Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου

35
Συγκέντρωση υπέρ του «Ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση στην πλατεία Yenikapi της Κωνσταντινούπολης στις 8 Απριλίου 2017. Φωτογραφία: Kostas Tsironis/Bloomberg

Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση εκφράζει ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Τουρκία Michael Link. Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Αυτό που είναι προβληματικό -και το έχουμε συγκρατήσει στην ενδιάμεση έκθεσή μας- είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του «Όχι» αντιμετώπισαν τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα όταν ήθελαν να πραγματοποιήσουν δημόσιες συγκεντρώσεις. Ή -σε αντίθεση με την εκστρατεία του «Ναι»- έζησαν συχνά τις επεμβάσεις της αστυνομίας. Επίσης υπήρξαν βίαια επεισόδια και προσπάθειες εκφοβισμού αλλά και μια μονομερής κάλυψη εκ μέρους των ΜΜΕ. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της αποστολής μας».

Αναλυτές εκτιμούν πως η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan αποτελεί ένδειξη της αμφίρροπης μάχης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κάτι που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις:

 • Η δημοσκόπηση της εταιρείας Konsensus με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) σε δείγμα 2.000 ατόμων καταγράφει επικράτηση του «Ναι» με ποσοστό 51,2% και περιθώριο λάθους συν/πλην 2,1%.
 • Η δημοσκόπηση της εταιρείας ANAR που διεξήχθη μεταξύ 5 και 10 Απριλίου δείχνει επικράτηση του «Ναι» με 52% και περιθώριο λάθους το 1,51%.
 • Η έρευνα του Κέντρου Δημοσκοπήσεων Ευρασίας (ΑΚΑΜ), το οποίο έχει ξεχωρίσει με τις ορθές προβλέψεις του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, δείχνει σαφές προβάδισμα του «Όχι» με ποσοστό 53,75%. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 26 επαρχίες της Τουρκίας με τη συμμετοχή 8.160 ατόμων δείχνει ότι περίπου 3 στους 10 υποστηρικτές του ΑΚΡ δεν υποστηρίζουν το πακέτο της συνταγματικής αναθεώρησης. Στο Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), του οποίου η ηγεσία αποφάσισε να υποστηρίξει το «Ναι», περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους του κόμματος ψηφίζουν «Όχι». Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεμαλικού CHP, «Ναι» ψηφίζει μόλις το 1% της κομματικής βάσης. Στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) το ποσοστό του «Ναι» είναι μόλις 3,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του AKAM, Kemal Özkiraz, δήλωσε δημόσια στο Halk TV πως θα κλείσει την εταιρεία του αν δεν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή της και δεν επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Οι βασικές προβλέψεις της συνταγματικής μεταρρύθμισης

Βάσει τις συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος θα συγκεντρώσει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους. Ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς. Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη.

Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα κάθε πέντε χρόνια, έναντι τεσσάρων που ισχύει τώρα. Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600, ενώ το όριο ηλικίας του εκλέγεσθαι θα μειωθεί από τα 25 έτη που είναι τώρα στα 18. Το κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να μπορεί να καταρτίζει, να τροποποιεί και να καταργεί νόμους. Επίσης θα ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου, όμως αυτός θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για τους τομείς που αφορούν τις διευρυμένες εκτελεστικές του εξουσίες. Αντίθετα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα τα οποία ρυθμίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους. Αν ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητεί να διενεργηθεί έρευνα, όμως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με διευρυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων.

Το προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης ορίζει την 3η Νοεμβρίου 2019 ως ημερομηνία των επόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Ο πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετή θητεία και για δύο φορές το ανώτατο. Ο Recep Tayyip Erdoğan, 63 ετών σήμερα, εκλέχθηκε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 αφού διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας επί 12 χρόνια. Η τρέχουσα θητεία του ως πρόεδρος δεν θα προσμετράται όταν αλλάξει το σύστημα. Οπότε, ο ισλαμιστής ηγέτης που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029. Με δεδομένο ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του έχουν κερδίσει την τελευταία δεκαπενταετία και τις 11 εκλογικές αναμετρήσεις (πέντε βουλευτικές, μία προεδρική, τρεις τοπικές και δύο δημοψηφίσματα), τυχόν επικράτηση του «Όχι» θα σημάνει μια άνευ προηγουμένου περίοδο αστάθειας και έντασης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

 • Cynaegeirus

  «Οπότε, ο ισλαμιστής ηγέτης που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029. Με δεδομένο ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του έχουν κερδίσει την τελευταία δεκαπενταετία και τις 11 εκλογικές αναμετρήσεις (πέντε βουλευτικές, μία προεδρική, τρεις τοπικές και δύο δημοψηφίσματα), τυχόν επικράτηση του «Όχι» θα σημάνει μια άνευ προηγουμένου περίοδο αστάθειας και έντασης στο εσωτερικό της Τουρκίας.»

  26 χρόνια ένας άνθρωπος…

  Τυχόν επικράτηση του όχι ίσως να οδηγήσει σε εμφύλιο μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών χωρίς να υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ των θρησκευτικών αιρέσεων ή των 37 εθνών της τουρκίας

  • LaM

   Cynaegeirus, μην κανεις λάθος όμως… Ηδη το 50-50 είναι ηττα για τον Ερντογάν. Αρχικά ολοι προεξοφλουσαν θηριωδη νικη του, οπότε τωρα που θα κριθει στο νημα αλλαζουν οι συσχετισμοι. Επισης, θυμιζω ότι είναι ενας ανθρωπος με βεβαρημένη υγεια, και πολλους εχθρούς.
   Συνολικά, αυτό ποου θέλω να πω, είναι ότι ας ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ποια μπορει να είναι η επομενη μερα στην Τουρκία της μετά-Ερντογαν εποχη. Μπορει να μην είναι τοσο μακριά όσο νομίζουμε, ακομα και αν κερδίσει το δημοψήφισμα.

   • Πάτε καλά;

    Η μετα-Ερντογάν εποχή εξαρτάται πολύ από το πώς θα φύγει ο Ερντο. Με εκλογές; Με φυσικό θάνατο; Με πραξικόπημα; Με δολοφονία;Αυτή τη στιγμή κανείς θνητός δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον στους απέναντι (και εν μέρει και σε εμάς).

   • M.K.E

    Φιλε μου,θα ηθελα πραγματικα να υπηρχε περιθωριο για σκεψη αλλα βλεπω η πολυκατοικια διπλα στην παλια μονοκατοικια μας να τριζει και κομματια να πεφτουν στην αυλη μας και οχι μονο.Ας ελπισουμε μην γυρει προς το μερος μας και ας μαζευουμε τα μπαζα και να κανουμε επιδιορθωσεις μονο στην δικη μας πλευρα.

  • Πέτρος Αντωνίου

   Παιδιά, μπορεί ο μεγαλοϊδεατισμός και κατ’ επέκταση η τρέλα του να τον έχουν κάνει τον πιο αντιπαθητικό τούρκο πολιτικό (εδώ και πολλές δεκαετίες) για όλους τους Έλληνες, το ίδιο όμως αντιπαθητικός αλλά και απρόβλεπτος είναι και για τους Αμερικάνους, και τους Ρώσους αλλά και τους Ευρωπαίους. Δεν μπορώ ούτε στο ελάχιστο να κάνω πρόβλεψη για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος (μια μικρή ή μεγάλη νοθεία την θεωρώ πιο σίγουρη και από την περιστροφή της Γης) μπορώ όμως με βεβαιότητα να πω ότι σαν χώρα και μέσα στο παγκόσμιο παιχνίδι ισορροπιών – συμμαχιών μας συμφέρει μια ικανοποιητική επικράτηση του ΝΑΙ. Ακόμη και αν ζητήσει γονυπετής συγνώμη από όσους Ευρωπαίους (και όχι μόνο) πρόσβαλε πάλι κανείς δεν πρόκειται να τον εμπιστευτεί. Είδαμε τι είδους αποκατάσταση σχέσεων έκανε με την Ρωσία μετά την επιστολή συγνώμης στον Πούτιν. Όσο για εμάς, καλύτερα να έχουμε δίπλα μας έναν δηλωμένο εχθρό που όμως δεν τον πάει κανείς άλλος ηγέτης στον κόσμο, παρά κάποιον άλλο που μπορεί να επαναφέρει τις συμμαχίες της Τουρκίας αλλά θα εξακολουθεί να είναι εχθρός μας (με χαμηλότερους τόνους αλλά πολύ πιο απρόβλεπτος) όπως είναι το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας

  • binio

   Δεν παίζει ενδεχόμενο εμφ πόλεμου. Εδώ στην Γερμανία έχει και από τους 2. Απλά του «Ναι» είναι πολύ οργανωμένοι και ελέγχουν τα πάντα. Τώρα εάν το αποτέλεσμα από Γερμανία είναι υπέρ του «όχι » θα οφείλεται κυρίως σε Κουρδους, Κεμαλιστες και Άραμαιους. Και τότε μόνο θα μπορέσω να εκτιμήσω ανάλογα με το τι θα δω. Πάντως άμα γίνει εμφ-Πολ. Τα σημάδια θα ξεκινήσουν από Γερμανία,όπου οι μεν θα την πέσουν στους δεν. Κλείνοντας οφείλω να καταθέσω την εμπειρία μου από την συμπεριφορά των Τούρκων την επόμενη του «»Πραξικοπηματος», όπου για 2 μέρες ο ένας κοίταζε τον άλλο με μισό μάτι και μιλούσαν με δυσκολία για το τι πίστευαν, ακόμα και στους μη Τούρκους συναδέλφους. Άσε που κάποιοι, που είχαν κλείσει διακοπές εκτός Τουρκίας, τις άλλαξαν και πήγαν Τουρκία να δώσουν το παρόν. Ξέρετε ρε γκαρντασια , τι με ενοχλεί; . εδώ και ένα μήνα, υπάρχουν εκπομπές στην Γερμανική τηλεόραση που έχουν ως θέμα την Τουρκία, με καλεσμένους επιφανείς Τούρκο-Γερμανούς. Ασχέτως εάν περνάνε τον Ερντογαν γεννεες 14 ή αν τον υποστηρίζουν. Και το συμπέρασμα μου είναι, ότι η Τουρκία ,είναι κάπως «πολύτιμη » για την Γερμανία ή ότι η Γερμανία τέλει υπό τουρκική «ομηρεία «. Και περισσότερο με τρέλανει ότι υπάρχουν Τούρκοι σε όλα τα πόστα, από όλες τις μεριές (κεμαλικοι-ισλαμικοι) ,που την επομένη θα συνεχίσουν να δουλεύουν για την περαιτέρω «αλληλοεξαρτηση» των. Και εμείς οι ΆΧΡΗΣΤΟΙ δεν κατάφεραμε να εισχωρησουμε στο γερμανικόσύστημα όπως αυτοί. και το μόνο που μας νοιάζει… είναι το εγώ μας και όχι το εμείς. Κυριακή του Πάσχα θα στηθω στην τηλεόραση να δω πολιτικές εκπομπές και από τρίτη θα πάρω κλίμα από τους συναδέλφους. Και θα επανέλθω.

   • Πάτε καλά;

    Στη Γερμανία τα πράγματα δεν είναι πολωμένα γιατί κανείς δε θα ζήσει με τις συνέπεις της ψήφου του. Στην γενέτερα είναι αλλιώς όμως (food for thought για τις ψήφους των αποδήμων δίχως ποσόστωση αυτό). Τώρα για τη Γερμανία, ο Αχέροντας τα ξέρει καλύτερα αλλά νομίζω ο κυρίαρχος λόγος είναι οι παραδοσιακά ΚΑΚΕΣ σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας που πλην ψυχρού πολέμου δεν ήταν ποτέ σύμμαχοι. Πάντως μιας και πιάσατε το γερμανόφωνο κόσμο, στη Βιέννη από όσο ξέρω το ελλαδικό στοιχείο κατέφερε να έχει θέσεις σε υψηλό επίπεδο.

    ΥΓ. Μη μπερδεύεις επίσης την ηπειρωτική Ευρώπη με τον αγγλοσαξονικό κόσμο όπου οι ξένοι και κατ’επέκταση οι Έλληνες, έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανέλιξης και εξέλιξης. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, είτε μιλάμε για Ρωσία είτε για Γερμανία τα πράγματα είναι πιο…σφιχτά.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ὁ Αχέρων ενημερώνεται περί των εν Γερμανία τεκταινομένων από ἑλληνικές κυρίως πηγές,όπως το Άρδην

     http://www.defence-point.gr/news/?p=159016

     στην ανωτέρω παραπομπή γίνεται και φευγαλέα αναφορά στην γερμανική διάσταση του ιδρύματος Σόρρος,ἄν έχεις το τεύχος,ἤ ἄν μπορείς να το βρείς,ρίξε μια ματιά.
     Οφθαλμοφανές πάντως,είναι ότι οἱ Τούρκοι αντιμετωπίζονται με εύνοια στην Γερμανία,και στις κοινωνικές παροχές,όπως κατοικίες των δημοτικών οργανισμών κατοικίας και ανοικοδομήσεως,στα κοινωνικά επιδόματα,και την ανοχή σε δραστηριότητες των συλλόγων και μουφτειών,κ.ο.κ.
     Ἡ Ντώϋτσε Μπάνκ,απευθύνεται σε τουρκικής προελεύσεως πελάτες με τουρκόφωνους συμβούλους και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία ἄν πρόκειται για μπίζνες με Τουρκία.
     Αλλά,και σύμφωνα με τεύχος της παληάς «Στρατηγικής»,περί το 2000,ένα τουρκικό μουσουλμανικό τάγμα,απολάμβανε στηρίξεως από τον γερμανικό τεκτονισμό.
     Εκτός όλων των ανωτέρω,είναι ίσως χαρακτηριστικό και σημαδιακό,ότι στο αεροδρόμιο της Στουττγάρδης,οἱ ανακοινώσεις γίνονται σε τρείς γλώσσες:γερμανικά,αγγλικά,και τουρκικά.

     • Πάτε καλά;

      Και με αυτή τη χώρα, με την οποία έχουμε παραδοσιακά κακές σχέσεις, πήγαμε και κάναμε στενή συμμαχία, εγκαταλείποντας τις θαλάσσιες δυνάμεις. Καλά να πάθουμε…

     • nonfactor

      Προσυπογράφω τα περισσότερα. Τα υπόλοιπα ΟΧΙ, αγαπητέ «συντοπίτη» Αχέρωντα!!! Και όχι γιατί διαφωνώ, αλλά γιατί δεν έχω ιδέα! χεχε.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Πραγματικά,πολλές φορές περιμένουμε να μάθουμε από άλλους,που υποτίθεται γνωρίζουν καλύτερα από εμάς,τί συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.
      Σχηματίζουμε «γνώμη»,στηριγμένη στην «γνώση» που αντλούμε από την τηλεόραση,τον τύπο,το διαδίκτυο,από ενημερωμένους φίλους και γνωστούς,και το πιό ωραίο,ψηφίζουμε κιόλας με βάση όλα αυτά…

    • binio

     Αδερφέ μου, οφειλω να εξηγήσω τι εννοώ. Οι Τούρκοι στην Γερμανία μπήκαν στο Γερμανικό σύστημα και το ελέγχουν. Δηλαδη δουλευεουν προς όφελος της πατρίδας τους . Είτε κάνοντας δουλειές με εταιριες κσι προϊόντα από την Τουρκία. Είτε εχουν πλασαριστεί σε ολα τα μεγάλα συνδικάτα σε θέσεις ευθύνης. Ειτε ως ηθοποιοί σε γερμανικες σειρές σατυρικοι ηθοποιοί, αστυνομία κλπ κσι περασαν τεχνηεντος την οικονα οτι ειναι ενα κομμάτι της Γερμανικής κοινωνίας. Το τι γίνεται Αυστρία δεν το γνωρίζω. Εγω μένω Γερμανία τα τελευταία 4 χρόνια, και τα 2 τελευταία στο Kreis Ludwigsburg. Συμφωνο μαζί σου οτι στον κόσμο των ναυτικών δυνάμεων οι Έλληνες ανελιχθησαν, ωστοδο δεν αντιλήφθηκα κέρδος στην έρμη την ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΑΣ. Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται και σε μειωμένη μου πληροφόρηση. Εγω πάντως στο εργοστάσιο τους βλέπω τους Τούρκους να κοιτουν ο ενας τον αλλο με καχυποψία.

     • Πάτε καλά;

      Μα δε λέω κάτιι διαφορετικό για σένα, ξαναδιάβασε τι γράφω φίλτατε :D. ‘Οσο για τις ναυτικές δυνάμεις, για αρχή ψάξε το όριο στα πόσα όπλα μπορούν να πουλούν οι αμερικάνοι απέναντι δίχως να δώσουν αντίστοιχο αριθμό και σε μας και έπονται και πολλά άλλα.

   • M.K.E

    Φιλε,μην πληγωνεσαι με το τι θα μπορουσαμε να κανουμε και δεν το καναμε.Ειναι ιδιωνυμο της φυλης μας.Η Γερμανια ηταν και ειναι πολυ κοντα στην Ελλαδα για να δημιουργησει νοοτροπια διασπορας και ομογενειας με αποτελεσμα το ονειρο του καθε μεταναστη ηταν να γυρισει με λεφτα πισω οταν θα εβγαινε στην συνταξη η οταν θα εκανε ενα καλο αποθεμα,φυσικα χωρις να ειμαστε απολυτοι και χωρις να τους βαζουμε ολους στο ιδιο καζανι.Ποιος πηγαινε γερμανια μεχρι το 2004;πολυ λιγοι.Ποσοι απεκτησαν νοοτροπια και κουλτουρα γερμανιας και συνειδηση ομογενη;αλλοι τοσοι και λιγοτεροι.Η γερμανια (ξανα)ανακαλυφθηκε οταν αρχισε η κριση.Οταν λοιπον υπαρχει η νοοτροπια του φευγα,κοσμος ο οποιος ακομη δεν εχει εγκλιματιστει-εγκατασταθει-δημιουργησει οικογενεια εκει,ειναι φυσικο οτι δεν θα μπορεσουμε συντομα να δημιουργησουμε ενα πλεγμα ομογενων αναλογο της Αμερικης η της Αυστραλιας.
    Οσον αφορα την πολυτιμοτητα της Τουρκιας σε θεματα επενδυσεων,αυτη οντως υπαρχει για πολλες χωρες,αλλα μαλλον το γενικοτερο οικονομικο κλιμα και πολεμος συμφεροντων ακυρωνουν τις οποιες αναστολες και απωλειες για μελλοντικα σχεδια που σιγουρα εχουν προβλεφθει.

 • Πάτε καλά;

  Καλημέρα.
  α)Λέει ο πρόεδρος του ΑΚΑΜ θα κλείσει την εταιρία αν δεν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του. Μωρέ ακόμα και αν δεν την κλείσεις, θα στην κλείσει ο Σουλτάνος είτε για να σε εκδικηθεί είτε έμμεσα καθότι μετά δε θα έχεις λόγο ύπαρξης.
  β)Face to face poll, κλαίω, τούτοι είναι πιο άμπαλοι και από τους δικούς μας.
  γ)Και ερχ΄μαστε στο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί: Τι θα έχει χειρότερες επιδράσεις για τους γέιτονες- ένα οριακό ΟΧΙ ή ένα οριακό ΝΑΙ;

  Κλείνω προς τη δεύτερη εκδοχή γιατί η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη. Αντιθέτως, ένα οριακό ΟΧΙ θα αφήσει ελπίδες για επαναεκκοσμίκευση της Τουρκίας και ένα ψήγμα λογικής και αξιοκρατίας στους δίπλα.

  Αν πάντως μπουν σε εμφύλιο, θα πρέπει κάποιος να θυμίσει στον σουλτάνο όλες τις δηλώσεις υποτίμησης που έκανε για τους…γκιαούρηδες. Γιατί όπως λέει και ο Εκκλησιαστής, για όλα υπάρχει ο κατάλληλος καιρός και τίποτα δε μένει σταθερό και καλό είναι να μην προσβάλλουμε τρίτους καθότι οι έσχατοι έσονται πρώτοι κατά τας Γραφάς…

  • Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν (όταν) ξαναγίνει κίνημα θα είναι πολύ αιματηρό, θα σφάξουν επί τόπου οποιονδήποτε βγει στο δρόμο κι επιχειρήσει να αντιταχθεί. Δεν θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος δυο φορές.
   Και τότε ναι, θα γίνει εμφύλιος γιατί και ο Σουλτάνος θα έχει λάβει τα μέτρα του.

  • M.K.E

   Φιλε μου ετσι οπως ηρθαν τα πραγματα,δεν υπαρχει οριακο ναι η οχι,δεν υπαρχει καν ναι η οχι.Υπαρχει ενα υπερκορο περιβαλλον με τη μεγιστη πιεση στην αδιαβατικη καμπυλη που περιμενει μια σπιθα για εκτονωση της πυριτιδαποθηκης που λεγεται Τουρκια και αυτη η σπιθα θα ερθει απο μεσα.Σκεψου μονο οτι οι απελπισμενοι αντικαθεστωτικοι στην επικρατηση του ναι(οριακο η κανονικο) τι τρελα θα τους πιασει και τι μπορει να τους οδηγησει αυτη η τρελα να κανουν,οπως και αν επικρατησει το οχι,τι στροφη θα δωσει στην βιδα του λουκουματζη που θα απελευθερωσει απο κανονες και καλυψη καθε παραστρατιωτικη οργανωση που εχει(και ειναι πολλες).

   • Πάτε καλά;

    Μωρέ ναι, η Τουρκία θρέφει τους καρπούς των αμαρτιών της τώρα: την καταπίεση, τη βία, το μωσιακό κοκ. Απλά πιστεύω πως με το οριακό ΝΑΙ θα είναι κάπως χειρότερα για αυτούς τα πράγματα, το οριακό ΟΧΙ μπορεί να σημαίνει πως αν πεθάνει τα πράγματα θα στρώσουν για τους δίπλα.

 • tamam

  Θεωρώ απίθανο να χάσει ο Ερντογαν σικέ κάλπες. Ειμαι σιγουρος πως και τα δέντρα θα ψηφισουν. Εχοντας λάβει υποψιν λοιπον αυτό, οι δημοσκοπήσεις ειναι κάπως μάταιες.

  • manolis

   Αντιθετως, εαν οι δημοσκοπήσεις δεν ειναι στημενες, μπορουν να βγαλουν προς τα εξω την οποια αντιθεση των τουρκων πολιτων πορος τον Ερντογαν ανωνυμα και χωρις αλλες επιπτωσεις. Παντως αν ο Ερντογαν παρει το …πασχαλινο (τυχαιο?) δημοψηφισμα εστω και οριακα, νομιζω οτι θα επιβαλλει παλι την αποψη του δια της πυγμης του και καμμια αναταραχη δεν θα υπαρχει πλεον στη γειτονα . Ουτως ή αλλως εχει δειξει οτι χρησιμοποιει τον τρομο για να επιβαλλει καταστασεις και ειδικα σε περιοδους αμφιρροπων εκλογων.

 • ajohn

  Δεν εχουμε πιθανον καταλαβει , οτι οι γεωπολιτικες εξελιξεις εχουν ξεκινησει/δρομολογηθει, ουτως η αλλως, το ναι, η, το οχι μικρη επιρρεια , θα εχει στην -πιστευω-κατακλυσμιαια εξελιξη ,που θα ακολουθησει, οπως αναφερει και συναδελφος σχολιαστης το οχι πιθανα θα φερει εμφυλιο πολεμο στην τουρκια και διαλυτικες τασεις, σε καθε περιπτωση ο τουρκος ηγετης , μαλλον θα ειναι ο μοιραιος ανθρωπος για την χωρα του… κοντος ψαλμος , αλληλουια!

 • ajohn

  θελω να ευχηθω τοσο στους διαχειριστες του ιστολογιου, οσο και σε ολους τους συμμετεχοντες
  καλο πασχα, και ανασταση πρωτα σε εμας τους ιδιους και επειτα στον τοπο μας, πρωτα η προσωπικη μας ανασταση και μετα της ελλαδας μας!

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Σε κάθε περίπτωση,το αποτέλεσμα θα ερμηνευθεί όπως βολεύει τους αμετακίνητους φίλους της Τουρκίας,και οἱ εγχώριοι δραγουμάνοι θα μας τα πρήξουν έτσι κι᾿αλλοιώς.
  Ανεξαρτήτως αποτελέσματος,ἡ διεθνής αντίδραση θα είναι πίστωση χρόνου για τον ΡΤΕ,και όπως συνήθως,ανοχή για την Τουρκία και τις κουτσουκέλες της.
  Πιστεύω ότι ὁ ΡΤΕ θα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος,ιδίως ἄν ἡ καθεστηκυία ἑλλαδική φοβία βρεί την ηθικοφιλοσοφική τεκμηρίωση που θα ανταποκρίνεται στα «νέα δεδομένα»,δλδ πρακτικώς την γνωστή καραμέλα περί «εξημερώσεως του θηρίου»,σε επικαιροποιημένη έκδοση.
  Αφού το βιλαέτι είναι δεδομένο,ἡ δέ διεθνής κοινότητα παγίως παλλακίδα της Τουρκίας,ἄς δούμε πώς θα επενεργήσει σε εσωτερικό επίπεδο στην γείτονα το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος.(δέν πιστεύω ότι ὁ ΡΤΕ θα έχει την τύχη του Μοσαντέκ,μπορεί όμως να έχει εκείνη του Μεντερές-εδώ όμως ανοίγει μεγάλη συζήτηση)
  Οριακό όχι,θα απορροφηθεί από το ΑΚΡ,το οποίο θα συνεχίσει την πολιτική του -και το κυνήγι μαγισσών- με στόχο πλέον τις επόμενες εκλογές,και ενδεχομένως έναν νέο γύρο μετά την επόμενη εκλογική νίκη.
  Οριακό ναί,θα δρομολογήσει την προεδρική ατζέντα,εξίσου αποφασιστικά όσο και ένα κραταιό ναί.
  Το πρόσταγμα των στιγμών,είναι το βιλαέτι να αποβάλει την ψυχολογία,νοοτροπία και αυτοματοποιημένη συμπεριφορά ζωντανού σάκου πυγμαχίας,και να καταστήσει σαφές ότι δέν θα παίξει αυτόν τον ρόλο.
  Το με ποιά ηγεσία,αλλά και με ποιόν λαό θα προτάξει ἡ Ἑλλάς την αξιοπρέπεια και την επιβίωση της,είναι βεβαίως ένα ενδιαφέρον αίνιγμα.

  • Πάτε καλά;

   Οι ψευδαισθήσεις κόβονται απότομα όταν συνειδητοποιήσεις πως δεν έχεις διέξοδο διαφυγής. Εξού και η τεράστια προσφορά του τρισμέγιστου ‘Ελληνα του Πόντου στη μητέρα πατρίδα: Έσπασε τον υβριδικό πόλεμο των κεμαλιστών, ακυρώνοντας την τακτική της Φιλανδοποίησης (που πιστεύω θα είχε αποτελέσματα) που θα οδηγούσε σε μοίρασμα του Αιγαίου και προέβη ξεκάθαρη δήλωση των προθέσεων των απέναντι με τέτοιο τρόπου που η ελ καθεστηκύια τάξη δεν μπορούσε να καμουφλάρει ως «μεμονωμένες περιπτώσεις».

  • M.K.E

   Φιλε μου καλη Ανασταση πρωτον και κυριον,και τα υπολοιπα επονται.Περι παλλακιδων:ιδιως οι ευρωπαιες και οχι μονο,ειναι διασημες οτι καινε καρδιες,πορτοφολια και οχι μονο και δεν εχουν μπεσα οποτε θα ημουν ιδιαιτερα περιεργος να δω τι πραγματικα σκοπευουν να κανουν στο σαραι.Καλως η κακως,φαινεται οτι ο τυπος που ονειρευεται κελεμπιες και ναργιλεδες εγινε μπιλια του φλιπερ και καθε του κινηση η υποστηριξη μιας θεσης συνοδευεται απο ενα χτυπημα που αναβει λαμπακια και αργα η γρηγορα θα καταληξει στο παρκινγκ.

   Οσο για μας,θα ενισχυσουμε με τους «εγκριτους» δημοσιογραφους μας την θεοποιηση της Τουρκιας,την τρομολαγνεια και τις ad hoc ανταποκρισεις απο Ελληνες ταξιδιωτες στην Τουρκια που θα μας λενε τον τρομο που βιωσαν σε συγκεκριμενες καταστασεις.

  • manolis

   Συμφωνω οτι ακομα και οριακό ναί, θα δρομολογήσει την προεδρική ατζέντα Ερντογαν. Πιστευω ομως οτι αυτη θα διαρκεσει οσο και ο ιδιος…

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Μανούσο,ὁ ΡΤΕ είναι ταυτόχρονα παράγων και αποδέκτης επιτυχίας.
    Πρόκειται για κλασσικό ενισχυτικό μηχανισμό:όσο αποδίδεις και δικαιώνεις ελπίδες,τόσο περισσότερες ελπίδες εναποτίθενται επάνω σου από το πόπολο.
    Και επειδή οἱ προσλαμβάνουσες του κοινού είναι γενικώς θυμικές,δημιουργούνται στα άτομα και επαγωγικά και στο κοινό αυτοεκπληρούμενες προσδοκίες,που γίνονται παραδοχές,προάγονται σε βεβαιότητες,και καταλήγουν ὡς προκαταλήψεις.
    Δηλαδή,από ένα σημείο και πέρα,παραμερίζεται ὁ ορθολογισμός,και αντικαθίσταται από μία αίσθηση του ανήκειν ἤ συνανήκειν,και ὡς φάρος προσανατολισμού,λειτουργεί κάποιος εκλεκτός (προσωπολατρεία).
    Έτσι και ὁ ΡΤΕ,από εκλογική νίκη σε εκλογική νίκη,και παρ᾿ότι αυτήν του την έδωσε ἡ ψήφος των οπαδών του,κατέστη κάτι σάν πατριάρχης που οδηγεί τον λαό του στον ορθό δρόμο,καθ᾿υπόδειξιν Κυρίου.
    Οἱ νίκες του,έχουν γίνει μυστηριακά φαινόμενα,που μόνο στον ίδιο οφείλονται,και ότι τον απειλεί,απειλεί και τον λαό του,και την χώρα ολόκληρη.
    Τα γνωστά και σε εμάς φαινόμενα εθναρχομεσσιανισμού,με μπαχαρικά ὰ λα τούρκα.
    Οπότε,ναί,ἡ διάρκεια του ΡΤΕ θα ορίσει και την διάρκεια της ατζέντας σε μεγάλο βαθμό,ενώ οἱ διάδοχοι θα πουλάνε ερντογανισμό ακόμα και ἄν έχουν άλλη ατζέντα-οἱ αδράνειες της πολιτικής προσλαμβάνουσας και ἡ υστέρηση των πολιτικών ανακλαστικών του κοινού θα το επιτρέψουν.

    @disqus_lru5NLkIA9:disqus

    Οἱ ψευδαισθήσεις της Ἑλλάδος δέν κόβονται ούτε όταν οἱ Τούρκοι αλεξιπτωτιστές προσεδαφίζονται στην Αγύρτα και το Κιόνελι,και το ΓΕΕΦ διαβεβαιώνει ότι «κάνουν ασκήσεις»…

    @ΜΚΕ
    Έχω την εντύπωση ότι οἱ ἐν λόγω παλλακίδες αλλού τρών’ πίνουν,αλλού πάν’ και το δίνουν,και ενώ υποτίθεται ότι κοιτούν το συμφέρον τους,στην πραγματικότητα επιδοτούν την Τουρκία.
    Και ὁ τύπος στο σαράϊ,έχει πολλούς «έγκριτους» απολογητές,όχι μόνο στην Ἑλλάδα.

    Καλή Ανάσταση.
    Γενικώς.

 • SPY_GR

  «Αυτή τη φορά, ο Ερντογάν εξήγησε τι απάντηση έδωσε στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που του πρότεινε να τον πάει στα ελληνικά νησιά που ήταν δίπλα για να τον σώσει τη μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος».
  Ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Σερκάν, του είπα, εγώ θέλω να πεθάνω στα χώματα της πατρίδας μου, δεν θα πάω σε εδάφη ΓΚΙΑΟΥΡΗΔΩΝ για να ζήσω εκεί μια ζωή ως αιχμάλωτος»

  Ρε λεβέντη Ταγίπ όταν ξεμπερδέψεις με το καλό από το δημοψήφισμα ξέκλεψε λίγο χρόνο και έλα πάρε μας μια ΠΙΤΑ!

  https://uploads.disquscdn.com/images/a4aded8906b886112b5cf1ee5ed6e369cc70707821d14ead711e49dada23a23f.jpg

  • nonfactor

   Άρα είναι ελληνικά τα νησιά απέναντι του. Χμμ…!!!

  • M.K.E

   Δεν σχολιαζω εσενα φιλε μου αλλα τα γραφομενα:τωρα μπορει να πει οτι εξουδετερωσε και τους πραξικοπηματιες με τη δυναμη της σκεψης..εκεινες τις ωρες εχει σημασια τι εκανε και τι εναγωνια τηλεφωνηματα πραγματοποιουσε και καβαλησε αεροπλανο και μιλουσε στο skype απο δωματιο βοηθητικο αλλα κανταφι πανω στο τρικυκλο…και επειδη ειναι τοσο ηρωας και μοιραιος γυρναει παντου με στρατο ολοκληρο..τελικα πολυ κεφτες αποδειχτηκε.

 • Larisaios

  Οι δημοσκοπήσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σε μια τετοια χώρα, με τόση τρομοκράτηση, τόσο άνιση μεταχείριση της αντιπολίτευσης και δίωξεις κάθε αντίθετης φωνής ελάχιστη αξία έχουν κατά την ταπεινή μου γνώμη. Προσωπικά, σαν απλός πολίτης και μη ειδήμονας δε θα αποτολμούσα πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είμαι όμως σίγουρος ότι ακόμη και αν υπερισχύσει το Όχι ο Σουλτάνος κάτι άλλο θα σκεφτεί για να φέρει το πολίτευμα στα μέτρα του και να κυβερνάει εσαεί αυτός και το σόι του (γιατί είναι και οικογενειάρχης και νοιάζεται για τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τους γαμπρούς του κλπ.). Αν αυτό θα είναι νέο δημοψήφισμα, παράταση εσαεί της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αναβολή των εκλογών επ αόριστο με αφορμή κάποιον πόλεμο (για παράδειγμα με την Ελλάδα…) δεν ξέρω, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Ταγίπ έχει ενα σωρό ιδέες στο τσεπάκι του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τα οπλα έτσι εύκολα.

  Τώρα στο άλλο θέμα, γιατί είναι τόσοι πολλοί οι Τούρκοι που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις στη Γερμανία σε σχέση με τους Έλληνες: Μα είναι πολύ περισσότεροι! Συγκεκριμένα πενταπλάσιοι από εμάς. Επίσης γιατί οι περισσότεροι Έλληνες ή επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από κάποιο διάστημα ή απλά παύουν να είναι Έλληνες, αφομοιώνονται στη Γερμανική κουλτούρα. Ειναι ένα από τα κακά του να είσαι Ευρωπαίος, ότι καποια στιγμή σε δέχονται σα δικό τους και γίνεσαι δικός τους: φυσικά ισχύει και το αντίστροφο, ας θυμηθούμε ποσοι συμπατριωτες μας έχουν γερμανικά ονόματα (Έβερτ, Μυράτ, Μπαχάουερ, Φιξ κλπ) που οι παππούδες τους ήταν κάποτε Γερμανοί ή Αυστριακοί που ήρθαν με τον Όθωνα ή λίγο αργότερα και που είναι πλέον Έλληνες…

 • Ivy Chris

  Χρόνια Πολλά σε όλους και εύχομαι Καλή Ανάσταση.
  Εύχομαι ολόψυχα στην επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της τουρκίας.
  Επικράτησή του μπορεί μεν να εγκαθιδρύσει ένα Ισλαμικό αυταρχικό κράτος επί μια δεκαετία τουλάχιστον, αλλά θα απελευθερώσει όλη την Ελληνική στρατηγική για την αναγκαιότητα υποστήριξης της Ελλάδας από το Δυτικό κόσμο.
  Της τελευταίας Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής χώρας πριν την άβυσσο.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Κοίτα,οἱ «ανάδοχοι» της Τουρκίας,και του «ήπιου,ανεκτικού,χαναφιτικού Ισλαμ της»,δέν έχουν ντροπή και τσίπα,όλο και κάτι θα βρούν για να την αβαντάρουν.
   Όταν έκανε ὁ Εβρέν την χούντα του,είπαν «ἄς μήν αφήσουμε να γίνει ἡ Τουρκία ένα δεύτερο Ιράν».
   Όταν κάνει την χούντα του ὁ ΡΤΕ,θα πούν «ἄς μήν αφήσουμε να γίνει ἡ Τουρκία ένα δεύτερο Νταές».
   Στο κάτω-κάτω,πρόκειται για πολιτειακό ζήτημα,(αύριο μπορεί να είναι πρόεδρος κάποιος κοσμικός,θεωρητικά),και όχι ανακήρυξη ισλαμικού καθεστώτος.
   Αλλά,και ἄν ακόμη ὁ ΡΤΕ επανεγκαθιδρύσει το χαλιφάτο που ίσχυε επί οθωμανίας,πάλι κάτι θα βρούν,όπως «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια των σφετεριστών του Νταές».
   Από προσχήματα,όρεξη νἄχεις…

 • Dimitris S.

  Χαιρετώ και εγώ με τη σειρά μου.

  Αν και δεν έχει νόημα, γιατί δε μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το επηρεάσουμε, το ζήτημα είναι να δούμε τι μας συμφέρει να συμβεί απέναντι. Νομίζω, ότι είτε «ναι», είτε «όχι», η όποια αντίδραση του τωρινού κατεστημένου απέναντι θα είναι στην ουσία ίδια και το μόνο που θα αλλάξει ίσως είναι η ένταση και ο ρυθμός των αλλαγών που συμβαίνουν εκεί. Όπως είπε και ο @kostaszangogiannis:disqus νωρίτερα, ακόμα και «όχι» να βγει, ο Έρντο δε θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, έχει αποδείξει ότι είναι σκληρό καρύδι και πολύ δραστήριος.
  Το clue της υπόθεσης που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας είναι πάγιες και δεν αλλάζουν, με όποια κυβέρνηση. Αυτές δε θα αλλάξουν είτε με ναι, είτε με όχι, είτε με Έρντο, είτε χωρίς αυτόν. Το ερώτημα το οποίο θέτω είναι αν αυτές οι διεκδικήσεις θα εκφραστούν πιο έντονα ή/και πιο σύντομα, μετά από ένα ναι ή μετά από ένα όχι.
  Προσωπικά, επιλέγω να σκέφτομαι και λίγο πιο ανθρωπιστικά και δε θέλω να δω δικτατορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές των ανθρώπων απέναντι. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό, ασχέτως της αντιπαλότητας και της προϊστορίας μας με το συγκεκριμένο λαό. Από την άλλη, αν τον ψηφίσουν, κακό του κεφαλιού τους, έχουμε τα δικά μας φυντάνια εδώ, που μας δημιουργούν μύρια όσα προβλήματα με τα κόμματα που βάζουν στη βουλή ή τα κάνουν κυβερνήσεις. Sensitive mode off.-
  Νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα προτιμούν το «Ναι», γιατί υπολογίζουν στην αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες -υποτίθεται ότι- θα κάνουν πέρα την Τουρκία, λιγότερο ή περισσότερο, θα κλείσουν το Ιντσιρλίκ, θα βασιστούν σε πιο δημοκρατικές δυνάμεις στην περιοχή κτλ. Αυτό είναι μέγιστη παραίσθηση και μάλιστα πάρα πολύ επικίνδυνη. Εκτός από τις πλείστες ιστορικές αποδείξεις του εναντίου, η ίδια η σύγχρονη πραγματικότητα μας δείχνει ότι π.χ. οι ΗΠΑ ήδη, επιστρέφουν σε μια «πεπατημένη», η οποία είχε τεθεί εν αμφιβόλω λόγω Τραμπ. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πράξεις τους στη Συρία έθεσαν τη Ρωσία για μια ακόμη φορά απέναντι, παρόλη την παραφιλολογία περί «συνεννόησης» λόγω σχέσεων του Τραμπ και του επιτελείου του με αυτήν. Ο Bannon σκουπίστηκε, ο McMaster είναι από τις πλέον safe και έμπειρες επιλογές που θα μπορούσαν να γίνουν, ο Tillerson φαίνεται ότι συνεννοήθηκε τελικά με τους Τούρκους για το τι πρέπει να γίνει με το ISIS και γενικότερα φαίνεται ότι η κατάσταση επιστρέφει σιγά σιγά στη γνώριμη εικόνα. Αλλαγές και καχυποψία νομίζω ότι υπάρχουν βέβαια, αλλά το μεγάλο pivot, στο οποίο ποντάρουμε δε φαίνεται να συμβαίνει. Τα status quo αλλάζουν πολύ δύσκολα και η Τουρκία, ακόμα και μια «σουλτανική» Τουρκία, δε θα είναι το μοναδικό αυταρχικό καθεστώς με το οποίο ΕΕ και ΗΠΑ διατηρούν ισχυρούς δεσμούς, όπως επίσης δε θα σταματήσει να αποτελεί κομμάτι της όποιας ισορροπίας στην περιοχή, με ό,τι αυτό σημαίνει για το στρατ. ισοζύγιο μεταξύ ημών και Τουρκίας. Υπό αυτή την οπτική, νομίζω ότι το «ναι» δεν είναι τόσο επωφελές για εμάς, τουλάχιστον όχι τόσο, όσο παρουσιάζεται. Από την άλλη, μια ισχυροποίηση του Ερντογάν, θα του δώσει τον «αέρα» να κάνει ότι αυτός οραματίζεται για τη χώρα του και την περιοχή, πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής το πληρώνει ακριβά, παρά τα όποια κέρδη του. Αν συνεχίσει ας πούμε να στραγγαλίζει την οικονομία, αυτό προφανώς μας συμφέρει.
  Ένα «όχι» δημιουργεί μια αστάθεια και προσθέτει πολλούς βαθμούς στη μη-προβλεψιμότητα του Ερντογάν, οπότε αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε ακραίους ελιγμούς, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν και εμάς. Εμείς από την άλλη, δεν ξέρω αν είμαστε σε κατάσταση, πολιτικά και στρατιωτικά, να ανταπεξέλθουμε όπως πρέπει. Δε λέω ότι θα είναι καταστροφή, λέω ότι θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ.
  Για να κλείσω γιατί το κούρασα, εφόσον η Τουρκία δεν παραιτείται των διεκδικήσεών της, παίζει μικρό ρόλο μεσομακροπρόθεσμα τι θα ξημερώσει την Δευτέρα, το μόνο που αλλάζει είναι το timing. Με βάση τα παραπάνω, τείνω να προτιμώ το «Ναι», γιατί μας δίνει περισσότερο χρόνο. Όπως λέει εδώ και καιρό (χρόνια θα ναι) ο ΠΚ, ο Ερντογάν είναι παραδόξως, ό,τι καλύτερο μπορούσε να μας συμβεί τη δεδομένη περίοδο.

 • Anadelfos

  Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους.