Πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του Hellas Sat 3

22

Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του νέου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 3 από το διαστημικό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Μετά τους κατάλληλους ελιγμούς, ο δορυφόρος θα τεθεί στην τελική γεωστατική τροχιά του σε περίπου πέντε ημέρες, οπότε πλέον θα έχουν αναπτυχθεί οι τέσσερις κεραίες του (μία για τον Hellas Sat 3 και τρεις για τον Inmarsat). Συγκεκριμένα θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση στις 39° Ανατολικά όπου τα δικαιώματα συχνοτήτων ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο δορυφόρο Hellas Sat 2, ο οποίος είχε τεθεί σε τροχιά στις 13 Μαΐου 2003 και αναμένεται να παροπλιστεί τον Οκτώβριο του 2018.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» την κατασκευή και εκτόξευση του νέου δορυφόρου, ο οποίος είναι «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, πολύπλοκος τεχνικά, που κατασκευάστηκε εντός του προβλεπόμενου χρόνου» όπως είπε χαρακτηριστικά. Με τους συνολικά 47 αναμεταδότες Ku-Band, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3 αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, αποτελεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης, εξέφρασε δήλωσε ότι η περιοχή Κακορατζιάς θα αποκτήσει ειδικό καθεστώς, όπου θα διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε δορυφορικές υποδομές και κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων. «Το ενδιαφέρον για επενδύσεις, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή όπου βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου Δορυφόρων της Hellas Sat και ο Δορυφορικός Σταθμός «Μακάριος Γ» της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου είναι πολύ μεγάλο από χώρες της Μ. Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου όπως και της Ασίας», σημείωσε.

 • Ανδρέας

  Είναι τουλάχιστον ένα καλό νέο.

 • SPY_GR

  Ευτυχώς που δεν απαξιώθηκε η επένδυση και η εμπειρία απο τον HELLAS SAT2 και συνεχίζεται η παρουσία μας στο διάστημα και μάλιστα με δύο δορυφόρους οι οποίοι θα βοηθήσουν σημαντικά και στις στρατιωτικές επικοινωνίες.Καλορίζικοι, άντε σύντομα και στον πρώτο μας κατασκοπευτικό!

  Υ.Γ.: Κάτι σχετικό αλλά πιό…»γήινο» και μάλιστα σε πολύ ευαίσθητη εθνικά περιοχή:

  https://www.cosmote.gr/fixed/corporate/details/-/asset_publisher/gLfNzjIgW7PO/content/cosmote-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF-internet-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%82

 • freeman

  <>

  ψαχνω τις αντιστοιχες δηλωσεις του Ελληνα υπουργου…….

 • Ivy Chris

  Θα προτιμούσα αυτός ο δορυφόρος, ή τέλος πάντων ο επόμενος, να είχε δυνατότητα μεταφοράς φορτίων, μήπως και μπορούσαμε να ξεφορτωθούμε αυτό το κοπάδι γίδια που μας έχουν κατσικωθεί μέχρι το 2019

  • Ανδρέας

   Ο πύραυλος δεν εκτοξεύει βλήματα.

  • SPY_GR

   Δυστυχώς είναι πολύ περισσότερα, μήπως είναι κάποια εκατομμύρια; Λέω τώρα…

 • KN

  Δεν καταλαβα γιατι θριαμβολογούμε τοσο πολυ ! Διαβάζοντας και το αρθρο νομίζει κανεις οτι πρόκειται για έναν δορυφόρο που κατασκευάσαμε και μας ανήκει ως κράτος.
  Η εταιρια Hellas sat που ανήκουν οι δορυφόροι ανήκει σε αραβική εταιρια. Οποτε…πρόκειται για έναν ιδιωτικό δορυφόρο που ανήκει σε αραβική εταιρια και κατασκευάστηκε στη Γαλλία. Το ιδιο ισχυει για τον επόμενο hellas sat 4. Το κατι ελληνικό που υπαρχει ειναι ….οτι χρησιμοποιούν έναντι αμοιβής τα δικαιώματα τροχιάς Ελλάδας και Κύπρου & υπαρχουν γραφεία της εταιρίας και στην Ελλαδα.
  Ο Hellas Sat 2 που θα αντικατασταθεί κάποτε μας ανήκε αλλα πουλήθηκε το 2013…..
  Τέλος, ειναι καλο νεο οτι θα υπαρχει ενας σύγχρονος ιδιωτικός δορυφόρος που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις ποιοτικές υπηρεσιες έναντι αμοιβής….. αλλα οκ!

  • Ανδρέας

   ορθόν, αλλά μετά το πάσχα, αν θυμάμαι είχαν τεθεί σε τροχιά μικροδορυφόροι του Πανεπιστημίου Πατρών. Ας γίνεται κάτι.

  • SPY_GR

   Θα προτιμούσα και εγώ να ήταν αμιγώς Ελληνικών συμφερόντων αλλά μην τα ισοπεδώνεις όλα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα κέντρα ελέγχου των δορυφόρων είναι σε Ελλάδα και Κύπρο, ο νοών νοείτο…

  • Β.Κ

   «Δεν καταλαβα γιατι θριαμβολογούμε ……αλλα οκ!»

   α) Οι σταθμοί ελέγχου του/των δορυφόρου/ρων είναι 2 ήτοι:
   1. Ελλάδα
   2. Κύπρος
   Άρα ο μόνος τρόπος για «σαμποτάζ από τους Άραβες, είναι να έρθουν στην Ελλάδα και να καταστρέψουν τον σταθμό εδάφους.
   β) Η εταιρεία Hellas Sat, είναι Ελληνική εταιρεία, με Έλληνες προσωπικό.Απλά οι μέτοχοι της είναι Άραβες….
   γ) Σε καιρό επιχειρήσεων υπάρχει ρήτρα που δεσμεύει τον σταθμό εδάφους και τον δορυφόρο για τις 2 ΕΕΔ
   δ) Αν δεν πωλούνταν η εταιρεία, θα είχαμε μείνει στον Hellas Sat 2 ακόμη, και στο άμεσο μέλλον με τον «μακρύτερο»…
   ε) Μέτοχος της εταιρείας με μικρότερο ποσοστό είναι και η ΕΑΒ

   Οπότε καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα….

 • Β.Κ

  Hellas Sat3, Hellas Sat4(2018) & Gisat-1(2019), και τα 2 Ελληνικά κράτη θα έχουν υπό τον έλεγχό τους (από τους 2 σταθμούς ελέγχου), 3 δορυφόρους κατακαίνουριους, με τεράστιο εύρος εφαρμογών για τις ΕΕΔ. Επίσης οι Helios 2, προσδίδουν τρομερής ανάλυσης εικόνες στις ΕΕΔ μας, που όμοιές της δεν υπάρχουν στις «γειτονικές» χώρες….Να και κάπου που τα πάμε καλά….

  • Ivy Chris

   Ο GiSAT-1 τι σχέση έχει με την Ελλάδα?

 • SZAE

  Μερικοι αναμεταδοτες εχουν εκχωρηθεί για χρηση απο τις ΕΕΔ και απο την Κυβερνηση.

 • Β.Κ

  Αν ρωτήσεις σημερα, ακομα και καποιον καλα ενημερωμένο σε στρ. θεματα, θα σου πει οτι η Τουρκια εχει τρομερές δυνατότητες, ενω εμεις καμια.. Οποτε ειναι δωρο αδωρον να λεμε γι’αυτά τα συστηματα… Το οτι η Ελλαδα θα εχει δυνατότητες υποκλοπής δορ.σημάτων, και 3D έγχρωμες εικόνες εδάφους,(μονο 5-6 χωρες θα εχουν), δεν εντυπωσιάζει οσο ο Gokturk(sic.)

  Ναι νομιζω ειναι αληθεια….

  • Spock
   • Β.Κ

    Ειρωνικό ήταν το σχόλιο μου αγαπητέ…..Οι δυνατότητες μας, λόγω της συμμετοχής μας σε πανευρωπαικά προγράμματα, είναι πολύ πιο υψηλές απτης Τουρκίας……

    • Spock

     Ναι το κατάλαβα τώρα που το ξαναδιαβάζω!

 • GES

  Ο κοινής ιδιοκτησίας Inmarsat / ArabSat δορυφόρος Hellas-Sat 3, διαθέτει 44 Ku-band και 1 Ka-band αναμεταδότες για χρήση από την εταιρία Hellas Sat (θυγατρική της Arabsat) και επιπλέον υποδομή S-band / Ka-band για χρήση από την Inmarsat. Ως αντάλλαγμα για τη τροχιακή θέση, το Ελληνικό Δημόσιο απέκτησε την κυριότητα 2 αναμεταδοτών Ku-band στον Hellas-Sat 2 και ενός αναμεταδότη Ku-band στον Hellas-Sat 3, τους οποίους μπορεί να διαθέσει στις ΕΔ, σε άλλους Δημόσιους Οργανισμούς ή να τους μισθώσει. Ο Hellas-Sat 3 ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τον Hellas-Sat 2, ο χρόνος ζωής του οποίου λήγει το 2018, επομένως το Ελληνικό Δημόσιο θα μείνει με την πλήρη κυριότητα ενός αναμεταδότη Ku-band (προφανώς αν απαιτηθεί θα μπορεί να μισθώσει επιπρόσθετους εφόσον είναι διαθέσιμοι).

 • Ivy Chris

  Ο συγκεκριμένος δορυφόρος- Ινδικής ιδιοκτησίας- με γεωστατική τροχιά στη δυτική ακτή της Αφρικής θα παρέχει υπηρεσίες Ιντερνετ σε 35 χώρες & 750Εκ κατοίκους της υποσαχάριας ζώνης.
  Πέραν από το διαχειριστικό κομμάτι και εμπορικό όφελος για την Hellas Sat δεν προκύπτει κάποιας άλλης μορφής συνέργεια.

 • Σηρτημηδ

  Συνέβαλε και η Κύπρος σε αυτο ;