστοιχο να γινεται και με την Τουρκια?

  • Thras

   Είνια αποδεδειγμένο ότι το τουρκικό οικονομικό θαύμα στηρίχτηκε σε περίπου 30 δις ετησίως που εγγραφονταν στον προυπολογισμο στη στήλη «λοιπά έσοδα» και ουδέποτε διεκρινίστηκε απο που προέρχονταν. Λογικά ήταν απο Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ και συνάλαγες πετρελαίου με το ISIS.

   Μόλις έπεσαν οι τιμές του πετρελαίου και κόπηκε το λαθρεμπόριο με το Ισλαμικό κράτος, άρχισαν τα προβλήματα για την τουρκική οικονομία!

 • Ivy Chris

  Δεν είναι η σημαντικότερη μεταβλητή που επηρεάζει τη λειτουργικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τόσον η ποσοτική παράμετρος (Σύνολο Αξιωμ/Υπ.κων:39.975 => απεταχθέντες: 3.724+ 1633), όσο η ποιοτική, μια που η πλειοψηφία των απεταχθέντων είχε πλούσια Βιογραφικά με μετεκπαιδεύσεις σε στρατιωτικά πανεπιστήμια,σχολές & κολέγια εξωτερικού, δημόσιες σχέσεις, ξένες γλώσσες, δυτική κουλτούρα, και γενικότερα όλο εκείνο το πακέτο που είναι απαραίτητο για μια προσωπικότητα κύρους με ευρύτητα γνώσεων, εμπειριών & πνεύματος, ικανών να μετατρέψουν όλες αυτές τις προσληφθείσες παραστάσεις & πληροφορίες σε πρακτικό έργο.

  • Β.Κ

   «Δεν είναι η σημαντικότερη μεταβλητή που επηρεάζει τη λειτουργικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τόσον η ποσοτική παράμετρος (Σύνολο Αξιωμ/Υπ.κων:39.975 => απεταχθέντες: 3.724+ 1633),»
   Με βαση παντα τα στοιχεια που παραθετεις, 17% δεν το λες και λιγο….

   • Ivy Chris

    Αρχικά
    -τα στοιχεία που παραθέτω προέρχονται απο εδω http://www.globalsecurity.org/military/world/europe/tu-personnel.htm
    -μια διόρθωση στα στοιχεία των απεταχθέντων Αν.Αξ/κων-Υπ/κων που προέρχονται από το άρθρο, να προσθέσω και τους 150 Αν.Αξιωμ. ήτοι
    150+3.724+1633=5.507
    Αντίστοιχα στα συνολικά νούμερα που παρέθεσα να προσθέσω και το σύνολο των Αν. Αξιωμ., ήτοι 365+39.975=40.340
    -το ποσοστό απεταχθεντων ως προς το σύνολο των Αξ/κων ανέρχεται σε 13.65%

    Επί της ουσίας, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανένα, ειδικά το ποσοστό των απεταχθέντων Ανώτατων Αξιωματικών (46%) είναι καταλυτικό, [1 στους 2], για την εν γένει δυνατότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να διεξαγάγουν με επάρκεια πολεμικές επιχειρήσεις (διαρκείας) έναντι οργανωμένου & αξιόμαχου αντιπάλου και δευτερευόντως των υπολοίπων αξιωματικών που το ποσοστό είναι και αρκετά μικρότερο και ευκολότερα δύναται να αναπληρωθεί & σε συντομότερο διάστημα..
    Η αναπλήρωση αυτών των Ανωτάτων Αξιωματικών θα απαιτήσει χρόνο και πολύ χρήμα αλλά και πάλι δύσκολα να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο δεδομένου ότι δεν εγγυάται κανείς ότι αφ’ ενός θα γίνουν αποδεκτοί στις σχολές που φοίτησαν οι απεταχθέντες και αφ’ ετέρου ότι θα τοποθετηθούν σε ανάλογες θέσεις ευθύνης (στο εξωτερικό).
    Θα απαιτηθούν δε, τουλάχιστον 10 χρόνια για να αποκτήσουν ανάλογη εμπειρία.
    Οσον αφορά τους υπολοίπους θα τους έχουν ήδη αναπληρώσει, ή θα το έχουν δρομολογήσει μια που η συνολική δεξαμενή που θα έχουν απευθυνθεί ανέρχεται σε 720.000 στρατιωτικό & πολιτικό προσωπικό.
    Οι 150 είναι που μετράνε και είμαι σίγουρος ότι γνωρίζουμε και «τι άρωμα φοράνε»….

 • Marios

  Πριν λιγο:

  Turkish army tank and two armored vehicles destroyed in ATGM direct hits in northeast ISIS-held al-Bab.

  IS carried out a suicide attack on Turkish-FSA forces on Jabal al-Deir near al-Bab.

  Θα εχουμε νεο αρθρο με τις απωλειες των τουρκων στην Συρια?

 • Theodoros

  Να δω με τι θα πληρώσουν τα F-35…

  Ευρώ / Νέα Τουρκική Λίρα 4,10820…

  • Thras

   Το πανηγύρι θα αρχίσει όταν η ισοτιμία θα καταστήσει το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας μη διαχειρίσμο. Το είχα υπολογίσει αλλά δεν θυμάμαι το νούμερο ακριβώς… Τότε θα δούμε αν οι Δυτικοί θα αποφασίσουν να στηρίξουν την Τουρκία ή θα την σπρώξουν απο την άκρη του γκρεμού (χωρίς προστατευτικό δίχτυ!)

   • Theodoros

    Να σας πω εγώ δεν γνωρίζω και πολλά για το θέμα.
    Αλλά μπορώ να καταλάβω ότι σε σχέση με το 1 ευρώ = 2,3017 λίρες που είχε στις 06/02/12 έχουν χάσει τον μισό τους πλούτο.