Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στην ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

15
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan εγκρίνει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, στις 2 Αυγούστου 2017.

Την αντικατάσταση των Αρχηγών και των τριών Κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ), στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του στις 2 Αυγούστου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Binali Yıldırım, βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στην πολύμηνη φημολογία και τα σενάρια για την τύχη του Στρατηγού Hulusi Akar. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεκλήθη στο πρωθυπουργικό μέγαρο Çankaya με την νέα του σύνθεση, όπως διαμορφώθηκε μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, με τα μέλη της ισλαμικής κυβέρνησης να πλειοψηφούν έναντι των στρατιωτικών και έλαβε τις αποφάσεις του με συνοπτικές διαδικασίες εντός τεσσάρων ωρών. Συγκριτικά, οι συνεδριάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου πραγματοποιούνταν προ του πραξικοπήματος σε αίθουσα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και διαρκούσαν έως και τρεις ημέρες.

Μετά την επικύρωση των αποφάσεων από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan, ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας İbrahim Kalın ανακοίνωσε την αποστράτευση συνολικά 28 ανωτάτων αξιωματικών και 107 συνταγματαρχών – πλοιάρχων – σμηνάρχων στις 30 Αυγούστου 2017 λόγω συμπλήρωσης του ορίου συνταξιοδότησης, τις προαγωγές 6 ανωτάτων αξιωματικών και 61 συνταγματαρχών – πλοιάρχων – σμηνάρχων, την παράταση της θητείας 8 ανωτάτων αξιωματικών για ένα έτος και 159 συνταγματαρχών – πλοιάρχων – σμηνάρχων για δύο έτη καθώς και:

 • Την τοποθέτηση του Στρατηγού Yaşar Güler στη θέση του Αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων
 • Την τοποθέτηση του Ναυάρχου Adnan Özbal στη θέση του Αρχηγού Ναυτικών Δυνάμεων
 • Την τοποθέτηση του Πτεράρχου Hasan Küçükakyüz στη θέση του Αρχηγού Αεροπορικών Δυνάμεων

Σύμφωνα με αναλυτές, η παραμονή του Αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Hulusi Akar στην ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προϊόν έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που κορυφώθηκαν με την κατ΄ιδίαν συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών που είχε με τον πρωθυπουργό Binali Yıldırım την προηγουμένη της συνεδρίασης του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Akar θα διατηρήσει τη θέση του μέχρι τον Αύγουστο του 2019, οπότε αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Στρατηγό Yaşar Güler, τέως Υπαρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και μέχρι πρότινος Διοικητή της Χωροφυλακής. Ο Στρατηγός Güler διατηρεί άριστες σχέσεις με το κυβερνών ισλαμικό κόμμα, παραμένει ένθερμος υποστηρικτής των τουρκικών επεμβάσεων στην Συρία και το Ιράκ και θεωρείται απόλυτα προσηλωμένος στην αντιμετώπιση του κινήματος του Fetullah Gülen. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέδριο του τουρκικού ιδρύματος SETA στην Ουάσιγκτον στις 10 Ιουλίου, το αποτυχημένο πραξικόπημα «δεν πραγματοποιήθηκε από τον στρατό αλλά από μια μικρή εξτρεμιστική πολιτική οργάνωση που χρησιμοποίησε το στράτευμα ως όργανο για την κατάληψη της εξουσίας». Ιδιαίτερα σκληροπυρηνικός στο Κουρδικό ζήτημα, ο Güler υπηρέτησε ακόμα ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και θεωρείται υπεύθυνος για τη σφαγή στο χωριό Uludere στις 28 Δεκεμβρίου 2011 μαζί με τον νεοπροαχθέντα Ταξίαρχο Zorlu Topaloğlu. O διάδοχος του Güler στη Χωροφυλακή αναμένεται να επιλεγεί εντός του μήνα από τον υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu.

Από αριστερά, οι νέοι Αρχηγοί Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων: Στρατηγός Yaşar Güler, Ναύαρχος Adnan Özbal και Πτέραρχος Hasan Küçükakyüz.

Έκπληξη αποτελεί η τοποθέτηση του νεοπροαχθέντος Ναυάρχου Adnan Özbal στη θέση του Αρχηγού του Τουρκικού Ναυτικού (TDK) καθώς προσπέρασε πέντε ανωτάτους αξιωματικούς, τέσσερις Ναυάρχους και έναν Αντιναύαρχο, που βρίσκονταν πριν από αυτόν στην επετηρίδα και ειδικά τον Αρχηγό Στόλου Ναυάρχο Veysel Kösele, ο οποίος υπό ομαλές συνθήκες θα αναλάμβανε την ηγεσία του. Ο τελευταίος δεν έχει συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο υπηρεσίας και συνεπώς δεν μπορεί να αποστρατευθεί, εκτός εαν εξωθηθεί σε παραίτηση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως από τους 14 νεοπροαχθέντες Αρχιπλοιάρχους, οι 10 υπήρξαν στελέχη -κεμαλικών φρονημάτων- που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στο σχέδιο συνωμοσίας Βalyoz και την πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας.

Αντιθέτως, αναμενόμενη θεωρείται η τοποθέτηση του Πτεράρχου Hasan Küçükakyüz στη θέση του Αρχηγού της Τουρκικής Αεροπορίας (THK), μέχρι πρότινος Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας και Αεράμυνας με καταγωγή την Τραπεζούντα του Πόντου. Στο βαθμό του Ταξιάρχου προήχθησαν οι Σμήναρχοι Yaşar Kadıoğlu και Fidan Yüksel, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους 12 Ιπταμένους που επανήλθαν σε υπηρεσία στις 9 Νοεμβρίου 2016 καθώς και ο Σμήναρχος Oğuz Okuyucu, ο οποίος είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση κατασκοπείας.

Οι ανωτέρω αλλαγές έρχονται σε συνέχεια της ανάληψης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Άμυνας από τον Nurettin Canikli κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της τουρκικής κυβέρνησης. Η τοποθέτηση του Canikli ερμηνεύεται από αρκετούς ως προσπάθεια ελέγχου των οικονομικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας καθώς έχει εργαστεί στο παρελθόν σε κορυφαίες θέσεις στο τουρκικό υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέλη του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Άγκυρα στις 2 Αυγούστου 2017. Οι στρατιωτικοί αποτελούν πλέον μειοψηφία.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο των φετινών κρίσεων -που δεν έγινε ευρέως γνωστό- είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των Συνταγματαρχών που προήχθησαν σε Ταξιάρχους υπηρετούν σε Σχηματισμούς Ειδικών Δυνάμεων στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία με άμεση εμπλοκή στην αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών. Τρεις ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα αναφέρει σε ομιλία του στην Μαλάτεια τα εξής:

«Συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας ενός τρομοκρατικού κράτους στο Νότο μας. Επιχειρείται η περικύκλωση της χώρας μας από μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία αλλάζει συνεχώς όνομα. (…) Δεν πρόκειται να αφήσουμε σε ησυχία αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση και στο Ιράκ και στη Συρία. (…) Οι παγκόσμιες δυνάμεις στην περιοχή, επανέφεραν τις δραστηριότητες τους εναντίον της τρομοκρατίας στην αρένα της αντιπαλότητας και της αντιπαράθεσης. Κάθε ισχυρή δύναμη με το πρόσχημα των τρομοκρατικών οργανώσεων προσπαθεί να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο το πεδίο επιρροής της.

Είμαστε αποφασισμένοι να μπήξουμε περισσότερο το μαχαίρι που βάλαμε με την Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στην καρδιά του σχεδίου της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία και να την επεκτείνουμε με νέες ενέργειες. Πολύ σύντομα θα προβούμε σε νέα και σημαντικά βήματα στο θέμα αυτό. Τώρα είναι πλέον προφανές ότι το ζήτημα στην Συρία ξεπερνά τα όρια του αγώνα κατά της τρομοκρατικής  (…) Το κόστος καταστροφής (αποτροπής) των σεναρίων που είναι στραμμένα κατά της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος μας, αντί να το πληρώσουμε στα δικά μας εδάφη προτιμούμε να το πληρώσουμε στη Συρία και το Ιράκ».

 • Ανδρέας

  Πρέπει να ηταν μεγάλη μερα για.το.σουλτάνο για να βγάλει το montblanc να υπογραψει. Δειχνει να δούλεψε χατζαρα γενιτσάρου?
  Σταθεροποιεί τον έλεγχό του και αν ελέγξει και τα οικονομικά του στρατευματος, θα ενισχυθεί πολύ. Νομίζω οτι σύντομα θα πρέπει να αναμένουμε ένα μετωπο εναντίον του.
  Η προώθηση εμπειροπόλεμων απο τις μάχες στα ανατολικά πρέπει να μας προβληματίσει και για το λόγο ότι θα επιχειρήσουν να συμμαζέψουν πολλά από τα τραύματα των εκκαθαρίσεων.

  • M.K.E

   Οι συνεχεις αλλαγες,περαν των επιχειρησιακων συνεπειων,σε ολα τα επιπεδα,απο πολιτικους μεχρι στρατιωτικους,εως και δημαρχους,δειχνει μια συνεχη ανικανοποιητη ψυχωση για πραγματοποιηση των ανεφαρμοστων στοχων του νεοσουλτανου,απομακρυνοντας τον απο την πραγματικοτητα και κοινη λογικη.
   Δεν βλεπω καποιον εμπειροπολεμο,αντιθετως πολλους λιβανιστες και εγκληματιες πολεμου που απλα απο τοπικοι διοικητες εγιναν αρχηγοι στρατευματος με ο,τι συνεπαγεται αυτο για την ποιοτητα των συγκρουσεων.
   Ναυτικο και αεροπορια,απλα εχουν διοικητες με ημερομηνια ληξης και ενα δηλητηριασμενο κλιμα που διαχεεται σε ολες τις βαθμιδες,με τον φοβο και την απειλη της κατηγοριας ως γκιουλενιστη.
   Θυμιζει λιγο τα δικο μας κυνηγι μαγισσων που οσοι αξιωματικοι μπηκαν η βγηκαν στις σχολες την περιοδο της επταετιας θεωρουνταν χουντικοι και αποδιοπομπαιοι.

   • Ανδρέας

    Τον θεωρείς κλινικά ψυχοπαθή;
    Οι νέοι διοικητές κάτι θα εχουν μάθει όσο και αν οι επιδόσεις δειχνουν ότι έχουν και αυτοί ζητημα με την αριστεία. Συμφωνώ και με την απάντησή σου στον φίλο S.P.

    • M.K.E

     Ναι,ειναι ιδιαζουσα περιπτωση ψυχωτικου με παραληρηματικες εκφανσεις και εντονη ασταθεια που υπαγορευεται απο ισχυρο συναισθηματισμο.Ο,τι απαγορευεται δλδ στη διεθνη πολιτικη και διπλωματια.Αν σιγα σιγα αρχισουμε να διαβαζουμε οτι ο προφητης τον προοριζε η οτι του εστειλε μηνυμα σε ονειρο,μην εκπλαγουμε.
     Οι νεοι διοικητες,στο στρατο αναφερομαι πιο πολυ,εμαθαν μονο να απειλουν και να διαπρατουν εγκληματα εναντιον αμαχου πληθυσμου.Η αποκρυσταλωμενη εμπειρια του «σωζω το τομαρι μου» δεν αποτελει πολεμικη εμπειρια,ουτε επιτελικο χαρισμα.
     Μεσα σε ενα στρεβλο καθεστως,»αριστειο» αποτελει ο υπερθεματισμος των θεσεων του Πατισαχ,οπως και σε μας βεβαια σε πολιτικο επιπεδο.
     Οταν θα αρχισουν να ερχονται οι καινουριες παρτιδες με τα ξυλινα κιβωτια σκεπασμενα με την ημισεληνο και τα βιντεακια στο youtube θα κανουν δωρεαν διαφημηση σε πραγματικες συνθηκες, οπλων,τοτε θα μετρανε και οι καινουριοι αρχηγοι μερες,εχοντας απογοητευσει τα μεσσιανιστικα ονειρα του νεοσουλτανου.

 • S. P.

  Ανεξαρτήτως αλλαγών προσώπων, η στρατηγική της γείτονος δεν θα αλλάξει σημαντικά. Οι μονομερείς διεκδικήσεις θα παραμείνουν, οι παραβάσεις / παραβιάσεις θα παραμείνουν και το casus belli θα συνεχίσει να υφίσταται. Δεν πρέπει να περιμένουμε τις κινήσεις της άλλης πλευράς για να διαμορφώσουμε πολιτική και στρατηγική – θα πρέπει να έχουμε (και να τηρούμε) την δική μας εθνική agenda.

  • M.K.E

   Οσοι η Τουρκια εχει την σημερινη μορφη,εδαφικη,κοινωνικη,πολιτικη,οικονομικη,αποτελει ουτοπια να θεωρουμε οτι θα αλλαξει κατι προς το καλυτερο στις μεταξυ μας σχεσεις.
   Μεντερες,Ιπεκτσι,Ετσεβιτ,Οζαλ,Τσιλερ,Ερντογαν,αποτελουν απλα εκφραστες της ιδιας και απαραλλαχτης Οθωμανικης πολιτικης και επεκτατισμου.
   Η εναλλαγη του εσωτερικου πολιτικου συσχετισμου δεν αλλαζει την πολιτικη καταπιεσης των εθνοτικων-θρησκευτικων μαζων,ουτε τις βλεψεις του τραυματισμενου υποσυνειδητου της τουρκικης ελιτ μετα την σταδιακη απωλεια εδαφων και επιρροης της Οθωμανικης αυτοκτατοριας.
   Η Αρμενια δεν εχασε απο την σταθερη και εχθρικη σταση και υπενθυμιση διεθνως των τουρκικων θηριωδιων.Σειρα μας να ξεδιαλυνουμε τις ψευδαισθησεις που εθρεψαν και καλλιεργησαν εντεχνως παρα πολλοι τοσο εντος οσο και εκτος Ελλαδος με τα αναλογα κερδη μικρα η μεγαλα σε ενα πληθος ανθρωπων που κοιτουν μονο το προσωπικο συμφερον.

  • Stam

   O Σουλτάνος είναι πλέον ο μόνος και αδιαμφισβήτητος «παίκτης». Έχω την αίσθηση πάντως πως η Δύση κάτι περιμένει για να τελειώνει μια και καλή μαζί του. Δεν γνωρίζω αν αυτό θα είναι η αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους, δεν αμφιβάλλω ότι κάποια στιγμή η «συμμαχία» – συνεργασία με την Ρωσία θα πάει στον αγύριστο, ίσως κάτι «διαφορετικό» (ασύμετρο) θέσει τις βάσεις για μία ουσιαστική αλλαγή στην περιοχή μας. Γεγονός πάντως είναι πως η Τουρκία προσπαθεί να αποδεσμευτεί από την μειονεκτική θέση στην οποία έχει περιέλθει με την ανεκδιήγητη πολιτική του Σουλτάνου. (Για να μην αναφερθώ και στην πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» όπως την είχε φανταστεί ο βεζίρης Αχμέτ.

 • nonfactor

  «έλαβε τις αποφάσεις του με συνοπτικές διαδικασίες εντός τεσσάρων ωρών.
  Συγκριτικά, οι συνεδριάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου
  πραγματοποιούνταν προ του πραξικοπήματος σε αίθουσα του τουρκικού
  Γενικού Επιτελείου και διαρκούσαν έως και τρεις ημέρες.»

  Έτσι νικάνε τα καθεστώτα … την γραφειοκρατία!

  Πέρα από τον χαβαλέ:

  Καρατομήσεις, προσαγωγές, «υπερπηδήσεις» ιεραρχίας στην ηγεσία και ποιος ξέρει τι άλλο παρασκηνιακά… Εντάξει είναι γνωστό πως βάζει στις ΤΕΔ «δικούς» του ανθρώπους, αλλα μου δίνει και την εντύπωση πως δημιουργεί «χώρο» για τα φυτώρια των σχολών του όταν αυτά βγουν ( σε 1,2,3 χρόνια;).

 • Το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας TRT δημοσίευσε σήμερα αγγλόφωνο
  βίντεο με τίτλο «Επέκταση επιχειρήσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων»,
  στο οποίο μετά από αναφορά στις πρόσφατες αλλαγές στην στρατιωτική
  ηγεσία και χοντροκομμένη προπαγάνδα για το μέγεθος της τουρκικής
  στρατιωτικής ισχύος των «πάνω από 1.000 μαχητικών αεροσκαφών»,
  παρουσιάζει απόσπασμα της πρόσφατης ομιλίας του Reccep Tayyip Erdogan
  στην Μαλάτεια όπου ουσιαστικά προαναγγέλλει νέα τουρκική επιχείρηση στην
  Συρία.
  https://twitter.com/trtworld/status/896451737556459520

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Και 40.000.000 εφεδρείες!
   Όταν σας λέω ότι χωρίς «μεγέθη» αισθάνονται σάν ακρωτηριασμένοι …

 • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

  Το βασικό μου ερώτημα είναι το εξής. Ο νεοπροαχθείς σε ΑΓΕΣ Στρ. Γιασάρ Γκιουλέρ προέρχεται από την Τουρκική Στρατοχωροφυλακή (Jandarma). Από πότε τέως αρχηγοί Στρατοχωροφυλακής προάγονται στην θέση ΑΓΕΣ στην Τουρκία; Εξ’ άλλου μετά την αποτυχούσα απόπειρα του πραξικοπήματος στις 15-16/07/2016 δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις με την Στρατοχωροφυλακή να υπάγεται υπό την αιγίδα του Τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών; Συνεπώς, τι έχουμε εδώ; «Επιβράβευση» της Στρατοχωροφυλακής για την «σωστή πολιτική της στάση» («political correctness») κατά την διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος, ή την ένδειξη δημιουργίας μίας δομής «πραιτωριανής φρουράς» του καθεστώτος Ερντογκάν παράλληλης με την Σαουδαραβική Εθνική Φρουρά; Ένα έγγραφο ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (σύνδεσμος ιστοσελίδας μέσω περιοδικού «Πτήση κ΄ Διάστημα» – «Sound of Silence Group»), υποστηρίζει ότι εντός της Τουρκίας υπάρχει και αριθμός παρακρατικών οπλισμένων οργανώσεων με την συμμετοχή αποταχθέντων αλλά κι εν ενεργεία Τούρκων αξ. οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του «μεγάλου Σουλτάνου» (χαρακτηριστικά αναφέρεται η SADAT κ.ά.).

  • Ivy Chris

   Ασχέτως αν από τη Στρατοχωροφυλακή μεταπηδά σε ΑΓΕΣ, πρώτερα έχει υπηρετήσει σαν διοικητής μηχανοκίνητης ταχιαρχίας και επίσης σαν Υπ/της στη Νότια Πτέρυγα Πληροφοριών του ΝΑΤΟ στη Ναπολι.
   Συνεπώς, το πλεονέκτημά του είναι η απόλυτη αφοσίωση στο δόγμα Ερντογαν – καθώς και των υπολοίπων- και καταδεικνύει τον σχεδόν απόλυτο πλέον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το ΑΚP που αποτελεί και τη νόμιμη «πραιτωριανή φρουρά»…
   Η τουρκία δεν είναι έτοιμη, αλλά ετοιμάζεται μεθοδικά και θεωρώ ότι θέλει ακόμη 5-7 χρόνια για να βάλει σε εφαρμογή τις επιδιώξεις της στη περιοχή.
   Μας απομένει λίγος χρόνος, αλλά ικανός, αρκεί να τύχουν πράξης εκείνες οι ενέργειες τις οποίες αρκετοί -ειδήμονες & μη- έχουν επισημάνει στο συγκεκριμένο site προκειμένου να αναιρέσουν εν τη πράξη οποιαδήποτε σκέψη.
   Στοχευμένες & έξυπνες κινήσεις σε συγκεκριμένους τομείς που δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα.
   Συγκεκριμένα σε 5 τομείς των ΕΕΔ & €5Δισ απαιτούνται
   Aναβάθμιση Leo 2A4, & MLRS, απόκτηση MLRS & PZH2000
   -//- MEKO
   -//- AH-64 Apache
   -//- F-16 & όπλα
   -//- Patriot & Hawks &
   απόκτηση UCAV’s

   • M.K.E

    Ελεγχος των ΤΕΔ δεν υπαρχει,εφοσον οι ταξεις των κατωτερων στελεχων αλλα και πολλων ανωτερων δεν ειναι ουσιαστικα με τον εντογαν.Πρεπει να περασουν πολλα χρονια για να αποκτησει μια σημαντικη μαζα που θα του ειναι φιλα προσκειμενη και να γινει πραιτωριανη φρουρα και αν αληθευει και το προσφατο δημοσιευμα οτι μονο το 1% εως δυο τα εκατο εντος του στρατευματος τον εμπιστευεται,τοτε μαλλον εχει γερο προβλημα.
    Η επιλογη εκ της Στρατοχωροφυλακης,αποδεικνυει τον μελλοντικο προσανατολισμο των ΤΕΔ και το επειγον του θεματος που εχουν,δλδ το κουρδικο.Και για εμας ειναι μια καλη εξελιξη τροπον τινα μιας και ο Α/ΓΕΣ εχει μαυρα μεσανυχτα τοσο απο επιχειρησεις μεγαλων και διαφορετικων σχηματισμων αλλα και ως τακτικο στρατευμα.Εχει μεγαλη διαφορα ο σχεδιασμος μπλοκων και αποκλεισμων χωριων με ενεδρες και βασανιστηρια και οι επιχειρησεις με ετεροκλητες μοναδες,η υποστηριξη τους και η μετακινηση τους.
    Απλα αποτελει ακομη εναν «πιστο» που θα κοιταξει να ικανοποιησει οσο μπορει τον σουλτανο.Η πραγματικοτητα ομως καραδοκει και ειναι αμειλικτη,ιδιως ανατολικα και με την εμπλοκη πολυ μεγαλων παικτων.

  • Έχει ξανασυμβεί. Το 2011 τοποθετήθηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ο προερχόμενος από την Χωροφυλακή Στρατηγός Necdet Özel μετά τις συλλήψεις πολλών εν ενεργεία ανώτατων αξιωματικών για τα σχέδια συνωμοσίας Ergenekon και Balyoz. Όπως έλεγαν τότε διάφοροι οπαδοί του ΑΚΡ ήταν «ο Στρατηγός που προσεύχεται 5 φορές την ημέρα».
   Ο Güler ανέλαβε τη διοίκηση της Χωροφυλακής μετά το πραξικόπημα για να μην διαταραχθούν οι επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ κατά τη μετάβαση από το Υπουργείο Άμυνας στο Εσωτερικών και να υπάρχει «έμπιστη» ηγεσία σε περίπτωση νέας προσπάθειας ανατροπής της ισλαμικής κυβέρνησης.

   • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

    Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Προς τους συντάκτες της ιστοσελίδας e-Amyna, πραγματικά φοβήθηκα όταν έχασα πρόσβαση προς την ιστοσελίδα σας για έναν αριθμό ημερών (σχεδόν μία εβδομάδα) από Η.Π.Α. Υπήρξε τεχνικό πρόβλημα ή εκ των έξω εσκεμμένη δολιοφθορά πληροφοριακού πολέμου (hacking – cyber attack);